Företagande i praktiken

Så räddar du ditt skinn när ditt fel hotar hela företaget

Hur ska du agera när du har gjort ett stort misstag som leder till stora kostnader och kunder lämnar företaget? Fast Company ger dig fyra tips på hur du ska gå till väga.

  • Så fort du upptäcker att du har gjort ett misstag, förbered dig på vad du ska säga till din chef och se till att få det gjort. Om din chef kräver ett möte, organisera det med en gång. Ju mindre tid som dröjer desto bättre. Snabbheten gör att du och andra i organisationen med en gång kan hantera och åtgärda skadorna som har uppstått.
  • Det är lätt att hamna i en lång harang av ord och bortförklaringar. Berätta istället exakt vad som har hänt och vad det har resulterat i för din chef. Du kan ge kontexten senare. Om du ger för omständliga förklaringar så kan din chef inte hjälpa dig att hantera konsekvenserna. Det kommer bara att skapa mer frustration.
  • Många misstag kan bli kostsamma för din organisation. Kanske har du skadat en relation till en kund. Därför är det viktigt att du presenterar flera förslag på åtgärder och att du erbjuder dig att göra vad som helst för att minimera skadorna. Att ta ansvar betyder just att du är redo att göra vad som helst, som att ringa kund efter kund, förklara problemet för dem och erbjuda dig att ställa det till rätta.
  • Det finns chefer som kommer att straffa dig för det stora misstaget. Däremot kommer organisationer som värderar lärande att straffa oaktsamhet, men inte själva misstaget. Det betyder alltså att om du verkligen förstått ditt misstag och dragit lärdom av det så får du stanna. Det betyder också att du måste tänka igenom hur du hanterar dessa situationer i framtiden. Identifiera vad som gick fel. Handlade du för snabbt? När krisen väl är avhjälpt bör du sätta dig ned med chefen igen och planera för exakt hur du kommer att agera ifall du stöter på liknande problem.
  • Se till att hela organisationen får reda på vad som har hänt så att flera kan dra lärdomar. Problemet är ofta att man skapar räddhågsna organisationer där fel inte är tillåtna. Bättre att man precis som man delar kunskap, delar tipsen om hur man kommer till rätta med vanliga misstag.

Toppnyheter

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Benoit Tessier / TT NYHETSBYRÅN
Trumps nya tullar

Franske ministern: USA:s tullar en ”fientlig handling”

USA:s nya tullar mot EU är en ”fientlig handling” mot allierade. Det sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till reportrar i samband det IMF:s och Världsbankens pågående årsmöte i Washington, rapporterar AFP.

– Det här fientliga handlingarna är inte välkomna, fortsatte han.

Under natten till fredagen införde USA rekordhöga tullar bland annat mot flygplanstillverkaren Airbus och på flera EU-varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar, motsvarande 72,5 miljarder kronor.

3 tim
Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Måste vidta åtgärder efter USA:s höjda tullar

EU är nu tvungna att svara på USA:s höjda tullar mot unionen. Det säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

– Vi beklagar USA:s val att gå fram med tariffer, säger Malmström i ett uttalande under fredagen.

– Det här lämnar oss utan något annat alternativ än att fortsätta på den inslagna vägen med tariffer i fallet med Boeing, där USA har brutit mot WTO:s regler.

Det var under natten till i dag som rekordhöga tullar mot EU-varor för 7,5 miljarder trädde i kraft.

Tullarna är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus som är i en långdragen konflikt med amerikanska Boeing samt europeiska livsmedelsvaror som ost, vin och whisky.

6 tim
Regis Duvignau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-tullar mot EU:s Airbus och whisky trädda i kraft

Natten till fredagen trädde USA:s tullar mot EU i kraft. Tullarna gäller varor värda totalt 7,5 miljarder dollar. De är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus samt europeiskt vin och whisky.

Flygplanen från Airbus kommer att kosta ytterligare 10 procent när de importeras till USA. Vin från Frankrike, Spanien och Tyskland beläggs med 25-procentiga tullar.

Frankrikes finansminister Bruno Le Marie har sagt att EU kommer att svara USA inom ramarna för handelsorganisationen WTO:s regler. Han säger samtidigt att det är ansvarsfullt att undvika konflikter i samband med den ekonomiska avmattningen.

– Dessa beslut kan ha väldigt negativa konsekvenser både från ett ekonomiskt och ett politiskt perspektiv.

Tullarna mot Airbus träder i kraft bara en dag efter att USA fått grönt ljus från WTO.

Idag 05:24
Läs mer om Trumps nya tullar
Morgan Johansson (S)/Syriska flyktingar. TT
Kriget i Syrien

”Vi ska inte tillbaka till flyktingsituationen 2015”

Striderna i norra Syrien har drivit över 300 000 människor på flykt – en utveckling som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar ”oroande”, rapporterar Expressen. Samtidigt menar han att det i dag är svårare för människor att ta sig genom Europa och att Sverige har en annan lagstiftning än under flyktingvågen 2015.

”Det gör att risken för en ny flyktingkris i Sverige, likt 2015, är avsevärt mindre. Migrationsverket har en beredskapsplan och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket. Vi ska inte tillbaka till den situationen vi hade 2015”, skriver han i ett mejl till tidningen.

3 tim
Erdogan i Istanbul i dag. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan kallar Trumps brev ”över gränsen”, lovar svar

Donald Trumps omtalade brev till sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan var över gränsen för vad som är acceptabelt i diplomatiska kontakter. Det säger Erdogan i sin första kommentar om brevet, enligt Bloomberg.

I det ovanliga brevet varnade Trump Erdogan för att gå för hårt fram i sin invasion av norra Syrien.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” skrev den amerikanske presidenten.

Erdogan säger att ett svar på brevet inte är högst på agendan just nu.

– Men när tiden är den rätta, så kommer nödvändiga åtgärder att vidtas.

3 tim
Skadad man behandlas på sjukhuset i Tal Tamr i Syrien nära den turkiska gränsen. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Amnesty anklagar Turkiet: ”Allvarliga krigsbrott”

Kurdiska röda halvmånen uppger att minst sex personer vårdas för brännskador som de fått av okända vapen, skriver The Guardian.

FN kommer att samla information om krigsföringen i nordöstra Syrien och uppgifterna om att kemiska vapen används av de turkiska styrkona.

Samtidigt anklagar nu Amnesty Turkiet för krigsbrott skriver flera medier. Organisationen menar att Turkiet gjort sig skyldiga till ”allvarliga överträdelser och krigsbrott” sedan offensiven i nordöstra Syrien inleddes 9 oktober.

6 tim
Läs mer om Kriget i Syrien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer