Grøtt, Vegard / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så rundar vitvarujättarna kemikalieskatten

Kemikalieskatten slår hårt mot den svenska handeln. Nu har fPlus även tagit del av statistik från Skatteverket som visar hur utländska företag undviker skatten.

När kemikalieskatten infördes den 1 juli 2017 räknade staten med att få in 2,4 miljarder kronor. Men en undersökning av HUI Research visar att den endast genererat 1,3 miljarder kronor, samt uteblivna momsintäkter.

Nu har fPlus tagit del av statistik från Skatteverket som visar hur utländska företag rundar skatten och sätter press på de svenska handlarna.

Inte en krona

Enligt Skatteverket betalade det svenska vitvaruföretaget och sajten Tretti.se in 237 784 kronor i kemikalieskatt i augusti 2017 när företaget fortfarande var en svensk lagerhållare.

I oktober ett år senare när företaget köpts upp av det danska vitvaruföretaget WhiteAway betalade Tretti.se inte en enda krona i kemikalieskatt. Anledningen är att man antingen flyttat lagret till Danmark eller uppgått i den danska moderkoncernen och därmed inte betalar kemikalieskatt.

Det betyder att staten går miste om åtskilliga skattemiljoner årligen bara från Tretti.se.

Det kommer inte som en överraskning för handeln eller elektronikbranschen som pekar på hur priskänsliga konsumenterna är på den globala e-handelsmarknaden.

Klas Elm, vd på ElektronikBranschen Gordon Andersson

– Nationell särbeskattning fungerar inte på en internationell marknad. Redan idag sker 40 procent av inköpen av hemelektronik via nätet och 40 procent av svenskarna e-handlar från utlandet. Vi är ingen isolerad ö, utan prispressen är internationell. Svenska handel kan inte prisa ut sig på grund av nationella skatter, säger Klas Elm,vd på ElektronikBranschen.

När det kommer till skattens miljöintentioner pekar Karin Johansson, vd för Svensk Handel, på att den svenska elektronikbranschens andel av den globala marknaden endast är 0,4 procent.

– Vi ser redan idag hur e-handelsinköpen från utländska aktörer ökar snabbt. Det är därför osäkert om skatten kommer att ha några miljövinster alls. Det regeringen sysslar med är symbolpolitik och inte miljöpolitik, fortsätter Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

– Det är naivt att tro att den globala elektronikbranschen skulle ställa om på grund av att ett litet land som Sverige inför denna skatt. Om en kemikalieskatt ska införas borde det åtminstone ske på EU-nivå, fortsätter hon.

Minskad försäljning

Patrik Lundqvist är Key Account Manager på familjeföretaget och grossisten Moon Radio AB i Surahammar. Han bekräftar att företaget såg en betydande försäljningsminskning efter att kemikalieskatten infördes.

– Förutom att vi blev tvungna att bekosta en utveckling i vårt affärssystem för att kunna hantera skatten så är försäljning från utlandet till slutkonsument den största påverkan. Vid införandet 1 juli 2017 märkes under de nästkommande månaderna en stor försäljningsminskning mot 2016 samma period.

Nu finns det även ett regeringsförslag om en höjning av kemikalieskatten med ytterligare 30 procent från och med augusti 2019.

Karin Johansson, vd för Svensk Handel. Svensk Handel

När HUI Research räknade på konsekvenserna av den föreslagna höjningen kom man fram till att försäljningsbortfallet från svensk detaljhandel väntas uppgå till 6 miljarder kronor samtidigt som e-handeln från utlandet väntas växa kraftigt.

– Kemikalieskatten i allmänhet, och höjningen i synnerhet, är en kraftig hävstång för e-handel från utlandet, konstaterar Klas Elm.

Tuffare konkurrens via "marketplaces"

Patrik Lundqvist på Moon Radio AB pekar också på den pågående utvecklingen mot att det startas allt fler så kallade ”marketplaces”. Det är en e-handelsplats som drivs av ett företag, till exempel El-Giganten, till vilken olika aktör kan ansluta sig och konkurrera direkt mot slutkund med varandras produkter. Här blir den snedvridning av konkurrensen som kemikalieskatten leder till satt på sin spets, menar Patrik Lundqvist.

– Vi har i Sverige olika prisjämförelsesajter som till exempel prisjakt.se där vi har ett antal produkter som ligger på deras klick-topp, men det återspeglas inte i försäljningen utan där beställer slutkonsumenten produkten från en av de utländska aktörerna som kan erbjuda varan till ett betydligt lägre pris, men som då inte inkluderar kemikalieskatten, säger Patrik Lundqvist.

Han understryker dock att företagen agerar helt rationellt. Det är systemet som är fel.

Skatt på kläder och skor

I januariöverenskommelsen ingår även ett förslag på att kemikalieskatten ska införas på farliga kemikalier i kläder och skor. Det är ett segment som har betydligt fler e-handelsköp från utlandet än elektronik- och vitvaror.

– Efter att vi utvärderat kemikalieskatten på elektronik och ser att den inte hjälper varken miljön, hälsan eller ens inbringar pengar till statskassan så förstår jag inte hur man skulle vilja utveckla den och införa en liknande beskattning på ytterligare produkter, säger Klas Elm till fPlus.

Fplus har också sökt det danska vitvaruföretaget WhiteAway för en kommentar men inte fått något svar.

Fakta

Kemikalieskatt infördes i juli 2017 införde Sverige på kemikalier i elektronik.

Syftet med skatten är att bidra till det nationella miljömålet ”en giftfri miljö” och att detta skall ske genom att ”minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel”.

Den 8 februari 2019 beslöt regeringen att remittera ett förslag om att höja kemikalieskatten. I lagförslaget föreslås en skattehöjning med nästan 40 procent på bland annat kylar, frysar, diskmaskiner och dammsugare om de innehåller farliga kemikalier. För varor som mobiltelefoner, kassettbandspelare, skärmar, projektorer och spelkonsoler blir höjningen drygt 30 procent.

Toppnyheter

Riksrättsförhören i representanthuset tidigare i veckan J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Ny rapport tar Trump ett steg närmare riksrätt

Justitieutskottet i det amerikanska representanthuset har släppt en rapport där man går igenom de konstitutionella grunderna för riksrättsåtal mot president Donald Trump, rapporterar The Hill.

Rapporten följer på talmannen Nancy Pelosis uttalande om att formella riksrättsanklagelser kan komma att riktas mot presidenten redan nästa vecka.

I samband med att rapporten släpptes twittrade utskottets ordförande Jerry Nadler att Trump har missbrukat sin makt, riskerat den nationella säkerheten och stört valet.

”Konstitutionen föreskriver bara en följd för sådant beteende: Riksrätt”, skrev Nadler.

Igår 19:55
Donald Trump och Jerry Nadler. TT
undefined

Vita huset: Utredningen ett hänsynslöst maktmissbruk

Vita huset tänker inte delta i representanthusets riksrättsutredning mot president Donald Trump. Det framgår av ett brev Vita huset-rådgivaren Pat Cipollone skickat till justitieutskottets ordförande Jerry Nadler, rapporterar amerikanska medier.

I brevet skriver Cipollone att utredningen saknar grund och är ett ”hänsynslöst maktmissbruk”.

”Du bör genast lägga ner utredningen och inte slösa bort mer tid”, skriver Cipollone vidare.

6 dec
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps svar efter Pelosis besked: Få det gjort snabbt

Dagens besked från Nancy Pelosi innebär att hot om riksrätt kommer att bli ett vanligt verktyg från politiker i Washington DC. Det skriver Donald Trump på Twitter.

Pelosi meddelade i dag att Demokraterna i representanthuset går vidare med riksrättsutredningen och formulerar formella riksrättsanklagelser.

”Om ni ska ställa mig inför riksrätt, gör det nu, snabbt, så att jag kan få en rättvis rättegång i senaten och vårt land kan få det överstökat”, skriver han.

5 dec
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Boris Johnson. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läckta dokument har ryska kopplingar: Ett tecken på inblandning i brittiska valet

En dokumentläcka på nätet visar på tecken för utomstående försök att påverka valet i Storbritannien. Det menar den brittiska kulturministern Nicky Morgan i en intervju med BBC Radio enligt Reuters.

Läckan består av handelsdokument mellan Storbritannien och USA, som ska ha berört det brittiska vårdsystemet. De släpptes på Reddit av ett konto med kopplingar till en rysk desinformationskampanj, enligt sajten själv.

– Om detta är fallet så är det extremt allvarligt. En av de saker vi tittar på och övervakar är inblandning i våra val, det är en mycket allvarlig sak, säger Nicky Morgan.

Säkerhetstjänsten har tidigare varnat för att Ryssland eller andra nationer kan tänkas försöka lägga sig i nästa veckas val.

Igår 11:48
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jonas Sjöstedt (V). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Sjöstedt: Oacceptabelt att man inte vill prata med oss

Jonas Sjöstedt (V) kallar det oacceptabelt att januaripartierna har stängt ute Vänsterpartiet från förhandlingarna om reformeringen av Arbetsförmedlingen, rapporterar flera medier. Sjöstedt har insisterat på att få delta i samtalen.

Att januaripartierna ser ut att kunna tänkas backa från det Sjöstedt kallar ”kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen”, utan att prata med Vänsterpartiet, är för V-ledaren ”fullständigt obegripligt”.

Igår 16:25
Jonas Sjöstedt. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jonas Sjöstedt kräver att Januariavtalet skrivs om

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver att Januariavtalet skrivs om samt att få delta i samtal med statsminister Stefan Löfven om hur Arbetsförmedlingen ska förändras, rapporterar Aftonbladet.

– Vi har beredskap under hela helgen för att lösa de här frågorna, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Så länge Vänsterpartiet stängs ute från förhandlingarna kvarstår hotet om en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S), enligt Sjöstedt.

Igår 12:50
Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grönt ljus för nästa års budget

Riksdagen har sagt ja till ramarna för 2020 års statsbudget, som bygger på januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Sammantaget uppgår utgiftsramarna till 1 062 miljarder kronor. Runt 20 miljarder av dessa beror på olika reformer som regeringen, C och L vill genomföra. Till exempel ökade statsbidrag till kommunerna, mer pengar till rättsväsende och försvar, pengar för att industri och kommuner ska investera i klimatåtgärder, slopad värnskatt och sänkt skatt för pensionärer med en pension på mer än 17 000 kronor i månaden.

Men först i nästa steg i budgetprocessen klubbas detaljerna i budgeten. I december beslutas vad pengarna inom vart och ett av de 27 olika utgiftsområdena ska användas till.

27 nov
Läs mer om Januariavtalet