Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Så orolig behöver du vara för coronaeffekten

Regeringen kallar till krismöte, det blir allt mer ont om containrar och svenska företag kan tvingas stoppa produktionen. fPlus har talat med företagare och experter om hur allvarliga effekterna blir för den svenska ekonomin.

Coronaviruset fick Europas börser att rasa under måndagen. Värst var flyg- och resebolagen. Redan för tre veckor sedan varnade ekonomer och företag i fPlus för att det bara handlade om veckor innan coronaviruset skulle slå mot livsnerven i svensk ekonomi. Sedan dess har spridningen av viruset accelererat och läget är nu än mer allvarligt, enligt Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen. Risken är att underleverantörer och de tre stora svenska fordonstillverkarna AB Volvo, Scania och Volvo Cars riskerar stora störningar och i värsta fall måste stoppa produktionen, menar han.

– Jag är orolig för att detta är lugnet före stormen. Fabriker och fordonstillverkare närmare Kina, till exempel i Sydkorea och Japan, har redan fått problem eller tvingats stänga på grund av leveransproblem beroende på corona och det är bara en tidsfråga innan vi ser samma sak här, sa han häromdagen till DI.

Även när faran är över fortsätter problemen

Han pekar dessutom på att det i dagsläget råder ett bedrägligt lugn på grund av de långa transportprocesserna från underleverantörerna i Asien. Frakten med båt tar cirka sex-sju veckor vilket innebär att det fortsatt finns transporter på väg som inte nått fram. När väl faran blåses över i Kina, dröjer det alltså minst sex-sju veckor innan godstransporterna är igång igen.

– Just nu gör vi en ny sammanställning för att ta tempen på situationen för de svenska företagen. Resultatet av den ska presenteras vid mötet på fredag som näringsminister Ibrahim Baylan och utrikeshandelsminister Anna Hallberg kallat samman och där branschorganisationer och företag medverkar. Men fortsatt är ju längden på de stora avbräck vi redan nu ser och de ökande materialbrister inom leverantörsindustrin i Sverige omöjliga att förutspå, säger Fredrik Sidahl till fPlus.

Men det är långtifrån bara fordonsindustrin som riskerar att drabbas. För några veckor sedan berättade Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren, för SVT att uppåt 5000 västsvenska företag kan påverkas av coronavirusets framfart. I dag har inte mycket ändrats.

– Det är fortsatt många som påverkas. Drygt hälften av de företag som har verksamhet eller kopplingar till Kina påverkas. Och framför allt handlar det om logistikproblem, merkostnader och förseningar, säger han till fPlus.

Brist på containrar

Han berättar att det börjar bli ont om fraktcontainrar eftersom många av dem har blivit fast i Kina.

– Det gör att även exporten inom Europa drabbas. Bristen på containrar kommer att driva upp fraktpriserna under mars, säger han.

Flygbolaget SAS räknar med ett fortsatt stillestånd och flygningarna till Beijing och Shanghai är nu strukna i flygprogrammet hela mars månad ut. Trafiken till Hongkong flygs fortfarande men med ett reducerat antal avgångar. I och med flygstoppet tappar SAS cirka 30 000 passagerare per månad på de tre linjerna till Kina.

– Sedan är det ett faktum att coronakrisen påverkar flygandet också på ett mer generellt plan. Vi presenterar vårt kvartalsbokslut på onsdag och tar då upp effekterna av corona, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Turismföretag larmar

Det minskande resandet märks tydligt också hos mindre företag här i Sverige. Polar Express anordnar resor i isiga farvattnen i Bottenviken ombord på isbrytaren med samma namn. Avmattningen i antalet turister från Asien är märkbar, enligt Margareta Wiren Björk på Marine Group som arrangerar resorna.

– Vi har haft en kontinuerlig tillväxt de senaste åren men den bryts mycket tydligt i år, det märker vi redan på antalet avbokningar. Det påverkar naturligtvis resultatet eftersom vår issäsong är kort.

Men än så länge vill branschorganisationen Visita inte använda överord om hur utvecklingen drabbar svenska företag som lever på turismen. Det är först om det skulle sprida sig i stor skala till större marknader såsom Sverige, Norge och Tyskland som det skulle bli ett reellt hot, menar chefekonomen Thomas Jakobsson. Men i samma andetag säger han att hotellen Scandic och Choice redan har drabbats.

– För enskilda hotell och även vissa restauranger kan det dock givetvis vara problematiskt, inte minst eftersom kineser ofta kommer i grupp och därmed också avbokar i grupp. Det kan med kort varsel leda till stora hål i beläggningen som behöver fyllas, säger han.

Läget är skört - svårt att överblicka

De flesta är överens om att läget just nu är skört och effekterna för Sverige är svåra att överblicka. Enligt Swedbanks chefekonom Andreas Wallström finns dock de största riskerna i industrin. Virusspridningen, och åtgärderna för att förhindra den, lägger sig som en våt filt över världshandeln och det kommer att påverka svenska företag, menar han.

– Fordon- och maskinindustrin är exponerade mot Kina från både export- och komponentsidan, och har en relativt stor vikt i den svenska ekonomin. Dessutom är Sverige sårbart för spridningseffekter via andra exportmarknader såsom Tyskland, säger han.

Omfattande signaler om nedstängda fabriker och minskad konsumtion i framförallt Kina oroar Elisabeth Kopelman, makroekonom på SEB. Det talar för effekter på global och svensk tillväxt framöver, menar hon.

– Att viruset sprider sig till andra länder i Asien, och nu även Europa, påverkar produktion och konsumtion även här och ökar riskerna för att tillväxten kommer att påverkas. IMF presenterade under helgen en bedömning om att tillväxten i världsekonomin i genomsnitt blir 0,1 procentenheter lägre och tillväxten i Kina 0,4 procentenheter lägre. Vår bedömning är dock att effekterna blir något större än så, säger hon.

– Om viruset skulle sprida sig till Sverige ökar riskerna för större effekter, fortsätter hon.

”Corona knappast strået som knäcker kamelens rygg”

Men Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen, menar att företagen är kreativa och kommer att hitta alternativa lösningar.

– Blir det inte betydligt värre med smittan än så här är min gissning att världsekonomin och svensk ekonomi kommer att få en smäll första och delar av andra kvartalet men att det sedan blir en rekyl mot slutet av året. Coronaviruset är således knappast strået som knäcker kamelens rygg, säger han.

Även Johan Trouvé vill behålla en avvaktande hållning. Oro och panik hjälper ingen i det här läget, menar han.

– Läget är allvarligt, men det handlar inte om något krisläge som vissa verkar tro. I slutet av veckan vet vi mer, säger han.

Inom handeln förbereder sig många företag för leveransstopp, berättar personer med god insyn i branschen. H&M tvingas till exempel skjuta på kampanjer och får inte de kläder som de beställt. Även företag som Stadium vittnar om att vinterkollektionen riskerar att inte nå Sverige.

Toppnyheter

Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Rekordras i hushållens boprisförväntningar: ”Räkna med rejäl sättning”

SEB:s boprisindikator rasade till –20 i april från 47 i mars, den största nedgången någonsin.

42 procent av hushållen tror nu på sjunkande priser det kommande året, jämfört med 8 procent föregående månad. 22 procent tror på stigande priser medan 27 procent tror på oförändrade priser.

– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i boprisindikatorn, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Han varnar för att hushållens förväntningar kan bli självuppfyllande och att vi nu får räkna med en rejäl sättning på bostadsmarknaden.

23 min
Skandias vd Johanna Cerwall.  TT
undefined

Expert: Börsraset påverkar – bomarknaden förlamas

Coronavirusets främsta effekt på bostadsmarknaden än så länge är att det uppstått en avvaktande hållning mellan köpare och säljare, uppger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i senaste Ekonomiekot Extra.

– Svenska folket sparar mycket i aktier eller fonder. När det påverkar deras privatekonomi mattar det av bostadsmarknaden, säger han och lägger till att en ökad arbetslöshet dock skulle påverka bostadspriserna i ännu större mening.

Skandias vd Johanna Cerwall menar att det det är oklart hur viruset slår mot bopriserna på lång sikt.

– På väldigt kort sikt kan vi snarast se att bostadsmarknaden riskerar att bli förlamad, säger hon till SvD.

21 mar
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Bopriserna kommer ändå att falla

Att amorteringskravet på bolån slopas till åtminstone mitten av juni 2021 är en välbehövlig lättnad för hushåll med stora lån och kommer att stimulera ekonomin. Men efterfrågan på bostadsmarknaden lär inte få samma stöd och en prisnedgång ligger i korten, spår Tor Borg, numer analytiker på Boverket.

– Det är ju bara en tillfällig paus. Nya bolån som tas nu kommer att vara amorteringsfria först, men behöva amorteras sen, säger han till Direkt.

Borg menar att amorteringar fortfarande kommer att ingå i bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler och att det därför inte blir lättare att få ett bolån. Med börsfall och stigande arbetslöshet i coronapandemins spår ligger en boprisnedgång ”absolut i korten”.

– Om den sedan blir 5 eller 10 eller 15 procent är helt omöjligt att säga, säger Borg.

2 apr
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden
Boris Johnson/ St Thomas’ Hospital i London. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Källor: Boris Johnson fick syrgas på sjukhuset

Downing Street är fortsatt förtegen om covid-19-sjuke premiärministern Boris Johnsons tillstånd. Enligt uppgifter till The Times fördes han till St Thomas’ Hospital inte långt från regeringskvarteren Westminster i London och har fått syrgasbehandling.

Enligt medicinska experter AFP talat med har läkarna troligtvis undersökt Johnsons lung- och hjärtkapacitet.

– Läkarna kommer att hålla koll på viktiga signaler som syremättnad, säger Rupert Beale vid Francis Crick Institute.

1 tim
Öde motorväg i Österrike/ankommande vid Kastrups flygplats i Köpenhamn.  TT
undefined

Tegnell: Färre restriktioner kan ge Europa ny smittovåg

Samtidigt som flera länder börjar se en allt mindre ökning av antalet coronasmittade tror statsepidemiolog Anders Tegnell att nya lättare restriktioner runtom i Europa kan leda till att smittspridningen tar fart igen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är ju den stora frågan och de flesta experter skulle nog säga att ja, det kommer den göra, säger han till tidningen.

Coronaviruset har ”överraskat oss gång på gång” och kan göra det igen, menar Tegnell.

Både Danmark och Österrike uppges öppna för att snart kunna lätta på restriktionerna som införts för att minska smittspridningen.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Karin Tegmark Wisell.  SVT/TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Folkhälsomyndigheten: Vill öka kapaciteten till 100 000 coronatester varenda vecka

Folkhälsomyndigheten vill kunna öka testkapaciteten för coronaviruset till upp till 100 000 tester i veckan. Det säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda. I dag tas mellan 12 000 och 13 000 tester i veckan.

Hon vill inte nämna några prognoser för hur många svenskar som kan tänkas dö under virusutbrottet, men säger att man inte har nått upp till toppen på kurvan.

Angående att smittan tagit sig in på många äldreboenden säger hon att det är en konsekvens av det som är gjort några veckor tidigare. Det är också en del i att kurvan i Sverige ser annorlunda ut än i våra nordiska grannländer, enligt Tegmark Wisell.

Igår 19:49
Lena Hallengren . MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Hallengren: Vi måste se till att ha bättre ordning framåt

Det var fel att avskaffa Sveriges beredskapslager. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) i SVT:s Agenda, efter larm om brist på både läkemedel och skyddsutrustning under coronakrisen.

Hallengren säger att alla partier varit med på att avskaffa lagren, och att hon inte vill ”peka finger på någon” kring varför man gjorde den bedömningen.

– Vi behöver se till att ha en bättre ordning och se till att vi står bättre rustade inför framtiden.

Igår 21:25
Bild från Kungens tal TT
undefined

Kungen: ”Jag tänker på alla barn som riskerar förlora sina mor- och farföräldrar”

Coronaviruset har Sverige och hela världen i sitt grepp, säger kung Carl XVI Gustaf i sitt tal till nationen på söndagskvällen. Han menar att han ser hur en ”civil mobilisering” har inletts i Sverige, och tänker på alla som jobbar inom vården under virusutbrottet.

– Trots en ansträngd situation och trots en risk för hälsan.

Inför påsk uppmanar han svenskarna att agera osjälviskt och undvika resor, och han säger att alla har ett ansvar för att skydda äldre och andra riskgrupper.

– Jag tänker på alla barn som riskerar att förlora sina mor- och farföräldrar.

När krisen väl är över kan vi dra nytta av all den omtanke som visats, menar han.

– Även om det kan kännas svårt, kom ihåg, du är inte ensam.

Igår 16:21
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Nya H&M-vd:n om den första kaotiska tiden

Helena Helmersson tog över rodret vid H&M alldeles innan coronakrisen slog till på allvar i Sverige. Och även om det är en mardrömsstart så är hon fast besluten att vidta nödvändiga åtgärder för att klara företaget genom krisen, skriver Expressen.

– Vi kan visa på att vårt förändringsarbete verkligen gett resultat med lägre prisnedsättningar, lägre varulager och högre försäljning. Det är väldigt skönt att ha i ryggen när vi går in i sådan osäkerhet. Vi är nu i en allvarlig situation som vi måste handskas med där det är viktigt att snabbt ta till åtgärder för att komma ut på ett bra sätt, säger till Expressen.

Och trots rådande omständigheter, skriver DN, presenterar H&M ändå en förhållandevis stark rapport från det första kvartalet som får aktien att rusa på börsen.

– Vi står på en bra grund för att gå in i en så osäker period, säger Helena Helmersson till DN.

H&M har också svängt om delar av produktionen för att vara behjälpliga i krisen.

Klädjätten har i ett första skede producerat 100.000 skyddsmasker i sina fabriker i Kina, skriver DN.

Igår 16:51
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lucas: Dessa sex lärdomar kan dras ur tidigare kriser

Under trettio års tid har DN:s ekonomijournalist Dan Lucas sett flera kriser komma och gå. I en krönika berättar han om vilka viktiga lärdomar han har dragit av dem.

Den första lärdomen, menar han är att kriser till sist inte handlar om aktiekurser, utan människors hälsa och liv. Det krossar drömmar och slår människors livsverk i kras.

”Den andra lärdomen är alltså att en kris i sin inledning allt för ofta underskattas”, skriver han.

Ytterligare en lärdom är att en ekonomisk kris inte med nödvändighet behöver betyda att ett samhälle i grunden förändras.

”När 90-talskrisen var som djupast var det lätt att tro att Sverige skulle vara ett annat land när krisen väl var över”, skriver han.

Men han menar att det efter den krisen skapades andra jobb och ledde till att Sverige är en välmående välfärdsstat med marknadsekonomi och demokrati, som innan krisen.

Igår 17:20
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

4 apr
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Frankrikes president Emmanuel Macron. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Fullt rimligt att EU inte kan lösa coronakrisen

EU:s roll i coronakrisen och svenska beredskapslager är två ämnen som tas upp på söndagens ledarsidor.

Kritiken mot att EU inte lyckats hitta en gemensam strategi mot coronakrisen för sina medlemsländer är orimlig, skriver Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

Cwejman pekar särskilt på att EU-länderna inte har en gemensam politik för frågor som rör sjukvård och försvar, vilket en majoritet av Europas invånare är nöjda med. Därför finns det också en logik i att exempelvis Frankrike sätter sin egen befolkning först och beslagtar skyddsutrustning.

”Att Macron, i strid med unionsregler, just nu gör allt för att skydda sina medborgare är därför inte konstigare än att vi vänder oss mot Rosenbad och inte Bryssel”, argumenterar Cwejman.

Sverige bör satsa på att återuppbygga beredskapslager för läkemedel och skyddsutrustning, anser Sydsvenskans osignerade ledare.

Detta betyder dock inte att apoteken borde återförstatligas, skriver man och hänvisar till Finland, som har både läkemedelsreserver och privata apotek.

Igår 05:30
Läs mer om Ledarsvepet