Företagarhjältarna under coronakrisen

Så ställde Mackmyra om i krisen – och räddade företaget

Med stängda whiskyevent och begränsad alkoholförsäljning runtom i Europa fick sig Mackmyra en rejäl törn när coronakrisen var ett faktum. Man valde att snabbt ställa om till nya försäljningskanaler, hålla tät kontakt med kunderna och utöka delar av verksamheten. Tillsammans med regeringens stödpaket har det räddat företaget.

När Mackmyra grundades 1998 blev det Sveriges första single malt whiskyproducent. Det var småskaligt och drevs på hobbybasis det första året, samtidigt som grundarna fortsatte att arbeta som civilingenjörer. Sedan dess har mycket hänt.

Idag har företaget ett stort destilleri utanför Gävle, och på samma ställe inhyser man även en restaurang och en bar med plats för många gäster. Det gamla destilleriet finns kvar där det hela började, nämligen i Mackmyra bruk utanför Gävle. Där har man dragit igång företagets senaste satsning, tillverkning av gin.

Just nu befinner man sig som så många andra företag mitt i den ekonomiska krisen, och har därför behövt tänka kreativt och nyttja de resurser som finns. Magnus Dandanell, tidigare vd och numera försäljningschef och affärsutvecklare, har varit med från starten.

– När coronakrisen slog till stängde alla whiskyevent i hela Europa över en natt. Vårplaneringen gick i stå. Strax därefter stängde de flesta butiker i Europa som säljer våra produkter. Ungefär en tredjedel av vår produktion exporteras till Tyskland, Frankrike och England. Sammantaget försvann en stor del av vår säljarena bort på väldigt kort tid.

Det som återstod var att gå över till enbart onlineförsäljning. Företaget driver sedan ett år tillbaka en webbshop med leverans till 50 länder. Veckan före coronakrisen startades dessutom en webbshop i Tyskland på tyska och med hemleverans. Magnus Dandanell konstaterar att företagets webbsatsning kom väldigt lägligt.

– Istället för att sälja på mässor och i butiker har vi kunnat överföra en hel del av verksamheten online. Vi planerade även snabbt om vår verksamhet och erbjöd onlineprovningar för whisky och gin i både Storbritannien, Tyskland och Sverige. Det var inte helt enkelt eftersom våra kunder är fast hemma, men vi tog fram ett provsmakningspaket som kunde levereras direkt hem till kunden.

Snabb omställning till nya kanaler

Kommunikationen med kunderna har varit en central del i omställningen. Man har haft nära kontakt med kundkretsen för att kunna erbjuda anpassad service beroende på vilken situation och land kunden har befunnit sig i.

För Magnus Dandanell har strategin gått ut på att se över vilka kanaler som fortfarande är öppna och att lägga krutet på dem.

– Vi var snabba med att ställa om till nya kanaler. Mitt tips är att göra omställningen snabbt istället för att göra allt perfekt från början. Det går alltid att förbättra allt eftersom. För oss blev det faktiskt mer trovärdigt att allting på hemsidan inte var grafiskt perfekt, eftersom kunderna förstår vilken situation vi befinner oss i.

Tack vare omställningen har Mackmyra fått igång försäljningen i Tyskland och Storbritannien, och tillsammans med stödåtgärder kan företaget hanka sig vidare och till och med ta marknadsandelar eftersom andra företag i branschen har stängt ner helt och hållet.

Ett av de starkaste korten på den svenska marknaden är dock det unika nätverket av mackmyraambassadörer. Det består av trogna kunder som investerar i egna whiskyfat och som är med och utvecklar företagets smaker och koncept. Det är en enorm styrka, menar Magnus Dandanell.

Handsprit istället för whiskey

 

Mackmyra funderade också igenom hur man skulle kunna använda innevarande resurser för att utöka produktionen till andra områden. Idén att tillverka handsprit kom upp väldigt tidigt.

– Vi destillerar ju, och då tyckte vi att det var dumt att inte dra nytta av det. 75 procent av det som kommer ut ur vår produktion är ju ren sprit. Dessvärre kan råsprit för whisky inte konkurrera med industrietanol i pris, så därför såg vi till att vi kunde få hit tankbilar med just industrietanol.

Nu har rikliga mängder av råvaran levererats och man kan tillverka handsprit som matchar marknadspriset idag. Magnus Dandanell påpekar att företaget eftersträvar kostnadstäckning på produktionen, och att omställningen är en insats för att bidra till samhället och samtidigt kunna hålla produktionspersonalen igång istället för att permittera dem.

– Både donationer till tillverkningen och beställningar av handsprit går att göra på Handhjälpen.se, tillägger han.

Framtiden ser ljus ut

 

Magnus Dandanell har funderat mycket kring var företaget ska vara när samhället öppnar upp igen och hur man kan bidra till återhämtningen. Ett sätt kan vara att erbjuda butiker längre betalningstider för leveranserna, eller att de kan finnas med i Mackmyras webbsatsning.

– För mig handlar det att sätta sig in i våra kunders situation och hjälpa till så gott det går. Det vinner vi alla på i längden.

Han uttrycker en känsla av hoppfullhet. Trots krisen går det ändå bra på flera områden, även om andra har stannat av helt.

– Nycklarna för oss har varit en snabb omställning, en god kommunikation och en diversifiering av verksamheten. Detta i kombination med stödpaketen, säger han.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson.  TT
Migrationspolitiken i Sverige

Kritik mot att Johansson vägrade debattera i SVT

Justitieminister Morgan Johansson (S) ville inte debattera mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de båda gästade SVT:s Morgonstudion på tisdagen, skriver Aftonbladet.

Malmer Stenergard menar att det kändes ”bisarrt” att sitta mittemot varandra utan att få debattera. Hon riktar även kritik mot att Johansson fick sista ordet och att hon inte fick bemöta hans uttalanden.

Judit Ek som är ställföreträdande ansvarig utgivare på SVT Nyheter säger att man i efterhand diskuterat situationen.

– Det blev inte så bra för tittarna visuellt i studion när de stod mitt emot varandra och inte debatterade, säger hon till tidningen.

14 min
Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommitténs ordförande slår tillbaka: ”Är att ta i”

Migrationskommitténs ordförande, den politiskt obundne kammarrättspresidenten Thomas Rolén, slår tillbaka mot kommitténs ledamöter som tidigare i dag sagt att det inte kommer att gå att få en majoritet bakom ett helhetsförslag för en ny migrationspolitik, rapporterar Ekot.

Rolén säger att det är att ”ta i” att säga så eftersom förslagen som ligger kvar svarar mot frågorna i direktiven. De frågor som har strukits är de förslag som partierna fört in, utöver det som finns i direktiven.

Det finns en så kallad ”hoppande majoritet” bakom varje förslag.

– Det finns en majoritet bakom varje förslag, men det är inte samma majoritet bakom varje förslag. På det sättet är det ingen helhet.

Igår 18:04
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Arkivbilder på badstrand och Ölandsbron.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Larm om trängsel när turister samlas på Öland

Länsstyrelsen i Kalmar län varnar för trängsel när turister samlas på Öland, skriver Expressen.

På öns stränder och inne i centrala Borgholm har folk haft svårt att hålla avstånd. Restriktionerna följs däremot bättre på campingplatser och i butiker.

– De flesta vet hur man ska agera, men man verkar ta semester även från covid, säger smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer Olsson till tidningen.

Enligt honom kommer det att dröja flera veckor innan man kan se om trängseln lett till en ökad smittspridning.

39 min
Illustrationsbild TT
undefined

Fler kan drabbas av kronisk sjukdom i spåren av viruset

Forskare varnar för att fler kan komma att drabbas av den kroniska sjukdomen myalgisk encefalomyelit, ME, i spåren av coronaviruset. Det rapporterar Aftonbladet.

Majoriteten ME-fall börjar i samband med en infektion, varpå forskare i Uppsala nu börjat titta på konsekvenserna av en svår covidinfektion.

– Många rapporterar redan nu att de trots att de är fria från sin initiala infektion har långa sviter av andra symptom efteråt, såsom försämrade kognitiva funktioner och trötthet i veckor, säger Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi och neurokemi.

Han beskriver det som en ”varningssignal” och ser det som en risk att fler kommer att söka för ME-diagnostik framöver.

2 tim
Iva-personal/Björn Eriksson.  TT
undefined

Rekordfå nyinskrivna på iva: ”Pressen har minskat”

Antalet nyinskrivna patienter med covid-19 fortsätter att minska på landets intensivvårdsavdelningar, skriver TT.

Som mest skrevs 62 covidpatienter in på iva under en dag. Det var den 24 april. Den 6 juli registrerades bara två och sedan den 26 juni har färre än tio skrivits in per dag.

– Min bedömning är att pressen på vården i region Stockholm har minskat, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.

Det handlar enligt honom nu om färre än 30 iva-patienter i regionen.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Tom uteservering i Fažana, Kroatien/Arkivbild. Darko Bandic / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Apollo flyger svenskar till Kroatien trots ökad smitta

Antalet bekräftade coronafall i Kroatien ökar – trots detta kan svenskar flyga dit med Apollo i slutet av veckan, rapporterar SvD. Om någon resenär blir sjuk under resan finns ett slags karantänhotell som hela resesällskapet flyttas till.

– Vi har blivit informerade om att det hotellet ligger på Makarska rivieran, precis på stranden, säger resebolagets Sverigechef Erika Butterworth till tidningen.

Planet är fullbokat och enligt Butterworth följer man de rekommendationer som finns enligt lokala myndigheter.

1 tim
Protester utanför parlamentet i Begrad i går kväll. Marko Drobnjakovic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Parlament stormat i protest mot Belgradnedstängning

Serbiska parlamentet stormades i går av en grupp demonstranter efter att president Aleksandar Vucic meddelat hårdare coronarestriktioner samt att huvudstaden Belgrad stängs ner till helgen, rapporterar Reuters.

Under kvällen sköt polisen tårgas mot demonstranterna som då svarade med att kasta sten, ägg och flaskor. Tusentals människor hade samlats utanför parlamentsbyggnaden.

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i landet efter de lättade restriktionerna i slutet av maj och läkare varnar nu för att sjukvården inte klarar av fler sjuka.

2 tim
Coronautbrottet i Lleida, Spanien, kopplas till fruktodlingar/Många migranter hamnar på gatan när de inte får jobb på odlingarna i krisen.   Emilio Morenatti/AP/TT
undefined

Fruktplockare i Spanien utsatta i krisen – hundratals har insjuknat i covid-19

Många av de som insjuknat i klusterutbrottet av covid-19 i katalanska Lleida är säsongarbetare på de många fruktodlingar som finns i området, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Av de i går 846 bekräftat smittade i Segrià-regionen kopplas hälften till odlingarna, skriver spanska ABC.

Enligt Esther Jove, som arbetar för säsongsarbetarnas rättigheter, har munskydd och handsprit delats ut men inte alla arbetsgivare följer reglerna om två plockare per träd. Dessutom bor många trångt i sovsalar med gemensam matsal och toalett.

På grund av epidemin har fler utländska säsongsarbetare än vanligt kommit till Segrià-regionen för att plocka persikor och nektariner men inte alla får jobb. Därför hamnar många migranter på gatan, enligt Jove.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer