Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Så kan företagen skydda miljön – med hjälp av plast

Plast brukar oftast pekas ut som en av de stora miljöbovarna. Men nu visar flera företag i Europa hur plasten faktiskt kan användas för att minska klimatavtrycken, skriver Ozy.

Ett exempel är amerikanska Dow Chemical som i samarbete med ett nederländskt företag har tagit fram en teknik som konverterar återvunnet plast till olja.

Liknande initiativ har tagits av ett annat nederländskt bolag BlueAlp, som planerar att bygga Europas första kommersiella fabrik med samma syfte.

Även i Sverige jobbar Chalmers Tekniska högskola med ett projekt som ska konvertera plastflaskor och plastpåsar till sina ursprungliga beståndsdelar.

Initiativen i Europa har gett ringar på vattnet och inspirerat Kina och Saudiarabien att investera i liknande miljöprojekt.

Ett hinder för att tekniken kan nå en större skala är att plasten ser olika ut från land till land. Och då det saknas en standardiserad metod för att bryta ner plasten är det oklart om alla processer möter hälsokraven.

Men klart är att teknologin kan bli en "game-changer" inte minst i länder som har akuta problem med plastavfall, till exempel Libanon. Dessutom kan det ompröva allmänhetens syn på plast som något farligt för miljön.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer