Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Så hittar du i bubbelvimlet till tolvslaget

Så här års är det mycket som kretsar runt bubbel, eller mousserande viner. Självklart till nyår men också till andra festligheter under helgerna. Det finns så många goda sorter att välja mellan och det är stor skillnad både i stil, kvalitet och pris. fPlus vinkrönikör Sanna Asplund guidar dig genom bubbelvimlet.

Ju mer man provar och skaffar sig erfarenhet om, desto mer inser man att det faktiskt är skillnad på bubbel och bubbel. Lite slarvigt kan man ju säga ”bubblor som bubblor” – men det är nog lite provocerande för en sommelier eller den som är vinintresserad. Hemligheten bakom de olika stilarna är tre; tillverkningsmetod, druvor och sist men inte minst det konstiga begreppet terroir. Men det är inte konstigare än den unika kombinationen av jordmån och klimat i en växtplats. Det går alltså inte att få två likadana viner om druvan vuxit på olika platser även om druvsorten och tillverkningsmetoden är exakt samma.

De mest populära typerna just nu är Cava, Prosecco och Champagne, här kommer en snabbguide:

Cava

För att få kalla sitt vin Cava i Spanien måste det uppfylla kraven på ursprung, druvor, tillverkningsmetod och alkoholhalt. Den mesta Cavan tillverkas i området Penedes. Cava är ofta brödig, torr och fruktig i stilen. Fram till 70-talet kallades drycken för ”Champaña” men förbjöds då EU:s ursprungsskydd infördes. De moderna Cava-vinerna är mycket fräschare än för några år sedan då de kunde dofta vått ylle.

Cava värda att prova:

  • Anna de Codorníu Organic Gjord på 90% Chardonnay vilket gör den lite mer elegant och champagnelik i stilen. Mycket fruktig och brödig i stilen, riktigt torr och fräsch. Passar fint till smakrika fiskrätter. Pris 109 kr, Nr 7369
  • Dignitat Väldigt frisk och fruktig. Goda citrustoner, äppeltoner och trevliga mineraler i eftersmaken. Druvblandningen är den klassiska Cava-blenden av inhemska druvor: 33% macabeo, 33% xarel-lo och 33% parellada. Njut som välkomstdrink eller till tolvslaget. Pris 109 kr, Nr 78768

Prosecco

Prosecco ligger i nord-östra Veneto i Italien, inte långt från Venedig. Vinet framställs genom tankmetoden (en andra jäsning på trycktank). Druvan Glera hette tidigare Prosecco men fick byta för att skydda namnet på vinet. Lätt, aromatisk och fruktigt i tonen, lämpar sig inte för lagring. Om det står Frizzante på etiketten är vinet pärlande, mer bubblor finner man när de står Spumante.

Goda Prosecco:

  • Mionetto Prosecco Luxury En lite lyxigare variant av den mer välkända Mionetto men ändå ett väldigt bra budgetalternativ. Fruktigt, citrusfrisk och lätt med inslag av melon. Gott som det är eller till naturella skaldjur, särskilt räkor. Pris 99 kr, Nr 78857
  • Pizzolato Ekologisk Prosecco som är lätt, frisk och nästan söt i frukten. En liten fin bitter ton i eftersmaken. Gott till kalla rätter av fisk och skaldjur som skagenröra eller rökt lax. Pris 95 kr, Nr 7870

Champagne

Det mytomspunna området nordväst om Paris. Idag säger man inte ”Champagnemetoden” utan ”Traditionell metod”. Extremt förenklat går det ut på att vin tillverkade på druvorna Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot Menuier får en andra jäsning när man buteljerat det.

Champagnetips:

  • Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru Fyllig, stram och elegant med mogen frukt. Lite smörig och äpplig eftersmak. Drick till tolvslaget eller till naturella skaldjur. Blanc de Blancs innebär att man har använt 100% Chardonnay. Pris 319 kr, Nr 2739
  • Philipponnat Royale Réserve Non Dosé Ett mycket torrt, friskt och balanserat vin. Smakrikt, fyllt av mogna äpplen, rostat bröd och tropisk frukt. Detta vin har inget tillsatt socker, bara nytt vin har tillsatts. Njut som det är eller till smakrika fisk- och skaldjursrätter. Även rätter av fågel och ljust kött fungerar fint. Pris 399 kr, Nr 91228

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer