Det svenska skattetrycket

Så mycket mer skatt deklarerar män – län för län

Män betalar nästan dubbelt så mycket i kapitalskatt jämfört med kvinnor, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Försäkringsbolaget har med statistik från Skatteverket ur jämställdhetssynpunkt kartlagt hur mycket kapitalskatt som män respektive kvinnor betalar i Sveriges samtliga län. Resultatet är att män betalar i snitt 48 477 kronor i kapitalskatt mot 25 996 kronor för kvinnor.

Länsförsäkringar skriver att det är allmänt känt att män tjänar mer men att det är mindre känt att män står för 73 procent av alla investeraravdrag eller att drygt 80 procent fler män än kvinnor redovisar överskott vid uthyrning av privatbostad. Liknande skillnader syns i hur mycket kapitalskatt könen betalar.

Försäkringsbolaget menar att det betyder att män i högre grad hyr ut privata bostäder, har högre utdelning på aktier, större ränteinkomster och gör större vinster vid försäljning av tillgångar som fastigheter och aktier.

– Utöver att män generellt har högre inkomst än kvinnor, spär kapitalinkomster på den här skillnaden ytterligare, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i pressmeddelandet.

Länsförsäkringar ger också tips på hur hushållen kan göra en jämställdhetsgenomgång av ekonomin.

Kapitalskatt inkomstår 2017, snitt kön och län

Län                     Kvinnor             Män

Stockholm          43 457 kr           78 639 kr

Uppsala              22 912 kr           42 129 kr

Södermanland  24 259 kr           40 258 kr

Östergötland     20 332 kr           38 537 kr

Jönköping          21 151 kr           42 496 kr

Kronoberg          14 680 kr           34 776 kr

Kalmar                16 488 kr           32 420 kr

Gotland              25 036 kr           41 068 kr

Blekinge             13 823 kr           26 910 kr

Skåne                 25 063 kr           46 869 kr

Halland               24 404 kr           50 008 kr

Vä Götaland      23 885 kr           44 639 kr

Värmland           14 259 kr           30 832 kr

Örebro                17 746 kr           32 813 kr

Västmanland     19 071 kr           39 366 kr

Dalarna              15 675 kr           29 192 kr

Gävleborg          15 802 kr           29 686 kr

Västernorrland  14 279 kr           27 706 kr

Jämtland            19 873 kr           31 913 kr

Västerbotten      16 191 kr           30 496 kr

Norrbotten          14 662 kr           30 697 kr

TOTALT               25 996 kr          48 477 kr

6 tips för en mer jämställd deklaration

  1. Gör era deklarationer tillsammans, den ena bör inte ha bättre koll än den andra.
  2. Om någon är föräldraledig eller jobbar deltid är det en god idé att starta ett sparande till den personen för att kompensera för inkomstbortfallet.
  3. Se över juridiken. Äger en av mer kapital eller tillgångar – hur blir det om ni separerar eller om en av dör?
  4. Om du är gift eller sambo och har lån som ni betalar räntor för, glöm inte att ni kan dela ränteavdrag mellan er för att få så stor skattereduktion som möjligt.
  5. Skatteverkets hemsida är en bra källa till kunskap och hjälp med beräkningar. Här finns utmärkta räknesnurror för allt från bostadsförsäljningar till avdrag för resor.
  6. Det är vanligt att utnyttja möjligheten till skattereduktion genom rot- och rutavdrag. Om du under förra året hade en relativt låg inkomst, tänk på att skatten på dina inkomster ska räcka till alla skattereduktioner.

Toppnyheter

SNP:s ledare Nicola Sturgeon/Liberaldemokraternas Jo Swinson och Labourledaren Jeremy Corbyn. TT
Valet i Storbritannien

Analyser: Nytt nyval troligt om inget parti får majoritet

Om torsdagens nyval i Storbritannien skulle resultera i ett ”hängt parlament”, det vill säga att inget parti får majoritet, är ett nytt nyval ett troligt scenario, skriver Telegraphs Daniel Capurro i en analys.

Många utgår ifrån att Labour i så fall skulle försöka bilda en regering med stöd av Skotska nationalistpartiet SNP och Liberaldemokraterna. Men det finns betydande hinder för det, bland annat att Liberaldemokraterna vill ha bort Jeremy Corbyn.

”De pakter som skulle bildas vid ett sådant scenario skulle vara otroligt instabila och kortvariga”, skriver Capurro.

Det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar gör det svårt att förutspå hur underhuset kommer att se ut, påpekar BBC:s analytiker Peter Barnes. De prognoser som finns pekar mot att Torypartiet får mellan 311 och 367 mandat. För majoritet krävs 326.

”Varken ett dödläge eller en stor majoritet för Torypartiet kan uteslutas”, skriver han.

2 tim
undefined

Johnson flydde till kylrum för att undvika reporter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var inte sugen på att tala med morgonprogrammet ”Good morning Britains” reporter i dag, skriver flera medier.

Reportern gjorde ett överraskningsbesök när Johnson träffade representanter för ett mejeriföretag i Yorkshire på onsdagsmorgonen.

– För i helvete, svarade en av premiärministerns medarbetare innan Johnson gick in i ett av företagets kylrum.

Bakgrunden är att Boris Johnson lovat att besöka programmets studio men än så länge inte dykt upp. Han har fått kritik från flera medier för sin ovilja att delta i intervjuer och utfrågningar.

6 tim
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Boris Johnsons försprång minskar kraftigt

Torypartiets försprång ser ut att ha krympt avsevärt inför morgondagens nyval. Yougovs högt ansedda opinionsundersökning förutspår att Boris Johnsons parti säkrar en majoritet med 28 mandats marginal – för två veckor sedan var siffran 68, skriver Reuters.

Yougov betonar att valet fortfarande är en öppen historia då taktikröstning kan fälla avgörandet i flera valkretsar där ställningen är jämn.

– Vi kan absolut inte utesluta att valet resulterar i ett parlamentariskt dödläge, inte heller kan vi utesluta en större konservativ majoritet, säger Yougovchefen Anthony Wells.

Pundet föll skarpt på onsdagen efter att undersökningen offentliggjorts, skriver Reuters.

6 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Arkivbilder. TT
Bråket mellan TV4 och Com Hem

Bråket trappas upp: TV4 stoppar Tele2:s reklam

Efter att Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More trappar nu TV4 upp bråket genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2. Beslutet bekräftas av TV4:s presschef Charlie Forsberg, rapporterar TT.

I ett sms skriver presschefen att Tele2 är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. ”Då Tele2/Com Hem inte längre sänder TV4:s linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutrymme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckning som möjligt”, fortsätter han.

3 tim
Arkivbild, TV4. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen öppning i tv-kriget: ”De vill fortsätta förhala”

Inga framsteg har gjorts i förhandlingarna mellan Tele2, TV4 och Telia. Ett möte hölls på tisdagskvällen för att nå en lösning som skulle förhindra nedsläckningen av TV4 för Com Hem-kunder som trädde i kraft i natt.

– Jag träffade Christian Luiga och Casten Almquist (vd för Telia respektive vd för TV4, reds anm) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligare tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele 2:s vd Anders Nilsson till TT.

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med TV4 och den nya ägaren Telia i ett halvår.

6 tim
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska mot tv-bolagen efter nedsläckning: ”Bedrövligt”

Com Hems supportsidor på sociala medier fylldes snabbt av inlägg från upprörda kunder efter att TV4 vid midnatt släcktes för en tredjedel av Sveriges hushåll. Flera uttrycker besvikelse över situationen.

”Finner inte ord för ert sätt att behandla era kunder!”, skriver en person som ifrågasätter varför Com Hem valde att inte nappa på Telias erbjudande om fortsatt kostnadsfri distribution fram till januari: ”Bedrövligt är ordet!”

– Vi har full förståelse för att kunderna är besvikna. Det är även vi, säger Com Hems kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Aftonbladet.

Samtidigt är det flera som uttrycker stöd för Com Hem. ”Stå på er, Telia/staten ska inte ha monopol på TV4”, skriver en kund.

Idag 05:28
Läs mer om Bråket mellan TV4 och Com Hem
Joe Biden. Jordan Gale / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Källor: Biden kan hoppa av efter en mandatperiod

Joe Biden kan komma att bara tjänstgöra i en mandatperiod om han skulle vinna presidentvalet nästa år, uppger källor för Politico.

Enligt källorna har Biden sagt till flera rådgivare att han inte skulle ställa upp för omval 2024, då han är 82 år gammal. Inom hans kampanj pågår nu en debatt om huruvida han bör göra en sådan utfästelse offentligt, skriver tidningen.

– Det här skulle göra Biden till en bra övergångspresident, säger en av hans rådgivare.

3 tim
Thomas Peipert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg: Ställer upp för att stoppa galenskapen

Affärsmannen Michael Bloomberg ställer upp i presidentvalet för att sätta stopp för den ”rikstäckande galenskapen” i form av det amerikanska vapenvåldet. Det sa han på torsdagen enligt Reuters.

Bloomberg presenterade en åtgärdsplan mot vapenvåldet vid ett forum med överlevare från en masskjutning i Aurora i Colorado.

Mångmiljardären vill bland annat göra det möjligt för offer att stämma vapentillverkare och införa ett krav på tillstånd för alla vapenköp.

6 dec
John Kerry och Joe Biden 2015. Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

John Kerry stödjer Bidens kandidatur i primärvalet

Den tidigare utrikesministern John Kerry ställer sig bakom Joe Bidens presidentkandidatur, skriver Washington Post.

Enligt tidningen kommer Kerry, som förlorade presidentvalet 2004 mot George W Bush, att göra regelbundna besök på Bidens valmöten under de kommande månaderna. Kerry säger att Joe Biden har erfarenheten som krävs för att få landet på rätt köl, och för att besegra Donald Trump.

– Världen måste lagas. Den värld som Donald Trump har slagit sönder, säger han.

5 dec
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer