Lars Anders Johansson: Från min horisont

Så kidnappade SD kultursverige

Socialdemokraterna och de borgerliga är akterseglade av identitetsaktivister i Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i den kulturpolitiska debatten, skriver fPlus nya krönikör Lars Anders Johansson.

Sverigedemokraternas inträde på den kulturpolitiska scenen har inneburit ett brutalt uppvaknande för en sektor som har vant sig vid att ostört kunna driva sin egen agenda på skattebetalarnas bekostnad. Den aktivistiska kulturvänsterns plötsliga intresse för frågor som rör konstens frihet och principen om armslängds avstånd ger intryck av en vilja att försvara förgivettagna privilegier än att slå vakt om ädla principer.

När den SD-ledda kommunen Sölvesborg bestämde sig för att stoppa inköp av utmanande samtidskonst för skattebetalarnas pengar gick stora delar av kultursverige i taket. Politiker skulle inte lägga sig i kulturens innehåll. Kulturminister Amanda Lind (MP) kallade det kommunala beslutet för ”ett skräckexempel”.

Liknande reaktioner kom när Nacka kommun satte upp kriterier för den konst som skulle ingå i muralmålningsfestivalen Wall Street Nacka, där svenska och internationella muralmålare fick i uppdrag att utsmycka kommunala väggar runtom i kommunen. Bland kriterierna fanns att målningarna skulle ha en positiv känsla och att de inte fick innehålla text. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Kommunen hotade den konstnärliga friheten, hette det. Till och med yttrandefriheten ansågs hotad.

Enligt tongivande delar av det svenska kulturlivet är konstnärlig frihet liktydigt med att få göra vad man vill med kommunal egendom för skattebetalarnas pengar. Det är en mycket skev definition av den konstnärliga friheten. Hotad på allvar hade den varit om kommunstyrelsens ordförande hade stövlat in hos ett privat konstgalleri, eller någon av målarnas ateljéer, och haft synpunkter på konsten. Men att kommunen har kriterier för de inköp som görs är inte att hota den konstnärliga friheten.

Den vänsterlutande delen av kultursektorns plötsliga intresse för konstnärlig frihet och oro för politisk inblandning ter sig särskilt ironisk eftersom politisering av kulturlivet varit vänstersidans modus operandi i över hundra år. Redan under den stora litterära strid som rasade på svenska kultursidor 1909-1910, som i efterhand benämnts som Strindbergsfejden, stämplades opolitiska författare och konstnärer som reaktionärer.

Den socialdemokratiska kulturpolitiken syftade redan från början till att styra kulturlivet i en önskvärd politisk inriktning. Inspirationen hämtade Arthur Engberg, den förste socialdemokratiske ecklesiastikministern, från konstnärspolitiken i Hitlers Tyskland. Att ta kontroll över kulturlivet är att ta kontroll över tanken. Man hade också synpunkter på det estetiska innehållet. Det infördes ett importförbud på ”dålig konst”, som upprätthölls in på 1950-talet.

Viljan att politisera kulturens innehåll bottnar i det synsätt som den socialistiske dramatikern Bertolt Brecht gav uttryck för i en parafras på Hamlet: ”Konst är inte en spegel som man håller upp mot verkligheten, utan en hammare med vilken man formar den”. Konsten är ett medel för en politisk strävan, inte ett självändamål. Från mitten av 1970-talet har detta synsätt varit dominerande i den offentligt finansierade kultursektorn.

Från ett liberalt eller konservativt perspektiv är kulturlivet en av de samhällssfärer som i möjligaste mån skall skyddas från politisk inblandning. Länge bjöd också borgerligheten motstånd mot försöken att politisera den svenska kultursektorn. Så sent som på 1970-talet ansågs det i svenska kretsar råda en borgerlig hegemoni på kulturområdet.

Men det kollektiva minnet är kort. I dag tycks många, inklusive de verksamma i kultursektorn, ta den vänsterpolitiska dominansen i kulturlivet för given, trots att den endast har några årtionden på nacken. Att det gick så lätt att politisera de offentliga kulturinstitutionerna beror förstås på att borgerligheten bjöd ytterst litet motstånd.

Efter den stora kulturpolitiska omvälvningen 1974 kan man säga att borgerligheten kastade in handduken. Vad det beror på kan man spekulera i. En tänkbar förklaring är att det fanns andra frågor högre upp på den politiska agendan, som att Socialdemokraterna vid samma tid försökte socialisera det svenska näringslivet genom löntagarfonder.

Efter millennieskiftet har den socialdemokratiska kulturpolitiken mist sin styrfart. Det tydligaste tecknet på detta är att partiet som utformat den svenska kulturpolitiken förhandlade bort Kulturdepartementet till Miljöpartiet. Detta parti har å andra sidan tagit sig an kultursektorn med liv och lust och implementerat sin identitetspolitiska agenda.

Något direkt motstånd från borgerligt håll har inte kommer heller denna gång. Under de åtta år med moderat kulturminister som föregick Miljöpartiets tid på Kulturdepartementet stärkte rentav de identitetspolitiska aktivisterna sitt grepp om kulturinstitutionerna. I ljuset av Miljöpartiets omfattande politiska klåfingrighet på kulturområdet är det svårt att ta Lind på allvar när hon ondgör sig över SD-ledningen i Sölvesborg.

I dag förs den kulturpolitiska debatten mellan två identitetspolitiska läger. Socialdemokraterna och de borgerliga är akterseglade av identitetsaktivister i Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Genom att inte utmana den radikala aktivismen i kultursektorn har borgerligheten serverat Sverigedemokraterna ännu ett politikområde på ett bräde.

Debatten om armlängds avstånd och oberoende kulturinstitutioner sätter fingret på den offentligt finansierade kulturens olösliga dilemma: ett fritt kulturliv måste stå fritt från politisk styrning, men offentligt finansierad verksamhet måste kunna ställas till svars av väljarna genom deras folkvalda representanter.

Den kulturpolitiska striden mellan identitetsvänstern och nationalisterna visar också faran med att ge politiken för mycket inflytande över civilsamhället. De tvångsmedel du själv använder i dag kan imorgon hamna i din motståndares händer.

Lars Anders Johansson, författare och journalist. Skriver bland annat om kultur- och kulturpolitik, utbildning och mediefrågor.

Toppnyheter

Pelosi på pressträffen i dag.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Pelosi: Trump är vilse men vägrar fråga om vägen

Donald Trump måste erkänna att han gått vilse – och fråga forskarna om vägen framåt. Det sa representanthusets talman Nancy Pelosi på en pressträff i dag, där hon gick hårt åt presidentens coronastrategi.

– Presidenten har fattat så många dåliga beslut. Genom att studera honom har jag insett att han är som en man som vägrar fråga om vägen. Alla svar finns där, sa Pelosi enligt Washington Post.

Den demokratiska toppolitikern är bland annat kritisk till att Trump hotat med att dra in stöd till skolor som inte vill öppna upp i höst.

22 min
Demonstration mot Netanyahu i veckan (t v), Benjamin Netanyahu (t h). TT
undefined

Israels coronastöd får kritik: ”Mutor till massorna”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagas för att försöka ta fokus från kritiken mot honom genom sitt löfte om ekonomiska bidrag till alla som drabbats av coronavirusutbrottet, skriver flera medier.

Stödpaketet presenterades i går, och ska enligt Netanyahu öka konsumtionen och få fart på ekonomin snabbare. Men flera ekonomer och oppositionspolitiker beskriver det som en ineffektiv åtgärd, och tror att förslaget i stället är ett försök från Netanyahu att ta fokus från kritiken mot hans hanterande av pandemin och den pågående korruptionsrättegången mot honom.

Kolumnisten Ben Caspit i tidningen Maariv tar det ett steg längre och liknar förslaget med att ”dela ut mutor till massorna”, skriver The Guardian.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Arkivbild från Malmö centralstation. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

SJ tillåter färre personer på tågen efter trängselkritiken

SJ kommer fortsättningsvis bara att sälja biljetter för 65 procent av platserna ombord, i stället för dagens 75 procent, meddelar det statliga tågbolaget. Beskedet kommer efter kritik om trängsel på tågen.

– Nu har vi analyserat, dragit lärdom och gör om så det blir bättre för alla, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till TT.

Under våren var SJ:s tåg bara belagda till 50 procent, men efter att reserestriktionerna hävts gjordes 75 procent av biljetterna tillgängliga. Men nu tar bolaget alltså ett steg tillbaka.

3 tim
Turister i Gamla stan, juli 2020 Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

CBS: Avslappnade svenskar utgör ett dåligt exempel

Sveriges hantering av coronavirusutbrottet forsätter väcka uppmärksamhet internationellt. Senast ut är CBS News, vars korrespondent besökt Stockholm och förundras över hur ”relativt avslappnade” invånarna verkar.

”Sverige har blivit ett exempel på hur covid-19 inte ska hanteras”, lyder rubriken, och tv-kanalen pratar med flera svenskar som är kritiska till den svenska strategin.

En av dem är Nele Brusselaers, epidemiolog vid Karolinska Institutet, som oroar sig för hösten:

– Om det är något land i Europa som kommer få en andra våg är det med stor sannolikhet Sverige, för de gör fortfarande inte så mycket för att verkligen stoppa det, säger hon.

Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell intervjuas också, och säger att planen för hösten är att hålla fast vid rekommendationerna och fortsätta följa forskningen.

2 tim
Ibrahim Baylan under dagens pressfika med regeringen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Baylan: Missuppfattning att vi försökte rädda ekonomin

Regeringens första prioritet har alltid varit att begränsa smittan och rädda människoliv. Först därefter har politikerna försökt mildra effekterna på ekonomin under coronakrisen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Expressen.

– Det finns en hel del missuppfattningar, säger Baylan.

– Vi har valt lite olika vägar. Vilken väg som senare visar sig ha varit rätt vet vi inte förrän i efterhand, fortsätter han.

Ministern menar också att han tror att andra ibland sprider en felaktig bild av den svenska strategin för att på så sätt visa att man själv har gjort rätt.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson. TT
Migrationspolitiken i Sverige

Debatten blev slutligen av: ”Överens om 90 procent”

Det fanns en 90-procentig samsyn innan Moderaterna lämnade migrationssamtalen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i Studio Ett.

– När han säger att vi är överens om 90 procent så är det de tio procenten – som jag tror är betydligt fler än så – som är de riktigt viktiga frågorna, så som reglerna för anhöriginvandring, svarar Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Efter att justitieministern förra veckan vägrade att möta M-politikern i en debatt drabbade politikerna i stället samman i Studio Ett i dag.

– Vi var beredda att göra upp med de andra borgerliga partierna, säger Johansson, som tycker att S-förslaget ligger i mitten, men att M lutar sig mot SD:s politik.

– Det är Miljöpartiet som får ett mycket stort inflytande när Socialdemokraterna väljer att inte göra upp med oss utan i stället väljer regeringsmakten, svarar M-politikern.

1 tim
Morgan Johansson. Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Tydligt att M inte vågar skilja sig från SD

När Moderaterna hoppade av samtalen om en migrationspolitisk överenskommelse skedde det 90 minuter efter att Sverigedemokraterna gått ut och sagt att de inte trodde på en bred överenskommelse, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i på Aftonbladets debattsidor. ”Det är uppenbart att Moderaterna numera inte vågar skilja sig alltför mycket från SD, och att partierna samordnar sin politik i allt högre utsträckning”, fortsätter han.

Inlägget är ett svar till Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, som tidigare i veckan skrev att det följer ett socialdemokratiskt mönster när Morgan Johansson tidigare inte velat debattera frågan med henne i SVT.

I sitt svar nu skriver Johansson att det är regeringen i dag som fått strama upp den generösa asyl- och arbetskraftsinvandringspolitiken som Tobias Billström (M) drev igenom under regeringen Reinfeldt.

5 tim
Stefan Löfven på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Volymmål bryter mot moralisk princip

Statsminister Stefan Löfven står fast vid sin linje att säga nej till ett fast volymmål i migrationspolitiken. I en intervju med Aftonbladet säger han att ett volymmål bryter mot internationella konventioner.

– Dessutom bryter man mot en moralisk princip. Så det är inte aktuellt.

Frågan om ett volymmål har varit en av stötestenarna i migrationssamtalen mellan partierna. Moderaterna har velat se ett ett volymmål, med argumentet att det ger förutsägbarhet och långsiktig hållbarhet.

Idag 06:15
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Arkivbild. Dmitrij Peskov och Vladimir Putin. Alexei Nikolsky / TT / NTB Scanpix
Ryska säkerhetshotet

Kreml förnekar ryska hack mot vaccinforskning

Ryssland förnekar anklagelserna om att ryska hackare med koppling till säkerhetstjänsten skulle ha försökt komma åt forskning om ett vaccin mot coronaviruset. Det rapporterar AFP.

– Vi kan bara säga: Ryssland hade inget med de här försöken att göra. Vi accepterar inte sådana anklagelser, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till statliga Tass, enligt AFP.

Tidigare under dagen gick den brittiska regeringen också ut och anklagade ”ryska aktörer” för att ha försökt påverka valet i Storbritannien 2019, något som Peskov också förnekar.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryska cyberattacker mot vaccinforskning i väst

En rysk grupp hackare med kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten har utfört cyberattacker mot organisationer inblandade i utvecklingen av vaccin mot coronaviruset. Det hävdar den brittiska myndigheten UK National Cyber Security Centre, rapporterar CNN.

Attackerna har riktat sig mot aktörer i USA, Storbritannien och Kanada.

Hackergruppen, som är känd under namnet Cozy Bear, tros även ha varit inblandad i attacken mot Demokraternas nationella kommittés interna system i presidentvalet 2016.

3 tim
Dominic Raab/Illustrationsbild AP/TT
undefined

Raab: Ryska aktörer försökte påverka valet

Ryska aktörer försökte påverka utgången i det brittiska valet 2019. Det rapporterar Sky News med hänvisning till den brittiska regeringen.

Påverkansförsöket skedde bland annat genom att man publicerade läckta regeringsdokument på plattformen Reddit, skriver utrikesminister Dominic Raab i ett uttalande till det brittiska parlamentet.

Enligt Raab finns det inga bevis för att det ska ha pågått någon bred rysk kampanj, men ”alla försök att blanda sig i vår demokratiska process är helt oacceptabla”, tillägger han.

4 tim
Läs mer om Ryska säkerhetshotet
Statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sànchez i samband med ett möte i veckan. ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
EU:s stödfond

Löfven står fast vid svensk linje i EU: ”Krävs ändringar”

Statsminister Stefan Löfven håller fast vid att EU:s förslag om långtidsbudgeten och återhämtningspaketet efter coronakrisen är för kostsamma. Det säger han inför riksdagens EU-nämnd, skriver TT.

– En överenskommelse måste vara acceptabel för alla. För att komma dit krävs det ändringar i det som ligger på bordet nu, säger statsministern som väntar sig ett långt möte när statschefer inleder toppmötet i morgon.

Regeringen tycker bland annat att alla 750 miljarder euro i stödpaketet ska fördelas som lån, inte i huvudsak som bidrag.

Sverige tillhör tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna kvartetten mer sparsamma EU-länder som kallas ”frugala fyran”.

2 tim
Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven träffar Macron inför EU-toppmötet

I går träffade statsminister Stefan Löfven Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och i dag ska Löfven träffa Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. Mötena sker inför EU-toppmötet i helgen där Reuters rapporterar att EU:s långtidsbudget och coronastödpaket ska diskuteras.

Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson säger i P1-morgon att det varit ett intensivt resande de senaste veckorna för Frankrikes, Italiens och Spaniens ledare när de besökt olika ledare för de så kallade sparsamma länderna, där Sverige ingår.

– Det visar hur viktigt det här är för Frankrike och Tyskland som lagt fram paketet.

Idag 08:03
Arkivbilder: Alice Bah Kuhnke (vänster), Abir Al-Sahlani (vänster) TT
undefined

”EU-stöd får inte gå till att montera ner demokratin”

När EU-ledarna samlas för att diskutera stödpaketet i coronakrisens spår så får fokus inte flyttas från den viktiga frågan om våra skattepengar ska gå till länder som inte respekterar rättsstatens principer. Det skriver den centerpartistiska Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani på Aftonbladets debattsida. Hon nämner Ungern och Polen och skriver också att miljardbelopp försvinner varje år på grund av korruption och penningtvätt. Sverige får inte godkänna en ny EU-budget som möjliggör nedmonteringar i demokratin, menar hon.

Hon får medhåll från parlamentarikerkollegan Alice Bah Kuhnke (MP). Hon skriver i en debattartikel på ETC att EU-parlamentet nyligen tagit ett gemensamt ställningstagande om EU:s budget som går ut på att EU-pengar ska villkoras med demokratiska principer. Nu föreslår hon att Sverige och andra progressiva länder krokar arm med parlamentet och säkerställer att medlen går till länder som lever upp till EU:s grundläggande värden.

Idag 10:46
Läs mer om EU:s stödfond

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer