Företagens miljöarbete

Så kapade Tetra Pak energianvändningen med 40 procent

Genom en ny teknologi kan Tetra Pak minska sin energianvändning med 40 procent. Fredrik Johansson är globalt ansvarig för separatorer. Han säger att Tetra Paks kunder i allt större utsträckning efterfrågar hållbara lösningar. ”Prata med kunderna och fråga vad de behöver”, är hans recept för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

För Tetra Pak är det numera en självklarhet att arbeta med hållbarhet.

– Våra kunder efterfrågar hållbara lösningar, och då möter vi självfallet upp det behovet, säger Fredrik Johansson, globalt ansvarig för separatorer på Tetra Pak.

Företaget erbjuder breda lösningar inom livsmedelsproduktion. Medan förpackningen är det som de flesta känner igen företaget för, är processdelen företagets andra viktiga ben, och servicelösningar det tredje.

– Processdelen är den som tillverkar livsmedlet och säkerställer att det har rätt kvalitet och går att konsumera, säger Fredrik Johansson.

Energisnål teknologi

Genom en ny teknologi i separatorer, Encapt tillsammans med den etablerade AirTight teknologin, kan energianvändningen minskas med upp till 40 procent. En separator separerar till exempel grädden från mjölken, vilket sker lufttätt med AirTight-teknologin.

Den innebär att att det finns en snurrande kula på insidan av separatorn, vilket i sin tur resulterar i att centrifugalkraften som separerar grädden från mjölken, gör att kulan roterar väldigt snabbt. Detta leder till hög luftfriktion. Fredrik Johansson förklarar teknologin med en liknelse:

– Ju högre ett flygplan flyger, desto lägre blir lufttrycket och därmed luftfriktionen, vilket resulterar i en minskad bränsleförbrukning. Vi kan förstås inte ha separatorerna på 10 000 meters höjd, utan minskar istället luftfriktionen i separatorn genom att suga ut luft runt kulan inuti separatorn. När vi gör det sänker vi också energiåtgången markant, förklarar han.

En klar konkurrensfördel

Tetra Pak arbetar också kontinuerligt med frågor som handlar om att sänka energi- och vattenförbrukning och minska andelen avloppsspill.

– Tetra Paks grundare Ruben Rausing myntade uttrycket att en förpackning ska spara mer än vad den kostar. Det tänket gäller också för våra process- och serviceerbjudanden. Vi behöver kontinuerligt arbeta med att förbättra effektiviteten på våra produkter, berättar Fredrik Johansson.

Att många av Tetra Paks kunder har krav på att produkterna ska vara hållbara ser företaget som en möjlighet att skaffa sig konkurrenskraft och skapa mening i sitt arbete. Ingenjörerna känner att de gör skillnad.

– Hela livsmedelsproduktionen är ju en stor del av hållbarhetsfrågan idag. Vi måste helt enkelt ständigt utmana oss själva och ligga i framkant. Vi kan leverera bättre produkter till våra kunder vilket ökar våra kunders konkurrenskraft och därmed vår konkurrenskraft.

Kundkraven fångas upp av en så kallad klusterstruktur där lokala representanter för Tetra Pak för en kontinuerlig dialog med kunderna om deras behov för sina olika marknader. Genom denna täta dialog säkerställer man också att man tar fram produkter som man vet att kunden behöver.

Fler hållbara innovationer

Encapt-teknologin är bara ett av flera, liknande projekt kopplade till hållbarhet inom Tetra Pak. Fredrik Johansson berättar om ett projekt som heter Polynode, som går ut på att man kan processa mjölk effektivare och på så sätt höja kapaciteten och sänka kostnaden per liter för kunderna. Det sänker dessutom vattenförbrukningen per liter produkt.

– Ett annat projekt är Condition Monitoring, som syftar till att övervaka produkten och optimera antalet servicetillfällen. Det är väldigt mycket värt för en kund att inte behöva serva en maskin för ofta, eftersom produktionen då får stå still, och mjölkbilarna inte kan lasta av. Det kan handla om 80 000 liter mjölk i timmen som inte kan processas, vilket leder till en ganska stor negativ fjärilseffekt, berättar han.

Viktigt med dialog

Fredrik Johanssons främsta råd till andra företag som vill arbeta med hållbarhetsfrågor i högre utsträckning är att alltid ta fram en produkt som kunden behöver, vilket görs bäst i dialog med kunden.

– Prata med dem och fråga vad de behöver. Vi är duktiga på innovation i Sverige men kanske lite sämre på att föra en dialog med dem som ska använda slutprodukten. Vi ska givetvis behålla vår innovationskraft men rikta den dit den är efterfrågad. Om man kombinerar innovationskraften med en fungerande dialog får man ett väldigt kraftfullt resultat.

Toppnyheter

Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

4 tim
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Labour knappar in på Torypartiets försprång inför nyvalet i Storbritannien nästa vecka, rapporterar Reuters med hänvisning till en undersökning från Savanta Comres, gjord på uppdrag av The Telegraph.

Enligt mätningen är Torypartiets försprång åtta procentenheter, 41 procent mot 33. Glappet har därmed minskat med två procentenheter jämfört med motsvarande mätning gjort 4 och 5 december.

I en annan mätning från samma mätföretag gjord på uppdrag av en anti-brexitorganisation är skillnaden bara sex procentenheter. Den mätningen innehåller en del svar som samlades in tidigare i veckan jämfört med svaren som användes i Telegraphmätningen.

2 tim
Boris Johnson. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läckta dokument har ryska kopplingar: Ett tecken på inblandning i brittiska valet

En dokumentläcka på nätet visar på tecken för utomstående försök att påverka valet i Storbritannien. Det menar den brittiska kulturministern Nicky Morgan i en intervju med BBC Radio enligt Reuters.

Läckan består av handelsdokument mellan Storbritannien och USA, som ska ha berört det brittiska vårdsystemet. De släpptes på Reddit av ett konto med kopplingar till en rysk desinformationskampanj, enligt sajten själv.

– Om detta är fallet så är det extremt allvarligt. En av de saker vi tittar på och övervakar är inblandning i våra val, det är en mycket allvarlig sak, säger Nicky Morgan.

Säkerhetstjänsten har tidigare varnat för att Ryssland eller andra nationer kan tänkas försöka lägga sig i nästa veckas val.

Idag 11:48
Läs mer om Valet i Storbritannien
Jonas Sjöstedt (V). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Sjöstedt: Oacceptabelt att man inte vill prata med oss

Jonas Sjöstedt (V) kallar det oacceptabelt att januaripartierna har stängt ute Vänsterpartiet från förhandlingarna om reformeringen av Arbetsförmedlingen, rapporterar flera medier. Sjöstedt har insisterat på att få delta i samtalen.

Att januaripartierna ser ut att kunna tänkas backa från det Sjöstedt kallar ”kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen”, utan att prata med Vänsterpartiet, är för V-ledaren ”fullständigt obegripligt”.

3 tim
Jonas Sjöstedt. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jonas Sjöstedt kräver att Januariavtalet skrivs om

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver att Januariavtalet skrivs om samt att få delta i samtal med statsminister Stefan Löfven om hur Arbetsförmedlingen ska förändras, rapporterar Aftonbladet.

– Vi har beredskap under hela helgen för att lösa de här frågorna, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Så länge Vänsterpartiet stängs ute från förhandlingarna kvarstår hotet om en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S), enligt Sjöstedt.

Idag 12:50
Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grönt ljus för nästa års budget

Riksdagen har sagt ja till ramarna för 2020 års statsbudget, som bygger på januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Sammantaget uppgår utgiftsramarna till 1 062 miljarder kronor. Runt 20 miljarder av dessa beror på olika reformer som regeringen, C och L vill genomföra. Till exempel ökade statsbidrag till kommunerna, mer pengar till rättsväsende och försvar, pengar för att industri och kommuner ska investera i klimatåtgärder, slopad värnskatt och sänkt skatt för pensionärer med en pension på mer än 17 000 kronor i månaden.

Men först i nästa steg i budgetprocessen klubbas detaljerna i budgeten. I december beslutas vad pengarna inom vart och ett av de 27 olika utgiftsområdena ska användas till.

27 nov
Läs mer om Januariavtalet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Boris Johnson, till höger.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Tysk toppekonom: Brexit är bra – skapar jobb i Europa

Det är positivt om Storbritannien lämnar EU. Det säger den tyska ekonomen Folker Hellmeyer till SvD.

Hellmeyer motiverar detta bland annat med att internationella bolag då lämnar de brittiska öarna för Europa. Detta kommer i sin tur skapa arbetstillfällen i Europa, poängterar tysken.

Enligt SvD säger Hellmeyer sarkastiskt och med glimten i ögat att brexit vore ”första gången som britterna har gjort något positivt för den europeiska ekonomin”.

Idag 10:52
TT
undefined

Britterna köper guld inför brexit: ”Verkar vettigt”

Oro inför brexit gör att investerare i London satsar på guld. Under det tredje kvartalet köpte de guld från Australien för 34 miljarder kronor, skriver TT och lägger till att det är en ökning med hela 1 400 procent på årsbasis.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Han säger vidare att guld kan skydda investerare mot valutaförändringar.

Idag 06:39
Jeremy Corbyn med det läckta dokumentet. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corbyn till attack: Johnson ljuger om brexitavtalet

Om den brittiske premiärministern Boris Johnsons brexitavtal med EU blir verklighet kommer det leda till nya gränskontroller och tullar mellan Storbritannien och Nordirland. Det säger oppositionsledaren Jeremy Corbyn med hänvisning till ett läckt dokument från Johnsons egen regering.

Johnson har tidigare lovat att några sådana kontroller inte är aktuella och avfärdar dokumentet som ”fullständigt nonsens”. Corbyn säger å sin sida att det finns fler hemliga rapporter från flera departement som visar ”de katastrofala följderna av Johnsons överenskommelse”.

Igår 18:32
Läs mer om Brexit - förhandlingarna