Privatekonomi

Så ska du tänka under sparåret 2020

Fondåret 2019 blev extremt lyckosamt i takt med börsutvecklingen. Vad gäller för 2020, vilka är de största farorna och hur ska småsparare tänka? Tre fondförvaltare ger här sina bästa råd.

1. Vilka är de största farorna för finansmarknaden under 2020?

2. Vilken påverkan får valet i USA?

3. Tre år med Trump vid makten. Hur sammanfattar du hans påverkan på den globala ekonomin?

4. Hur ska småsparare tänka nu och hur utvecklas Stockholmsbörsen i år?

Henrik Tingstorp, vice vd för kapital- och fondförvaltaren Simplicity:

1. – Det viktigaste nu för världsekonomin är hur amerikansk ekonomi utvecklas. Om den tuffar på i en tillväxttakt på två procent och arbetslösheten fortsätter vara låg. Ser man trender på ökad arbetslöshet och att centralbanker inte gör sitt jobb kan man nog dra öronen åt sig och bli försiktig.

2. – Förhoppningsvis blir det ett något lugnare år tack vare valet. Det kommer inte vara så många reformer eller fokus på handelskonflikter. Det man kan tänka sig är att det blir mer av ett transportår, och det ser ju ut som Trump kommer att stå som vinnare igen.

3. – Jag trodde aldrig att jag skulle sitta och läsa Trumps alla uttalanden men det har man gjort. Han har stor påverkan på finansmarknaden. Sedan får man ge Trump att han är väldigt direkt och får saker gjorda även om sättet inte alltid är tilltalande ur ett europeiskt perspektiv.

4. – Det ser ut som att konjunkturen håller i sig ett tag till tack vare låg arbetslöshet och expansiva centralbanker. Rådet är att ändå vara på sin vakt. Många företag mår väldigt bra i lågräntemiljö och handlas till höga värderingar vilket gör dem extra känsliga för vinstbesvikelser. Jag vill ha lite torrt krut kvar att investera när möjligheter dyker upp framöver. Jag är ju ränteförvaltare och hoppas på att börserna inte sticker allt utan vi hamnar på en utveckling 5–15 procent för att tillgångspriserna inte ska öka alltför mycket.

Helen Broman, förvaltare av flera teknikfonder vid Lannebo fonder:

1. – Fokus kommer att ligga på bolagens vinster. Det är på sina håll högt ställda förväntningar och lever man inte upp till dessa kan det nog bli ganska tufft för många, men också konjunkturen och makrofaktorer. Vi har ändå sett ställen runtom i Europa, till exempel Tyskland, med en svagare utveckling.

2. – Trump kommer att göra det han kan för att hålla upp börssentimentet och det kommer reflekteras i världens börser. Det är ett starkt argument för att vi kommer att se en positiv börsutveckling 2020.

3. – Man kan konstatera att han lyckats skapa en volatilitet med sina uttalanden och annan typ av kommunikation. Lite har man dock vant sig vid det och reaktionerna blir inte riktigt lika kraftiga utan mera en normalisering.

4. – Se till att alltid sprida riskerna över olika fonder och aktier. Det är svårt att sia om utvecklingen, men en uppgång om tio procent efter en stark start på året och med färre osäkerhetsfaktorer.

Peter Norhammar, förvaltare på Länsförsäkringar:

1. – Det som kan skaka om hela marknaden är en realräntechock där realräntan går upp. Det skulle i så fall hänga ihop med utvecklat handelskrig eller ett "riktigt" krig. Oroligheter i Kina i form av politisk oro och kanske ännu mer protektionism där priset på pengar går upp och realräntan stiger. Det är inte bra för riskfyllda tillgångar och något som centralbanker har svårare att hantera.

2. – Det brukar historiskt sett bli bra börsår då det är val och Trump är mer intresserad än sina företrädare av hur börsen utvecklas. Det finns anledningar att tro att han kommer säga rätt saker utifrån en börsuppgång. Han är rätt pragmatisk.

3. – Det är lite fördummande att läsa twitterinlägg från en enskild person. Det riskerar att leda till för kortsiktig kapitalmarknad där man "bettar" på vad han ska säga. Det har varit en ganska twitterstyrd börs och det ser jag som en fara och vill inte att det ska fortsätta.

4. – Tänk långsiktigt, minst 3–5 år. Ingen av oss vet särskilt mycket av vad som händer i morgon eller om någon månad. Investera också i sådant som du förstår eller tror dig förstå. Lågränteläget är här för att stanna så avkastningen från räntebärande instrument kommer vara fortsatt blygsam. Vill du ha positiv avkastning är nog aktier det bästa alternativet men vi kan vänta oss lägre avkastning 2020. Jag tror dock på stigande vinster för företagen, så en uppgång på omkring tio procent.

Toppnyheter

Bild på demonstranterna.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Polisen stoppar stor demonstration mot polisvåld i Stockholm

Polisen beslutade att upplösa en demonstration till stöd för Black lives matter på Sergels torg i centrala Stockholm rapporterar Aftonbladet. Än så länge är det dock mycket folk på plats skriver tidningen.

– Det kan bli frågan om en anmälan om olaga demonstration, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen till Dagens Nyheter.

Tusentals personer dök upp på torget, men tillståndet för demonstrationen gällde bara 50 personer.

1 tim
Michelle Bachelet CRISTIAN HERNANDEZ / AFP
undefined

FN-topp ryter till mot ”struktuell rasism” i USA

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, riktar hård kritik mot det hon kallar ”strukturell rasism” i USA, skriver AFP. Hon uttrycker också oro över ”en exempellös attack” på journalister i samband med protesterna i landet.

– Rösterna som kräver ett slut på dödligt våld mot obeväpnade afroamerikaner måste höras. Rösterna som kräver ett slut på polisens våld måste höras, säger Bachelet i ett uttalande.

24 min
Mark Esper. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern går emot Trump – vill inte sätta in militären mot protesterna

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper motsätter sig att militären sätts in mot människor som demonstrerar runt om i USA, rapporterar Washington Post. Han går därmed emot president Donald Trump som tidigare luftat tanken på att använda militären.

Enligt Esper ska militär bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

– Vi befinner oss inte i en sådan situation just nu, säger Esper.

2 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Donald Trump t.v. Delta t.h. TT
undefined

Källor: USA väntas förbjuda kinesiska bolag från inresa

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, enligt källor till Reuters.

Vita husets åtgärder grundar sig i Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin.

Amerikanska flygbolagen Delta och United Airlines har bett om att få återuppta sina flygningar till Kina denna månad.

– Vi stöttar och uppskattar den amerikanska regeringens åtgärder för att stärka våra rättigheter och säkerställa rättvisa, säger Delta enligt Reuters.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Anna Ekström.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läget i svenska skolan

Ekström kräver granskning av svenska Pisa-resultaten

Utbildningsminister Anna Ekström (S) begär en ny granskning av de svenska Pisa-resultaten, rapporterar Expressen.

Kravet kommer efter tidningens rapportering om att utrikesfödda elever, i strid med regelverket, plockats bort ur Pisa-urvalet, något som kan ha lett till den svenska uppgången i samtliga tre ämnen.

Ministern har redan varit i kontakt med OECD, som bekräftat att man kommer att se över ärendet.

6 tim
Peter Fredriksson/illustrationsbild.  TT
undefined

Skoldirektör ”trygg” trots rapporter om Pisa-fel

Skolverkets generaldirektör ser ingen anledning att gå igenom metod och resultat i Pisaundersökningarna igen med anledning av Expressens rapportering om att vissa skolor brutit mot reglerna och gallrat ut utrikesfödda elever.

I en intervju med TT efter ett internt chefsmöte säger generaldirektören Peter Fredriksson att han känner sig trygg med att myndigheten gjort rätt, men välkomnar ändå en extern granskning.

Enligt den senaste Pisa-rapporten hade svenska elever gjort klart bättre ifrån sig än tidigare och utbildningsministern uttryckte att det var ”en glädjens dag”.

Idag 09:47
Roger Haddad/illustrationsbild/Anna Ekström.  TT
undefined

Politiker kräver svar från Skolverket efter granskning

Liberalerna kräver att Skolverkets generaldirektör kallas till riksdagen för att svara på frågor om den senaste Pisa-rapporten, rapporterar Expressen.

Under tisdagen framkom att vissa skolor som deltagit i provet brutit mot reglerna och gallrat bort utlandsfödda elever, något som kan ha gett en felaktig bild av läget i den svenska skolan.

– Om de här felaktigheterna bekräftas och stämmer så är det oerhört allvarligt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

M vill kalla både utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverket till utskottet.

Idag 07:05
Läs mer om Läget i svenska skolan
Storsatsningen på elfordon

Elbilar klarar inte svenska polisens krav

Den svenska polisen ratar elbilar och kommer under de kommande åtta åren istället att bland annat köra bilmodellerna Volvo V90 och XC60. Anledningen är att de elbilar som finns på marknaden i dagsläget inte uppfyller de krav som ställs på ett utryckningsfordon i Sverige. Det rapporterar Dagens Industri.

Det är framför allt räckvidden och laddningen som utgör de största hindren.

Beslutet har medfört en hel del kritik från olika håll, bland annat från 2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz, som påpekar att det finns flera polismyndigheter runt om i världen som använder elbilar som exempelvis Tesla och Nissan Leaf.

2 tim
Fredrik Hjelm är vd för Voi. Arkivbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vois vd: Finns plats för max två aktörer i Stockholm

I samband med att coronapandemin bröt ut ordentligt i mars tvärnitade efterfrågan på elskotrar. Men efter en tuff vår med permitteringar och uppsagda avtal börjar det nu ”sakta men säkert” bli bättre, säger elskoterbolaget Vois vd Fredrik Hjelm till DI Digital.

– Nu har vi kommit tillbaka i stort sett alla städer. Det ser rätt starkt ut, säger han till sajten.

DI Digital skriver att det endast finns tre elskoteraktörer i Stockholm i dag, jämfört med tio stycken för ett halvår sedan. Fredrik Hjelm säger att det är tråkigt men samtidigt bra med färre konkurrenter. Enligt honom finns det endast plats för två aktörer i en stad som Stockholm.

31 maj
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street fortsätter upp – lyfts av flygbolag

Wall Street öppnar starkt uppåt vilket hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Efter första halvtimmens handel står indexen som följer:
• S&P 500: +0,9%
• Nasdaq: +0,7%
• Dow Jones: +1,1%

Enligt färska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner.

Båda flyg- och resebranschen och bankerna går starkt uppåt. Expedia, American Airlines och United Airlines stiger alla omkring 4–6 procent. JPMorgan går bäst på Dow Jones har ökat 3,6 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom som lämnade sin rapport efter börsens stänging i går. Resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka närmare 4 procent efter första halvtimmens handel.

Aktien som sticker ut under första halvtimmen är Microchip Technology som ligger plus närmare 10 procent. Chiptillverkaren rusar efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

Onsdagen innebär också introduktionen på Nasdaq för Warner Music Group. Warner Music prissätter börsintroduktionen till 25 dollar per aktie för att samla in 1,925 miljarder dollar, skriver Market Watch.

Texten uppdateras.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Verkstadsjättar bakom kraftig börsuppgång i Stockholm

Stockholmsbörsen fortsatte veckans segertåg med nya klara uppgångar. OMXS30 steg över 2 procent på onsdagen och handlas nu över 1700 punkter igen – för första gången sedan den 5 mars. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +2,4 procent
• OMXS30: +2,6 procent
Bland de största pjäserna var det konjunkturbolag som Sandvik, SKF och Volvo som gick starkast. SKF har fått höjd rekommendation av Morgan Stanley och steg över 3,5 procent. Sandvik rusade över 6 procent.

Vitrolife meddelade att försäljningen börjat återhämta sig och kan nå 40–50 procent av fjolårsnivån under andra kvartalet. Aktien steg nästan 6 procent.

Clas Ohlsons fjärde kvartal (februari-april) innebar mindre förluster än analytikerna hade väntat sig på förhand och aktien klättrade över 7 procent.

Elekta föll kraftigt i öppningen efter gårdagskvällens nyhet att vd:n Richard Hausmann avgår med omedelbar verkan. Under förmiddagen hade aktien återhämtat sig något men stängde ner drygt 6 procent.

Sectra stärkte resultatet i bolagets sista kvartal men varnade samtidigt för ett svagt första kvartal i det brutna räkenskapsåret. Aktien backade nära 5 procent.

SEB upprepar köp för Netent och höjer riktkursen. Aktien steg 7 procent.

OMXS30 har i och med senaste dagarnas uppgångar stigit över 35 procent sedan botten den 16 mars.

Idag 07:05
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda lyft på Asienbörser – uppgångssviten fortsätter

Asienbörserna fortsatte upp på onsdagen för fjärde handelsdagen i rad. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +1,3 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +/-0 %
• Hang Seng: +1,2 %
• Kospi: +2,9 %
Industrijätten Samsung Electronics agerade draglok i Sydkorea med en uppgång på 6 procent. Den sydkoreanska börsen stärktes av att landets regering aviserat ett nytt stimulanspaket på 29 miljarder dollar.

Analytiker på National Australia Bank konstaterar att investerarnas optimism håller i sig mot bakgrund av en hittills smärtfri återöppning av världsekonomin samt en stabilisering av virusspridningen.

Idag 03:41
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

LAS-utredningen - hur kontroversiell är den egentligen?

Om fack och arbetsgivare inte lyckas göra upp om något annat kan det innebära stora förändringar för anställda och företagare. Debatten rasar. Men är frågan verkligen så kontroversiell som vissa påstår?

Att det inte var en vanlig grå utredning som Gudmund Toijer lade fram häromdagen var tydligt på förhand. Timmarna före den presskonferens han hade kallat till gick arbetsmarknadsministern och förra facktoppen Eva Nordmark (S) ut och underkände viktiga delar.

Toijer, till vardags justitieråd i Högsta domstolen och en av landets mest erfarna arbetsrättsjurister, gavs inte ens möjlighet att förklara sina förslag först.

Vad var det han hade gjort?

Utfört beställningen

Enligt regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna har han gjort sitt jobb: följt direktiven han fick från regeringen, C och L.

Direktiven följer ett stycke om krav på modernisering av arbetsrätten i januariavtalet mellan S, MP, C och L om regeringsmakten från januari 2019. Den punkten var kanske Socialdemokraternas jobbigaste pris för att säkra en fortsättning för Stefan Löfven som statsminister.

Toijer ombads ta fram tydligt utökade undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Det gör han genom att föreslå att alla företag, oavsett storlek, ska få undanta fem anställda från principen sist in först ut vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Stort skifte

Det är en stor förändring. I dag säger lagen att företag med högst tio anställda får undanta två av dem från turordningen. Inga andra företag får det.

Undantaget av fem personer föreslås få användas på nytt tidigast efter tre månader, i teorin blir det därmed möjligt att göra det flera gånger om året.

Ett förslag skärper kraven på en arbetstagare för att denne ska kunna omplaceras i stället för att bli uppsagd vid arbetsbrist. Personen ska kunna ta sig an nya arbetsuppgifter utan upplärning, i dag gäller oftast att personen ska få ett antal månader på sig att skaffa sig kvalifikationer.

Arbetsgivaren avgör

Vem som är äldst ska inte vara avgörande när det står mellan två personer med lika lång anställningstid och någon ska sägas upp. Arbetsgivaren får avgöra. I dag väger åldern över i ett sådant läge.

I företag med högst 15 anställda ska uppsägningar eller avsked inte kunna ogiltigförklaras.

Det kan man, enligt Gudmund Toijer, kalla en principiellt stor förändring, åtminstone för de inblandade.

För småföretaget innebär det att lön inte behöver betalas ut under en tvist, något som annars kan innebära stora kostnader eftersom tvisterna brukar ta lång tid och lön måste ut även om arbetsgivaren till slut får rätt.

I direktiven från regeringen var ett viktigt krav att lägga förslag som minskar i synnerhet mindre företags kostnader för att säga upp en anställd. I företag med över femton anställda ska lön bara behöva betalas ut efter domstolsbeslut om en arbetstagare har begärt att en uppsägning ska ogiltigförklaras.

Rätt kompetens

Rätt till kompetensutveckling ska skrivas in i lagen och ska stärka de anställdas möjligheter och skyldigheter att följa med i utvecklingen, den tekniska till exempel. Även de som inte är fast anställda ska ha rätt till kompetensutveckling, redan efter sex månader på jobbet.

Visstidsanställda ska ges förtur till fasta anställningar efter nio månader och de föreslås också få företräde till återanställning efter lika lång tid.

3 tim
Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Silf/Swedbank: Fortsatt tufft för tjänstesektorn

Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn steg till 40,9 i maj från oreviderade 39,0 föregående månad, enligt Silf/Swedbanks index.

Det är en mindre ökning än vad analytikerna hade förväntat sig – väntat var ett index på 42,3 enligt Infronts prognosenkät.

”Sannolikt har vi nu sett den största nedgången i PMI-tjänster. Men ännu finns det inga entydiga tecken på en snar återhämtning i tjänstekonjunkturen”, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Idag 07:07
Mostphotos
undefined

Nyföretagandet rasade i maj – här föll det mest

Under maj nyregistrerades 11,5 procent färre företag på Bolagsverket än samma månad förra året, enligt Nyföretagarbarometern från NyföretagarCentrum.

– Det var väntat, säger Harry Goldman, vd på NyföretagarCentrum, i ett pressmeddelande.

Under perioden januari till maj låg dock nyföretagandet på plus med en uppgång på 4,5 procent i landet.

Enligt Nyföretagarbarometern föll nyföretagandet under maj mest i Gävleborg, Jämtland, och Västmanland medans Gotland och Kronoberg fick se en uppgång.

Idag 06:51
Läs mer om Den svenska konjunkturen