Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Så kan tullkriget slå mot Sverige – ”Vi bör vara oroliga”

I veckan sätter sig USA och Kina för att förhandla om ett handelsavtal. Men det är svårt att se ett snart slut på handelskriget, ett krig som redan slår mot den svenska ekonomin. ”Läget är allvarligt och vi bör vara oroliga”, säger Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare.

Händelselösa dagar ingår inte i den amerikanska presidentens arbetsbeskrivning, men nog måste Donald Trumps senaste vecka slagit rekord i att ha det hett om öronen. Mitt under den värsta krisen i presidentskapet, med växande krav på att ställa befälhavaren inför riksrätt, och en ny kris under uppsegling i och med beslutet att överge kurderna i Syrien, återupptog under torsdagen Trumpadministrationen handelssamtalen med Kina.

Att USA i decennier blivit orättvist behandlat av omvärlden var ett centralt tema i Trumps kampanj och handelskriget mot Kina kan ses som en logisk följd av dessa vallöften. För tillfället har nästan all bilateral handel mellan USA och Kina drabbats av höjda tullar, i nuläget cirka 20 procent och 25 vid årets slut.

– Trump går en balansgång mellan att föra en protektionistisk politik i linje med Make America Great Again och att inte störa börsen och väljare negativt. Därför lär han försöka undvika tullar på konsumentprodukter, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare och med en bakgrund som rådgivare till dåvarande handelsminister Ann Linde.

Närmar sig en smärtgräns

Med presidentvalet ett år bort riskerar handelskriget slå hårt mot Trumps omvalskampanj. Men än så länge har kostnaderna för handelskriget med Kina främst drabbat industrin och den amerikanska jordbrukssektorn, enligt Westerberg, och kostnaderna har inte på ett påtagligt sätt spillt över på konsumenterna, väljarna. Ännu.

– Makroekonomiskt ser de amerikanska siffrorna bra ut, men utsikterna har försvagats. Att FED har börjat sänka styrräntan är däremot ett tecken på en konjunkturförsvagning, säger Stefan Westerberg.

Han fortsätter:

– Dessutom har EU och Kina riktat sina motaktioner till swing states, som är viktiga för Trump och där många röstar på republikanerna. Jag tror att man ganska snart kommer att närma sig en smärtgräns där handelskriget till slut börjar att påtagligt påverka konsumenterna.

Att Kina skulle helt kuva sig håller han för orimligt.

– EU och USA vill att Kina ska sluta att subventionera sin egen industri. Men jag tror att det är väldigt svårt att förmå Kina att göra omfattande omsvängningar på kort tid. Den typen av processer tar ofta flera år. Risken är att det därför i slutänden blir ett urvattnat avtal.

– Även om handelskriget är ekonomiskt skadligt för Kina, så kan det finnas ett politiskt intresse i att stå på sig. President Xi har ambitioner att landet ska bli den ledande supermakten.

Stefan Westerberg, senior ekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Pressbild Stefan Westerberg, senior ekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Pressbild

Stefan Westerberg, senior ekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Pressbild

Trump har en poäng i sin kritik mot Kina

Trump får ofta ikläda sig rollen som den onde i konflikten, medan Kinas ledning framstår som ett offer. Samtidigt har det i flera år pågått en diskussion i såväl EU som i USA att kineserna dumpar priserna och att något borde göras åt saken.

Är det inte bra att någon agerar?
– Jo, de flesta är överens om problematiken. Trump har en poäng i sin kritik att Kina använder osjysta metoder i handeln i form av subventioner, skattelättnader och intrång av immateriella rättigheter. Men tillvägagångssättet och retoriken riskerar leda till värre konsekvenser än de som vi redan ser. Dessa frågor bör skötas inom WTO, men det är processer som inte är så rubrikmässiga.

Borde fler länder gått samman för att stå upp mot Kina? EU? Sverige?
– Ja, men inom ramen för WTO.

Även EU har hamnat i skottgluggen av den nya handelspolitiken. Nyligen kommunicerade USA att de avser införa tullar på europeiska jordbruksprodukter och livsmedel till ett värde på 7,5 miljarder dollar.

För en tid sedan kommunicerade Trump att EU och USA är nära ett handelsavtal – vad tror du om det? Slipper vi biltullar nu?
– Det verkar så för tillfället, men osvuret är bäst. Det var andemeningen med det avtal som Juncker och Trump landade som innebär att ingen ska införa tullar så länge samtal pågår. 

Läget är allvarligt och vi bör vara oroliga

Det nya globala läget har redan börjat slå mot den svenska ekonomin, menar Stefan Westerberg. Den globala konjunkturavmattningen är kopplad till handelskriget och för en liten öppen ekonomi som den svenska är det dåliga nyheter. Svenska företag är del av globala värdekedjor, Volvobilar består av 10 000 delar från över 70 länder och närmare 1,4 miljoner svenskar har jobb som är direkt eller indirekt kopplad till exportindustrin.

– Det är ungefär 30 procent av arbetskraften och det är bara i produktionsledet kopplat till exporten så det sammanlagda antalet är antagligen mycket större. Läget är allvarligt och vi bör vara oroliga. Alla prognoser pekar nedåt, i Stockholm och Sverige har konjunkturen försvagats mycket på kort tid.

Ett av de största orosmolnen är handelskriget.

– Men till skillnad från finanskrisen har vi ingen penningpolitik som kan komma till vår undsättning, vilket gör läget än mer riskfyllt, säger Stefan Westerberg.
För att möta den växande utmaningen krävs skarpa reformer för ökad tillväxt, att minska långtidsarbetslösheten, skapa en fungerande bostadsmarknad och säkerställa elförsörjningen, anser han.

– Dessa problem behöver adresseras nu, eftersom de kan förvärras under en eventuell lågkonjunktur, säger Stefan Westerberg.

Toppnyheter

Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommitténs ordförande slår tillbaka: ”Är att ta i”

Migrationskommitténs ordförande, den politiskt obundne kammarrättspresidenten Thomas Rolén, slår tillbaka mot kommitténs ledamöter som tidigare i dag sagt att det inte kommer att gå att få en majoritet bakom ett helhetsförslag för en ny migrationspolitik, rapporterar Ekot.

Rolén säger att det är att ”ta i” att säga så eftersom förslagen som ligger kvar svarar mot frågorna i direktiven. De frågor som har strukits är de förslag som partierna fört in, utöver det som finns i direktiven.

Det finns en så kallad ”hoppande majoritet” bakom varje förslag.

– Det finns en majoritet bakom varje förslag, men det är inte samma majoritet bakom varje förslag. På det sättet är det ingen helhet.

41 min
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard och partiledare partiledare Ulf Kristersson (M)  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moderata ledarsidan: Vi kan inte följa Ulf Kristersson

Den obundet moderata ledarsidan på Borås Tidning riktar skarp kritik mot Moderaternas migrationspolitik. Det är den politiske redaktören Mikael Hermansson som skriver att beskedet från M att inte delta i en bred överenskommelse om migrationspolitiken är beklagligt men väntat.

Han skriver att Moderaterna har gått in på en ”väg som leder vilse” när de väljer samma riktning som Sverigedemokraterna.

”Att ta det steget står naturligtvis partiet fritt. Men dit Ulf Kristersson går, kan vi inte följa honom”, skriver Hermansson.

4 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Johan Carlson.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Folkhälsochefen: Slumpen bakom svensk spridning

Det var ”mycket slumpen” som gjorde att Sverige fick en så stor spridning av coronaviruset, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en intervju med SvD. Han tycker därför inte att det går att jämföra sig med de övriga nordiska länderna.

– Har man inte haft det här inflödet som vi haft så är inte Norden vårt jämförelseobjekt. Då ska jämförelsen göras med de som haft andra stora liknande utbrott, säger han.

2 tim
Information om coronaviruset och covid-19 på flera språk som har satts upp av stadsdelsnämnden i Husby. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: ”Information på olika språk räcker inte”

Det är inte tillräckligt att kommunicera samhällsviktig information på olika språk för att nå ut till utsatta grupper. Det skriver fyra forskare i en debattartikel i SvD.

Forskarna menar att den höga smittspridningen i de mest socioekonomiskt utsatta grupperna hade kunnat förutspås och att endast en liten del av befolkningen i de mest utsatta områdena nåddes av korrekt information.

”Ordentligare strukturer för hur och med vem myndigheterna förmedlar information måste finnas på plats innan nästa kris drabbar oss”, skriver de.

43 min
Staffan Löwstedt / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

NY Times om Sverige: Självförvållad skada utan ekonomiska vinster

Den svenska coronastrategin har lett till tusentals fler döda än i angränsande länder samtidigt som de ekonomiska följderna tycks lika allvarliga som på andra håll. Det skriver New York Times.

– De har bokstavligen inte vunnit någonting. Det är en självförvållad skada utan ekonomiska vinster, säger Jacob Kirkegaard vid Peterson Institute for International Economics in Washington till tidningen.

Tidningen jämför med Danmark och hänvisar till centralbankernas prognoser. Den danska gör gällande att landets ekonomi kommer att krympa med 4,1 procent i år medan Stefan Ingves spår att BNP minskar med 4,5 procent 2020.

Men detta är just prognoser och inte faktiska utfall. I det första kvartalet växte den svenska ekonomin oväntat – samtidigt som exempelvis Tysklands BNP föll 2,3 procent på årsbasis, enligt CNBC.

Det oväntade utfallet avfärdade DI:s Viktor Munkhammar som en positiv signal på marginalen som inte lär betyda så mycket i längden, eftersom den reella effekten kommer synas först i det andra kvartalet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har samtidigt sagt i en intervju med Bloomberg att syftet med regeringens strategi aldrig varit att skydda ekonomin.

– Vi har inte tagit ekonomiska överväganden i beaktande när vi bestämt den svenska strategin, sa hon i början av juni.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild: WHO:s Maria van Kerkhove Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Allt fler tecken på luftburen smitta

Det finns allt mer som tyder på att coronaviruset kan spridas som luftburen smitta. Det säger WHO på sin pressträff på tisdagen.

– Möjligheten till luftburen smitta på publika platser, framförallt under väldigt specifika förhållanden, trängsel, instängt, dålig ventilation, kan inte uteslutas, säger professorn Benedetta Allegranzi. Hon fortsätter med att tillägga att bevisen behöver samlas och tolkas, skriver Reuters.

WHO meddelar också att organisationen kommer att komma med en sammanfattning om kunskapsläget kring hur viruset sprids de kommande dagarna.

– Det är viktigt att vi vet hur detta passar in i de riktlinjer vi har, säger WHO:s Maria van Kerkhove.

I Sverige fick Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson frågan om luftburen smitta på tisdagens presskonferens. Han sa då att teorin att viruset sprids lättare genom luften än vad WHO informerar om kan stämma i vissa situationer. Trots det menade han att organisationens riktlinjer är korrekta, rapporterar TT.

– Det är viktigt att göra som WHO, att man riktar in sig på de huvudsakliga, viktiga smittovägarna.

31 min
Arkivbild: WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus tillsammans med sina kollegor Michael Ryan och Maria van Kerkhove Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Pandemin accelererar – har inte nått toppen”

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att coronaviruspandemin inte visar några tecken på att bromsa. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under helgen har över 400 000 nya fall av sjukdomen rapporterats. Som jämförelse säger WHO att det i utbrottets inledning tog tolv veckor innan antalet fall nådde 400 000.

– Utbrottet accelererar fortfarande och det är tydligt att vi inte nått toppen av pandemin ännu, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

3 tim
Jair Bolsonaro. Ueslei Marcelino / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasiliens president Jair Bolsonaro har fått covid-19

Brasiliens president Jair Bolsonaro har testat positivt för coronaviruset, rapporterar flera medier. Han gav själv beskedet i en intervju.

Bolsonaro har flera gånger tonat ner risken med covid-19, och bland annat jämfört det med en ”liten influensa”, rapporterar BBC. Han har också varit i konflikt med flera guvernörer i landet, som velat införa mer långtgående åtgärder än presidenten.

Totalt har 65 000 dödsfall i covid-19 rapporterats i Brasilien.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Arkivbild.  FABIAN BIMMER / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Den globala konjunkturen

Studie visar att konsumenter redan ändrat sina beteenden

Coronapandemin verkar kunna ge upphov till en bestående förändring av europeiska konsumenters beteenden, till förmån för mer e-handel. Det visar en studie som konsultfirman Alvarez & Marsal gjort med konsumenter i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Schweiz, rapporterar Direkt med hänvisning till Handelsblatt.

Drygt en av tre tillfrågade tyskar och mer än hälften av de spanjorer och italienare som tillfrågats uppger att de nu köpt varor online som de i vanliga fall hade köpt i butik.

Konsultfirmans chef Bob Rajan bedömer att trenden mot färre och mindre butiker kommer att förstärkas.

– Butiker förvandlas än mer från försäljningsyta till utställningslokaler, säger han till den tyska tidningen.

3 tim
Valdis Dombrovskis.  Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU skruvar ner sin tillväxtprognos rejält

EU sänker sin ekonomiska prognos för både 2020 och 2021, skriver CNBC. Det efter att coronaviruset fortsätter att påverka de 27 medlemmarnas ekonomier.

För året tror nu kommissionen att regionen kommer att minska sin BNP med 8,3 procent reviderat från prognosen i maj på 7,4 procent. Nästa år spår de en något lägre tillväxt än tidigare på 5,8 procent.

– Den ekonomiska påverkan från restriktionerna är allvarligare än vi först förväntade oss. Vi fortsätter att navigera osäker mark och står inför flera risker, säger vice presidenten i den Europeiska kommissionen Valdis Dombrovskis i ett uttalande enligt CNBC.

Idag 09:55
Arkivbild.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tysk konkursvåg befaras – ett av fem bolag i fara

21 procent av alla tyska bolag uppgav i juni att de hotas av konkurs på grund av coronapandemin, skriver Direkt med hänvisning till statistik från tyska IFO.

IFO-analytikern Stefan Sauer uppger att det kan komma en ”våg av konkurser de kommande månaderna”.

Bland tjänsteföretagen uppger 27 procent att de hotas av konkurs. Inom handeln och industrin är 18 respektive 17 procent hotade medan industrin bara uppger att 2 procent av företagen känner ett konkurshot.

Störst oro finns bland resebyråer, hotell och restauranger skriver nyhetsbyrån.

Igår 07:31
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer