En person spelar Tetris på dator.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Forskning & tech

Så tog sovjetiska kluringen Tetris över hela världen

Liksom många av historiens bästa idéer uppfanns Tetris oavsiktligt. Så inleds ett långt reportage i CNN om pusselspelets internationella framgång. Det hela började bakom den så kallade järnridån, på Sovjetunionens forskningsakademi. En mjukvaruingenjör vid namn Alexey Pajitnov skulle testa den sprillans nya datorn Electronika 60. För att göra detta skrev han ett enkelt program inspirerat av pusslet pentomino han la som barn – och därmed kom den första koden till Tetris till.

De geometriska bitarna i spelet baseras på fyra kvadrater vardera. Namnet Tetris kom därför till som en kombination av det grekiska ordet för fyra (tetra) och Pajitnivs favoritsport tennis.

Pajitnov fastnade direkt för det beroendebildande spelet – men vägen till succé var lång. Dels var det knappast enkelt att skapa ett datorspel i Sovjet, dels var det klurigt att lansera spelet bortom järnridån.

Läs texten i länken nedan.

Om långläsning

Varje helg rekommenderar Omni-redaktionen några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Långläsning är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer