TT
Arbetskraftsinvandringen

Så många miljarder förlorar Sverige på försvårad arbetskraftsinvandring

Vinsterna från tio år av arbetskraftsinvandring räcker för att finansiera den svenska vården, visar en ny rapport. Men skarpare migrationspolitik kan slå ut kalkylerna i framtiden. ”Finns risk att man slänger ut barnet med badvattnet”, säger företagsekonomen Karl Wennberg till Arbetsmarknadsnytt, AMN.

De senaste tio åren har 15 EU-länder tjänar uppemot 1 100 miljarder kronor på högkvalificerad arbetskraft däribland ingenjörer, programmerare och läkare. Det visar en rapport från flyttföretaget Movinga.

Av de länder som har gagnats mest av totala skatteintäkter och besparingar från migranters utländska utbildning, hamnar Sverige på topp (drygt 90 miljarder kronor), direkt efter EU-jättarna Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Bara inom hälso- och sjukvård har Sverige gjort besparingar motsvarande 40 000 sjukhussängar.

– Sverige är världskänt för sin utbredda välfärd och sitt offentliga sjukvårdssystem. Därför är det fascinerande att de totala intäkterna och besparingarna från migration av högkvalificerad arbetskraft motsvarar de årliga kostnaderna för hälso- och sjukvård i Sverige, säger Marta Blanco Amez, marknadsföringschef på Movinga, till Arbetsmarknadsnytt.

Många vinster med högkvalificerad arbetskraft

Almega släppte nyligen en egen rapport som undersöker Sveriges förmåga att attrahera utländska talanger, både inom och utanför Europa.

– Det finns många vinster med att attrahera högkvalificerad arbetskraft i Sverige. För det första fyller de många bristyrken. Eftersom de vanligtvis kan börja jobba från dag ett så bidrar de direkt med skatteintäkter. Och deras bidrag till arbetsmarknaden hjälper landet att möta samhällsutmaningar som en åldrande befolkning, säger Patrik Joyce, chefekonom på Almega.

Blivit svårare

Karl Wennberg, professor i företagsekonomi Linköpings Universitet och Ratio, menar att utvecklingen hämmas  av ett hårdare samtalsklimat om migrationen. Så sent som förra månaden tog det sig uttryck när justitie- och migrationsminister Morgan Johansson talade om att strama åt reglerna kring arbetskraftsinvandringen.

– Jag själv anställer regelbundet människor från hela världen som dras till Sverige för den trevliga naturen, jämställdhet och bra barnomsorg. Men på senare tid har det blivit svårare för dem att få arbetstillstånd eftersom de hamnar i samma kö som tusentals flyktinginvandrare. Man kan inte ha samma process för en invandrare i nöd och för en som har doktorsexamen med 50 000 kronor i ingångslön, säger Karl Wennberg och fortsätter:

– Jag är orolig för att man slänger ut barnet med badvattnet. Om myndigheterna börjar titta på att begränsa invandringen av thailändska blåbärsplockare så spelar det ingen roll om det är ett undantag. Så fort myndigheter tar på sig att göra hårdare kontroller så kommer byråkratin att spilla över på hela arbetskraftsinvandringen. Det hela handlar om man tror att staten är bäst på att göra matchningar när det i själva verket görs bäst mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer