Mostphotos
Konkurrensproblemen

Så kuppar Samhall till sig nya kontrakt – för dina skattepengar

Samhall vinner upphandlingar som de från början är medvetna om att organisationen inte klarar att leverera på. Istället köper de tjänsterna för dubbla priset från de företag som de har konkurrerat ut i upphandlingarna. ”Det är inte rätt det Samhall håller på med”, säger en anonym företagsledare till Arbetsmarknadsnytt.

När branschorganisationen Almega Städföretagen nyligen undersökte 1 200 offentliga städupphandlingar i norra Sverige framkom det att det statligt ägda Samhall hade vunnit en stor majoritet av dem. I Norrbotten var siffran hela 78 procent. Almega menar att Samhall bara kan vinna en så stor andel genom att dumpa priserna.

Samhall hävdar att deras framgångar på marknaden beror på att företagets medarbetare har en hög produktivitet, samt att organisationen är duktig på att hantera offentliga upphandlingar.

Men upphandlingar i städbranschen handlar om pris. Det visar flera undersökningar och vittnesmål från företag. Konkurrensen är stenhård och trösklarna för marknadsinträde låga.

Tar in privata underentreprenörer

Samhall har haft en explosionsartad tillväxt inom städbranschen de senaste 15 åren och är nu det överlägset största städföretaget i Sverige. Redan i årsredovisningen från 2006 går det att läsa om Samhalls ambitioner och att den nya affärsstrategin ”tar sikte på arbetsintensiva uppdrag inom städ- och fastighetsservice”. Ett år senare arbetade 4 400 av Samhalls medarbetare med att städa ”alltifrån varuhus och försvarsanläggningar till trapphus och offentliga miljöer”. Fem år senare, 2013, är cirka 7 000 av Samhalls medarbetare verksamma inom städ, som nu är företagets största produkt. I årsredovisningen från 2018 framkommer det att Samhall har över 11 000 utbildade lokalvårdare och utgör 64 procent av medarbetarna. Den siffran kan jämföras med det, till antalet anställda sett, näst största svenska städföretaget ISS Facility Services AB med 5 901 anställda.

Arbetsmarknadsnytt har talat med ett antal personer på ledningsnivå i några stora städföretag. De bekräftar inte bara Almegas version om att Samhall vinner upphandlingar genom att priskonkurrera. De uppger också att Samhall många gånger tvingas anlita samma företag som organisationen nyss har konkurrerat ut i upphandlingen som underentreprenörer då Samhall inte klarar av att leverera. Men då betalar Samhall ett mycket högre pris än vad som sagts i den första upphandlingen.

Det blir alltså per automatik en förlustaffär för Samhall och skattebetalarna.

– I vårt fall rörde det sig om en offentlig upphandling där städningen skulle ske utanför kontorstid, ofta på nattetid. Det kunde Samhalls medarbetare inte leverera och de kontaktade oss. Vi tog uppdraget men då satte vi så klart ett pris som låg över det pris som Samhall hade vunnit upphandlingen på, säger en av de företagare som Arbetsmarknadsnytt har talat med.

Han vill vara anonym på grund av att företaget skrivit på ett sekretessavtal med Samhall.

– Det kändes ju onekligen märkligt. Det kan inte ligga i Samhalls uppdrag att vinna anbud genom att sätta extremt låga priser och sen låta personer utan funktionshinder i vanliga företag, så att säga, leverera samma tjänst fast till fullt pris, fortsätter han.

Får en årlig klumpsumma från staten

Samhalls kärnverksamhet är att hjälpa personer med funktionsnedsättningar att komma i arbete och få en meningsfull tillvaro. För att klara det uppdraget får Samhall en årlig klumpsumma, den så kallade merkostnadsersättningen, av staten.

Under 2010-talet har merkostnadsersättningen legat på 4,4 miljarder kronor men förra året höjdes den till 4,9 miljarder. De pengarna ska kompensera för att Samhalls medarbetare har funktionsnedsättningar och kan behöva längre tid i arbetet eller mer utbildning för att utföra ett jobb. Samhalls nettoomsättning har under hela 2010-talet uppgått till cirka 2,4 miljarder kronor medan merkostnadsersättningen legat på runt 4,5 miljarder kronor. Det betyder att statens bidrag till Samhall har varit nästan dubbelt så stort som försäljningsintäkterna.

Men det är klart specificerat i Samhalls instruktioner att merkostnadsersättningen inte får användas för att priskonkurrera med.

Ytterligare en person som Arbetsmarknadsnytt har talat med och som driver ett stort städföretag menar dock att det är uppenbart att Samhall har satt i system att priskonkurrera med just den statliga merkostnadsersättningen. Han har tidigare haft lukrativa kontrakt med Samhall i samband med att de inte har klarat av att leverera på olika upphandlingar. Det var när han tog över ett flertal upphandlingar från Samhall som han fick tillgång till deras prissättning och hur de har organiserat arbetet.

– Det är inte rätt det Samhall håller på med. Jag fick se deras priser och hur många timmar de har avsatt och hur mycket de egentligen levererar. Det var så uppenbart att deras bemanning var helt uppåt väggarna.

På vilket sätt?
– Dom hade alldeles för få timmar på stora uppdrag på pappret och i verkligheten levererade de mycket mer än vad de offererat. Alla är medvetna om att det är en förlust men de har så pass stora resurser att dom täcks av det. Jag har också sett dom utföra så många gratistjänster och dom har också väldigt lätt till att ackreditera fakturor.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Almega Städföretagen: ”Den illegala arbetskraften måste stoppas”

Det är problematiskt att man kan få ett samordningsnummer trots att man inte har rätt att vistas i Sverige och trots att personens identitet inte är fastställd, skriver Emma Unevik, ordförande för Almega Städföretagen i Dagens Samhälle.

”Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer”, skriver hon.

Almega Städföretagen föreslår tre konkreta åtgärder för att komma tillrätta med problemet:

  1. Täpp till de kryphål som finns som gör det lätt att utfärda samordningsnummer.
  2. Bättre samarbeten mellan berörda myndigheter och bygg ut ett fungerande system med varningsklockor.
  3. Förbättra och förenkla kontakten mellan arbetsgivare och myndigheter.
10 dec
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Foto:  Gary Cosby Jr.
Diskussionen om LAS

Expert om förändring av las: Blir inte vilda västern

Nu pågår det las-förhandlingar mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Dessa har skapat ett missnöje bland flera fackförbund som har valt att hoppa av. Mats Glavå, docent i arbetsrätt, säger till Arbetet att ”saklig grund” för uppsägning skulle kunna tas bort ur las.

– Det är inte så att det kommer bli vilda västern, säger han.

För att ta bort formuleringen om saklig grund måste dock andra förändringar införas. Den måste ersättas med avgångsvederlag och minskade möjligheter till visstidsanställningar. Mats Glavå säger också att det redan i dag finns andra lagar som ger skydd ifall uppsägningar om saklig grund togs bort, som till exempel diskrimineringslagen.

26 min
Arkivbild: Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fackbasen om LO: Går aldrig i helvete med på det

Det knakar i fogarna i sammanhållningen för LO:s anslutna fackförbund. Tidigare i veckan meddelade fem förbund att de hoppar av förhandlingarna med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. En av stötestenarna är en tvist om formuleringen ”saklig grund för uppsägning”.

Till SR Ekonomiekot Extra säger Kommunals ordförande Tobias Baudin att han inte förstår varför facket förväntas gå med på att ändra den punkten.

– Det kommer i aldrig i helvete att vara någonting som vi går med på från Kommunals sida.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger till programmet att det nu är upp till LO:s styrelse att avgöra om förhandlingarna ska gå vidare.

14 dec
Läs mer om Diskussionen om LAS
Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD).  TT
Opinionsläget

Förtroendelista toppas av Åkesson – Löfven rasar

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson toppar listan över vilken partiledare som har högst förtroende bland väljarna för första gången, enligt en opinionsmätning från SVT/Novus. Första platsen är delad med Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som backar med 4 procentenheter. 31 procent av de svarande uppger att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för Åkesson respektive Busch Thor.

Samtidigt tappar statsminister Stefan Löfven (S) mest av alla partiledare. Han faller 6 procentenheter och får en siffra på 23 procent.

I botten finns Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund samt Liberalernas Nyamko Sabuni.

4 tim
Stefan Löfven samtalar med poliser/arkiv.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven kopplar raset till gängvåld: ”Jag är lika arg”

Statsminister Stefan Löfven (S) tappar förtroende bland väljarna enligt en opinionsmätning från SVT/Novus. Han menar att resultatet inte är ”så märkligt” med tanke på gängvåldet i form av senaste tidens skjutningar och sprängningar. Löfven tror att det finns en ilska bland befolkningen.

– Jag är lika arg på den organiserade kriminaliteten, gängen som tar sig de här rättigheterna. Då är det inte märkligt att det är det parti som sitter i regeringen som den ilskan riktas mot, säger Stefan Löfven till SVT.

Löfven förlorar mest förtroende av alla partiledare. Han faller 6 procentenheter och får en siffra på 23 procent.

4 tim
Läs mer om Opinionsläget
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Privatekonomi

Inför räntebeskedet: Så kan bolånen påverkas

För första gången på nästan fem år kommer Sverige inte längre att ha en styrränta som är negativ. DN:s Din Ekonomi ställer fyra frågor till fyra ekonomer om vad som kan hända med bolånen:

1. Kommer Riksbankens direktion att höja räntan?

2. Gör de rätt i det?

3. Vad händer med boräntorna?

4. Vad ska bolåntagare tänka på?

På första och andra frågan svarar Sharon Lavie, familjeekonom Ikano Bank, att hon tror att räntan kommer att höjas, bland annat för att inflationen har stigit, och att hon nog hade valt att avvakta med att höja den till februari.

På tredje och fjärde frågan svarar Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea, att nivån på boräntorna inte enbart påverkas av nivån på reporäntan och att det därför är troligt att boräntorna fortsätter att vara låga. ”Det är nu ett bra tillfälle att binda åtminstone en del av sina boräntor”, säger hon vidare.

Även Maria Landeborn, sparekonom Danske Bank, och Johanna Kull, sparekonom Avanza, gav svar på frågorna.

1 tim
Jenny Kane / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Svårt för musiktjänster att ta mer än 100-lappen

Inflation gör att priser stiger med tiden men efter ett decennium kostar ett premiumkonto hos Spotify och alla andra musiktjänster fortfarande en hundring. Samtidigt har videotjänster som Netflix stegvis skruvat upp sina priser.

Enligt Russ Crupnick på analysfirman Music Watch är orsaken den stenhårda konkurrens som råder på marknaden mellan aktörer som erbjuder i princip samma sak, skriver Rolling Stone.

– Den enskilt största skillnaden mellan musik och video är att Netflix har House of Cards och Orange is the New Black. Om du verkligen är ett fan av en tjänsts innehåll kan de komma undan med smygande prisökningar, säger han.

Dessutom lider varken Apple eller Amazon av uteblivna prishöjningar. Musiktjänsterna är en liten del av deras affär som i övrigt är tillräckligt lönsam, skriver Rolling Stone.

Igår 19:59
Läs mer om Privatekonomi
Stefan Löfven (S) på Nobelmiddagen.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Löfven förbättrar livet för de rika männen

Opinionsläget och januariavtalet är några av de ämnen som tas upp på dagens ledarsidor.

Partierna bakom januariavtalet – S, MP, C och L – har förlorat greppet om fler hjärtefrågor skriver DI:s PM Nilsson. Det visar historien om Arbetsförmedlingen, där högerpartier och Vänstern lyckades enas i sitt ställningstagande. ”M, KD, SD och V kan hitta gemensamma beröringspunkter i allt möjligt, och om inte i annat så i ren oppositionslusta”, skriver Nilsson.

Samtidigt ser opinionsläget inte särkilt ljust ut för regerande Socialdemokraterna, skriver Jenny Wennberg på Aftonbladet. Löfven har problem med trovärdigheten, speciellt när han försvarar januariavtalet med att kompromisser görs för kollektivet. Wennberg menar att ”de människor Stefan Löfven förbättrat livet allra mest påtagligt för med januariavtalet är trots allt de rika männen som får del av 6 miljarder i slopad värnskatt”.

1 tim
 Jeremy Corbyn och Boris Johnson.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Pest eller kolera i dagens brittiska val

Dagens val i Storbritannien och Moderatledaren Ulf Kristerssons jultal är två av ämnena som avhandlas på dagens ledarsidor.

Det brittiska valet gör inte att brexitvåndorna tar slut – men det kommer ge britterna en möjlighet att gå vidare, med eller utan en ny folkomröstning, skriver DN:s ledarsida.

Expressens ledarsida skriver att valet mellan Torypartiets Boris Johnson och Labours Jeremy Corbyn är ett val mellan pest och kolera. Det är vansinne av Johnson att inte vilja förlänga övergångstiden för ett EU-utträde och Corbyns brexitpolitik är i det närmaste obegriplig, resonerar man och skriver: ”Oavsett valutgång ter sig Storbritanniens själva framtid som högst osäker. Stackars britter!”

Aftonbladets ledarskribent Jenny Wennberg fokuserar istället på den svenska inrikespolitiken och Ulf Kristerssons jultal. Hon menar att det är magstarkt att höra M-ledaren prata om ojämlikheten i skolan när partiet samtidigt är motståndare till att få ett slut på vinstjakten och inte vill röra det fria skolvalet.

12 dec
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer