Privat
Företagsklimatet i Sverige

Så sänkte kommunen tjejernas drömföretag – ”Rena häxjakten”

Kommunen stoppade UF-företaget och utfärdade en saftig straffavgift. Skolan vill betala, men kommunen är ute efter de tre eleverna. ”Det blev rena häxjakten”, säger en av eleverna och får stöd av företagare på orten.

I år är det närmare 34 000 gymnasieelever som har drivit ett företag inom Ung Företagsamhet. Därmed har de fått en första inblick i hur det är att vara entreprenör och företagare, en erfarenhet som inte sällan leder vidare till ett eget ”riktigt” företag. Drygt 20 procent av UF-företagarna blir någon gång företagare också i verkligheten.

Målsättningen att UF-företaget ska vara så nära verkligheten som möjligt har tre tjejer i Vellinge i Skåne fått erfara, men inte på det sätt de hoppats på: Projektet slutade med att de tvingas betala en straffavgift till kommunen.

– Det är inte klokt att det hänt, särskilt som vi litat på den information vi fått, säger Ninni Persson.

Femtusen kronor. Det ska Ninni Persson, Josefine Holmgren och Tilda Wärmlind betala när deras UF-företag stoppades av Vellinge kommun. Privat

Vi tar det från början.

Sundsgymnasiet i Vellinge har Ung Företagsamhet som ett obligatoriskt inslag för de elever som läser ekonomiprogrammet. De tre skolkamraterna Josefine Holmgren, Ninni Persson och Tilda Wärmlind startade därför i höstas UF-företaget ”Meatme” där affärsidén var att leverera viltkött från en lokal leverantör direkt hem till kunderna. Eleverna stämde av vilka regler som gällde med skolan och Livsmedelsverket och fick vad de menar är grönt ljus för verksamheten, att vara mellanhand för redan färdigpackat kött från en lokal leverantör som sedan en gång i veckan transporterades ut till kunderna i kyllådor. Det visade sig snabbt att affärsidén gick hem.

– Vi fick beställningar från kunder långt utanför kommunen, berättar Ninni Persson.

Kommunen reagerade

Men efter ett tag upptäckte miljöförvaltningen i Vellinge vad som pågick och dagarna innan jul hörde de av sig och krävde in en utförlig redogörelse för hur verksamheten gick till.

– Vi skulle rapportera in hur stora lagerytor vi hade, om de var anpassade för livsmedelsverksamhet, om det fanns egen brunn och vatten indraget, vilket vårt organisationsnummer var och sånt. Vi tog kontakt med dem och sa att vi inte kunde svara på de frågorna eftersom vi inte var ett riktigt företag.

Vi fick inte vara med i mötet som skolan hade med kommunen. Det blev nästan som en rättegång och sedan fattades beslut över våra huvuden.

Det hjälpte dock inte, frågan gick in i ett skarpt läge och skolan tog över kontakterna med kommunen. Det resulterade i att UF-företaget med omedelbar verkan avslutades, följt av en sanktionsavgift på 5 000 kronor, riktad direkt till de tre UF-företagarna.

– Ja, det kallas för det men jag tycker att det är bättre att kalla det för böter. För att det är vad det är. Vi fick inte vara med i mötet som skolan hade med kommunen. Det blev nästan som en rättegång och sedan fattades beslut över våra huvuden.

Skolan ville ta ansvar – men udden riktades mot tjejerna

Skolan tog direkt på sig ansvaret för att informationen kring vilka regler som gäller för livsmedelshantering hade brustit och beslöt att betala sanktionsavgiften.

Eleverna har tagit del i en obligatorisk kurs och vi är ansvariga. Det har också visat sig att skolan inte fullt ut känt till vilka regler som gäller även om en del information som vi fått inte varit entydig. Men flickorna har litat på vad vi har sagt och jag anser att vi ska betala sanktionsavgiften, säger Jonas Frankel, rektor på Sundsgymnasiet.

Men det bet inte på miljöförvaltningen i Vellinge. Sanktionsavgiften – böterna i flickornas ögon – ska betalas av dem och inga andra.

– Vi möter många små företag och måste hantera alla lika, oavsett bolagsform. Att det är ett UF-företag, ett så kallat enkelt företag, spelar i det här fallet ingen roll, det är eleverna som har det juridiska ansvaret, säger Ola Gustafsson, miljöchef i Vellinge kommun.

Kommunen har bara viftat bort både våra förklaringar och skolans argument och kört på. Det blev nästan som en häxjakt där vi inte fått föra vår talan.

Ärendet har under våren vandrat upp till Förvaltningsrätten som avgjorde till kommunens fördel: Det är eleverna som ska stå för de 5 000 kronorna. I sig är det heller ingen som ifrågasätter behovet av regler kring livsmedelshantering, däremot det sätt som ärendet har hanterats från kommunens sida. Sundsgymnasiet har ett brett nätverk bland näringslivet på orten och ett flertal företag har reagerat på den hårda inställningen och meddelat att de är beredda att betala straffavgiften. Men innan dess måste först de tre UF-företagarna själva plocka fram 5 000 kronor och betala in till Vellinge kommun. Ninni Persson igen:

– Egentligen förstår vi fortfarande inte varför vi blir straffade. Kommunen har bara viftat bort både våra förklaringar och skolans argument och kört på. Det blev nästan som en häxjakt där vi inte fått föra vår talan. Visst är det bra att skolan står för böterna men våra namn finns ju med i de där offentliga handlingarna kring ärendet. Det känns inte bra.

Toppnyheter

Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Stormakten Kina

”Klockan bör ticka för Tiktok och Huawei”

Kommunistdiktaturen Kinas visar tydligt att de inte respekterar privat äganderätt och använder skrupelfritt staten, näringslivet och etniska kineser runt om i världen för att samla information och öka sin makt globalt. Därför måste vi se till att det kinesiska Kommunistpartiet inte fortsätter att försöka nästla sig in i demokratier, skriver DN:s ledarskribent Sofia Nerbrand.

Redan nu har Indien förbjudit ett femtiotal kinesiska appar, bland annat videoplattformen Tiktok med 120 miljoner användare i landet. 

Vidare överväger USA ett förbud på appen då utrikesminister Mike Pompeo, varnar för att Tiktok kan dammsuga och utnyttja användardata på ett otillbörligt sätt.

På samma sätt borde Sverige göra liknande blockeringar mot telekomföretaget Huaweis potentiella inblandning i Sveriges 5G-nät.

Vi har tidigare sett hur Kina har hotat Storbritannien, USA, Brasilien, Tyskland, Indonesien, Australien, Nya Zeeland, Indien, Frankrike, Vietnam och Filippinerna med att säga upp avtal och dra in investeringar där om de portar telekombolaget.

"Men det gäller att stå på sig nu. Det är av stor säkerhetspolitisk betydelse att auktoritära stater inte får tillgång till kritisk infrastruktur och information", skriver hon.

24 min
Räddningsinsats i provinsen Jiangxi. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Enorma översvämningar hotar miljoner i södra Kina

Stora delar av södra Kina har drabbats av översvämningar. Nästan 34 miljoner påverkas redan och ytterligare regn väntas, rapporterar Al Jazira.

Kinas största vattentäkt, Poyangsjön, och den anslutande Yangtzeefloden, är på väg att svämmas över och Jiangxiprovinsen har utfärdat den högsta varningen på en fyragradig skala, enligt Reuters.

Hittills rapporteras inga människor ha skadats, uppger statskontrollerade kinesiska CCTV.

Idag 11:52
Läs mer om Stormakten Kina
Illustrationsbild. Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sveriges äldre mår bättre – trots pandemi och isolering

Trots coronapandemin mår svenska äldre bättre än på många år, visar en undersökning från Göteborgs universitet som TT rapporterar om.

I undersökningen har personer mellan 65 och 71 år själva fått skatta sin hälsa, och de senaste åren har trenden varit nedåtgående. Men i år har kurvan vänt uppåt. Ett annat trendbrott är att de äldre nu är mer nöjda med sin ekonomi.

– Förra året jämförde man kanske sin ekonomiska situation eller hälsa med någon som har det bättre. I år jämför man med personer som har förlorat jobbet på grund av covid eller som ligger i respirator, säger Pär Bjälkebring som gjort undersökningen.

10 min
Anders Björkman. KI/TT
undefined

Professor: Svensk lockdown hade inte gett färre döda

De höga svenska dödstalen under coronakrisen är inte en följd av att samhället inte stängdes ner i samma utsträckning som i vissa andra länder. Det säger Anders Björkman, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet, till SvD.

Han har studerat pandemins utveckling i olika länder och drar slutsatsen att de hårda restriktionerna i många länder inte låg bakom att smittan stannade av.

Han menar att de höga svenska dödstalen i stället beror på att Sverige hade hunnit få en mer omfattande samhällsspridning innan åtgärder sattes in än exempelvis övriga Norden. Men varför det blev så har han inget svar på.

Han är dock kritisk till att Sverige inte lyckats få smittspridningen att minska lika snabbt som många andra länder.

2 tim
Katastrofövning på Karolinska sjukhuset. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Katastrofmedicin bör bli obligatoriskt i utbildningen”

För att Sverige ska stå bättre rustat inför nästa kris måste katastrof- och försvarsmedicin bli en obligatorisk del av grundutbildningen för läkare och sjuksköterskor. Det skriver fyra debattörer från vården på DN Debatt.

De vill också bland annat att regionerna årligen genomför egenkontroller av den egna katastrofmedicinska beredskapen och att civil sjukvårdspersonal ges rätt till tjänstledighet för arbete under kriser utomlands för att bygga på sin kunskap.

Debattörerna vill också att offentlig finansiering av svensk katastrofmedicinsk forskning ses över.

42 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski i sina respektive vallokaler.  TT
Valet i Polen

Första siffrorna: Nära dött lopp i polska presidentvalet

Nationalkonservative sittande presidenten Andrzej Duda har en knapp ledning i det polska presidentvalet med 50,4 procent mot Rafal Trzaskowskis 49,6 procent.

Enligt Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) är det alldeles för jämnt för att utropa en segrare, skriver TT. Han menar att det visar på en splittring i det polska samhället.

– Det är verkligen två kontraster som har stått mot varandra, säger han.

Det står mellan den sittande nationalkonservativa presidenten Andrzej Duda som kritiserats för att ha upphävt rättstaten och den liberala mittenkandidaten Rafal Trzaskowski som vill närma sig EU. Slutresultatet väntas komma under måndagen.

1 tim
Person som röstar. Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Småbarnsföräldrar hoppas på Duda i polska valet

I den polska staden Pultusk hoppas många på den sittande nationalkonservative presidenten Andrzej Duda i söndagens val, rapporterar Sveriges Radio.

Ett stort skäl till att många på landsbygden vill ha kvar presidenten och hans parti Lag och Rättvisa är de sociala reformer som regeringen har genomfört.

– Nu finns det mer pengar i familjekassan, säger en av de boende Sveriges Radio har talat med.

Den liberala mittenkandidaten Rafal Trzachkowski har sagt att de extra bidragen till småbarnsföräldrar som regeringen infört kommer att vara kvar.

Den stora skiljelinjen i valet står mellan ett återupprättande av rättsstaten, eller nationalkonservatism som slår mot exempelvis homosexuellas rättigheter, menar experter.

4 tim
Väljare i Rybnik, Polen. Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jämnt resultat väntar när Polen går till presidentval

Vallokalerna i Polen öppnade klockan 07.00 på morgonen och stänger klockan 21.00. Då väntas också en vallokalsundersökning i det förmodat mycket jämna presidentvalet.

Valet står mellan den sittande konservative presidenten Andrzej Duda och Warszawas liberale borgmästare Rafal Trzaskowski.

Även om rollen som president till största delen är ceremoniell ses valet som ett riktningsval: Ska Polen vara fortsatt inriktad på nationalkonservatism i linje med styrande partiet Lag och Rättvisas politik, eller gå i riktning mot EU och liberala värden?

Idag 12:07
Läs mer om Valet i Polen
Besökare på Disneyworld.  Joe Burbank / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

66 000 nya smittade i USA – sjukvården varnar

Antalet inrapporterade fall av covid-19 har nått en ny högsta siffra i USA, samtidigt som allt fler delstater lättar på restriktionerna, rapporterar Sveriges Radio.

Det senaste dygnet har 66 000 fall rapporterats in och värst är spridningen i Florida där flera sjukhus varnar för att de inte kan ta emot fler patienter för intensivvård. Andra delstater där smittan har en snabb spridning är Kalifornien, Arizona och Texas.

Fler än 134  000 personer har dött i smittan och de konstaterade fallen är uppe i 3,2 miljoner sedan pandemins början.

4 tim
Kvinnor spelar kort i Katalonien.  Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utegångsförbud i delar av Katalonien – smittan ökar

Delar av Katalonien återinför utegångsförbudet efter att över 800 nya fall har konstaterats under söndagen, rapporterar El País. Det är ett område i kring staden Lleida i nordöstra Spanien som sätts i karantän.

Man får varken resa in eller ut ur området med start vid midnatt ikväll. Katalanerna får däremot gå till sitt arbete och besöka banken eller uppsöka sjukvården, samt handla i mataffären.

Ett av sjukhusen i Kataloniens huvudstad Barcelona har rapporterat att man under förra veckan gick från 31 till 107 fall, skriver AFP. Staden är dock inte satt i karantän.

3 tim
Giannis Papanikos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusuppgång i Östeuropa – masktvång och inresestopp

I flera länder i Östeuropa ökar nu antalet fall av coronasmitta vilket lett till nya restriktioner, skriver AP.

Ungern stoppar resenärer från Afrika och stora delar av Asien, med undantag för Kina och Japan. Även till flera europeiska länder är Ungerns dörr helt stängd. Det gäller Albanien, Bosnien och Hercegovina, Nordmakedonien, Kosovo, Belarus, Montenegro och Ukraina.

I Serbien larmar sjukhusen om att platserna nästan tagit slut på grund av den senaste uppgången i antal smittfall, och Kroatien gör det obligatoriskt att bära munskydd i offentliga miljöer.

Idag 13:31
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Almegas vd Thomas Erséus.
Den svenska konjunkturen

Arbetsgivarorganisationer har fullt upp under krisen

Trycket är högt på flera arbetsgivarorganisationer till följd av coronakrisen, rapporterar DN.

– Vi får många frågor om uppsägningar och statliga stöd, säger Thomas Erséus, vd för Almega som samlar företag inom tjänstesektorn.

Trots att nära hundra medlemsföretag gick i konkurs eller lades ner under juni nådde Almega rekordhögt medlemsantal under månaden.

Även bland andra Svensk Handel har haft mycket att göra. Under vissa dagar har samtalen varit fem gånger fler än normalt enligt Katarina Kempe, kommunikationschef.

4 tim
Magdalena Andersson (S). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Sveriges plånbok är inte bottenlös

Staten har haft goda skäl att öppna plånboken under coronakrisen – men finansminister Magdalena Andersson (S) sitter självklart inte på hur mycket pengar som helst, skriver Sydsvenskans ledarsida.

Det kan behöva påpekas att hennes ”ymnighetshorn har en botten” och att devisen ”allt till alla” inte kan gälla nu, skriver man.

Aftonbladets Fanny Nilsson tror dock att coronakrisen kan bli vändpunkten för en segdragen debatt om välfärdens finansiering. ”Pengar i lador kan inte rädda liv, men människor kan”, skriver hon och frågar sig vad ett välfärdsland utan personal i välfärden egentligen är?

DN:s ledarsida vänder blicken mot EU och konstaterar att debatten om krispaket riskerar att skymma unionens viktigaste funktion – långsiktigt samarbete.

Idag 07:02
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jessica Rosencrantz (M) miljö- och klimatpolitisk talesperson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

M: Sverige bör driva på för minimipris på utsläpp

FN:s kommande klimatmöte har skjutits upp på grund av coronapandemin. Den extra tiden bör Sverige använda för att initiativ till förhandlingar om ett globalt minimipris för koldioxidutsläpp, skriver Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz på SvD:s debattsida.

Hon skriver att det är orimligt att bara ett 30-tal länder i dag har infört någon form av beskattning på koldioxidutsläpp. Ett globalt minimipris vore ett steg på vägen mot principen om att den som orsakar skador ska betala för dem, och skulle också förhindra att utsläpp flyttas mellan länder, enligt Rosencrantz.

5 tim
Illustrationsbilder, till höger en elefant som dött av torka i Zimbabwe. TT
undefined

Femårsprognosen: Värre torka och kraftigare regn

Att bromsa värmeökningen blir en svår uppgift för världens politiker. Det framgår av FN-organet Meteorologiska världsorganisationens femårsprognos, skriver TT.

Enligt prognosen är det sannolikt att årsmedeltemperaturen för vart och ett av de kommande fem åren ligger minst en grad högre än medelvärdet i förindustriell tid. Det är också 20 procents sannolikhet att medeltemperaturen för något enskilt av dessa år blir minst 1,5 grader högre, en sannolikhet som ökar över tid, enligt nyhetsbyrån.

I Västeuropa kommer det att bli fler stormar. I Australien, södra Afrika och norra och östra Sydamerika blir det torrare, medan områden närmare polerna får mer regn än tidigare.

Idag 12:57
Läs mer om Klimatomställningen