Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Så hittar du i bubbelvimlet till tolvslaget

Så här års är det mycket som kretsar runt bubbel, eller mousserande viner. Självklart till nyår men också till andra festligheter under helgerna. Det finns så många goda sorter att välja mellan och det är stor skillnad både i stil, kvalitet och pris. fPlus vinkrönikör Sanna Asplund guidar dig genom bubbelvimlet.

Ju mer man provar och skaffar sig erfarenhet om, desto mer inser man att det faktiskt är skillnad på bubbel och bubbel. Lite slarvigt kan man ju säga ”bubblor som bubblor” – men det är nog lite provocerande för en sommelier eller den som är vinintresserad. Hemligheten bakom de olika stilarna är tre; tillverkningsmetod, druvor och sist men inte minst det konstiga begreppet terroir. Men det är inte konstigare än den unika kombinationen av jordmån och klimat i en växtplats. Det går alltså inte att få två likadana viner om druvan vuxit på olika platser även om druvsorten och tillverkningsmetoden är exakt samma.

De mest populära typerna just nu är Cava, Prosecco och Champagne, här kommer en snabbguide:

Cava

För att få kalla sitt vin Cava i Spanien måste det uppfylla kraven på ursprung, druvor, tillverkningsmetod och alkoholhalt. Den mesta Cavan tillverkas i området Penedes. Cava är ofta brödig, torr och fruktig i stilen. Fram till 70-talet kallades drycken för ”Champaña” men förbjöds då EU:s ursprungsskydd infördes. De moderna Cava-vinerna är mycket fräschare än för några år sedan då de kunde dofta vått ylle.

Cava värda att prova:

  • Anna de Codorníu Organic Gjord på 90% Chardonnay vilket gör den lite mer elegant och champagnelik i stilen. Mycket fruktig och brödig i stilen, riktigt torr och fräsch. Passar fint till smakrika fiskrätter. Pris 109 kr, Nr 7369
  • Dignitat Väldigt frisk och fruktig. Goda citrustoner, äppeltoner och trevliga mineraler i eftersmaken. Druvblandningen är den klassiska Cava-blenden av inhemska druvor: 33% macabeo, 33% xarel-lo och 33% parellada. Njut som välkomstdrink eller till tolvslaget. Pris 109 kr, Nr 78768

Prosecco

Prosecco ligger i nord-östra Veneto i Italien, inte långt från Venedig. Vinet framställs genom tankmetoden (en andra jäsning på trycktank). Druvan Glera hette tidigare Prosecco men fick byta för att skydda namnet på vinet. Lätt, aromatisk och fruktigt i tonen, lämpar sig inte för lagring. Om det står Frizzante på etiketten är vinet pärlande, mer bubblor finner man när de står Spumante.

Goda Prosecco:

  • Mionetto Prosecco Luxury En lite lyxigare variant av den mer välkända Mionetto men ändå ett väldigt bra budgetalternativ. Fruktigt, citrusfrisk och lätt med inslag av melon. Gott som det är eller till naturella skaldjur, särskilt räkor. Pris 99 kr, Nr 78857
  • Pizzolato Ekologisk Prosecco som är lätt, frisk och nästan söt i frukten. En liten fin bitter ton i eftersmaken. Gott till kalla rätter av fisk och skaldjur som skagenröra eller rökt lax. Pris 95 kr, Nr 7870

Champagne

Det mytomspunna området nordväst om Paris. Idag säger man inte ”Champagnemetoden” utan ”Traditionell metod”. Extremt förenklat går det ut på att vin tillverkade på druvorna Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot Menuier får en andra jäsning när man buteljerat det.

Champagnetips:

  • Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru Fyllig, stram och elegant med mogen frukt. Lite smörig och äpplig eftersmak. Drick till tolvslaget eller till naturella skaldjur. Blanc de Blancs innebär att man har använt 100% Chardonnay. Pris 319 kr, Nr 2739
  • Philipponnat Royale Réserve Non Dosé Ett mycket torrt, friskt och balanserat vin. Smakrikt, fyllt av mogna äpplen, rostat bröd och tropisk frukt. Detta vin har inget tillsatt socker, bara nytt vin har tillsatts. Njut som det är eller till smakrika fisk- och skaldjursrätter. Även rätter av fågel och ljust kött fungerar fint. Pris 399 kr, Nr 91228

Toppnyheter

Telegraphs, Daily Express och The Suns förstasidor.
Brexit - förhandlingarna

Pressen går hårt åt Bercow: ”Stor konstitutionell kris”

Det brittiska parlamentets talman John Bercow får ett par hårda kängor på de engelska tidningarnas förstasidor på tisdagen. Hans besked att han inte tänker tillåta en tredje omröstning om Theresa Mays brexitavtal i parlamentet har kastat ut Storbritannien i en mycket oklar politisk situation.

”En stor konstitutionell kris”, skriver The Daily Telegraph på sin förstasida.

Daily Express har en bild på Bercow med texten ”brexitsabotören” och The Sun skriver att talmannen hade ett ”självbelåtet leende” när han sköt ner Theresa Mays hopp om att få igenom ett avtal i parlamentet.

”17,4 miljoner invånare körs över av en person”, skriver tidningen med hänvisning till hur många britter som röstade för brexit.

Igår 22:54
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Analyser: Talmannen gör en våldsam upptrappning

Efter John Bercow ”historiska” beslut ligger nu Storbritanniens öde i de resterande 27 EU-ländernas händer, skriver The Independents redaktör Sean O’Grady.

Talmannen sa tidigare under måndagen att en tredje omröstning om Theresa Mays utträdesavtal inte kan hållas, om förslaget som läggs fram är identiskt med de som redan röstats ned.

Europeiska rådet har att välja mellan att skjuta upp brexit en längre eller en kortare tid, skriver O'Grady.

Måndagens vändning innebär en ”våldsam upptrappning” signerad talmannen, skriver The Guardians Rafael Behr vidare.

Han menar att Bercow nu tydligt signalerar att han inte kommer att luta sig tillbaka för att följa det historiska skådespelet, från sin tron i parlamentet. Bercow vill ta plats i historieböckerna.

”Han kunde ha varit diskret, subtil och anspråkslös – ett smörjmedel för kompromiss. Eller så kunde han ge sig in i striden”, skriver Behr.

Igår 21:12
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Talmannen stoppar tredje omröstning om Mays avtal

Talmannen John Bercow vill inte hålla en tredje omröstning om regeringens och Theresa Mays utträdesavtal, säger han i ett anförande inför parlamentet.

– Parlamentet kan inte rösta om ett avtal som är identiskt med det som man redan har avslagit, säger han och hänvisar bland annat till en lag från 1604.

Om premiärministern tar fram ett nytt avtal är läget ett annat. Vad det betyder i praktiken kommer Bercow att överväga noggrant, säger han.

”Det här kommer innebära problem för Mays regering. Ingen omröstning i morgon. Kommer May be om en förlängning från Bryssel den här veckan?” skriver Bloombergs Sarah Rapp på Twitter.

Pundet tappade mot euron på beskedet.

Igår 15:59
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Gökmen Tanis/polis i Utrecht på måndagskvällen. TT
Skottlossningen i Utrecht

Uppgifter om Tanis går isär: ”Finns många frågetecken”

Uppgifterna om Gökmen Tanis, som misstänks för mord på tre personer i Utrecht under måndagen, går isär – och frågan om det rör sig om en terrorattack eller ett massmord är inte klargjord.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte kallade händelsen ett terrordåd tidigare under måndagen, men tonade senare ner det. Flera uppgifter, bland annat från turkiska källor, menar att Tanis kan ha haft en anhörig på spårvagnen som måltavla.

– Det finns många frågetecken och rykten, säger Rutte enligt TT.

Klart är att Tanis har ett tungt kriminellt förflutet. Enligt Algemeen Dagblad är han känd av polisen för bland annat narkotikabrott, misshandel och hot mot sin flickvän.

Igår 22:09
JOHN THYS / AFP
Skottlossningen i Utrecht

Misstänkt gärningsman i Utrecht har gripits

Polisen har gripit den man som misstänks för dödsskjutningarna i Utrecht, rapporterar den nederländska tv-kanalen NOS. Han har tidigare identifierats som den turkiske medborgaren Gökmen Tanis, 37.

Det är i nuläget oklart var och när Tanis greps.

Tre personer dödades och fem personer skadades i skottlossningen, som ägde rum på en spårvagn under måndagsförmiddagen. Efter skjutningen höjde polisen terrorhotnivån men efter gripandet har den sänkts igen, skriver NOS.

Igår 17:46
JOHN THYS / AFP
Skottlossningen i Utrecht

Vittne: Gärningsmannen riktade in sig på kvinna

Skytten i Utrecht tycks ha haft en kvinna som måltavla – och sköt sedan personer som försökte hjälpa henne, säger ett vittne till Algemeen Dagblad.

– Jag såg en kvinna krypa ut (från spårvagnen, reds anm.) Personer runt omkring försökte dra henne därifrån men då gick mannen dit och siktade mot dem, säger vittnet.

Den turkiska nyhetsbyrån Anadolu har enligt Sky News talat med anhöriga till den misstänkte gärningsmannen, Gökmen Tanis, som säger att de tror att han hade familjerelaterade motiv.

Igår 16:54
Läs mer om Skottlossningen i Utrecht
Josh Estey / TT NYHETSBYRÅN
CYKLONEN IDAI

Svensk i Moçambique: ”Det är fruktansvärt att se”

Förödelsen i delar av Moçambique efter cyklonen Idai är enorm, säger svenske Niklas Lehmann som befinner sig i huvudstaden Maputo till SVT Nyheter.

Maputo har förskonats från det kraftiga regnet men många i staden har anhöriga som bor i de städer och byar som har drabbats.

– Mitt på natten fick jag ett meddelande av en bekant i Beira. Hennes hus hade delats på mitten, sen har kontakten varit bruten. Det var fruktansvärt att se, säger Lehmann till SVT.

Igår 20:52
Ivan Sekretarev / TT NYHETSBYRÅN
CYKLONEN IDAI

Wallström om cyklonen i Moçambique: ”Förfärligt”

Att så många som 1 000 personer befaras döda efter cyklonen Idais framfart i Moçambique visar än en gång hur angeläget det är att bekämpa klimatförändringar. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

– Jag vet inte om det här också kan hänföras till klimatförändringarna, men det här är ju vad man har att vänta med det – då blir det mer extrema väderfenomen av det här slaget, säger Wallström på väg ut från ett ministermöte i Bryssel.

– Men nu tänker man först på hur man ska hantera ett så svårt humanitärt läge och på alla offer för det här. Förfärligt! Och vi ska förstås erbjuda hjälp och stöd, fortsätter utrikesministern.

Igår 16:17
Flygbild över Beira på måndagen. Caroline Haga / TT NYHETSBYRÅN
CYKLONEN IDAI

Presidenten: Över 1 000 kan ha dött i cyklonen Idai

Dödssiffran efter cyklonen Idais framfart i Moçambique kommer att stiga kraftigt, säger landets president Filipe Nyusi enligt AP.

Den nuvarande dödssiffran i landet är 84 men enligt Nyusi kan den komma att stiga till över 1 000. Presidenten flög över staden Beira under måndagen och såg då många döda kroppar flyta i de översvämmade områdena.

Röda korset har tidigare sagt att 90 procent av Beira har förstörts.

– Förödelsen är enorm. Nästan allt är förstört, säger Jamie LeSueur vid Röda korset enligt CNN.

Igår 15:15
Läs mer om CYKLONEN IDAI

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Beslagtaget IS-material visas upp i maj 2017. Bullit Marquez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
IS-återvändarna

M i Staffanstorp: Inget stöd till svenska IS-terrorister

Återvändande IS-terrorister kommer inte att få någon samhällelig service i Staffanstorp, skriver kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) på Expressen Debatt. Han menar att de personer som har stridit för IS har förverkat sina möjligheter till hjälp.

”I vår kommun bor yazidier – en folkgrupp som varit särskilt utsatta för IS-terroristernas grymhet. De ska inte behöva möta sina släktingars bödlar i Staffanstorp”, skriver Sonesson.

Utspelet har fått stor uppmärksamhet, och Sonesson har intervjuats av både DN och SvD.

– Eftersom det inte finns någon nationell plan för hur det här ska hanteras tvingar det oss kommuner att fatta egna beslut, säger han till DN.

Igår 17:41
JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-återvändarna

Experter sågar utspelet: ”Får hoppas att de skojar”

Flera rättsexperter sågar Staffanstorps kommunstyrelseordförandes utspel om att stoppa all hjälp till återvändande IS-terrorister. Fredrik Lönndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö, säger till SvD att signalvärdet är starkt men att det inte håller juridiskt.

– Kommunen har yttersta ansvaret för dem som vistas där, det finns inga undantag att man kvalar ut sig även om man gjort dumma saker, säger Lönndahl till tidningen.

De två experter som DN har talat med håller med. Förvaltningsrättsprofessorn Olle Lundin menar att en sådan lösning bryter mot rättsstatens regler.

– Vi får hoppas att de skojar eftersom det här är helt befängt, säger han.

Igår 17:53
Arkivbild på Tensta.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-återvändarna

Många orosanmälningar kopplas till IS-återvändare

Sammanlagt 39 orosanmälningar om barn som har koppling till IS-återvändare har kommit in till socialtjänsten i nordvästra Stockholm, rapporterar P4 Stockholm.

Stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista uppger att man inlett ett arbete med barnen och deras familjer.

– Vad vi vet så är barnen uppväxta i Sverige och huruvida föräldrarna har varit eller inte varit i krigszoner, det kan inte jag svara på, säger Ulrika Axelsson, avdelningschef för individ- och familjeenheten i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Igår 08:44
Läs mer om IS-återvändarna