Elin Helander. Mostphotos/Roos&Tegnér.
Privatekonomi

Så lurar du dig att spara – och får hjärnkoll på budgeten

Misslyckas du också ständigt med att spara? Sparpsykologen Elin Helander lär i sin bok ut hur du kan lura hjärnan att börja spara framgångsrikt, skriver Upplands Spar på sin hemsida.

Kognitionsvetaren och sparpsykologen Elin Helander beskriver i sin bok hur du får mer pengar över till dina drömmar.

”Låt mig presentera bokens huvudperson: din hjärna. En riktig latmask. Hjärnan är konstruerad för att spara energi. Den är helt enkelt programmerad för att söka efter enkla och snabba lösningar i livet”, skriver hon i en presentation.

Boken innehåller praktiska råd baserad på forskning inom psykologi om hur du går från ord till handling med att ta kommandot över hjärnans impulser och hur det i slutändan leder fram till en hälsosam privatekonomi, skriver Upplands Spar.

Ekonomifakta presenterar en sammanställning från SCB över hur svenskarna konsumerar och sparar genom den så kallade sparkvoten – hur stor andel av den disponibla inkomsten som går till sparande. Statistiken visar att svenskarnas sparkvot från 1994 till 2018 ökat.

Expressen skriver att svenskarna är duktiga på att spara – 9 av 10 svenskar lägger undan en del av sin inkomst varje månad. 4 av 10 sparar mer än tio procent av inkomsten efter skatt varje månad, och män sparar mer än kvinnor.

5 tips som hjälper dig att spara:

  1. Skäms inte för att det är svårt att spara pengar. Håll modet uppe och skrid till verket – även om det tar emot.
  2. Sätt upp delmål i ditt sparande och belöna dig själv på vägen.
  3. Våga drömma om vad du ska göra för pengarna.
  4. Spara med vänner och familjen, det peppar dig att hålla fast vid sparbeslutet.
  5. Spara inte mer än du har råd med, lägg inte ribban för högt utan var realistisk.

Källa: Upplands Spar

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Hillary Clinton, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Clinton: ”Hade gjort ett bättre jobb med viruset”

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes administration hanterat coronakrisen bättre än den sittande presidenten Donald Trump. Det säger hon i en intervju med Hollywood Reporters podcast ”Awards Chatter”.

– Vi hade inte kunnat stoppa pandemin vid gränsen, så som Trump påstod sig ha gjort i början, men vi hade helt klart gjort ett bättre jobb med att rädda liv, gjort bättre modeller och agerat mer ansvarsfullt.

Enligt Clinton är det frustrerande att befinna sig på sidlinjen.

Igår 12:39
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt