Företagarhjältarna under coronakrisen

Så ställde Mackmyra om i krisen – och räddade företaget

Med stängda whiskyevent och begränsad alkoholförsäljning runtom i Europa fick sig Mackmyra en rejäl törn när coronakrisen var ett faktum. Man valde att snabbt ställa om till nya försäljningskanaler, hålla tät kontakt med kunderna och utöka delar av verksamheten. Tillsammans med regeringens stödpaket har det räddat företaget.

När Mackmyra grundades 1998 blev det Sveriges första single malt whiskyproducent. Det var småskaligt och drevs på hobbybasis det första året, samtidigt som grundarna fortsatte att arbeta som civilingenjörer. Sedan dess har mycket hänt.

Idag har företaget ett stort destilleri utanför Gävle, och på samma ställe inhyser man även en restaurang och en bar med plats för många gäster. Det gamla destilleriet finns kvar där det hela började, nämligen i Mackmyra bruk utanför Gävle. Där har man dragit igång företagets senaste satsning, tillverkning av gin.

Just nu befinner man sig som så många andra företag mitt i den ekonomiska krisen, och har därför behövt tänka kreativt och nyttja de resurser som finns. Magnus Dandanell, tidigare vd och numera försäljningschef och affärsutvecklare, har varit med från starten.

– När coronakrisen slog till stängde alla whiskyevent i hela Europa över en natt. Vårplaneringen gick i stå. Strax därefter stängde de flesta butiker i Europa som säljer våra produkter. Ungefär en tredjedel av vår produktion exporteras till Tyskland, Frankrike och England. Sammantaget försvann en stor del av vår säljarena bort på väldigt kort tid.

Det som återstod var att gå över till enbart onlineförsäljning. Företaget driver sedan ett år tillbaka en webbshop med leverans till 50 länder. Veckan före coronakrisen startades dessutom en webbshop i Tyskland på tyska och med hemleverans. Magnus Dandanell konstaterar att företagets webbsatsning kom väldigt lägligt.

– Istället för att sälja på mässor och i butiker har vi kunnat överföra en hel del av verksamheten online. Vi planerade även snabbt om vår verksamhet och erbjöd onlineprovningar för whisky och gin i både Storbritannien, Tyskland och Sverige. Det var inte helt enkelt eftersom våra kunder är fast hemma, men vi tog fram ett provsmakningspaket som kunde levereras direkt hem till kunden.

Snabb omställning till nya kanaler

Kommunikationen med kunderna har varit en central del i omställningen. Man har haft nära kontakt med kundkretsen för att kunna erbjuda anpassad service beroende på vilken situation och land kunden har befunnit sig i.

För Magnus Dandanell har strategin gått ut på att se över vilka kanaler som fortfarande är öppna och att lägga krutet på dem.

– Vi var snabba med att ställa om till nya kanaler. Mitt tips är att göra omställningen snabbt istället för att göra allt perfekt från början. Det går alltid att förbättra allt eftersom. För oss blev det faktiskt mer trovärdigt att allting på hemsidan inte var grafiskt perfekt, eftersom kunderna förstår vilken situation vi befinner oss i.

Tack vare omställningen har Mackmyra fått igång försäljningen i Tyskland och Storbritannien, och tillsammans med stödåtgärder kan företaget hanka sig vidare och till och med ta marknadsandelar eftersom andra företag i branschen har stängt ner helt och hållet.

Ett av de starkaste korten på den svenska marknaden är dock det unika nätverket av mackmyraambassadörer. Det består av trogna kunder som investerar i egna whiskyfat och som är med och utvecklar företagets smaker och koncept. Det är en enorm styrka, menar Magnus Dandanell.

Handsprit istället för whiskey

 

Mackmyra funderade också igenom hur man skulle kunna använda innevarande resurser för att utöka produktionen till andra områden. Idén att tillverka handsprit kom upp väldigt tidigt.

– Vi destillerar ju, och då tyckte vi att det var dumt att inte dra nytta av det. 75 procent av det som kommer ut ur vår produktion är ju ren sprit. Dessvärre kan råsprit för whisky inte konkurrera med industrietanol i pris, så därför såg vi till att vi kunde få hit tankbilar med just industrietanol.

Nu har rikliga mängder av råvaran levererats och man kan tillverka handsprit som matchar marknadspriset idag. Magnus Dandanell påpekar att företaget eftersträvar kostnadstäckning på produktionen, och att omställningen är en insats för att bidra till samhället och samtidigt kunna hålla produktionspersonalen igång istället för att permittera dem.

– Både donationer till tillverkningen och beställningar av handsprit går att göra på Handhjälpen.se, tillägger han.

Framtiden ser ljus ut

 

Magnus Dandanell har funderat mycket kring var företaget ska vara när samhället öppnar upp igen och hur man kan bidra till återhämtningen. Ett sätt kan vara att erbjuda butiker längre betalningstider för leveranserna, eller att de kan finnas med i Mackmyras webbsatsning.

– För mig handlar det att sätta sig in i våra kunders situation och hjälpa till så gott det går. Det vinner vi alla på i längden.

Han uttrycker en känsla av hoppfullhet. Trots krisen går det ändå bra på flera områden, även om andra har stannat av helt.

– Nycklarna för oss har varit en snabb omställning, en god kommunikation och en diversifiering av verksamheten. Detta i kombination med stödpaketen, säger han.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Silf/Swedbank: Fortsatt tufft för tjänstesektorn

Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn steg till 40,9 i maj från oreviderade 39,0 föregående månad, enligt Silf/Swedbanks index.

Det är en mindre ökning än vad analytikerna hade förväntat sig – väntat var ett index på 42,3 enligt Infronts prognosenkät.

”Sannolikt har vi nu sett den största nedgången i PMI-tjänster. Men ännu finns det inga entydiga tecken på en snar återhämtning i tjänstekonjunkturen”, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

2 tim
Mostphotos
undefined

Nyföretagandet rasade i maj – här föll det mest

Under maj nyregistrerades 11,5 procent färre företag på Bolagsverket än samma månad förra året, enligt Nyföretagarbarometern från NyföretagarCentrum.

– Det var väntat, säger Harry Goldman, vd på NyföretagarCentrum, i ett pressmeddelande.

Under perioden januari till maj låg dock nyföretagandet på plus med en uppgång på 4,5 procent i landet.

Enligt Nyföretagarbarometern föll nyföretagandet under maj mest i Gävleborg, Jämtland, och Västmanland medans Gotland och Kronoberg fick se en uppgång.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Illustrationsbild/Stefan Löfven.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Löfven om testkritiken: ”Har inte rått någon tvekan om regionernas ansvar”

Statsminister Stefan Löfven håller inte med oppositionen om att han duckat ansvaret för coronakrisen och varit för otydlig kring vem som ansvarar för virustesterna, enligt en lång intervju med Aftonbladet.

– Regionerna sa tidigt i maj att de skulle göra det regeringen vill. Så det har inte rått någon tvekan om ansvaret.

Löfven säger också att det redan nu går att dra slutsatsen av krisen att välfärden måste ”rustas upp rejält” och att det är uppenbart att för många äldre har fått sätta livet till.

20 min
Harriet Wallberg och Lena Hallengren.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministerns svar: Kommer återkomma om slutsatsen

Sveriges testkoordinator Harriet Wallberg har föreslagit bredare testning och smittspårning av coronaviruset – men socialminister Lena Hallengren (S) vill inte i nuläget svara på om hon delar den bilden.

I en intervju med P1-morgon säger hon att Wallbergs uppdrag att identifiera flaskhalsar och frågetecken varit ”väldigt betydelsefullt”.

– Vi kommer att återkomma inom kort med hur vi tar om hand synpunkterna och andra förslag till förändringar.

Innan Wallberg lämnade sin post som testkoordinator betonade hon också att det saknas både kapacitet för bredare smittspårning och en tydlig ansvarsfördelning.

8 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Roger Haddad/illustrationsbild/Anna Ekström.  TT
Läget i svenska skolan

Politiker kräver svar från Skolverket efter Pisa-fel

Liberalerna kräver att Skolverkets generaldirektör kallas till riksdagen för att svara på frågor om den senaste Pisa-rapporten, rapporterar Expressen.

Under tisdagen framkom att vissa skolor som deltagit i provet brutit mot reglerna och gallrat bort utlandsfödda elever, något som kan ha gett en felaktig bild av läget i den svenska skolan.

– Om de här felaktigheterna bekräftas och stämmer så är det oerhört allvarligt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

M vill kalla både utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverket till utskottet.

2 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fyra av tio väljare positiva till slopad kötid till skolor

Fyra av tio väljare tycker att det är ett bra förslag att avskaffa kötiden till skolor, visar en undersökning från DN/Ipsos.

Mest positiva till slopad kötid är Miljöpartiets respektive Vänsterpartiets väljare, men även borgerliga väljare ställer sig bakom förslaget i stor utsträckning. Tre av tio tycker att förslaget varken är bra eller dåligt, medan drygt var tionde menar att det vore dåligt att ta bort kötiden.

1 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Felaktiga siffror bakom svenska skolans Pisa-lyft

Den senaste Pisa-rapporten visade att svenska skolelever presterade klart bättre än vid föregående provtillfälle och utbildningsminister Anna Ekström talade om ”en glädjens dag”.

Men enligt en granskning som Expressen gjort bröt en del skolor som deltog i provet mot OECD:s regler genom att gallra bort vissa utlandsfödda elever som borde ha skrivit provet.

Magnus Henrekson, professor vid Institutet för näringslivsforskning, säger att felet är allvarligt, eftersom det kan ge en felaktig bild av hur Sverige står sig internationellt.

– Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet, säger han.

Igår 17:40
Läs mer om Läget i svenska skolan
Demonstration utanför Vita huset i Washington DC. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Över 1 500 soldater har placerats runt Washington

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att 1 600 soldater har placerats ut på militärbaser runt huvudstaden Washington DC, rapporterar flera medier. Soldaterna har en ”ökad beredskap” men deltar ännu inte i några insatser.

Orsaken till mobiliseringen är de senaste dagarnas protester mot rasism och polisvåld.

Tiotusentals människor trotsade i natt utegångsförbuden som införts i flera stora städer. På de allra flesta håll ska protesterna dock ha varit fredliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

3 tim
New York. Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom varnar: Upploppen äventyrar USA:s återstart

De våldsamma protesterna och omfattande butiksplundringarna i USA riskerar att sätta käppar i hjulet för landets ekonomiska återstart. Det säger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman till TT.

Kopelman varnar för att oroligheterna utgör ett stort hinder när många verksamheter nu ska dras igång igen. Ju längre kravallerna pågår desto större blir risken för ekonomiska konsekvenser, säger hon.

Dessutom medför demonstrationerna en risk för att smittspridningen av coronaviruset ska ta fart igen.

– Det kanske är ett större hot mot möjligheterna att få i gång ekonomin än upploppen i sig, säger Kopelman.

6 tim
Alice Bah Kuhnke/protester i USA TT
undefined

MP-topp: EU måste fördöma rasismen och polisvåldet

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) vill att EU fördömer situationen i USA, rapporterar Expressen.

Under tisdagen lyfte hon frågan om att markera mot rasism, polisvåld och hot mot journalister i samband med den gröna gruppens styrelsemöte. Hennes förhoppning är ett gemensamt uttalande den 18 juni.

– Jag är övertygad om att Trump-administrationen är mån om att ha goda relationer med EU, så förhoppningsvis blir det en markering som känns av, säger hon.

4 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer