Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bristen på bostäder

Så kan bostadskrisen lösas

Den tröga svenska bostadsmarknaden är en het politisk potatis. I januariöverenskommelsen talas det om att marknadshyror ska införas. En färsk rapport pekar ut sju åtgärder som kan lösa bostadskrisen.

En ny rapport från Svenskt Näringsliv ger sju förslag på hur bostadskrisen kan lösas.

  • Inför marknadshyror i nyproduktionen.
  • Inför på längre sikt marknadshyror i beståndet. Rapportförfattarna föreslår en modell där hyresgästen skyddas för höjningen. Hyresvärden skulle då kunna avtala sig till en sådan övergång genom att erlägga en engångssumma som kompensation.
  • För in bostadssektorn i momssystemet. Det är en väldigt teknisk fråga som rapportförfattarna menar kommer att öka flexibiliteten genom att det blir lättare att exempelvis ombilda lokaler till bostäder. I dagsläget ligger bostadssektorn utanför momssystemet, men det innebär inte att hyresgästerna slipper kostnaden för moms, utan att ingår dolt i hyran. Om bostadssektorn ingår i momssystemet uppstår en betydande regelförenkling, menar författarna.
  • Halvera kapitalinkomstskatten generellt. Det kommer att få effekten att flyttskatten halveras till 11 procent. Enligt rapporten leder flyttskatten till inlåsningseffekter på bostadsmarknaden, det vill säga att man undviker in i det längsta att flytta till en ny bostad. Förslaget innebär också att ränteavdraget halveras.
  • Subventionerat bosparande för åldersgruppen 18–35 år kombinerat med möjlighet till statliga startlån. Enligt rapporten hjälper det utsatta grupper på bostadsmarknaden som ungdomar.
  • Det finns behov av enklare byggregler. Bland annat bör förbudet mot kommunala särkrav skärpas, så att inte kommuner kan fördyra byggandet genom krav som går utöver de nationella byggreglerna.
  • Strandskyddsreglerna bör ändras så att det blir lättare att bygga i attraktiva lägen på landsbygden.

Svenskt Näringsliv s biträdande chefsekonom, Jonas Frycklund understryker att rapporten inte fokuserar på generella åtgärder mot bostadsbristen, till exempel hur låginkomsttagare ska få en bostad, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har avgränsat oss åt att se på bostadsmarknaden ur ett rekryteringsperspektiv och vi ser att det är ett problem även för de som har karriär och jobb att komma in på bostadsmarknaden, säger biträdande chefsekonom Jonas Frycklund till tidningen.

Toppnyheter

Män i vita t-shirts samlades vid en tågstation.  TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

45 till sjukhus – triader misstänks för överfall

Dussintals demonstranter i Hongkong ska ha förts till sjukhus i går efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem, rapporterar AFP.

Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong, så kallade triader. Bland annat ska filmer på Facebook visa hur demonstranterna flydde från männen som var beväpnade med batonger och järnrör. 45 personer fick föras till sjukhus och minst en är allvarligt skadad.

Polisen anklagas nu för att ha tagit för lång tid på sig innan man ingrep mot den blodiga attacken, rapporterar The Guardian.

2 tim
Polis skjuter tårgas och gummikulor mot demonstranterna.  Lo Kwanho / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig reaktion från Kina efter gårdagens protester

Tusentals demonstranter samlades utanför Kinas representationsbyggnad i Hongkong och kastade ägg och sprejade graffiti under gårdagens protester. Nu svarar chefen för det vandaliserade kontoret Wang Zhimin att handlingarna har ”skadat det kinesiska folkets känslor allvarligt, inklusive sju miljoner landsmän i Hongkong”.

Den kinesiska tidningen People’s Daily skriver att demonstranternas handlingar inte kan tolereras och även den statliga nyhetsbyrån Nya Kina skriver i en ledare ett fördömande.

”När den majestätiska nationella symbolen för folkrepubliken Kina skändades med svart färg orsakade det olidlig smärta och vrede. Dessa illegala handlingar är oacceptabla för hela Kinas befolkning, inklusive de i Hongkong”, skriver Nya Kina.

2 tim
Demonstranterna står öga mot öga med kravallpolisen i Hongkong under dagens protester. Bobby Yip / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Tårgas och gummikulor för att skingra demonstranter

Polisen i Hongkong använder tårgas och gummikulor för att skingra demonstranterna som har gett sig ut på gatorna, skriver AFP.

Ett stort antal kravallpoliser iklädda masker och sköldar rörde sig mot demonstranterna som flydde i flera olika riktningar. Demonstranterna hade tidigare kastat ägg och sprejat graffiti på parlamentsbyggnaden.

Protesterna har pågått i flera veckor och handlar om Fastlandskinas relation med Hongkong. Det började som en protest mot en ny lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till det kinesiska fastlandet.

Igår 14:47
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Dagens börs

Börsen runt nollan – MTG rasar på rapport

Stockholmsbörsens ledande index handlas inledningsvis runt nollan. Vid 09.25 ser det ut som följer:
• OMXSPI: +/−0 procent
• OMXS30: +/−0 procent
Efter förra veckans rapportflod inleds handelsveckan i ett betydligt lugnare tempo, där endast MTG har släppt sina kvartalssiffror under morgonen. Mediekoncernen redovisar en minskad förlust men sänker samtidigt sin försäljningsprognos för helåret. Aktien rasar över 9 procent.

På nyhetsfronten meddelade Kina i dag att tullar ska införas införas på utvalda stålprodukter som importeras från Europa. Stålkoncernen SSAB handlas ner knappt 1 procent.

Gruvjätten Boliden stiger 1,5 procent och toppar storbolagsindexet efter en köprekommendation från Nordea Markets.

Boule Diagnostics vd Fredrik Dalborg har bestämt sig för att lämna företaget för uppdrag i ett annat svenskt medicinteknikbolag. Aktien faller cirka 5 procent.

Mjukvarubolaget Imint har tecknat ett licensavtal med ett kinesiskt smartphoneföretag där eventuella intäkter baseras på antalet levererade enheter. Aktien klättrar 5 procent.

25 min
STAR öppnar. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning på premiären för Kinas Nasdaq-utmanare

På måndagen öppnade Star – Kinas motsvarighet till Nasdaq i New York med fokus på techaktier. Initialt är det 25 techbolag som är listade, men efter tio handelsdagar kommer de att vara 30, skriver TT.

Nu kan stora kinesiska företag, som Alibaba och Baidu, registrera sig på den inhemska börsen i stället för på Wall Street.

Star går mot strömmen på introduktionsdagen, när övriga index i Kina faller är det rusning till tech-aktierna.

3 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer