Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Så hittar du i bubbelvimlet till tolvslaget

Så här års är det mycket som kretsar runt bubbel, eller mousserande viner. Självklart till nyår men också till andra festligheter under helgerna. Det finns så många goda sorter att välja mellan och det är stor skillnad både i stil, kvalitet och pris. fPlus vinkrönikör Sanna Asplund guidar dig genom bubbelvimlet.

Ju mer man provar och skaffar sig erfarenhet om, desto mer inser man att det faktiskt är skillnad på bubbel och bubbel. Lite slarvigt kan man ju säga ”bubblor som bubblor” – men det är nog lite provocerande för en sommelier eller den som är vinintresserad. Hemligheten bakom de olika stilarna är tre; tillverkningsmetod, druvor och sist men inte minst det konstiga begreppet terroir. Men det är inte konstigare än den unika kombinationen av jordmån och klimat i en växtplats. Det går alltså inte att få två likadana viner om druvan vuxit på olika platser även om druvsorten och tillverkningsmetoden är exakt samma.

De mest populära typerna just nu är Cava, Prosecco och Champagne, här kommer en snabbguide:

Cava

För att få kalla sitt vin Cava i Spanien måste det uppfylla kraven på ursprung, druvor, tillverkningsmetod och alkoholhalt. Den mesta Cavan tillverkas i området Penedes. Cava är ofta brödig, torr och fruktig i stilen. Fram till 70-talet kallades drycken för ”Champaña” men förbjöds då EU:s ursprungsskydd infördes. De moderna Cava-vinerna är mycket fräschare än för några år sedan då de kunde dofta vått ylle.

Cava värda att prova:

  • Anna de Codorníu Organic Gjord på 90% Chardonnay vilket gör den lite mer elegant och champagnelik i stilen. Mycket fruktig och brödig i stilen, riktigt torr och fräsch. Passar fint till smakrika fiskrätter. Pris 109 kr, Nr 7369
  • Dignitat Väldigt frisk och fruktig. Goda citrustoner, äppeltoner och trevliga mineraler i eftersmaken. Druvblandningen är den klassiska Cava-blenden av inhemska druvor: 33% macabeo, 33% xarel-lo och 33% parellada. Njut som välkomstdrink eller till tolvslaget. Pris 109 kr, Nr 78768

Prosecco

Prosecco ligger i nord-östra Veneto i Italien, inte långt från Venedig. Vinet framställs genom tankmetoden (en andra jäsning på trycktank). Druvan Glera hette tidigare Prosecco men fick byta för att skydda namnet på vinet. Lätt, aromatisk och fruktigt i tonen, lämpar sig inte för lagring. Om det står Frizzante på etiketten är vinet pärlande, mer bubblor finner man när de står Spumante.

Goda Prosecco:

  • Mionetto Prosecco Luxury En lite lyxigare variant av den mer välkända Mionetto men ändå ett väldigt bra budgetalternativ. Fruktigt, citrusfrisk och lätt med inslag av melon. Gott som det är eller till naturella skaldjur, särskilt räkor. Pris 99 kr, Nr 78857
  • Pizzolato Ekologisk Prosecco som är lätt, frisk och nästan söt i frukten. En liten fin bitter ton i eftersmaken. Gott till kalla rätter av fisk och skaldjur som skagenröra eller rökt lax. Pris 95 kr, Nr 7870

Champagne

Det mytomspunna området nordväst om Paris. Idag säger man inte ”Champagnemetoden” utan ”Traditionell metod”. Extremt förenklat går det ut på att vin tillverkade på druvorna Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot Menuier får en andra jäsning när man buteljerat det.

Champagnetips:

  • Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru Fyllig, stram och elegant med mogen frukt. Lite smörig och äpplig eftersmak. Drick till tolvslaget eller till naturella skaldjur. Blanc de Blancs innebär att man har använt 100% Chardonnay. Pris 319 kr, Nr 2739
  • Philipponnat Royale Réserve Non Dosé Ett mycket torrt, friskt och balanserat vin. Smakrikt, fyllt av mogna äpplen, rostat bröd och tropisk frukt. Detta vin har inget tillsatt socker, bara nytt vin har tillsatts. Njut som det är eller till smakrika fisk- och skaldjursrätter. Även rätter av fågel och ljust kött fungerar fint. Pris 399 kr, Nr 91228

Toppnyheter

En kurdiska kvinna under en demonstration i tyska Köln.  David Young / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Analyser: Drömmen om ett fritt Kurdistan är begravd

Det var Donald Trump som gav Turkiet grönt ljus att inleda offensiven i norra Syrien – därför är det ”lätt absurt” att han genom sanktioner straffar Turkiet för den. Det skriver DN:s Michael Winiarski i en analys.

Han skriver vidare att det är den hårda kritiken på hemmaplan som nu tvingat Trump att i efterhand ”visa sig tuff” mot Erdogan. Men Trumps beslut har redan fått till effekt att Ryssland och Syrien nu kontrollerar det tidigare kurdledda området.

”Drömmen om en kurdisk autonomi i norra Syrien, för att inte tala om ett fritt Kurdistan, är begravd för lång tid framåt”, konstaterar han.

Sky News Dominic Waghorn skriver att det han kallar ”sveket mot kurderna” kommer att svärta ner västvärldens trovärdighet i åratal. Kurderna var infanteriet på marken i kampen mot IS, skriver Waghorn:

”Och med ett telefonsamtal gav deras närmsta allierade den värsta fienden grönt ljus att invadera och krossa dem.”

1 tim
Turkiska armén i Syrien. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige stoppar export av krigsmateriel till Turkiet

Alla gällande utförseltillstånd för krigsmateriel till Turkiet stoppas. Det har Inspektionen för strategiska produkter, ISP, beslutat, rapporterar TT.

– Det är två gällande tillstånd som återkallas, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP.

Beslutet har tagits med anledning av händelseutvecklingen i norra Syrien.

– Det är en samlad bedömning av de omständigheter som föreligger, med uttalanden från regeringen, och riksdagen som ställer sig bakom att Sverige ska verka för ett vapenembargo inom ramen för EU, säger Wieslander till TT.

Sverige har enligt honom ingen omfattande export av krigsmateriel till Turkiet, och inga nya affärer har godkänts till landet sedan april 2017.

5 tim
SDF-soldater, som tidigare backades upp av USA. Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska inom USA:s försvar: ”SDF gjorde allt vi bad om”

Känslan av frustration och ilska är stor inom den amerikanska militären till följd av president Trumps beslut att lämna Syrien och överge sina kurdiska allierade, rapporterar CNN.

Källor uppger för kanalen att flera högt uppsatta militärer är rasande över hur kurderna har behandlats.

– Kurdiskledda SDF slåss nu mot en styrka som vill förinta dess folk för att vi gav grönt ljus för operationen, säger en källa.

Andra frågar sig vilka följder beslutet kommer att få för USA:s framtida möjligheter att bygga allianser.

– De gjorde allt vi bad dem om, detta är verkligen inte bra, säger en källa.

5 tim
Läs mer om Kriget i Syrien
Illustrationsbild. TT
De krisande kommunerna

Flera kommuner tvingas till nedskärning nästa år

Fyra av fem kommuner uppger att de kommer tvingas göra nedskärningar på den kommunala verksamheten nästa år. Det visar en enkät som DN har gjort. Neddragningarna rör skola, äldreomsorg och socialtjänsten.

Orsaken är ofta det demografiska trycket men även minskat statsbidrag.

I enkäten svarar även var tionde kommun att man planerar att höja skatten nästa år då den ekonomiska situationen blivit mer ansträngd. Pengarna räcker inte längre till för den ordinarie verksamheten, skriver tidningen.

Totalt 197 av Sveriges 290 kommuner har svarat på enkäten.

1 tim
Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) TT
undefined

Lööf: Fel av Vänstern att skylla kommunkris på C

Vänsterpartiets politik gör det dyrare att anställa, spara och investera i kommunerna. Det skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf i en replik till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt på Expressens debattsida.

”Vi har länge drivit på för generella stöd för att stärka den kommunala ekonomin, inte minst i små kommuner. Nu blir det verklighet tillsammans med en ny kostnadsutjämning” skriver C-ledaren och kritiserar samtidigt Vänsterpartiet för att inte ha gjort något för att underlätta för kommunerna när partiet hade inflytande över budgeten.

Sjöstedt riktade för ett par dagar sedan kritik mot regeringens prioriteringar i höstbudget och skrev att Sveriges kommuner går på knäna samtidigt som regeringen tar bort värnskatten.

Idag 11:28
Läs mer om De krisande kommunerna
Anti-brexit-supportrar utanför parlamentet i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Uppgifter: Brexit-utkast kan vara klart vid midnatt

EU och Storbritannien kämpar för att komma överens om hur ett brexitavtal ska se ut före midnatt på tisdagen, rapporterar Bloomberg. Enligt unionens chefsförhandlare Michel Barnier är det nödvändigt för att de 27 medlemsländerna ska kunna ta ställning till förslaget innan EU-toppmötet inleds i Bryssel på torsdagen.

– Även om det kommer att bli svårt att nå ett avtal – vilket ärligt talat blir svårare och svårare – är det fortfarande möjligt den här veckan, sa Barnier till reportrar på tisdagen enligt Bloomberg.

Storbritanniens premiärminister måste å sin sida kunna presentera ett förslag för det brittiska parlamentet på lördag för att undvika kravet på att be EU om uppskov med utträdet en tredje gång.

5 tim
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Barnier ger tummen ner för nya brexitförslag

De nya brexitförslag som Storbritannien har lagt fram för EU-ledarna är inte tillräckligt bra i sin nuvarande utformning. Det är unionens chefsförhandlare Michel Barniers inställning, uppger tre diplomatkällor för Reuters.

Enligt källorna ska Barnier även ha krävt att förslag ska finnas i slutet av dagen, om något avtal ska hinna godkännas av EU-ledarna under toppmötet på torsdag och fredag.

I annat fall kommer Barnier att rekommendera fortsatta diskussioner med Storbritannien efter toppmötet, enligt källorna.

Idag 12:19
Hans Dahlgren (S). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dahlgren: Tror ett avtal kan nås det närmaste dygnet

Svenska EU-ministern Hans Dahlgren (S) är försiktigt optimistisk efter att EU:s förhandlare Michel Barnier i dag gått igenom förhandlingsläget med Storbritannien inför brexit på ett ministermöte, rapporterar Ekot.

Dahlgren anser att det blivit ett annat klimat efter mötet mellan den brittiske premiärministern Boris Johnsson och hans irländske kollega.

– Nu är det så pass i alla fall att det inte är alls uteslutet att det kan bli en överenskommelse. Kanske till och med det närmaste dygnet, säger han.

Kravet från Barnier är att britterna tar fram nya förslag i form av lagtexter senast i dag för att det ska bli möjligt att nå en uppgörelse innan toppmötet som hålls i Bryssel torsdag och fredag, skriver Ekot.

Idag 13:50
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

”Utan Trumps tullkrig skulle ekonomin kunna blomstra”

IMF:s prognos över den globala tillväxten är dyster läsning. Hade politikerna kunnat hålla sig i skinnet hade grundförutsättningarna för en god ekonomisk utveckling varit mycket bättre, skriver Martin Liby Troein på DN:s ledarsida.

Flera stora ekonomier står på randen till recession och tillväxten bromsar in rejält. Samtidigt befinner sig världen i en teknologisk guldålder, vilket hade kunnat innebära ett helt annat ekonomiskt världsläge.

Istället ökas protektionismen, med Trump i spetsen, vars tullkrig IMF ser som hösta prio att avsluta för att stärka det ekonomiska läget.

”Framtiden borde se ljus ut. Att den just nu inte gör det får skrivas på politikens konto”, skriver Martin Liby Troein.

35 min
Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Tillväxten i år den sämsta sedan finanskrisen

Den globala tillväxten är i år den sämsta sedan finanskrisen, skriver IMF i sin höstprognos. Osäkerhet kring handelspolitik är en bidragande faktor till den dystra prognosen, rapporter DI.

Enligt IMF är handelsbarriärer och förhöjda geopolitiska spänningar anledningen till den tröga tillväxten, och varför det finns stora risker det sker ytterligare hämningar av investeringar och tillväxt. 2019 och 2020 förväntas tillväxten bromsas med 1,7 procent.

Inbromsningen har framförallt påverkat tillverkningsindustrin medan tjänstesektorn har kunnat ge stöd till arbetsmarknaden och hållit löneökningarna på hälsosamma nivåer i de utvecklade ekonomierna.

IMF menar nu att det är viktigt att handelskonflikter löses med avtal och att man prioriterar arbetet för att minska geopolitiska spänningar.

4 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen