Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Så räddar du ekonomin i höst

Efter mer än 20 år som privatekonom på Nordea har Ingela Gabrielsson varit med om många ekonomiska upp- och nedgångar. I spåren av coronakrisen märker hon tydligt att de privatekonomiska frågorna har blivit viktigare för många.

– Vi lever i en konsumtionstid, med låga räntor och relativt hög trygghet. Allt det har nu ställts på ända, och utvecklingen går fort, säger hon.

Till fPlus ger hon sina bästa tips för en stabil privatekonomi:

  • Vänta inte med att ta tag i din privatekonomi, utan sätt igång med detsamma. Gör en budget för inkomster, utgifter, lån och sparande för att få koll på nuläget. Om du redan är drabbad är det hög tid att titta på vilka förändringar som måste göras för att klara en ny ekonomi om du skulle drabbas av arbetslöshet. Om du är anställd bör du se över medlemskap i a-kassan och kolla upp vilka andra försäkringar du har. Om man är medlem i facket har man oftast en inkomstförsäkring, men den kan man även teckna direkt via ett försäkringsbolag. Sjukförsäkringen bör också ses över.
  • Se över ditt sparande och få koll på hur stor din buffert är. Sätt upp ett månadssparande – då fylls sparandet långsamt på även om man inte kan spara så mycket per månad. Vänta inte till slutet på månaden med att sätta undan pengar. Det måste ske när pengarna kommer in på kontot och helst genom en automatisk dragning.
  • Det finns många utgifter att dra in på, både små och större. Börja med att se över dina vanor: hur handlar du mat, vilka abonnemang har du, vilka transporter använder du? Gå till botten med dessa utgifter.
  • Det kan vara en idé att binda delar av din boränta. Den är väldigt låg just nu, och även om ingen kan säga om räntorna kommer att stiga eller sjunka så kan det vara ett sätt att skapa bättre kontroll över din långsiktiga ekonomi.
  • Många kan få amorteringsfrihet på sina bolån just nu. Det kan vara en lättnad om man har en trängd ekonomi. Var däremot beredd på att det bara är en paus, så vänj dig inte vid ett utökat konsumtionsutrymme utan använd möjligheten för att bygga upp en buffert.
  • Nu när vi ska hålla oss hemma finns det också mer tid till att sälja sådant som inte behövs längre. Gå igenom förråd och garderober – det finns nästan alltid något som går att sälja.
  • Många får skatteåterbäring nu. Gör en plan för den. Någon del kan sparas och någon del kan gå till nöjen.
  • Om du är arbetslös, passa på att använda tiden till att vidareutbilda dig för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden och anställningsbar.

Toppnyheter

Torbjörn Johansson, LO.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Näringslivets drag: Nollbud i förhandlingarna

I pandemins spår ställdes vårens avtalsrörelse in och avtalen mellan fackförbund och arbetsgivare förlängdes till hösten.

Först ut är industrin som ska vara färdigförhandlad 31 oktober och enligt Mattias Dahl, vice vd för Svenskt näringsliv, verkar arbetsgivarnas första löneökningsförslag hamna på noll procent, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I en sån här situation, då är det klart att vi inte kan utesluta ett nollbud, säger han till Ekot.

LO däremot avvisar argumenten Dahl lägger fram. Enligt Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, finns det ”alltid en anledning” till att inte höja lönerna.

20 min
undefined

Sämre löneutveckling – äts upp av pandemin

Sju av tio arbetstagare räknar med klena löneökningar när avtalsförhandlingarna drar igång under hösten, visar en undersökning från Skop, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

Lågt ställda löneförväntningar sedan tidigare når nu bottennivåer. Örjan Hultåker, ekonom och sociolog på Skop, konstaterar att 20 och 30 procent brukar tro på en långsam löneutveckling. Nu är det en fördubbling,

– Löneförväntningarna går ner på samma sätt som de gjorde under finanskrisen 2008–2009, men de har sjunkit djupare den här gången. När man tror att landets ekonomi ska gå ner slår det igenom på löneförväntningarna.

Att pessimismen griper omkring sig hos löntagarna är en självklarhet när pandemin härjar. Löneökningar som under 1990-talet är inte att förvänta sig, enligt Hultåker.

Han spår även att löneglidningen minskar och att strejkviljan mattas av om arbetslösheten är hög och företag riskerar att slås ut om de höjer lönerna mer än de har råd med.

– Lönerna lär inte höjas över avtalen och det finns en stor förståelse hos de anställda i det här läget, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

20 jul
LO:s föreslagna ordförande Susanna Gideonsson och Stefan Koskinen. TT
undefined

A-kassa och omställning på bordet i las-förhandlingar

När arbetsmarknadens parter återupptar förhandlingarna om arbetsrätten i augusti kommer även frågan om en ny a-kassa och omställning att ligga på bordet. Det rapporterar Arbetet med hänvisning till ett pressmeddelande från Almega.

Tre arbetsgrupper har under flera månader utrett hur förändringar skulle kunna göras inom las, a-kassa och omställning vid uppsägning.

– Vi kommer behandla de tre områdena som en helhet. Arbetsgruppernas tre rapporter kommer till och med att slås samman till ett enda dokument för att förhindra att vissa delar ska få vingar, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen.

12 jun
Läs mer om Avtalsrörelsen
Rikard Larsson intervjuas 7 juli/Arkivbild. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

MP vill förhandla igen – S och L säger nej direkt

Socialdemokraterna står bakom det mesta i Migrationskommitténs förslag om att göra den tillfälliga asyllagstiftningen permanent medan Miljöpartiet är missnöjda med nästan allt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

MP hoppas på att få möjlighet att förhandla fram en ny uppgörelse med V, C och L i höst. Regeringskollegan S är inte intresserade av förhandla på nytt med MP.

– För oss socialdemokrater är det viktiga att vi har en lagstiftning som gör att vi inte kommer tillbaka till en situation som vi befann oss i 2015, säger Rikard Larsson, S-ledamot i kommittén, till radion.

Även L tackar nej till nya förhandlingar med MP.

14 min
Arkivbild: Asylprocess på Migrationsverket i Solna. Väntsal för asylsökande Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migrationsförslaget: Behåll den skärpta politiken

Migrationskommitténs kommande förslag om ändringar i utlänningslagen kommer i stort att innebära att den tillfälliga utlänningslagen från 2015 blir permanent, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Förslagen, som innebär en skärpt politik jämfört med hur det var före 2015, splittrar regeringen. Medan Socialdemokraternas ledamot Rickard Larsson i huvudsak tycker förslaget är bra säger Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk att partiet kommer att reservera sig.

– För att det är en inhuman politik.

Hur övriga partier ställer sig till det föreslagna betänkandet är inte känt, enligt TT.

Igår 18:03
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer