Det svenska skattetrycket

Så mycket mer skatt deklarerar män – län för län

Män betalar nästan dubbelt så mycket i kapitalskatt jämfört med kvinnor, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Försäkringsbolaget har med statistik från Skatteverket ur jämställdhetssynpunkt kartlagt hur mycket kapitalskatt som män respektive kvinnor betalar i Sveriges samtliga län. Resultatet är att män betalar i snitt 48 477 kronor i kapitalskatt mot 25 996 kronor för kvinnor.

Länsförsäkringar skriver att det är allmänt känt att män tjänar mer men att det är mindre känt att män står för 73 procent av alla investeraravdrag eller att drygt 80 procent fler män än kvinnor redovisar överskott vid uthyrning av privatbostad. Liknande skillnader syns i hur mycket kapitalskatt könen betalar.

Försäkringsbolaget menar att det betyder att män i högre grad hyr ut privata bostäder, har högre utdelning på aktier, större ränteinkomster och gör större vinster vid försäljning av tillgångar som fastigheter och aktier.

– Utöver att män generellt har högre inkomst än kvinnor, spär kapitalinkomster på den här skillnaden ytterligare, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i pressmeddelandet.

Länsförsäkringar ger också tips på hur hushållen kan göra en jämställdhetsgenomgång av ekonomin.

Kapitalskatt inkomstår 2017, snitt kön och län

Län                     Kvinnor             Män

Stockholm          43 457 kr           78 639 kr

Uppsala              22 912 kr           42 129 kr

Södermanland  24 259 kr           40 258 kr

Östergötland     20 332 kr           38 537 kr

Jönköping          21 151 kr           42 496 kr

Kronoberg          14 680 kr           34 776 kr

Kalmar                16 488 kr           32 420 kr

Gotland              25 036 kr           41 068 kr

Blekinge             13 823 kr           26 910 kr

Skåne                 25 063 kr           46 869 kr

Halland               24 404 kr           50 008 kr

Vä Götaland      23 885 kr           44 639 kr

Värmland           14 259 kr           30 832 kr

Örebro                17 746 kr           32 813 kr

Västmanland     19 071 kr           39 366 kr

Dalarna              15 675 kr           29 192 kr

Gävleborg          15 802 kr           29 686 kr

Västernorrland  14 279 kr           27 706 kr

Jämtland            19 873 kr           31 913 kr

Västerbotten      16 191 kr           30 496 kr

Norrbotten          14 662 kr           30 697 kr

TOTALT               25 996 kr          48 477 kr

6 tips för en mer jämställd deklaration

  1. Gör era deklarationer tillsammans, den ena bör inte ha bättre koll än den andra.
  2. Om någon är föräldraledig eller jobbar deltid är det en god idé att starta ett sparande till den personen för att kompensera för inkomstbortfallet.
  3. Se över juridiken. Äger en av mer kapital eller tillgångar – hur blir det om ni separerar eller om en av dör?
  4. Om du är gift eller sambo och har lån som ni betalar räntor för, glöm inte att ni kan dela ränteavdrag mellan er för att få så stor skattereduktion som möjligt.
  5. Skatteverkets hemsida är en bra källa till kunskap och hjälp med beräkningar. Här finns utmärkta räknesnurror för allt från bostadsförsäljningar till avdrag för resor.
  6. Det är vanligt att utnyttja möjligheten till skattereduktion genom rot- och rutavdrag. Om du under förra året hade en relativt låg inkomst, tänk på att skatten på dina inkomster ska räcka till alla skattereduktioner.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Trump och Macron samlas med de andra för ett gruppfoto. LUDOVIC MARIN / AFP
G7-mötet i Frankrike

Källor: Bråkigt på middag om Rysslands G7-status

Lördagskvällens middag på G7-mötet i Biarritz blev en bråkig historia där USA:s Donald Trump krävde att Ryssland skulle släppas tillbaka till G7, uppger källor för The Guardian.

Enligt källorna ska Trump ha argumenterat hårt för att Ryssland ska bjudas in igen och fått mothugg av bland andra Boris Johnson, Angela Merkel och Emmanuel Macron. Japans Shinzo Abe förhöll sig neutral medan Italiens Giuseppe Conte gav Trump visst stöd.

– De flesta argumenterade för att G7 är en familj och en klubb för liberala demokratier, och att Putin därför inte kan komma tillbaka, säger en källa.

Ryssland uteslöts ur dåvarande G8 efter annekteringen av Krim 2014.

Igår 20:09
Macron och Trump i dag. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förvirring på G7 efter att Macron blixtbjudit Iran

Det uppstod stor förvirring på G7-mötet i Biarritz sedan det blivit känt att Irans utrikesminister Javad Zarif landat för ett överraskningsbesök, skriver Reuters.

Bloomberg beskriver det som ännu en överraskning från Frankrikes president Emmanuel Macron. Vita huset-medarbetare har tidigare sagt att Macrons agenda för mötet kom som en skräll för den amerikanska delegationen, och någon förvarning om Zarifs besök säger man sig inte ha fått.

– Det är en överraskning, säger en medarbetare till Reuters.

Frankrike hävdar dock att man informerat samtliga G7-länder om Zarifs ankomst under lördagskvällen. Samtliga G7-länder meddelades i förväg och Macron informerade Trump personligen, uppger franska medarbetare enligt Bloombergreportern Jennifer Jacobs.

Igår 17:08
Tusentals bränder härjar i Amazonas/Emmanuel Macron på G7. TT
undefined

Macron: G7-länderna ska hjälpa ”så snabbt det går”

Världsledarna har enats på G7-mötet om att hjälpa de länder som drabbas av skogsbränderna i Amazonas regnskog ”så snabbt det går”, säger Frankrikes president Emmanuel Macron till reportrar i Biarritz. Det framgår inte av uttalandet vilken typ av hjälp som avses.

I fredags hotade Macron oväntat att blockera handelsavtalet Mercosur, som omfattar flera länder i Latinamerika, som en följd av Brasiliens hantering av gränderna. Tyskland och Storbritannien har uttryckt oro för bränderna men menar att det inte är en lösning att lägga krokben för handelsavtalet.

Angela Merkel har tidigare kommenterat bränderna.

– Mötets mål är att skicka ett tydligt budskap om att allt måste göras för att stoppa bränderna i regnskogen, sa hon enligt New York Times.

Igår 12:38
Läs mer om G7-mötet i Frankrike
Nyamko Sabuni (L) i Agenda. SVT.
Det svenska skattetrycket

Sabuni i Agenda: ”Det som smutsar ner ska beskattas”

Det är i näringslivet det skapas välstånd och resurser och den kommande budgeten måste innehålla reformer som stimulerar näringslivet. Det säger L-ledaren Nyamko Sabuni i SVT:s Agenda.

Hon säger att det alltid finns möjlighet att sänka skatten på rätt saker och att höja skatten på rätt saker.

– Till exempel när vi nu är i en omvandling från det fossila till det fossilfria är det viktigt att beskatta det som smutsar ner.

På en direkt fråga från programledaren om det kan innebära höjd bensinskatt svarar hon:

– Det kan vara ett alternativ, men det får vi återkomma till i så fall.

Igår 20:05
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

23 aug
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kortsiktig konstgjord andning att höja kommunalskatten”

Ekonomer på Sveriges kommuner och Landsting har lyft att ett stort antal kommuner har så pass stora underskott att de kan tvingas höja skatten kommande år. Men på lång sikt är en höjning av kommunalskatten inte rätt lösning, skriver Pontus Lindström på Företagarna.

Att höja kommunalskatten ger på kort sikt ökade intäkter, därför kan det vara ett frestande drag för en kommunpolitiker. Men en höjning av kommunalskatten innebär att det blir mindre lönsamt att arbeta och att incitamenten för arbetssökande minskar.

Mycket kan göras för att kommunerna ska bli mer kostnadseffektiva. Lindströms främsta poäng är att åtgärda systemfel i det kommunala utjämningssystemet. Incitamenten för att öka kommunernas skattekraft måste öka.

”Den nuvarande utformningen av utjämningen innebär att en ökad sysselsättning i kommunen inte nödvändigtvis resulterar i en mer välfylld skattekista i kommunhuset – pengarna försvinner i stället in i utjämningssystemet”.

Den 18 september presenteras statens budget för kommande år. Ett önskvärt steg skulle vara en utredning som ser över utjämningssystemets utformning, avslutar debattören.

22 aug
Läs mer om Det svenska skattetrycket