Corona - tips och råd

Så räddar du din karriär i coronatider

Lena Mangell är legitimerad psykolog och karriärcoach, och genom sitt företag Life & Career AB erbjuder hon utbildning i coaching och mentorskap. Hon har även tagit fram en webbaserad coachutbildning och skriver regelbundet på ledarskapssajten motivation.se.

Här ger hon sina bästa tips för hur du kan ta hand om din karriär i coronatider.

  • Om man blir av med sitt jobb hamnar man i en kriskurva eftersom man skiljs från sitt sammanhang, sina arbetskamrater, sin identitet och ekonomi. Den första fasen i krisen är chockfasen, då man får svårt att ta in information. I nästa fas, reaktionsfasen, blir man arg, ledsen och ibland deprimerad. När man befinner sig i någon av dessa faser är det inte läge att söka nytt jobb. Istället måste man landa i den nya situationen och bearbeta det som har hänt.
  • I den tredje fasen, reparationsfasen, kan man hitta acceptans för det som har hänt och därmed börja tänka på framtiden. Den sista fasen, nyorientering, är lämpligast för att formulera nya mål och börja leta efter nya jobb.
  • Om du blir arbetslös är det viktigt att du har någon att prata med. Ta hjälp av personer i din närhet eller en professionell coach eller terapeut. Ta hand om dig själv och vårda din hälsa. Skapa en struktur och rutiner i vardagen.
  • Ta kontroll över din ekonomi genom att göra en ekonomisk plan. Se över möjligheterna att få A-kassa och att ta ut föräldrapenning.
  • Inse ditt värde på arbetsmarknaden. Lista vilka dina styrkor är och försök ringa in vad ett besked om arbetslöshet betyder för dig. Vad är det värsta som kan hända?
  • Nätverka med personer som kan hjälpa dig i jobbsökandet. Uppdatera ditt CV, din profil på LinkedIn, och kontakta rekryterare.
  • Om du har funderat på att byta bransch kan det vara ett gyllene tillfälle att göra det om du är arbetslös, inte minst om du är beredd att gå in i en bristyrkesbransch inom exempelvis vården, som tandläkare, ingenjör eller elektriker.
  • En kris kan vara en möjlighet att tänka nytt- Fråga dig själv vilka dina styrkor är och vad du vill göra. Nu har du tid att reflektera, stanna upp och upptäcka vad som är viktigt. Hälsofrågor, balans i livet och vänner kanske är lika viktigt som ditt arbete. Kanske kan du gå ner i lön om du vill arbeta med något som ligger närmre dina värderingar, kompetens och intresse, eller ha mer tid över till annat i livet?
  • För dig som alltid har funderat på att starta eget kan det vara tid nu för att utveckla idéer och sätta dem i verket.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer