Mostphotos
Regelkrånglet

Så underlättas kontakten med myndigheterna

Skatteverket och Bolagsverket är de myndigheter som ger bäst service och bemötande till småföretagare, enligt Myndighetsranking 2019. ”Men det finns ett omfattande förbättringsarbete”, skriver Helena Fond, näringspolitisk expert på Företagarna, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

I ena hörnan stämplade myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket, i den andra hörnan lovordade Bolags- och Skatteverket.

Uppdelningen är plockad från årets myndighetsranking från Företagarna, som varje år mäter de små företagens förtroende för myndigheter vad gäller service och bemötande.

Många regeringar försöker förenkla vardagen för företagen, få lyckas, konstaterar, Helena Fond, näringspolitisk expert, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

I årets mätning är det mesta sig likt jämfört med tidigare genomgångar, ingen blir varken sämre eller bättre, förutom Polismyndigheten som höjer sina betyg.

”Det är viktigt att komma ihåg att finns det mycket kvar att göra – även för de myndigheter där det skett en positiv utveckling”, skriver hon.

Utvecklingen oroar Företagarna. Det är avgörande att företagen fokuserar på kärnverksamheten istället för att lägga tid på blanketter, myndighetskontakter och administration. För att nå dit krävs bra och effektiv myndighetsservice, anser artikelförfattaren.

Företagarna föreslår därför förenklad uppgiftsinlämning, kvantitativa förenklingsmål, tydliga skrivningar om färre regler i regeringens instruktioner till myndigheterna och efterfakturering för utförd tillsyn för att underlätta kontakten.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

5 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer