Grøtt, Vegard / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så rundar vitvarujättarna kemikalieskatten

Kemikalieskatten slår hårt mot den svenska handeln. Nu har fPlus även tagit del av statistik från Skatteverket som visar hur utländska företag undviker skatten.

När kemikalieskatten infördes den 1 juli 2017 räknade staten med att få in 2,4 miljarder kronor. Men en undersökning av HUI Research visar att den endast genererat 1,3 miljarder kronor, samt uteblivna momsintäkter.

Nu har fPlus tagit del av statistik från Skatteverket som visar hur utländska företag rundar skatten och sätter press på de svenska handlarna.

Inte en krona

Enligt Skatteverket betalade det svenska vitvaruföretaget och sajten Tretti.se in 237 784 kronor i kemikalieskatt i augusti 2017 när företaget fortfarande var en svensk lagerhållare.

I oktober ett år senare när företaget köpts upp av det danska vitvaruföretaget WhiteAway betalade Tretti.se inte en enda krona i kemikalieskatt. Anledningen är att man antingen flyttat lagret till Danmark eller uppgått i den danska moderkoncernen och därmed inte betalar kemikalieskatt.

Det betyder att staten går miste om åtskilliga skattemiljoner årligen bara från Tretti.se.

Det kommer inte som en överraskning för handeln eller elektronikbranschen som pekar på hur priskänsliga konsumenterna är på den globala e-handelsmarknaden.

Klas Elm, vd på ElektronikBranschen Gordon Andersson

– Nationell särbeskattning fungerar inte på en internationell marknad. Redan idag sker 40 procent av inköpen av hemelektronik via nätet och 40 procent av svenskarna e-handlar från utlandet. Vi är ingen isolerad ö, utan prispressen är internationell. Svenska handel kan inte prisa ut sig på grund av nationella skatter, säger Klas Elm,vd på ElektronikBranschen.

När det kommer till skattens miljöintentioner pekar Karin Johansson, vd för Svensk Handel, på att den svenska elektronikbranschens andel av den globala marknaden endast är 0,4 procent.

– Vi ser redan idag hur e-handelsinköpen från utländska aktörer ökar snabbt. Det är därför osäkert om skatten kommer att ha några miljövinster alls. Det regeringen sysslar med är symbolpolitik och inte miljöpolitik, fortsätter Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

– Det är naivt att tro att den globala elektronikbranschen skulle ställa om på grund av att ett litet land som Sverige inför denna skatt. Om en kemikalieskatt ska införas borde det åtminstone ske på EU-nivå, fortsätter hon.

Minskad försäljning

Patrik Lundqvist är Key Account Manager på familjeföretaget och grossisten Moon Radio AB i Surahammar. Han bekräftar att företaget såg en betydande försäljningsminskning efter att kemikalieskatten infördes.

– Förutom att vi blev tvungna att bekosta en utveckling i vårt affärssystem för att kunna hantera skatten så är försäljning från utlandet till slutkonsument den största påverkan. Vid införandet 1 juli 2017 märkes under de nästkommande månaderna en stor försäljningsminskning mot 2016 samma period.

Nu finns det även ett regeringsförslag om en höjning av kemikalieskatten med ytterligare 30 procent från och med augusti 2019.

Karin Johansson, vd för Svensk Handel. Svensk Handel

När HUI Research räknade på konsekvenserna av den föreslagna höjningen kom man fram till att försäljningsbortfallet från svensk detaljhandel väntas uppgå till 6 miljarder kronor samtidigt som e-handeln från utlandet väntas växa kraftigt.

– Kemikalieskatten i allmänhet, och höjningen i synnerhet, är en kraftig hävstång för e-handel från utlandet, konstaterar Klas Elm.

Tuffare konkurrens via "marketplaces"

Patrik Lundqvist på Moon Radio AB pekar också på den pågående utvecklingen mot att det startas allt fler så kallade ”marketplaces”. Det är en e-handelsplats som drivs av ett företag, till exempel El-Giganten, till vilken olika aktör kan ansluta sig och konkurrera direkt mot slutkund med varandras produkter. Här blir den snedvridning av konkurrensen som kemikalieskatten leder till satt på sin spets, menar Patrik Lundqvist.

– Vi har i Sverige olika prisjämförelsesajter som till exempel prisjakt.se där vi har ett antal produkter som ligger på deras klick-topp, men det återspeglas inte i försäljningen utan där beställer slutkonsumenten produkten från en av de utländska aktörerna som kan erbjuda varan till ett betydligt lägre pris, men som då inte inkluderar kemikalieskatten, säger Patrik Lundqvist.

Han understryker dock att företagen agerar helt rationellt. Det är systemet som är fel.

Skatt på kläder och skor

I januariöverenskommelsen ingår även ett förslag på att kemikalieskatten ska införas på farliga kemikalier i kläder och skor. Det är ett segment som har betydligt fler e-handelsköp från utlandet än elektronik- och vitvaror.

– Efter att vi utvärderat kemikalieskatten på elektronik och ser att den inte hjälper varken miljön, hälsan eller ens inbringar pengar till statskassan så förstår jag inte hur man skulle vilja utveckla den och införa en liknande beskattning på ytterligare produkter, säger Klas Elm till fPlus.

Fplus har också sökt det danska vitvaruföretaget WhiteAway för en kommentar men inte fått något svar.

Fakta

Kemikalieskatt infördes i juli 2017 införde Sverige på kemikalier i elektronik.

Syftet med skatten är att bidra till det nationella miljömålet ”en giftfri miljö” och att detta skall ske genom att ”minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel”.

Den 8 februari 2019 beslöt regeringen att remittera ett förslag om att höja kemikalieskatten. I lagförslaget föreslås en skattehöjning med nästan 40 procent på bland annat kylar, frysar, diskmaskiner och dammsugare om de innehåller farliga kemikalier. För varor som mobiltelefoner, kassettbandspelare, skärmar, projektorer och spelkonsoler blir höjningen drygt 30 procent.

Toppnyheter

Joe Biden möter väljare. Al Drago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Anklagelserna mot Trump

Biden vägrar vittna i utbyte mot Vita huset-toppar

Joe Biden går inte med på att bli en del av ett ”vittnesutbyte” med republikanerna under den pågående riksrättsprocessen mot Donald Trump. Det meddelande han på onsdagen, skriver Washington Post.

Det har tidigare spekulerats i att demokraterna skulle låta den tidigare amerikanske vicepresidenten och nuvarande demokratiske presidentkandidaten Biden vittna i utbyte mot att republikanerna låter någon tung företrädare från Vita huset göra det.

– Vi ska inte göra det här till en fars eller politisk teater. Jag tänker inte vara en del av något sådant, sa Biden vid ett framträdande i Iowa.

Igår 22:16
Adam Schiff inför dagens förhandlingar.  Mary Calvert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Schiff: Trump kan fuska i nästa presidentval

Donald Trump missbrukade sin makt som president när han försökte få Ukraina att påverka det amerikanska presidentvalet – och när han blev påkommen försökte han stoppa utredningen av sina egna handlingar. Det var budskapet från Adam Schiff, som leder Demokraternas riksrättsåtal mot Trump, när han i dag började lägga fram sin sak i senaten.

Schiff avfärdade också republikanernas argument att saken borde avgöras av det amerikanska folket i det kommande valet istället för genom riksrätt.

– Presidentens misskötsel kan inte avgöras vid valurnan eftersom vi inte kan vara säkra på att valet kommer att avgöras på ett ärligt sätt, sa Schiff.

Igår 19:50
Frida Stranne. TT
undefined

Expert: Politisk dragkamp mer än juridisk process

Efter gårdagens omröstningar om ramverk och regler är det slutligen dags för riksrättsprocessen mot Donald Trump att dra igång på riktigt. De demokratiska ”åklagarna” kommer nu under tre dagar att lägga fram sina argument för varför presidenten gjort sig skyldig till bland annat maktmissbruk, skriver TT.

Att Trump slutligen fälls är dock osannolikt eftersom det skulle kräva att två tredjedelar av senaten, som domineras av hans eget republikanska parti, röstar för att fälla honom.

Statsvetare Frida Stranne säger att det i stället handlar om att fläcka ner bilden av presidenten.

– Det här är en politisk dragkamp mer än en genuin juridisk process, säger hon.

Igår 18:31
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Biologiskt avfall fraktas bort från Wuhans medicinska behandlingscenter. Dake Kang / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lungviruset tros ha spridits från ormar till människor

Det coronavirus som just nu sprids i Kina och som även nått andra asiatiska länder samt USA kan ha sitt ursprung hos ormar. Det skriver forskare som studerat viruset i tidskriften Journal of Medical Virology, rapporterar Science Daily. Det är första gången just ormar pekas ut som den mest sannolika källan.

Virusutbrottet började på en matmarknad där bland annat ormar säljs, och studier av virusets dna visar att det sannolikt normalt förekommer hos ormar, skriver forskarna.

Hittills har viruset, som WHO tills vidare gett namnet 2019-nCoV, orsakat 17 personers död och gjort över 440 personer sjuka.

Igår 20:40
WHO
undefined

WHO väntar med att utlysa nödläge efter utbrottet

Det för tidigt att utlysa ett internationellt nödläge efter virusutbrottet i Kina som hittills tagit 17 personers liv. Det sa Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens på onsdagen.

– Jag tar inte lätt på att utropa ett sådant nödläge, sa Ghebreyesus.

I stället ska WHO fortsätta att utvärdera situationen ytterligare ett dygn. Ghebreyesus meddelade också att WHO:s experter är på plats i Kina för att följa situationen. Han berömde också Kina för hur landet hanterat utbrottet.

Igår 20:02
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Riksdagen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

Analys: Käbblet skadar folks tilltro till demokratin

Onsdagens besked att M, KD, V och SD är överens om att tillföra 7,5 miljarder kronor till kommuner och regioner betyder att det politiska landskapet fortsätter att ombildas. Det skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg i en analys.

Centerns satsning på slopade arbetsgivaravgifter för enklare jobb har fått strykas från januariavtalet, bara en månad efter att regeringen tvingats skjuta fram reformen av Arbetsförmedlingen. Trots detta menar Stenberg att samarbetet ser ut att överleva – men det kommer bli fortsatt svårt för januaripartierna.

Lena Mellin på Aftonbladet skräder inte orden när hon kallar riksdagen för ”rena lekstugan”. Hon menar att partiledarna beter sig som barnrumpor – och värst är Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V).

I värsta fall kan det fortsatta käbblet skada ”tilltron till demokratin som den är organiserad i Sverige, parlamentarism baserad på allmän och lika rösträtt”, skriver hon.

Igår 18:48
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringslivet rasar mot M:s och V:s budgetuppgörelse

Budgetuppgörelsen mellan M, KD och V får nu hård kritik från näringslivet, som menar att det är företagen som får ta största smällen vid räddningen av de krisande kommunerna. ”Inte seriöst” säger Företagarnas vd Günther Mårder till Di.

Totalt ska nu 1,7 miljarder kronor gå till kommunerna, pengar avsedda att gå till sänkta arbetsgivaravgifter. Enligt Svenskt Näringsliv får resultatet av uppgörelsen bakvänd effekt, då den kommer leda till färre arbetade timmar och lägre skatteintäkter för kommunerna.

– Att skrota ingångsavdraget kommer att drabba de arbetslösa och företagen som skulle ha använt det här stödet, säger Johan Lidefelt, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, till Di.

Günther Mårder, vd på Företagarna, menar att samarbetet mellan de tre partierna inte är seriöst och en del av ett större politiskt spel för att förstöra Socialdemokraternas regeringsduglighet, hellre än att föra landet framåt.

Igår 16:57
Magdalena Andersson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S svar: ”Kommer bli väldigt krångligt för kommunerna”

Socialdemokraterna är inte imponerat av att M, KD, SD och V har enats om ett utökat tillskott till kommunerna. Partierna vill skjuta till 7,5 miljarder i stället för de fem miljarder som regeringen aviserat.

– Vi kunde enas om fem, de här partierna har enats om två miljarder, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Hon menar att partierna i själva verket tar tillbaka pengar som kommunerna skulle använda till att anställa lärarassistenter.

– Det kommer att bli väldigt krångligt för kommunerna som planerat att anställa lärarassistenter, säger Andersson.

Igår 13:25
Läs mer om Vårbudgeten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Tulsi Gabbard och Hillary Clinton. TT/AP
Amerikanska valet 2020

Stämmer Clinton på 50 miljoner för ryssanklagelse

Den demokratiska presidentkandidaten och senatorn Tulsi Gabbard stämmer Hillary Clinton på 50 miljoner dollar för förtal efter att Clinton beskrivit henne som ”en rysk tillgång”, rapporterar flera medier.

Det var i oktober som Clinton i en podcast-intervju pratade om att ryska webbsajter stödde Gabbard för att splittra demokraterna.

Enligt stämningsansökan var Clintons kommentarer ett ”medvetet försök att få hennes (Gabbards) presidentkampanj att spåra ur”.

Igår 21:06
Bernie Sanders och Joe Biden. TT
undefined

Nya siffror: Sanders ökar kraftigt – leder över Biden

Bernie Sanders har gått om den tidigare vicepresidenten Joe Biden och är nu populärast bland Demokraternas presidentkandidater, visar en ny väljarundersökning som SSRS har gjort för CNN.

Sanders, som klättrat sju procentenheter sedan december, hamnar på 27 procent medan Biden får 24.

Skillnaden mellan de två kandidaterna befinner sig inom den statistiska felmarginalen.

Båda två ligger dock långt före den tredje populäraste kandidaten Elizabeth Warren, som landar på 14 procent.

Igår 17:41
Bernie Sanders och Hillary Clinton 2017. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Clinton om Sanders: ”Det är ingen som gillar honom”

Den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton går till storms mot Bernie Sanders i en kommande dokumentärserie, skriver Hollywood Reporter.

– Han var i kongressen i flera år. Han hade stöd från bara en senator. Ingen tycker om honom, ingen vill jobba med honom, han fick inget gjort, säger hon i dokumentären.

I en intervju med Hollywood Reporter säger Clinton att hon står fast vid sina uttalanden. På frågan om hon kommer att stödja Sanders om han blir Demokraternas presidentkandidat svarar hon att det är för tidigt att säga.

21 jan
Läs mer om Amerikanska valet 2020