Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Så hittar du i bubbelvimlet till tolvslaget

Så här års är det mycket som kretsar runt bubbel, eller mousserande viner. Självklart till nyår men också till andra festligheter under helgerna. Det finns så många goda sorter att välja mellan och det är stor skillnad både i stil, kvalitet och pris. fPlus vinkrönikör Sanna Asplund guidar dig genom bubbelvimlet.

Ju mer man provar och skaffar sig erfarenhet om, desto mer inser man att det faktiskt är skillnad på bubbel och bubbel. Lite slarvigt kan man ju säga ”bubblor som bubblor” – men det är nog lite provocerande för en sommelier eller den som är vinintresserad. Hemligheten bakom de olika stilarna är tre; tillverkningsmetod, druvor och sist men inte minst det konstiga begreppet terroir. Men det är inte konstigare än den unika kombinationen av jordmån och klimat i en växtplats. Det går alltså inte att få två likadana viner om druvan vuxit på olika platser även om druvsorten och tillverkningsmetoden är exakt samma.

De mest populära typerna just nu är Cava, Prosecco och Champagne, här kommer en snabbguide:

Cava

För att få kalla sitt vin Cava i Spanien måste det uppfylla kraven på ursprung, druvor, tillverkningsmetod och alkoholhalt. Den mesta Cavan tillverkas i området Penedes. Cava är ofta brödig, torr och fruktig i stilen. Fram till 70-talet kallades drycken för ”Champaña” men förbjöds då EU:s ursprungsskydd infördes. De moderna Cava-vinerna är mycket fräschare än för några år sedan då de kunde dofta vått ylle.

Cava värda att prova:

  • Anna de Codorníu Organic Gjord på 90% Chardonnay vilket gör den lite mer elegant och champagnelik i stilen. Mycket fruktig och brödig i stilen, riktigt torr och fräsch. Passar fint till smakrika fiskrätter. Pris 109 kr, Nr 7369
  • Dignitat Väldigt frisk och fruktig. Goda citrustoner, äppeltoner och trevliga mineraler i eftersmaken. Druvblandningen är den klassiska Cava-blenden av inhemska druvor: 33% macabeo, 33% xarel-lo och 33% parellada. Njut som välkomstdrink eller till tolvslaget. Pris 109 kr, Nr 78768

Prosecco

Prosecco ligger i nord-östra Veneto i Italien, inte långt från Venedig. Vinet framställs genom tankmetoden (en andra jäsning på trycktank). Druvan Glera hette tidigare Prosecco men fick byta för att skydda namnet på vinet. Lätt, aromatisk och fruktigt i tonen, lämpar sig inte för lagring. Om det står Frizzante på etiketten är vinet pärlande, mer bubblor finner man när de står Spumante.

Goda Prosecco:

  • Mionetto Prosecco Luxury En lite lyxigare variant av den mer välkända Mionetto men ändå ett väldigt bra budgetalternativ. Fruktigt, citrusfrisk och lätt med inslag av melon. Gott som det är eller till naturella skaldjur, särskilt räkor. Pris 99 kr, Nr 78857
  • Pizzolato Ekologisk Prosecco som är lätt, frisk och nästan söt i frukten. En liten fin bitter ton i eftersmaken. Gott till kalla rätter av fisk och skaldjur som skagenröra eller rökt lax. Pris 95 kr, Nr 7870

Champagne

Det mytomspunna området nordväst om Paris. Idag säger man inte ”Champagnemetoden” utan ”Traditionell metod”. Extremt förenklat går det ut på att vin tillverkade på druvorna Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot Menuier får en andra jäsning när man buteljerat det.

Champagnetips:

  • Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru Fyllig, stram och elegant med mogen frukt. Lite smörig och äpplig eftersmak. Drick till tolvslaget eller till naturella skaldjur. Blanc de Blancs innebär att man har använt 100% Chardonnay. Pris 319 kr, Nr 2739
  • Philipponnat Royale Réserve Non Dosé Ett mycket torrt, friskt och balanserat vin. Smakrikt, fyllt av mogna äpplen, rostat bröd och tropisk frukt. Detta vin har inget tillsatt socker, bara nytt vin har tillsatts. Njut som det är eller till smakrika fisk- och skaldjursrätter. Även rätter av fågel och ljust kött fungerar fint. Pris 399 kr, Nr 91228

Toppnyheter

Magdalena Andersson (S) och resten av ministrarna i Harpsund på torsdagen.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Andersson: Nedgången är väntad – står väl rustat

Nedgången i svensk ekonomi är väntad och Sverige står väl rustat, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.

– Vi har skapat ordning och reda i statsfinanserna, sett till att betala av rejält på statsskulden så att vi har muskler för alla eventualiteter, säger hon på väg in till den årliga ministersamlingen på Harpsund.

Klockan 15.00 ska Magdalena Andersson presentera en utförligare syn på det ekonomiska läget. Enligt SVT:s expertkommentator Elisabeth Marmorstein kommer Andersson inte vara så expansiv som många ekonomer efterlyser.

26 min
Nyamko Sabuni och Annie Lööf.  TT
undefined

Analys: S kommer inte att rikta hot mot liberala krav

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att säga att det inte är en lågkonjunktur utan en normal nedgång som syns i Sveriges ekonomi, tror Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach. I eftermiddag presenterar Andersson en prognos för Sveriges ekonomi.

– Jag tror också att hon kommer att säga att det finns ett visst utrymme för reformer, säger han men pekar på att regeringen också kommer att behöva presentera besparingar.

Göran Eriksson skriver i en analys i SvD att Centerns och Liberalernas ”liberala revolutionen” genom krav i januariöverenskommelsen riskerar att sammanfalla med en ekonomisk kris. ”Sedan avtalet skrevs under har flera ekonomiska indikatorer börjat peka i fel riktning”, menar han.

Samtidigt tror han inte regeringen kommer förorda besparingar som hotar C:s och L:s reformer: ”Reformeringen av arbetsrätten, hyresmarknaden, Arbetsförmedlingen och a-kassan – kostar inte några pengar”.

2 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömning av Sveriges ekonomi läggs fram

Under eftermiddagen presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens bedömning av det ekonomiska läget från det årliga mötet på Harpsund.

Eftersom den senaste prognosen från statliga Konjunkturinstitutet, KI, pekade på en snabb inbromsning av högkonjunkturen under våren väntas även finansministern presentera en dystrare prognos än i april, skriver TT. Samtidigt lär ministern tala om en normal avmattning snarare än en ekonomisk tvärnit, skriver nyhetsbyrån.

Anledningen till de mer dämpade förväntningarna är händelseutvecklingen under sommaren, med ett upptrappat handelskrig och ökad risk för en avtalslös brexit.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Framtidens arbetsmarknad

Hatade reformen gör comeback – ”Djupt olyckligt”

Friåret blev ett fiasko när det prövades för ett drygt decennium sedan. Det är alla överens om – från oberoende utvärderingsmyndigheten IFAU till LO och Svenskt Näringsliv. Med ett undantag – Miljöpartiet. Men som en del av Januariavtalet gör nu friåret comeback, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Det är djupt olyckligt. Vi är på väg in i en lågkonjunktur. Då har vi inte råd med åtgärder som innebär att färre jobbar och som kostar skattebetalarna fem miljarder kronor årligen, säger Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot för Moderaterna.

Friåret, som infördes av regeringen Persson (S) för drygt tio år sedan, gav anställda rätt att få upp till ett års ledighet mot att en arbetslös person fick vikariera under samma tid. Satsningen blev ett misslyckande och togs bort efter regeringsskiftet 2006.

Kritiken mot friåret var massiv då och den är massiv även nu, trots att det nya friåret ställer motkrav om kompetensutveckling. Inte minst får det motstånd från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

– Ett stort problem är att den kompetensutvecklande verksamheten inte behöver ha någon koppling till den verksamhet där man jobbar. I princip kan en ingenjör gå en drejkurs eller spela gitarr och då kommer det ändå att likna det kritiserade friåret, säger Linus Liljebergs vid IFAU till Arbetsmarknadsnytt.

1 tim
Illustrationsbild.  HENRIK MONTGOMERY
undefined

Expert: ”Dystra siffror men ta dem med en nypa salt”

Nordeaekonomen Susanne Spector tror att arbetslösheten kommer fortsätta att stiga i höst. Det säger hon till TT efter att arbetslösheten i juli ökat med 0,9 procentenheter till 6,9 procent jämfört med för ett år sedan.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson säger att det är ”riktigt dystra siffror” men påpekar att juli är en sommarmånad.

– Och SCB har redan problem med bortfall, så man ska ta de riktigt dåliga siffrorna med en nya salt. Men det är inte bara juli som är dåligt. Vi har haft fallande sysselsättning hela året, säger han till Direkt.

Danske Banks chefsekonom i Sverige Michael Grahn skriver på Twitter att SCB-siffrorna kommer att bli en ”STOR huvudvärk framöver för svensk ekonomi”.

2 tim
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Högre arbetslöshet än väntat i juli: ”Väldigt svagt”

390 000 personer var arbetslösa i juli, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Det motsvarar en arbetslöshet på 6,9 procent och är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med juli 2018.

Siffrorna är också högre än väntat. Enligt Infronts prognosenkät väntades en arbetslöshet på 5,9 procent i juli medan ekonomernas genomsnittliga förväntningar låg på 6,5 procent, enligt Nordeaekonomen Susanne Spector, skriver TT.

– Väldigt svagt och högre än väntat, säger Spector till TT.

2 tim
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Vladimir PUtin och Angela Merkel. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
G7-mötet i Frankrike

EU-källa: Inte på väg att släppa in Ryssland i G7

Skälen att hålla Ryssland utanför G7-gruppen står fast, uppger en EU-källa för nyhetsbyrån Reuters.

Landet uteslöts ur dåvarande G8-gruppen efter annekteringen av Krim 2014. Trump öppnade i veckan för att Moskva åter skulle kunna ta plats bland de övriga länderna.

Enligt Trump vore det naturligt att Ryssland ingår i gruppen eftersom ”många av de frågor vi behandlar tangerar Ryssland”. USA:s president hävdade också att det var föregångaren Barack Obama som slängde ut Ryssland, eftersom Obama enligt Trump ska ha ”överlistats” av Vladimir Putin.

G7-länderna ska mötas i franska Biarritz i helgen.

1 tim
Macron och Putin, arkivbild. Ian Langsdon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland kan ”utreda” att återvända till G7-gruppen

Ryssland kan ”utreda” möjligheten att återvända till G7-gruppen, skriver AFP. Landet uteslöts efter annekteringen av Krim 2014.

I tisdags uttryckte USA:s president Donald Trump stöd för tanken att Moskva skulle återvända till G7, eller G8 som gruppen heter innan Ryssland lämnade. Den består i dag av USA, Italien, Japan, Kanada, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Trump väckte frågan inför toppmötet som ordnas i Biarritz i Frankrike till helgen. En lösning i Ukrainafrågan är en förutsättning för att Ryssland skulle återupptas i gruppen, enligt Trump.

– Om ett beslut tas där om Ryssland kommer vi att utreda det och svara, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

5 tim
Läs mer om G7-mötet i Frankrike
Johnson och Macron vid dagens pressträff. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Macron och Johnson möts – ny plan för brexit nobbas

Det kommer inte att bli aktuellt med några stora förändringar i det existerande brittiska utträdesavtalet de kommande 30 dagarna, en tidsram som har lyfts fram av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det var Frankrikes president Emmanuel Macrons budskap till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson när de träffades i Paris i dag.

Vid en pressträff utanför Élyséepalatset sa den franske presidenten också att den så kallade backstop-planen, som Johnson motsätter sig, är ”oundviklig”. Planen innebär kortfattat att det inte ska finnas några gränskontroller mellan Irland och Nordirland. Om Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 31 oktober uppstår omedelbart gränskontroller mellan Nordirland och Irland.

Mötet mellan Macron och Johnson äger rum en dag efter att Johnson träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

34 min
Emmanuel Macron. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Macron viftar bort brittiska kravet inför Johnsonbesök

Förhoppningarna om att EU och Storbritannien skulle kunna enas om ett utträdesavtal dämpades snabbt av Frankrikes president Emmanuel Macron på onsdagskvällen.

Efter att Angela Merkel och Boris Johnson hållit en pressträff, där Merkel uttryckte förhoppningar om att kunna hitta en lösning på Irlandsfrågan inom 30 dagar, valde Macron att se pessimistiskt på saken.

– Den omförhandling av villkoren som britterna har föreslagit är inte ett alternativ som ligger på bordet, sa Macron till reportrar i Paris.

I morgon torsdag möts Macron och Johnson i Paris.

Igår 22:39
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Satellitbilder visar bränderna i Amazonas. TT
Miljökatastrofen i Amazonas

”Jordens lungor” brinner – forskare varnar för svåra konsekvenser för klimatet

Tusentals skogsbränder rasar i Amazonas regnskog – och en ny brand uppstår i Brasilien en gång i minuten, skriver New York Magazine.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har utan bevis anklagat ideella organisationer för att bränna ner regnskog i syfte att skada hans regering. ”Surrealistiskt”, säger Øyvind Eggen, generalsekreterare för den norska organisationen Regnskogfondet till Dagbladet.

– Jag kan inte ens förstå hur ett sådant påstående kan uppstå.

Nu fruktar många forskare och organisationer att vi närmar oss en ”brytpunkt” som innebär att klimatförändringarna inte kan stoppas och att jordbruket i Brasilien bryter samman, skriver tidningen.

– Forskning visar mycket tydligt att det finns en punkt där regnskogen tappar sin förmåga att återskapa sig själv. När det händer kommer skogen att försvagas ytterligare, oavsett vad vi gör, säger Eggen.

Mellan torsdag och tisdag förra veckan noterades 9 507 nya bränder, varav merparten i regnskogen, som ofta beskrivs som ”jordens lungor” och som oumbärlig om den globala uppvärmningen ska stoppas.

4 tim
Corpo de Bombeiros de Mato Grosso / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolsonaro skyller bränder i Amazonas på aktivister

Skogsbränderna fortsätter att härja i Amazonas regnskog. Nu beskyller Brasiliens högerpopulistiske president Jair Bolsonaro miljöaktivister för att ligga bakom bränderna. Han hävdar detta utan att lägga fram några bevis som stödjer anklagelsen.

– Det är det kriget vi står inför. Eldsvådorna tändes på strategiska platser. Allt indikerar att de åkte dit för att filma och starta eldsvådorna. Det är så jag ser det, säger Bolsonaro.

Presidenten pekar inte ut någon specifik organisation men bland annat Världsnaturfonden WWF har lagt skulden för de många bränderna dels på jordbrukare som avsiktligt startar dem för att illegalt skövla områden, dels på Bolsonaro för att han upplåtit naturområden till jordbruk och gruvnäring.

I juli ökade avskogningen av Amazonas kraftigt. Samma månad sparkades generaldirektören för landets rymdmyndighet sedan presidenten ifrågasatt myndighetens statistik.

Idag 04:33
Bild från Novo Progresso i Amazonas i dag. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

#prayforAmazonas sprids: ”Om jorden dör, dör vi med”

De många bränderna i Amazonas regnskog har lett till stor uppmärksamhet och oro på sociala medier, skriver AFP. Hashtaggen #prayforAmazonas har twittrats 249 000 gånger under onsdagen och är den mest spridda på Twitter i dag, enligt nyhetsbyrån.

”Om jorden dör, dör vi också”, skriver en Twitteranvändare.

Brasilien har drabbats av 72 843 bränder i år, flertalet i Amazonas. Det är en ökning med 80 procent jämfört med samma period förra året. Rök från bränder i Amazonas har nått ända till Sao Paulo, över 200 mil längre bort, skriver CNN.

Igår 18:02
Läs mer om Miljökatastrofen i Amazonas

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer