Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Så gick bankernas räntehöjningar under radarn

När Riksbanken höjde reporäntan från -0,25 till 0 procent i december följde många banker efter med att höja sina bolåneräntor. Dock kunde bolånetagare hos SEB och Nordea trösta sig med att bankerna bara följde efter med en blygsam höjning.

Men så blygsam var den inte sett till de höjningar som SEB och Nordea även gjorde före Riksbankens besked. Det skriver Dina Pengar och hänvisar till statistik från jämförelsesajten Compricer.

Vid en första anblick kan till exempel Handelsbankens höjning på 0,25 procent verka dramatisk jämfört med SEB:s 0,05 procent och Nordeas 0,10 procent. Men inte om man betraktar SEB:s och Nordea:s siffror som justeringar på de räntehöjnignar de gjorde flera dagar innan på 0,10 procent vardera.

Visserligen har inget formellt fel gjorts. Men eftersom de justeringarna gick under radarn för medier kan det bli missvisande för bolåntagare, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Problemet är att de räntehöjningar som gjordes innan Riksbankens höjning knappt fick någon uppmärksamhet alls, medan de höjningar som gjordes efteråt fick det. Det blir missvisande, säger hon.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer