Det svenska lantbruket

Så kan böndernas kris drabba ditt köksbord

Efter coronautbrottet kämpar lantbrukare på två fronter för att säkra årets skörd. Om gårdarna inte får tillräckligt med säsongsarbetare får vi räkna med glesare butikshyllor och minskad självförsörjning i sommar. Det varnar LRF:s vd Anna-Karin Hatt.

– Sedan utbrottet i våras har många EU-länder infört både in- och utreseförbud och karantänsregler även för de som bara vill passera genom landet. Dessutom har EU stängt sin yttre gräns vilket gör att utländska säsongsarbetare från till exempel Vitryssland eller Ukraina har haft svårt att resa in, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

I mars uppskattade LRF att det saknades 8 000 säsongsarbete för att säkra årets livsmedelsproduktion och skogsodling. Situationen blir mer kritisk när säsongen nu dundrar igång på allvar.

– Utan tillräckligt med arbetskraft kommer frukter och grönsaker som är redo att skördas att bli kvar på fälten. För konsumenten blir det mer glest i butikshyllorna. Vissa livsmedel kanske försvinner helt. För företagen innebär det att man går i förlust och de redan små buffertar som finns krymper ännu mer, säger Anna-Karin Hatt till sajten.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Det svenska lantbruket

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer