TT/Pressbild
Skatteverket vs företagen

Så rik måste du vara för att vinna mot Skatteverket

Advokater, skattejurister och företagare har fått nog. Att processa mot Skatteverket kostar så mycket att många inte längre vågar ta strid mot myndigheten. ”Även om du vinner så går du minus”, säger en av de experter som fPlus har talat med.

– Ibland intar Skatteverket på ett tidigt stadium en ställning i en sakfråga utan full insyn i det konkreta fallet och man får uppfattningen att de har en linje som de vill driva. Då är det upp till den skattskyldiga att försvara sig även om linjen ger ett felaktigt resultat i det konkreta fallet.

Det säger Linnea Back, som tidigare blivit utsedd till årets skattejurist och numera är partner och ansvarig för skattegruppen på advokatbyrån Baker & McKenzie.

Objektivitet är inget man diskuterar på Skatteverket, vilket är problematiskt i sig då Skatteverket är en väldigt stor myndighet med mycket muskler.

Skattejuristen Andreas Möller arbetade i 12 år på Skatteverket innan han öppnade sin en egen byrå, Möllers Juridik, där han numera bland annat driver processer mot myndigheten. Han menar att det finns stora brister i objektivitet inom myndigheten när det gäller att värdera sådan bevisning som talar för den skattskyldige.

– Objektivitet är inget man diskuterar på Skatteverket, vilket är problematiskt i sig då Skatteverket är en väldigt stor myndighet med mycket muskler, säger han.

Driver tveksamma processer

Han menar även att myndigheten driver mängder av tveksamma processer mot skattskyldiga, trots att man inte har en aning om hur utgången ska bli.

– Ofta förminskar man bevisningen från den skattskyldige och är därmed inte objektiva i sina bedömningar.

Att man driver tveksamma processer handlar om att bilda ny praxis som i vissa fall kan strida mot den aktuella lagstiftningen, menar han. Han menar dessutom att Skatteverkets agerande på det här sättet är ”systematiskt”.

– Det går mycket fortare att driva de här typer av tveksamma processer för att skapa praxis än att vänta på ny lagstiftning som ofta tar otroligt lång tid. På det viset är det ett snabbare och enklare sätt för Skatteverket. Men det är otroligt orättvist för den skattskyldiga.

”Även om du vinner går du minus”

Vid ett skatterättsligt mål mot staten får endast sex procent full ersättning för sina rättskostnader vid en vunnen process, visar en rapport från 2018 gjord av Rättvis skatteprocess och Företagarna.

– Det är väldigt sällan som den skattskyldige, som driver en process mot myndigheten får ersättning. Säg att skattetvisten rör 50 000 och ombudskostnaderna landar på ungefär 100 000 kronor. Då kan den skattskyldige vid bifall av sitt överklagande få tillbaka cirka 20 000 kronor. Så även om du vinner så går du minus, säger Andreas Möller.

Guillou tar striden för alla småföretagare

fPlus intervjuade nyligen stjärnförfattaren Jan Guillou som åker på en tung skattesmäll på grund av att Skatteverket anser att hans skrivarstuga ska betraktas som privatbostad och därför förmånsbeskattas. Jan Guillou kallar det för trakasserier och har nu inlett en juridisk kamp mot myndigheten. Han menar att han har ett moraliskt ansvar att ta den här striden, trots att det kostar.

– Jag vet att andra företagare inte har det lika gott ställt som jag. Man får ju heller ingen rättshjälp i såna här fall. Man kan alltså bara försvara sig om man har tillräckligt med resurser. Därför undviker Skatteverket storföretagen och ger sig på småföretagare. Och vanliga småföretagare har inte råd att försvara sig mot Skatteverket. Jag har därför ett moraliskt ansvar att ta den här striden, sa han till fPlus.

I grunden är det en fråga om individuella mänskliga rättigheter, möjligheten att ta sina rättigheter gentemot staten till vara.

Skatteverket har så gott som alltid större processvana och mer resurser än den enskilde. Spelplanen är alltså ojämn redan från början, menar Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna och verkställande ledamot på Rättvis Skatteprocess. Även han kritiserar de låga ersättningskostnaderna och menar att det är problematiskt att plånboken får styra om företagare väljer att processa mot Skatteverket eller inte.

– I grunden är det en fråga om individuella mänskliga rättigheter, möjligheten att ta sina rättigheter gentemot staten till vara. För att det inte ska stanna vid att vara fina ord i konventioner, krävs att vanliga människor har möjlighet att hävda sina rättigheter i domstol. Vinner man som enskild bör huvudregeln vara att rättegångskostnaderna ska ersättas fullt ut, så länge de inte är orimliga, säger han.

Krävs det mycket pengar för att driva en process?

– Det beror på vad det gäller för fråga, men skattemål är inte sällan komplexa, och för att ha en chans att få rätt i domstol krävs ofta hjälp av experter och ombud. Sådan kvalificerad hjälp kostar förstås.

Finns det anledning att ifrågasätta rättssäkerheten?

– Färsk forskning visar att man har mångdubbelt större chans att som enskild få rätt i en förvaltningsrättslig domstolsprocess om man har ett juridiskt ombud, än om man för sin egen talan. En undersökning som Rättvis skatteprocess genomfört bland advokater som processar i skattemål visade att drygt 60 procent anser att förvaltningsdomstolarna är partiska, vilket ska jämföras med sju procent bland de advokater som processar i andra domstolar. Det finns alltså skäl att vara orolig för den effektiva rättssäkerheten i förvaltningsprocessen.

Vad behöver ändras?

– I somras avgjorde Högsta Förvaltningsdomstolen ett mål (HFD 2019 ref. 16), som klargjorde villkoren för ersättning för rättegångskostnader i skattemål något. Förhoppningsvis kan det leda till att full ersättning vid vinst ges oftare, men vi vet inte ännu hur underrätterna har agerat efter det avgörandet, säger han och fortsätter:

– Andra åtgärder som skulle stärka rättssäkerheten är en breddad rekrytering av domare till förvaltningsdomstolarna, att anstånd med betalning av skatt ges som regel när tveksamhet råder om skattebeslutet, och ökade möjligheter till bindande förhandsbesked från Skatteverket.

Skillnad mellan att ha rätt och att få rätt

Linnea Back, betonar att det i skatterättsliga mål är viktigt att man är medveten om att det finns en väldigt stor skillnad mellan att ha rätt och att få rätt.

– Domstolens roll är inte att skipa rättvisa, utan att avgöra vem som har uppfyllt de beviskraven som krävs för att få bifall till sin talan.

I praktiken betyder det att många tvingas betala stora summor innan de vet om de bör driva en process. Det är särskilt problematiskt för mindre företag.

Hon menar vidare att det ofta är svårt för mindre företagare att överklaga beslut från Skatteverket, då ombudskostnaderna ofta överstiger den skatt som överklagats.

– Det finns vissa småföretag som faktiskt inte har råd att processa och det är problematiskt att de inte har möjligheten att tillvarata sin rätt.

Hon menar att företag måste lägga ned stora kostnader innan de ens vet om de har en chans att vinna.

– En småföretagare behöver ofta anlita ett ombud för att se vilka förutsättningar man har att få utfallet ändrat. I praktiken betyder det att många tvingas betala stora summor innan de vet om de bör driva en process. Det är särskilt problematiskt för mindre företag.

Hon menar även att problematiken kring de låga ersättningskostnaderna inte uteslutande rör småföretagare utan även större globala företag.

– Det är nästintill ett skämt när företag lägger ned miljontals kronor i komplexa utredningar för att försvara sig mot Skatteverket och får 50 000 kronor i ersättning.

Skatteverket borde ha lättare att backa

Men det finns skillnader i hur myndigheten ser på små respektive större företag, menar hon.

– Det finns exempel på att man försökt inrätta system för att underlätta för de större företagen att göra rätt samtidigt som de mindre företagen hänvisas till processvägen, säger hon och fortsätter:

– Min uppfattning är även att Skatteverket i regel beviljar anstånd när det handlar om större företag men inte alls i lika hög grad när det gäller småföretag. Det kan dock bero på att de frågor som processas av de stora företagen generellt är mer komplexa och därmed har en mer oviss utgång.

Hon menar vidare att Skatteverket fyller en viktig funktion i utvecklingen av rättsläget.

– Skatteverket måste kunna driva vissa mer eller mindre kontroversiella processer. Men jag anser också att Skatteverket borde ha lättare att backa på ett tidigt stadium när de inser att deras linje inte håller.

fPlus söker Skatteverket.

Toppnyheter

Människor med munskydd i Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Coronapandemin ”långt från över” i Asien

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att coronapandemin är ”långt från över” i Asien, skriver The Guardian.

– Kina har passerat en topp i utbrottet. Utmaningen nu är att förhindra ett uppsving av nya fall, säger talespersonen Tarik Jasarevic till tidningen. Han tillägger att kampen mot viruset kommer att bli långvarig.

3 303 personer har dött till följd av virusutbrottet i Kina, enligt landets senaste rapport.

Igår 21:21
Ett fältsjukhus har byggts upp i Central park i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland hjälper USA: ”Accepterade tacksamt”

Ryssland bistår USA med utrustning för att bekämpa coronavirusepidemin, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Interfax. Rysslands Vladimir Putin erbjöd Donald Trump hjälpen när de båda presidenterna talades vid under måndagen.

– Trump accepterade tacksamt det humanitära biståndet, säger en talesperson för Kreml.

För andra dagen i rad har över 500 personer i USA dött av smittan. Den totala dödssiffran i landet är nära 3 600 personer och 180 000 har konstaterats vara smittade.

Igår 21:12
Ambulanser utanför Excel center i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

13-årig brittisk pojke död i smittan: ”Förkrossade”

En 13-årig pojke från London har dött efter att ha insjuknat i covid-19, skriver Sky News. Enligt nyhetssajten kunde familjen inte närvara på grund av den höga smittorisken.

Familjen säger till Mirror att pojken, så vitt de känner till, inte hade några underliggande sjukdomar.

– Vi är förkrossade, säger en anonym representant för familjen till tidningen.

Sjukhuset Kings College Hospital bekräftar för Sky News att 13-åringen dött och att deras tankar finns hos familjen.

Igår 19:54
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Det tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö är redo att tas i bruk.  Jonas Ekströmer/TT / TT NEWS AGENCY
Coronavirusets spridning – Sverige

Interna handlingar visar: Sjukhusen i Stockholm tros bli fulla under nästa vecka

Stockholms sjukhus väntas vara fullbelagda inom en vecka, enligt interna dokument som Aftonbladet läst. Samtidigt väntas toppen på coronavirusutbrottet inte nås förrän drygt ett par veckor senare.

Nästa steg i kampen mot viruset blir därför enligt handlingarna att vårdcentralerna högre grad ska ta ansvar för coronasmittade patienter. Samtidigt ska läkare snabbutbildas för att vårda svårt sjuka i hemmet.

Christoffer Bernsköld, chef på Lokala särskilda sjukvårdsledningen, skriver i ett mejl till tidningen att planen är en av flera prognoser som gjorts de senaste veckorna i syfte att ligga steget före sa att kapaciteten kan förstärkas för att täcka behoven.

Igår 19:54
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skistar stänger alla sina svenska skidanläggningar

Skistar stänger samtliga skidanläggningar i Sverige för resten av säsongen från och med den 6 april, enligt ett pressmeddelande.

”Skistar har från Folkhälsomyndigheten fått rådet att stänga skidanläggningarna i Sverige på grund av risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna”, skriver bolaget.

Nedstängningarna berör anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre.

Bolaget skriver att beslutet kommer att få en negativ effekt på helårsresultatet, men påpekar att en stor del av vintersäsongen redan är passerad.

Igår 16:38
Trafik på Essingeleden i Stockholm Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nära var tredje bil borta från Stockholms gator

Trafiken i Stockholm har minskat med 30 procent sedan coronautbrottet startade, rapporterar SVT Nyheter. Vissa dagar är nivåerna av skadliga kväveoxider 50 procent under genomsnittet för åren 2017–2019.

Även internationellt syns flera utsläppsminskningar till följd av smittan. Bland annat har flygtrafiken i Europa minskat med 70 procent.

Men den ekonomiska nedgången kan också få negativa följder för klimatet, bland annat eftersom många företag nu förlorar pengar som kunde gått till klimatinvesteringar.

Igår 20:37
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Ministern: Tveklöst kris – regeringen redo att agera

Regeringen är redo att vidta fler åtgärder mot den eskalerande arbetslösheten, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Hon menar att det inte är någon tvekan om att vi har en allvarlig kris.

– Vi vet inte hur mycket det blir, men prognosen pekar på runt 100 000 fler arbetslösa. Det är ett tufft läge, säger arbetsmarknadsministern till TT.

Det innebär också att fokus för Arbetsförmedlingen blir att matcha arbetslösa mot nya jobb och att de politiska förhandlingarna om att reformera myndigheten måste vänta, menar Nordmark.

Igår 18:45
Handels har fått många nya anmälda till a-kassan. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning till a-kassan efter regeringens nya regler

De branscher som drabbats hårdats av coronavirusets effekter har sett en explosionsartad ökning av medlemmar i a-kassan, rapporterar SVT. Gårdagens besked från regeringen om att det ska bli lättare att få a-kassa har gjort att ökningen nått ytterligare en nivå.

Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, säger att ansökningarna tidigare låg på 50 till 100 per dag, men att de ökat till mellan 500 och 700 på grund av coronakrisen.

– Och i går när regeringen kom med sitt besked fick vi in 2 153 ansökningar, säger han.

Igår 15:06
Kawa Mohamed jobbar som frisör. Arkivbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro om uppehållstillstånd i varselvåg: ”Kämpat fyra år”

Personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige som hoppas få stanna permanent drabbas hårt av de rekordhöga varseltalen, rapporterar Ekot. I går meddelade Arbetsförmedlingen att 36 800 hade varslats i coronakrisens spår i mars.

Frisören och hemspråkshandledaren Kawa Mohamed från Syrien oroar sig för att förlora jobbet och därmed möjligheten att få stanna.

– Jag har kämpat i fyra år. Så jag vill inte att en sådan grej som vi inte har räknat med kommer i sista minuten och tar bort allting, säger han.

Migrationsverket säger att reglerna ligger kvar, men att man ser över konsekvenserna. Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) planeras inte någon översyn av regelverket.

Igår 03:56
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Analys: Nu gäller det att förhindra ekonomisk katastrof

Blir coronakrisen långvarig ser framtiden mörk ut för många av de svenska storföretagen. För att förhindra en ekonomisk katastrof krävs nu att staten avlastar företagen i deras kostnader, skriver journalisten Johan Schück i en analys på sin hemsida.

Ingripanden för att rädda Sveriges företag är en absolut nödvändighet, då ekonomin kommer få lida en tung förlust om konkurserna fortsätter, menar skribenten. Genom tillfälligt sänkta eller slopade arbetsgivaravgifter och andra omfattande skattelättnader, som med fördel kan sättas in snabbt, kan effekterna minskas enormt.

Men de flesta av prognoserna belyser inte hur allvarligt läget faktiskt kan bli, och mycket tyder på bistrare tider.

”Det är knappast meningsfullt att i förväg sätta siffror på ett sådant hot, där följderna inte går att överblicka. Viktigast är istället att sätta in alla krafter på att förhindra en katastrof, innan det är för sent”, skriver Johan Schück.

Igår 18:17
Alice Bah Kuhnke och Per Holmgren.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP: Låt räddningspaketen bli del av EU:s gröna giv

Stimulanspaketen för att rädda Europas ekonomi under och efter coronakrisen får inte bli för kortsiktiga och ske på bekostnad av klimatinvesteringar, skriver fem MP-politiker på DN Debatt. I stället måste satsningarna vara en del av EU:s gröna giv, skriver de.

Den gröna given bör också anpassas för en europeisk ekonomi på väg mot recession, anser debattörerna. De vill också att stöd till fossilberoende industri villkoras mot klimatkrav och att fossilsubventioner avskaffas.

Igår 19:31
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens nya prognos ifrågasätts – ”optimistisk”

Sverige går in i en lågkonjunktur med BNP-ras som inte setts sedan finanskrisen och arbetslöshet som stiger till 9 procent i år. Den bedömningen gör regeringen i en ny prognos.

– Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Hon beskriver det som dubbla negativa chocker – både i utbud och efterfrågan – som drabbar ekonomin. Svensk BNP spås falla med 4 procent i år, vilket är i paritet med finanskrisen, och därefter väntas snabb återhämtning.

– Ekonomisk aktivitet kommer att öka under andra halvåret, säger Andersson.

Regeringen spår KPI-inflation på 0,5 procent, jämfört med tidigare prognosen på 1,7 procent. Underskottet i statens finanser bedöms bli 3,8 procent av BNP i år.

Men flera ekonomer menar att regeringen är för optimistisk i sin prognos.

– Risken är ju att det kan vara en underskattning, om vi tittar på varselsiffrorna för den senaste månaden så finns ju stora risker att vi får en högre arbetslöshet än 9 procent, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi til SR.

Även från fackligt håll ifrågasätts prognosen.

– Ja, vi ser det här som en relativt optimistisk prognos och som nog förutsätter att regeringen sätter in mer kraftfulla åtgärder än vad man har gjort hittills. Jag tror att man måste sätta in mer regelrätta stöd särskilt till de mindre företagen i vissa branscher annars kommer de inte att fixa det här, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, till SR.

Igår 08:06
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem tips: Så undviker du covid-19-relaterade bedrägerier

Allt fler bedragare försöker utnyttja människors utsatthet under coronakrisen och därför är det viktigt att vara uppmärksam och ta till åtgärder för att skydda sig själv och företaget. FICO listar fem tips för hur du undviker covid-19-relaterade bedrägerier.

  1. Granska noggrant var information kommer ifrån och var uppmärksam på bedragare som använder aktuella organisationer, som exempelvis WHO, för att få dig att klicka på skadliga länkar eller bilagor.
  2. Var uppmärksam på falska erbjudanden som är kopplade till virus. För att vara på den säkra sidan kan du googla hemsidenamnet tillsammans med ordet ”scam” först.
  3. Var försiktig och avvakta om ett erbjudande har kort eller ologisk tidsfrist, ofta kan bedragare försöka ge sken av att situationen är brådskande vilket många kan påverkas av.
  4. Många nya hemsidor har dykt upp sedan virusutbrottet, som utger sig för att ha information om covid-19, och för att undvika skadlig kod är det alltid bäst att vara uppmärksam och dubbelkolla länkar innan man klickar på dem.
  5. Skulle bedragare besöka dig i hemmet, för att erbjuda exempelvis desinfektering av hemmet, så bör du ifrågasätta deras avsikter och hålla avstånd.
Igår 13:34
Läs mer om Företagarjouren
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street föll – sämsta kvartalet sedan finanskrisen

Tisdagshandeln var slagig på Wall Street när breda S&P 500 summerade sin sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –1,6 procent
• Nasdaq: –1,0 procent
• Dow Jones: –1,9 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda vägdes mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

Indexen föll i öppningen men vände tillfälligt upp när nya siffror visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator ”bara” sjönk till 120,0 i mars jämfört med 132,6 i februari. Det var klart bättre än analytikernas förväntningar.

Under den sista handelstimmen tilltog börsnedgångarna igen. Breda S&P 500:s facit för årets första tre månader blev ett tapp på 20 procent – det sämsta kvartalet sedan 2008.

Dow Jones backade i sin tur drygt 23 procent och hade sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

Igår 13:35
undefined

Stockholm stängde nattsvart kvartal med stark avslutning

Det rådde stor volatilitet när Stockholmsbörsen på tisdagen summerade första kvartalet. Vid stängning-hade indexen återigen handlats upp rejält:
• OMXS30: +2,3 procent
• OMXSPI: +2,7 procent

Nattens PMI-siffror från Kina kom in klart högre än väntat och gav Stockholmsbörsen och de amerikanska terminerna en rejäl skjuts under förmiddagen. Men efter lunch handlades OMXS30 ett tag ner under nollan. När Wall Street öppnade fick även Stockholm ny fart.

Trots den senaste tidens uppgångar summerar OMXS30 månaden 13,2 procent lägre och det första kvartalet 16,3 procent lägre. Breda OMXSPI summerar samtidigt kvartalet på minus 18,4 procent.

På storbolagslistan lyste det grönt stora delar av dagen med Boliden som stor vinnare. Gruvjätten steg 6,2 procent. Även Swedish Match, SSAB och Volvo klämde sig över 5 procent upp.

I botten fanns Getinge som rekylerade ner 3 procent och var det enda storbolaget som stängde på minus.

Igår 07:01
NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppåt på Asiens börser efter statistiksläppet: ”Glädjande”

Det var positiva tongångar på Asiens börser under tisdagsmorgonen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,9 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hang Seng: +1‚9 %
• Kospi: +2,2 %
Indexen som steg tog därmed rygg på gårdagens uppgångar på Wall Street och Reuters skriver att börshoppet hålls uppe av att PMI-siffror i Kina kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna kom in på 52 – vilket kan jämföras med analytikernas prognoser på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Även CNBC tar upp makrosiffrorna i Kina som en förklaring till börsuppgångarna. Och siffrorna är överraskande starka, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter. Han lägger dock till man ska vara försiktig kring att dra slutsatser av olika data just nu – även positiva.

”Likväl glädjande”, skriver Bergqvist.

Igår 03:25
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer