Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Så kan du unna dig kvalitetsviner till lågpris

Budgetviner – eller?

Såhär i vintertider och efter fattigmånaden januari är man kanske inte så sugen på att shoppa dyra viner. Det blir också gärna många fester innan och under julhelgen så många väljer att ligga lågt och infria nyårslöften. Vill man ändå unna sig något gott i vintermörkret vill jag slå ett slag för halvflaskorna! Inte nog med att det blir billigare och mängden blir mindre, vinet är ofta mognare! Den mindre mängden vin mognar helt enkelt snabbare. En magnumflaska och ännu större storlekar tar såklart längre tid på sig. 

Mousserande vin

  • Pongracz från Sydafrika. Fruktig, torr ren och elegant. Självklart som aperitif men passar fint till en laxmacka. 79 kr, nr 7628
  • Andre Clouet, Champagne. Inte mycket dyrare än ett glas champagne på krogen. Torr och fruktig med äppeltoner, rostat bröd och apelsinskal. Mycket bra som den är eller till både fisk, skaldjur och fågelrätter. 179 kr, nr 7686
  • Louis Roederer Brut Premier. Inte billig men riktigt bra! Elegant, fyllig och frisk. 229 kr, nr 7602

Vitt vin

  • El Coto Blanco, Spanskt från Rioja - fräscht och fruktigt vin med lite melon och kiwi i smaken. Passar bra som aperitif men även till naturella skaldjur. 44 kr, nr 2780
  • Mc Pherson Chardonnay, Mycket smakrik och smörig australiensare med härlig citruston och inslag av ananas. God till smakrika fisk – och skaldjursrätter som fiskgratäng. 47 kr, nr 16445
  • Chablis Saint Martin, Ren, pigg och elegant med fina mineraltoner. Drick till lätta fiskrätter och naturella skaldjur. 95 kr, nr 7143

Rött vin

  • Gran Sangre de Toro Reserva från Catalunya i Spanien. Medelfyllig, generös och fruktig med lite lakritston och ek. Perfekt till kycklinggryta eller gulaschen nedan. 55 kr, nr 2686
  • Gardo Morris Pinot från Marlborough på Nya Zeeland. Bärigt och lite lättare vin med goda smaker av jordgubb, hallon och en fin fatton. Kan gärna drickas till fiskrätter, gärna lite sval. 66 kr, nr 6292
  • Rocca Guicciarda Riserva, Chianti, Italien. Precis så fruktig, kryddig och full av körsbärssmak man vill att en Chianti saka vara. Till Italienska köttbullar och andra grytor. 85 kr, nr 2723
  • Till det röda vinet kokar jag gärna en gulasch som passar så bra på vintern. Det självklara valet efter en dag på skidor, skridskor eller i pulkabacken. Det här smarriga receptet har jag fått av min kompis Jimmy Lappalainen, köksmästare på Grand Hotel i Stockholm

Jimmys Gulasch 4 portioner

3 gula lökar

2 msk matolja

3 msk paprikapulver

8 dl kalvfond

500 g grytbitar av högrev

3 dl rött vin

3 vitlöksklyftor

1 stor morot

4 lagerblad

1 ½ msk chilipulver

2 dl färska tomater

2 msk tomatpuré

1 röd chilifrukt

4 potatisar

2 röda paprikor

2 gula paprikor

Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomater och paprika i mindre bitar, potatisen skalas och skärs ner i mindre bitar och läggs i kallt vatten. Chilin skivas i tunna skivor. Moroten skrubbas och skivas i ca 1-1 ½ cm tjocka skivor. Bryn köttet i en varm stekpanna med matoljan, lägg över i en gryta. Fräs lök, vitlök, chili och morot i den varma stekpannan, tillsätt tomatpurén och rosta den lätt med grönsakerna. Lägg allt i grytan med köttet. Häll i rödvinet i stekpannan och deglacera (koka ihop) den, häll över i grytan. I med lagerblad, paprikapulver, chilipulver och kalvfonden. Koka upp och sänk sedan värmen och låt gulaschen småkoka under lock i två timmar. Lägg i potatisen och koka till potatisen är klar och köttet är mört så att det nästan faller isär. Lägg till sist i de färska tomaterna och paprikan. Koka i ca 5 minuter och smaka sedan av med salt, ev peppar och citronsaft efter smak.

Servera rykande het med lite crème fraîche och en bit baguette.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer