Företagarhjältarna under coronakrisen

Så lyckades företaget öka försäljningen i coronakrisen

Under coronakrisen tvingas många företag tänka på nya sätt för att överleva.
Två exempel är Elite Hotels, som hyr ut hotellrum på långa kontrakt och Din Elon-butik som trots krisen har ökat sin försäljning i mars. ”Jag kommer att göra allt jag kan för att slippa permittera personal”, säger Daniel Erlandsson, vd på Din Elon-butik.

Din Elon-butik består av tolv vitvarubutiker i Mellansverige. Trots krisen har kedjan ökat sin försäljning i mars, jämfört med året innan.
– Jag tror att vi har en fördel av att vara lokala nu när kunderna inte vill åka till stora köpcentrum. Det gäller också att vara extra snabbfotad och lyhörd för kundernas behov i det här läget, säger vd Daniel Erlandsson.

Han beskriver att de blev tagna på sängen av situationen.
– Det var bara att kavla upp ärmarna och jobba. Vi har varit tydliga mot kunderna med att visa att vi har öppet som vanligt, att vi håller städat och tar vårt ansvar. Det råder nolltolerans mot sjukdom i butikerna, vilket gör att vi har bett vissa kunder att gå hem. Samma sak med personalen, har man minsta symptom ska man stanna hemma.

Ett förslag från personalen var att butikerna skulle utöka sina hemleveranser.
– Om kunden vill ha dammsugarpåsar hemkörda så fixar vi det. Nej, vi kan inte räkna hem den affären nu, men på lång sikt bygger vi ett förtroende hos kunderna som vi har kvar när det vänder, menar Daniel Erlandsson.

Ungefär 30 procent av personalen är sjukskrivna. För att lösa personalsituationen jobbar ledningsgruppen i butikerna.
– Jag står i butiken i Ludvika just nu. Det är jätteviktigt att vara med där det händer och fånga upp kundernas önskemål. Mitt mål är att slippa permittera någon personal. Det är en väldigt allvarlig situation, men om vi ska vända utvecklingen måste vi tänka positivt och försöka hitta lösningar, säger Daniel Erlandsson.

Ett annat företag som ställt om sin verksamhet är Elite Hotels, med 39 hotell i hela landet. Krisen har slagit hårt mot besöksnäringen och Elite Hotels har tvingats varsla nästan hälften av sina 2000 anställda.
– Det känns hemskt att behöva varsla personal, riktigt hemskt. Vi har otroligt duktiga medarbetare som är väldigt lojala. Målet nu är att försöka behålla så många som möjligt. Det är tufft att gå ut i arbetslöshet nu, säger David Halldén, vd på Elite Hotels.

Innan varslet ringde ledningsgruppen runt till andra potentiella arbetsgivare. De fick ihop 500 möjliga arbetstillfällen som lämnades ut till den varslade personalen, jobb inom allt från städbolag till läkemedelsindustrin.

– Hur det går är förstås upp till företagen, men jag har hört att flera har varit på intervjuer redan, säger David Halldén.

Krisen har inneburit att nio av tio hotellrum står tomma. En medarbetare kom med förslaget att hyra ut hotellrum som bostäder. Elite Hotels tog kontakt med Blocket förra veckan och annonserade om långtidsuthyrning, i prisklassen från 8000 kronor i månaden och uppåt.

– Det har varit ett otroligt gensvar, vi har fått över 700 förfrågningar. Vi gör ingen vinst på de här uthyrningarna, men förhoppningsvis kan vi rädda kvar personal, säger David Halldén.

Han berättar att efterfrågan finns i hela landet.
– I storstäderna är det många personer som har haft tillfälliga boenden, till exempel studenter, som söker. Det vi ser på alla orter är att det är många som bor tillsammans med en riskgrupp och behöver jobba. Om de hyr ett rum kan de fortsätta jobba utan att riskera att smitta den de bor med.

Elite Hotels har också gått ut med ett erbjudande om korttidsboende för vårdpersonal och personer över 70 år.

– Även här ser vi att det finns efterfrågan. Vi kör nu också uthyrning av kontorsplatser till företag och personer som behöver en annan arbetsplats. Där har det inte varit så stort intresse ännu, men vi bedömer att det kan bli längre fram, säger David Halldén.

Hur länge tror du att krisen håller i sig?

– När det gäller långtidsuthyrningen har vi sagt preliminärt till i höst. Vi tror att det här kommer att bli sämre innan det blir bättre. Eftersom vi ändå har rummen vill vi försöka behålla så många medarbetare som möjligt.

Karin Jansson

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

3 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

Idag 12:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer