Företagens miljöarbete

Så kapade Tetra Pak energianvändningen med 40 procent

Genom en ny teknologi kan Tetra Pak minska sin energianvändning med 40 procent. Fredrik Johansson är globalt ansvarig för separatorer. Han säger att Tetra Paks kunder i allt större utsträckning efterfrågar hållbara lösningar. ”Prata med kunderna och fråga vad de behöver”, är hans recept för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

För Tetra Pak är det numera en självklarhet att arbeta med hållbarhet.

– Våra kunder efterfrågar hållbara lösningar, och då möter vi självfallet upp det behovet, säger Fredrik Johansson, globalt ansvarig för separatorer på Tetra Pak.

Företaget erbjuder breda lösningar inom livsmedelsproduktion. Medan förpackningen är det som de flesta känner igen företaget för, är processdelen företagets andra viktiga ben, och servicelösningar det tredje.

– Processdelen är den som tillverkar livsmedlet och säkerställer att det har rätt kvalitet och går att konsumera, säger Fredrik Johansson.

Energisnål teknologi

Genom en ny teknologi i separatorer, Encapt tillsammans med den etablerade AirTight teknologin, kan energianvändningen minskas med upp till 40 procent. En separator separerar till exempel grädden från mjölken, vilket sker lufttätt med AirTight-teknologin.

Den innebär att att det finns en snurrande kula på insidan av separatorn, vilket i sin tur resulterar i att centrifugalkraften som separerar grädden från mjölken, gör att kulan roterar väldigt snabbt. Detta leder till hög luftfriktion. Fredrik Johansson förklarar teknologin med en liknelse:

– Ju högre ett flygplan flyger, desto lägre blir lufttrycket och därmed luftfriktionen, vilket resulterar i en minskad bränsleförbrukning. Vi kan förstås inte ha separatorerna på 10 000 meters höjd, utan minskar istället luftfriktionen i separatorn genom att suga ut luft runt kulan inuti separatorn. När vi gör det sänker vi också energiåtgången markant, förklarar han.

En klar konkurrensfördel

Tetra Pak arbetar också kontinuerligt med frågor som handlar om att sänka energi- och vattenförbrukning och minska andelen avloppsspill.

– Tetra Paks grundare Ruben Rausing myntade uttrycket att en förpackning ska spara mer än vad den kostar. Det tänket gäller också för våra process- och serviceerbjudanden. Vi behöver kontinuerligt arbeta med att förbättra effektiviteten på våra produkter, berättar Fredrik Johansson.

Att många av Tetra Paks kunder har krav på att produkterna ska vara hållbara ser företaget som en möjlighet att skaffa sig konkurrenskraft och skapa mening i sitt arbete. Ingenjörerna känner att de gör skillnad.

– Hela livsmedelsproduktionen är ju en stor del av hållbarhetsfrågan idag. Vi måste helt enkelt ständigt utmana oss själva och ligga i framkant. Vi kan leverera bättre produkter till våra kunder vilket ökar våra kunders konkurrenskraft och därmed vår konkurrenskraft.

Kundkraven fångas upp av en så kallad klusterstruktur där lokala representanter för Tetra Pak för en kontinuerlig dialog med kunderna om deras behov för sina olika marknader. Genom denna täta dialog säkerställer man också att man tar fram produkter som man vet att kunden behöver.

Fler hållbara innovationer

Encapt-teknologin är bara ett av flera, liknande projekt kopplade till hållbarhet inom Tetra Pak. Fredrik Johansson berättar om ett projekt som heter Polynode, som går ut på att man kan processa mjölk effektivare och på så sätt höja kapaciteten och sänka kostnaden per liter för kunderna. Det sänker dessutom vattenförbrukningen per liter produkt.

– Ett annat projekt är Condition Monitoring, som syftar till att övervaka produkten och optimera antalet servicetillfällen. Det är väldigt mycket värt för en kund att inte behöva serva en maskin för ofta, eftersom produktionen då får stå still, och mjölkbilarna inte kan lasta av. Det kan handla om 80 000 liter mjölk i timmen som inte kan processas, vilket leder till en ganska stor negativ fjärilseffekt, berättar han.

Viktigt med dialog

Fredrik Johanssons främsta råd till andra företag som vill arbeta med hållbarhetsfrågor i högre utsträckning är att alltid ta fram en produkt som kunden behöver, vilket görs bäst i dialog med kunden.

– Prata med dem och fråga vad de behöver. Vi är duktiga på innovation i Sverige men kanske lite sämre på att föra en dialog med dem som ska använda slutprodukten. Vi ska givetvis behålla vår innovationskraft men rikta den dit den är efterfrågad. Om man kombinerar innovationskraften med en fungerande dialog får man ett väldigt kraftfullt resultat.

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Oproportionerligt inflytande för Miljöpartiet”

Trots lågt väljarstöd får Miljöpartiet stort inflytande genom sin regeringsposition. Avsaknaden av respekt för att klimatpolitiken måste ta hänsyn till ekonomin och näringslivet har blivit partiets kännetecken, skriver Ellen Gustafsson på Di:s ledarsida.

En av frågorna som Miljöpartiet har oproportionerligt inflytande i är frågan om utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil. Trots avsaknaden av juridiska grunder för att stoppa utbyggnaden har Miljöpartiet gjort det möjligt att regeringen i princip detaljstyr i frågan.

”Anmärkningsvärt att Socialdemokraterna tillåter partiet utöva ett oproportionerligt inflytande över samhällsutvecklingen. Det är alltför många gånger som pragmatiska överväganden och viktiga värden faller offer för Miljöpartiets utpressning”, skriver Ellen Gustafsson.

24 jun
Läs mer om Klimatomställningen
Sanna Marin/Kvinna med munskydd. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Finland rekommenderar munskydd i kollektivtrafik

Finland inför en rekommendation för munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser där trängsel uppstår, meddelar statsminister Sanna Marin enligt Yle.

Enligt avdelningen för hälsosäkerhet rekommenderas munskydd i de distrikt där coronafall konstaterats under de senaste två veckorna.

Även i Danmark rekommenderas munskydd i vissa kommuner. Däremot rekommenderas det varken i Norge eller Sverige.

29 min
I Bergamo har över 6 000 personer dött. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Italiens pandemiplan var gammal och förlegad

Italiens riktlinjer för att hantera en pandemi var gammal och utdaterad. Det rapporterar The Guardian och hänvisar till en rapport som ska visas upp för åklagare i landet.

Den 65-sidiga rapporten är genomförd av den pensionerade generalen Pier Paolo Lunelli. Enligt Lunelli hade mellan 10 000 och 35 000 dödsfall kunnat undvikas om myndigheterna varit bättre förberedda.

Landets pandemiplan var inte uppdaterad sedan 2016, men hade publicerats redan 2006, och hade inte tagit med WHO:s riktlinjer från 2017.

– Vi är inte de enda som har en utdaterad plan, men skillnaden är att vi var de första att få hit pandemin, medan andra länder hade tid att förbereda sig, säger Lunelli.

3 tim
Oslo. Illustrationsbild. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Totalt 50 smittade efter grillfester i Oslo

Totalt har 50 personer testat positivt för covid-19 efter fyra fester i stadsdelen Vestre Aker i Oslo, rapporterar flera norska medier.

Smittan är uppdelad på fem fall i Bergen, fyra i Bærum och 41 i Oslo. Totalt ska det ha varit runt 220 som har haft kontakt på festerna.

”Vi samarbetar med Bærum, Bergen och FHI, norska Folkhälsoinstitutet, för att hitta samtliga som varit med på festerna” skriver hälsovårdsmyndigheten i Oslo kommun.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

KI mindre pessimistiska om svensk ekonomi – skruvar upp prognosen något

Konjunkturinstitutet spår nu en något mindre nattsvart utveckling för den svenska BNP:n än tidigare. I en uppdaterad prognos spås ett fall på 4,8 procent under 2020 att jämföra med 5,4 procent i den tidigare prognosen.

”Det finns nu tecken på att efterfrågan och produktion så smått har börjat vända uppåt igen”, skriver KI.

Prognosen för storleken på årets budgetunderskott är också mindre än i den förra prognosen. Årets minus i de offentliga finanserna spås nu bli 4,6 procent av BNP.

4 tim
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svenska strategin räddade 100 miljarder kronor”

Om Sverige skulle följt samma strategi som Tyskland i coronapandemin skulle den svenska ekonomin sjunkit med ytterligare 3–4 procentenheter under det första halvåret. Det visar en färsk analys som brittiska Capital Economics har gjort.

Då Sveriges BNP uppgår till cirka 5 000 miljarder kronor har Sverige sparat 75–100 miljarder kronor, enligt en uträkning som DI har gjort.

Ekonomen David Oxley konstaterar i analysen att det finns ett tydligt samband mellan stränga nedstängningar från myndigheter och nedgången i ekonomisk tillväxt.

Igår 20:18
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

6 aug
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Protester i Libanon efter explosionen. Privat / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Parlamentet ger armén utökad makt i Libanon

Libanons parlament har utlyst ett nödläge och godkänt att armén får utökad makt i landet. Det rapporterar nyhetsbyrån al-Jazira.

Parlamentet utlyste den 5 augusti ett undantagstillstånd till följd av explosionen i Beiruts hamn som har krävt minst 200 dödsoffer och runt 6 000 skadade.

Det nya beslutet innebär att armén har rätt att tygla yttrande- och mötesfriheten samt gå in i bostäder och gripa de som armén ser som ett säkerhetshot. Även alla rättegångar kommer att ske i militärens regi.

Människorättsorganisationer menar att beslutet riskerar att få militären att slå ner på de demonstrationer som har präglat landet sedan explosionen.

1 tim
Räddningsarbetare söker efter överlevande vid platsen för explosionen i Beirut Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert varnar: Farliga förråd finns inte bara i Beirut

Den dödliga explosionen i Beirut, som tros ha orsakats av att ett lager med tusentals ton ammoniumnitrat i hamnen exploderade, sätter ljuset på att det runt om i världen finns flera potentiellt explosiva lager. Inte minst gäller det ammunitionsförråd, rapporterar BBC.

I bland annat Guinea-Bissau, Libyen och Ukraina finns lager av gammal ammunition nära bebyggelse som hotar att explodera. Ett annat exempel är Filippinerna: På en ö i Manilabukten lagras amerikanska bomber, granater och andra sprängladdningar som är från andra världskrigets dagar.

– Om de exploderar skulle det definitivt påverka flygplatsen i närheten, säger Simon Conway vid brittiska Halo Trust till BBC.

Igår 18:33
Läs mer om Explosionen i Libanon
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Nytt LAS kan hejda massarbetslösheten under corona”

När LAS kom till för ett halvsekel sedan såg världen och Sverige helt annorlunda ut, skriver krönikören Carola Lemne. Det är dags för förändring och för LO-facken att inte bara se till sitt eget särintresse utan allmänintresset, skriver hon på Arbetsmarknadsnytt.

Hon skriver om hur synen på arbetsmarknaden har förändrats och hur den människosyn som la grunden för LAS på 70-talet är förlegad. Idag kräver vi att få bemötas individuellt. Det som ska vara avgörande är därför kompetensen.

”Om vi ska kunna lösa problemen med till exempel bristande integration på arbetsmarknaden måste de mindre företagen våga anställa. Och där är dagens LAS ett uppenbart hinder”, skriver Carola Lemne.

Nu står nästan en halv miljon utanför arbetsmarknaden. För att de ska kunna komma tillbaka är det kompetensen som kommer vara avgörande.

”I detta läge är det viktigare än någonsin att förenkla och modernisera LAS. Men facken verkar inte vara lika intresserade av att se till allmänintresset av att skapa förutsättningar för alla dem som inte har jobb”, skriver Carola Lemne på Arbetsmarknadsnytt.

2 tim
S REN ANDERSSON / S REN ANDERSSON
undefined

På tisdag inleds LAS-förhandlingarna

På tisdag sätter sig tre parter på arbetsmarknaden runt förhandlingsbordet för att diskutera arbetsrätt och omställning på den svenska arbetsmarknaden. Uppgiften är att träffa ett nytt avtal.

– Det ligger mycket i potten. Misslyckas vi att komma överens får den svenska modellen sig en rejäl törn. Den bygger på att vi levererar lösningar för arbetsmarknaden, men nu har vi fått besked om att politikernas tålamod börjar tryta. Den här typen av utredningar var otänkbara för bara tio år sedan, säger Mattias Dahl, vice vd och förhandlingschef på Svenskt Näringsliv, till DN.

Martin Wästfelt, förhandlingschef för Sveriges största fackförbund Unionen, säger till DN att förbundet vill få in möjligheten till ständig kompetensutveckling.

– Det handlar om att folk ska hålla sig anställningsbara på en arbetsmarknad som förändrar sig snabbt. Här känns det som att det finns god uppslutning, men det är klart - kompetensutveckling kostar, säger han.

Igår 19:50
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Höga arbetslösheten kan sänkas med flexibel arbetsrätt

En flexibel arbetsmarknad gynnar de arbetslösa, skriver Ellen Gustafsson i en DI-ledare. En avgörande faktor bakom arbetslösheten är trösklarna in på arbetsmarknaden, anser hon.

”I Sverige är dessa hutlöst höga. Till stor del handlar det om omfattande anställningstrygghet för de som väl fått in en fot på arbetsmarknaden. Uppressade löner och svårigheter att säga upp anställda som inte fungerar skapar en klyfta mellan de som har ett arbete och de som inte har det. Därför sätter de oroväckande siffrorna Las-förhandlingarna i nytt ljus”, skriver hon.

Igår 17:44
Läs mer om Diskussionen om LAS
Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Inga bekräftade smittofall inom Göteborgs äldrevård

Äldreboenden och hemtjänst i Göteborg har inte längre några bekräftade fall av covid-19, rapporterar SVT Nyheter Väst.

I början av juli låg antalet smittofall på totalt 71 stycken.

– Det är resultatet av ett idogt arbete, hos både våra medarbetare och chefer inom vård och omsorg. Det är ju helt fantastiskt, säger Lotta Milleskog, tf stadsdelsdirektör för stadsdelen Centrum i Göteborg.

3 tim
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varnar: Äldre kan isoleras efter utflykt med anhöriga

Flera äldreboenden runtom i landet vittnar om att anhöriga tar med sig sina släktingar på utflykter för att komma runt besöksförbudet, rapporterar TT.

Men nu varnar Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att detta ofta innebär att de äldre måste isoleras när de kommer tillbaka

– Det är en jättesvår fråga och flera kommuner har då isolerat personer kanske två veckor tills man vet att den inte smittats av covid-19. Men vitsen var ju mer socialt umgänge och så kommer de tillbaka och det blir ännu mindre, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR.

Idag 04:12
Illustrationsbild. Janerik Henrsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Synskadade har svårt att boka coronatest digitalt

Många synskadade har problem att boka coronatest, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Anledningen är att den teknik som används för att boka testerna är krånglig.

Synskadades Riksförbund tycker att regionerna har lagt för lite tid på att se till så att synskadade har den kompetens som behövs.

– Det är inte så enkelt att använda digitala tjänster när man inte ser alls, säger Håkan Thomson, ordförande på Synskadades Riksförbund.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, säger till Ekot att de arbetar för att de digitala hjälpmedlen ska vara till och fungera för alla.

Idag 04:17
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Joe Biden och Kamala Harris under sitt första publika framträdande tillsammans.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Analys: Harris visade varför hon är perfekt för Biden

Kamala Harris visade i natt varför hon blev vald till Joe Bidens vicepresidentkandidat. Det skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. Harris ignorerade president Donald Trumps sexistiska kommentarer och strimlade Trumps tid i Vita huset på ett sätt som man gör efter år som åklagare.

”Det var ett första framträdande som visade Harris politiska skicklighet och varför hon är en svår rival för Trump och Mike Pence i höst, både genom sitt sätt att knyta an med historier om den genomsnittlige amerikanens vedermödor under pandemin, men också för att hon inte är rädd för att dela ut en jabb om utan rädsla för följderna.”

Alex Seitz-Wald på NBC skriver att vicepresidentskandidater sällan har någon effekt, men att Kamala Harris kan vara undantaget. ”Bidens val signalerar att han inte tar svarta väljare – och speciellt svarta kvinnliga väljare för givet, även om de redan stöttar honom.”

2 tim
Joe Biden/Kamala Harris. TT
undefined

Biden och Harris: Trump har lämnat landet i spillror

President Donald Trump är ”gnällig” och en inkompetent ledare som har lämnat USA i spillror, sa Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris under sitt gemensamma framträdande i går. Det skriver BBC.

Donald Trump har redan börjat sina attacker och kallat Kamala för otäck, sa Biden.

– Är någon förvånad över att Donald Trump har ett problem med en stark kvinna eller starka kvinnor i allmänhet?

Även Harris gick till hårt angrepp mot presidenten.

– USA skriker högt efter ledarskap, men vi har en president som bryr sig mer om sig själv än de människor som valde honom.

Idag 03:21
Joe Biden och Kamala Harris Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harris och Biden på scen: Vårt land står på spel

Joe Biden och Kamala Harris höll på onsdagskvällen sitt första framträdande tillsammans sedan det stod klart att hon blir demokraternas vicepresidentkandidat i höstens val.

– Jag har inget tvivel om att jag valde rätt när jag valde Kamala Harris, säger Biden och fortsätter: Hon är smart, tuff och erfaren.

Kamala Harris svarar med att hon är stolt över att stå på scenen tillsammans med Biden. Amerika skriker efter ledarskap, säger hon.

– Det här är ett ögonblick som kommer att göra avtryck för Amerika. Allt vi bryr oss om: vår ekonomi, vår hälsa, våra barn, vilket land vi bor i, står på spel.

Igår 21:06
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Vladimir Putin. TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

144 biverkningar hittade i ryska vaccinet: ”Normalt”

Det ryska coronavaccinet ”Sputnik V” godkändes efter att ha testats på 38 frivilliga – men det är inte tillräckligt för att vara säker på att vaccinet är effektivt, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

– Efter 38 personer kan man inte vara särskilt säker på det. Men det är möjligt att de har data på djurförsök, att man testat på apor och att det är det uttalandet baseras på, säger han.

Enligt den ryska tidnigen Fontanka, som tagit del av en rapport om studien, hade 144 biverkningar registrerats bland de 38 personerna. De drabbades bland annat av svullnad, smärta, klåda, nedsatt aptit, huvudvärk, diarré. Enligt Sällberg är det inget som avviker från det normala.

2 tim
Illustrationsbild: En gigantisk mask med texten ”Anslut dig till Iztapalapa-utmaingen. Noll smittsamhet” hängs upp på Cabeza de Juarez-museet i Iztapalapa i Mexico City.  Marco Ugarte / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Astra Zeneca i nytt avtal om vaccin för Latinamerika

Astra Zenecas kommande coronavaccin för Latinamerika ska tillverkas i Mexiko och Argentina. Det uppger ländernas regeringar enligt Bloomberg.

Länderna ska tillverka 150–250 miljoner doser av det potentiella vaccinet, som har utvecklats av forskare vid Oxford-universitetet. Tillverkningen kan inledas efter att nödvändiga studier har genomförts, skriver Argentinas president Alberto Fernandez och Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard i varsitt inlägg på Twitter.

Målsättningen är att tillverka vaccinet under första halvåret 2021 och inget vinstuttag kommer att göras från det under pandemin, enligt Alberto Fernandez.

Idag 05:38
Arkivbild: En anställd vid RKI märker ett blodprov vid en antikroppsstudie Marijan Murat / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskt institut drar tillbaka rapport om vaccin i höst

Den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet drar tillbaka uppgiften om att man tror att ett första vaccin mot det nya coronaviruset kan vara klart i höst.

Rapporten ska ha publicerats av misstag, och det ska röra sig om en gammal skrivelse, enligt tyska medier. Flera medier, däribland Omni, skrev om rapporten under onsdagen.

I rapporten som publicerades varnade institutet för att det kan vara farligt att tro att ett vaccin i höst innebär att pandemin i och med det kan komma under kontroll. Detta eftersom viruset kan komma att muteras, eller att immuniteten inte blir så långvarig.

Igår 16:41
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin