Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Så undviker du de privatekonomiska fällorna

Det kan bli vanligt med dåliga ekonomiska val i januari. SvD näringsliv har intervjuat Ylva Yngvesson, oberoende privatekonom, som listar de vanligaste fällorna:

1. Undvik att låna

Att utöka krediten på kreditkort eller ta lån är ett av de vanligaste felen som de som hamnat i ekonomisk knipa gör.

– Lån till konsumtion blir lätt en enkel biljett till Kronofogden när pengarna egentligen inte räcker, och dessutom förlänger man problemet.

2. Undvik felköp

Enligt Ylva Yngvesson kan ett felköp ses som ett köp som är onödigt, onyttigt eller oekonomiskt.

3. Se upp för att avsluta försäkringar som faktiskt behövs

– De försäkringar man inte ska avsluta är hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och livförsäkring, säger Ylva Yngvesson till SvD Näringsliv.

4. Ta inte av barnens pengar

5. Undvik att gräla

– Undvik att gräla och skylla på varandra, sätt er ner och titta på den verkliga situationen och hur ni kommer ur det här tillsammans i stället. Ta heller inte av det gemensamma sparandet utan att förankra hos den andra, säger Ylva Yngvesson till SvD Näringsliv.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

Idag 12:36
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

5 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

Idag 13:23
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige