Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna

Så mycket smyghöjs din elräkning – nu startar upproret

Irritationen över att elskatten utgör en allt större del av elräkningen växer. Därför startas nu Elskatteupproret. Professor Rune Brännlund dömer helt ut motiven bakom skatten. Elskatten är allt annat än en miljöskatt, menar han.

Hur mycket skatt du betalar för din el har stigit kontinuerligt under de senaste decennierna och numera utgör skatten ungefär 45 procent av din elräkning, enligt organisationen Skattebetalarna. Höjningen har varit smygande men resultatet slående: från 9,10 öre per kilowattimme 1996, till 34,70 öre (exklusive moms) i år. I dag består elkostnaderna förenklat av tre delar; transporten av elen via elnätet, skatter och avgifter till staten och såklart hur mycket el som har förbrukats.

– Elskatten har nära fyrdubblats sedan elmarknaden avreglerades 1996. Och periodvis när börspriset minskat har politikerna passat på att höja skatten. Dessutom betalar vi moms på energiskatten så den totala skatten per kilowattimme uppgår till 43,38 öre, vilket motsvarar över halva priset för en förbrukad kilowattimme, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna.

– Då vi alla är beroende av el och värme i våra bostäder blir höjningar av elskatten kännbara, särskilt under vintermånaderna när förbrukningen ökar, fortsätter hon.

Inte helt synlig för konsumenterna

Hon tror att skattens utveckling hänger ihop med att det är en bra inkomstkälla för staten.

– Det är relativt enkelt för regeringen att höja en skatt som elskatten då den inte är helt synlig för konsumenterna och elräkningarna krångliga att följa. Och samtidigt som skatten tickat uppåt har även elnätsavgifterna höjts ganska rejält vilket även det märks på fakturorna, så ilskan mot elskatten växer.

Anders Kaijser, vd på företaget Kundkraft som upphandlar elavtal för sina medlemmar, berättar att det under det senaste året har uppstått en frustration bland medlemmarna om elskatten.

– Vi märker att det är allt fler som ser elskatten som en konstig skatt och det finns en irritation kring att den höjts kontinuerligt under flera år. Det är punktskatt som är konstig då den gör elen dyrare än den borde vara.

Uppror i startgroparna

För att bilda opinion och få upp frågan på bordet har Kundkraft startat ”Elskatteupproret”. 

– Punktskatterna kan vara bra för att minska ett oönskat beteende men elen måste vi fortfarande konsumera och i princip är all el i dag helt fossilfri. Vi tycker inte att det är rimligt att elskatten ska vara runt 45 procent av elpriset, säger han.

Runar Brännlund, professor vid Handelshögskolan vid Umeå universitet, konstaterar att elskattens syfte har förändrats över tid.

– Om vi blickar tillbaka kan man se att från 50-talet och fram till 90-talet motiverades skatten på el helt och hållet av fiskala skäl. Man ville få in pengar till statskassan, men på 90-talet hände något och man började argumentera utifrån miljö- och effektivitetsskäl. Man ville stimulera effektiviseringar vad gäller användningen av el, säger han.

Svårt att motivera av miljöskäl

I dag är det endast en liten del, mellan en och två procent, av all el som produceras som kommer från förbränning av fossila bränslen, enligt Ekonomifakta. Siffran är internationellt sett väldigt låg och i Sverige domineras elproduktionen av vattenkraft och kärnkraft. Runar Brännlund menar att även om elskatten numera går under parollen att det är en miljöskatt är det i själva verket svårt att motivera den av miljöskäl.

– Skatten på el är ingen miljöskatt. El är någonting bra, och i dag är nästan all vår el fossilfri. Används fossila bränslen i elproduktionen så är det dessa som ska beskattas och inte elen som sådan. En skatt på el ger helt enkelt inga incitament till bränslebyte.

Fortsätter att ticka uppåt

Under 2017 betalade de svenska hushållen cirka 15 miljarder i elskatt, enligt SCB.

– Det är en stor intäktskälla för staten, men det vore förmodligen effektivare att ersätta elskatten med en bredare skatt, exempelvis en liten höjning av momsen, om det nu är intäkterna från skatten som är viktiga, säger Runar Brännlund.

För 2020 har ännu ingen skattehöjning kommunicerats utåt men med start nästa år kommer energiskatten att indexeras. Det är inte klart hur, mer än att regeringen ska fastställa skattesatsen före novembers utgång. En vanlig metod brukar dock vara att räkna upp skattesatsen i relation till inflationen.

– Oavsett vilken form av indexering regeringen tänkt sig så kommer den medföra årliga höjningar som skruvar upp elskatten till ännu högre nivåer, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna.

fPlus har sökt energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman som hänvisar till finansdepartementet. fPlus har även sökt finansdepartementet.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Påsskatten gör mer nytta för statsfinanserna än för miljön”

Skatten på plastpåsar är en miljöåtgärd som är svår att acceptera, skriver Karin Bergkvist i en ledare i GD.

”Det är inte det faktum att jag kan tvingas betala sju kronor för en plastpåse som stör mig. Det som stör mig är den ohederliga argumentationen.”

Hon menar att faktum är att svenska plastkassar, självklart med enstaka undantag, inte slängs varken i haven, skogen eller på marken. Dessutom kommer lagen inte att göra skillnad på plastpåsar tillverkade av fossila bränslen och kassar tillverkade av förnyelsebar plast.

”Regeringen beräknar att plastskatten efter införandet i maj ger intäkter i år på 2,1 miljarder kronor. Därefter kommer den att ge 2,7 miljarder kronor årligen. Och se där, pudelns kärna”, skriver Karin Bergkvist i GD.

3 feb
Montage TT
undefined

Klart: Riksdagen säger ja till skatt på plastpåsar

Riksdagen har beslutat om att införa en skatt på plastpåsar. Beslutet innebär att en skatt på tre kronor läggs till varje såld påse, vilket skulle resultera i att priset på en bärpåse i plast blir mellan sex och sju kronor.

Regeringen förväntar sig en extra årlig inkomst på 2,7 miljarder kronor efter att skatten har börjat gälla i maj. Men reformen har mött motstånd, bland annat från Svensk handel som har varit kritiska till att lagen inte gör skillnad på fossil plast och återvinningsbar plast.

29 jan
Läs mer om Skatten på plastbärkassar
Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

2 tim
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

Igår 21:33
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 16:59
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-toppar i Skåne vill ha bort Stefan Löfven före nästa val

Stödet för statsminister Stefan Löfven vacklar inom Socialdemokraterna. Det skriver Aftonbladet som talat med flera S-företrädare i Skåne – ett tungt distrikt för partiet. Flera av dem vill ha bort Löfven före nästa val.

Cecilia Magnusson-Svärd som är oppositionsråd i Ystad tycker visserligen att Löfven gjort ett bra jobb, men vill ändå se en förändring inför valet 2022.

– Allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger hon till tidningen.

S-ordföranden i Höör, Maria Boström Lambrén, tror precis som kommunalrådet Anders Rubin från Malmö att Löfven kommer att avgå före 2022. Fatmir Azemi som är oppositionsråd i Landskrona tycker även han att det är dags för ett byte på posten, däremot först efter valet.

Igår 20:08
Anders Rubin S-kommunalråd i Malmö / statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna i Malmö / TT
undefined

S-kommunalråd: Löfven avgår före valet 2022

Kommunalrådet Anders Rubin (S) i Malmö tror att Stefan Löfven kommer att avgå före valet.

– Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger Anders Rubin till Aftonbladet som frågat S-kommunalråd i landet om partiets framtid.

Fortsätter partiet med Löfven som ledare i valet finns risken att väljare uppfattar partiet som en förvaltare av en politik som Socialdemokraterna inte står för menar han.

Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson vill inte kommentera Löfvens framtid som partiledare men säger att den sänkta värnskatten gjort det svårt för partiet att förklara för väljarna vad man står för.

14 feb
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Johnsons rådgivare avgår efter kritik: ”Mediehysteri”

Boris Johnsons rådgivare Andrew Sabisky har sagt upp sig på grund av ”mediehysterin” de senaste dagarna. Det skriver han på Twitter.

”Jag ville hjälpa regeringen, inte bli en distraktion. Därför bestämmer jag mig nu för att avgå”, skriver han.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Andrew Sabisky ska sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Sabisky har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Boris Johnson har i nuläget inte kommenterat vare sig kritiken mot rådgivaren eller hans avgång.

Igår 20:23
Boris Johnson och Andrew Sabisky. TT
undefined

Johnson allt mer pressad av rådgivarens kommentarer

Anställningen av den 27-årige rådgivaren Andrew Sabisky har blivit en allt större huvudvärk för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, skriver brittiska medier.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Sabisky sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Han har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Både The Independent och The Guardian har frågat Johnsons talesperson om premiärministern håller med Sabisky om att svarta generellt har lägre intelligens än vita. Talespersonen har avböjt att kommentera.

Igår 13:34
Boris Johnson/BBC:s huvudkontor.  TT
undefined

Johnsons planerade BBC-slakt upprör Torypolitiker

Uppgifterna om att Boris Johnsons regering vill slopa tv-licensen och göra brittiska public service-bolaget BBC till en prenumerationstjänst upprör flera Torypolitiker, rapporterar Sunday Times.

– Att förstöra BBC fanns inte i vårt valmanifest, det är kulturell vandalism, säger Damian Green, som var Theresa Mays vicepremiärminister, enligt tidningen.

Även Toryledamoten Huw Merriman säger att han inte kommer att stödja ”denna vendetta mot BBC”.

Igår 09:29
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer