Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Så fungerar vi människor på distans

Medan många företag planerar för tiden som kommer när medarbetare ska släppas tillbaka till de fysiska kontoren, har andra, som Twitter gett besked om att tillåta distansarbete för de anställa ”för all framtid”. fPlus har pratat med Kristina Palm, forskare inom ledarskap och organisationsutveckling om hur den digitala tillvaron stöper om arbetslivet. Palm menar att vi kommer behöva”lära om” efter coronakrisen.

Kristina Palm, verksam vid Karolinska Institutet och Karlstad universitet, är aktuell med forskningsstudien "Vägar till ett hållbart digitalt arbetsliv" som finansieras av AFA Försäkring. Tillsammans med kollegorna Calle Rosengren vid Lunds universitet och Ann Bergman vid Karlstads universitet har hon studerat hur människor hanterar det digitala arbetets utmaningar och möjligheter.

Hur får man till ett hållbart digitalt arbetsliv?

– Ett viktigt resultat från vår studie är att människor har olika preferenser och olika möjligheter att kombinera arbetet och övrigt liv, både utifrån arbetets situation men beroende på hur den privata situationen ser ut.

– Människor har olika önskningar att integrera och separera arbetsliv och fritid. En del vill ha en tydlig gräns, till exempel vara vissa tider på en arbetsplats och ha dubbla telefoner och så finns det de som gillar att integrera arbete och fritid.

Hög tid att prata om det digitala livet

– För att det här ska vara hållbart så behöver man diskutera önskningar ur ett individ- och grupperspektiv. Det som saknas på många ställen är att man inte pratar om det alls. Vad finns det för önskningar, vad finns det för krav, hur ska vi vara tillgängliga för varandra?

Corona har ju gjort att allt fler ställt om på kort tid till mer distansarbete. Vad har det inneburit?

– För de tjänstemän som har möjlighet att jobba hemma så är det nu mer eller mindre tvingande att jobba hemifrån. För många så fungerar det jättebra, platsen för arbetet spelar ingen roll, vilket man kanske tyckte redan innan det här hände. Men sedan finns det också de som vill kunna stänga av jobbet och komma hem efter arbetsdagens slut. För dessa blir det svårare och jobbigare när den fysiska gränsen och tidsgränsen suddas ut.

Kristina Palm menar att det är lätt att vi utgår från oss själva och vad som funkar för oss och glömmer bort att andra kan ha andra behov och önskningar.

– Det är lätt att tänka att eftersom jag själv uppskattar att separera arbetsliv och fritid så kommer alla gilla det och vice versa.

Varför pratar man inte mer om det här tror du?

– En anledning skulle kunna vara att det tangerar det som rör det privata. Som arbetsgivare så är man som regel ofta försiktig att prata om den privata sfären. Och utifrån ett fackligt håll tycker man att arbetsgivaren inte har med det privata livet att göra.

– En annan orsak kan vara att man just utgår ifrån sig själv och utgår från andra tycker som jag. En tredje orsak kan vara att det finns, även om det håller på att förändras nu, en norm om att det är fint att ha förmåga att integrera jobb och privatliv, att hålla många bollar i luften samtidigt. När det är rådande så ifrågasätter man inte det.

Hur kommer den här krisen påverka digitala arbetslivet i ett längre perspektiv?

– Inom vissa branscher och företag har man varit mer restriktiv med att människor jobbar hemifrån, det har funnits en oro hos chefer över att tappa kontrollen och att medarbetare ska börja underprestera eller inte göra sitt jobb. Det tänker jag nu att många kommer att märka att så inte är fallet. Man kommer vara mindre rädd för att släppa kontrollen och fler kommer att tillåta distansarbete även efter krisen.

Behov att ”lära om” efter corona

Kristina Palm pekar på att när vardagen återgår till mer normalitet så kommer människor dock behöva ”lära om sig”.

– Det har idag skapats en mängd rutiner för möten och arbetssätt utifrån det digitala. När vi går tillbaka så kommer det bli till en ny mix där kanske hälften är hemifrån och hälften är på arbetsplatsen.

Det finns forskning som visar att om man ska hålla ett digitalt möte så är det mer effektivt om alla är med digitalt, förklarar Kristina Palm.

– De som sitter fysiskt tillsammans flera i rummet har annars en tendens att ta över mötet.

Hur hanterar vi det när inte alla är på distans, är ett exempel på en ny frågeställning som många arbetsledare kommer få hantera.

Redan idag så är det många organisationer som går över till aktivitetsbaserade kontor, vilket det finns både fördelar och nackdelar med.

– När det inte finns plats för alla så tappar man flexibilitet när medarbetare känner sig tvingade att vara på arbetet tidigt på morgonen för att få en plats att sitta vid.

Vilka är vinnarna på den här utvecklingen mot ett mer digitalt arbetsliv?

– Personer som är mitt i barnaåren med barn hemma har ju en fördel av att kunna vara flexibla, då hjälper det digitala arbetslivet till. Detsamma kan man tänka med arbetstagare med äldre föräldrar som behöver omsorg.

Den forskning som Kristina Palm och kollegorna bedriver har inte tittat särskilt på personlighetstyper, men mer utifrån livsval och yrken.

Till skillnad mot hur det ofta låter, inte minst nu i coronatider, menar Kristina Palm att det inte finns någon svart-vit indelning mellan de som kan och de som inte kan jobba hemifrån.

– Även yrken som är mer traditionellt bundna till arbetsplatsen blir mer flexibla, säger Kristina Palm.

Kontorspolitiken förändras av digitaliseringen

En del av deltagarna i hennes forskningsprojekt svarar spontant ”jag kan bara göra mitt jobb på jobbet” och hänvisar då till produktionsarbete med maskiner som kräver fysisk närvaro. Men samtidigt, visar hon, så kommer det senare fram att de allra flesta, även inom dessa yrken, tar del av information via digitala kanaler och är tillgängliga hemifrån för mail och annat arbete.

– Förut var det en viss grupp tjänstemän som kunde plocka hem arbetet, men det har börjat luckras upp.

En del företag har redan börjat planera för tiden som kommer när medarbetare ska släppas tillbaka till de fysiska kontoren, medan andra som Twitter gett besked om att man från och med nu kommer tillåta distansarbete ”för all framtid”.

Vad är viktigt att tänka på som chef respektive medarbetare i denna allt mer digitala arbetstillvaro?

– Den som arbetsleder behöver ha en dialog med medarbetarna om vad det finns för behov och hur och när man är tillgänglig för varandra och genom vilka kanaler. Det handlar inte bara om det formella arbetet men också det sociala. Kan man förvänta sig att man är tillgänglig efter arbetstidens slut för att vi sitter hemifrån, eller hur ska vi ha det tillsammans för att det ska fungera.

– Som individ får man å sin sida fundera över vad som fungerar bra för en själv och sätta tydliga egna regler för arbetstider och planera in pauser.

Hon pekar på att det är viktigt att påminna sig om att ta pauser, speciellt om man blir uppslukad av arbetet.

– Som chef bör man vara tydlig med vad som förväntas och visa att man är tillgänglig för sina medarbetare så de kan berätta om det är något som är knepigt och svårt. Den här lyhördheten kan vara svårare när man inte ses då det i verkliga livet kan vara lättare att känna av om någon är stressad.

Också det som brukar benämnas ”kontorspolitik” förändras när medarbetare inte möts på samma sätt.

– Den kontorspolitik som bygger på spontana möten i korridoren eller vid kaffeapparaten försvinner, men man kan ju mycket väl tänka sig att de som i vanliga fall är med i kontorspolitiken hittar nya kommunikationsvägar och att det blir ännu svårare för en del att bli delaktiga i beslut som tas.

Kristina Palm menar att det tycks vara så att det blir fler inbokade möten nu som ersätter en del av det som tidigare avhandlades mer informellt.

Kristina Palm understryker att i den pågående situationen bör alla som har möjligheten att arbeta hemifrån vara tacksamma.

– Det är klart man får tycka att det är jobbigt, om man nu tillhör den gruppen som har det svårt att jobba på distans, men när vårdens personal arbetar 12 timmar per dag eller mer i skyddskläder, så ska vi som kan jobba på distans göra det så länge som det behövs.

Toppnyheter

Prins Ndrew. Sakchai Lalit / TT NYHETSBYRÅN
Epstein-fallet

Advokater: Prins Andrew har erbjudit sig att berätta

Storbritanniens prins Andrew uppges vara ”förvirrad” över åklagaren Audrey Strauss uttalande om att det vore välkommet om prinsen berättade vad han vet om sexbrottsmisstänkta Jeffrey Epsteins och Ghislaine Maxwells förehavanden, skriver Sky News.

Prinsens advokater uppger att de vid två tillfällen den senaste månaden meddelat det amerikanska justitiedepartementet om saken, men då inte fått något svar. Prinsen har även tidigare sagt att han flera gånger erbjudit sig att berätta vad han vet, men utan att få någon respons.

En kvinnan har uppgett att hon som 17-åring hade sex med prinsen vid ett möte arrangerat av Maxwell och Epstein, något prinsen förnekar. Ghislaine Maxwell greps i dag på grund av sin misstänkta inblandning i Epsteins koppleriverksamhet på 1990-talet.

11 min
Prins Andrew. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Gripandet kastar obekvämt ljus på prinsen

Att den brittiska socitetskvinnan Ghishlaine Maxwell nu har gripits misstänkt för inblandning i Jeffrey Epsteins sexbrottslighet kastar återigen ett obekvämt ljus mot den brittiske prinsen Andrew, skriver The Guardians Caroline Davies i en analys.

Det var Maxwell som presenterade prinsen för Epstein 1999 och även sedan prinsen bröt kontakterna med Epstein har han upprätthållit vänskapen med Maxwell skriver hon.

Sky News Rhiannon Mills påpekar att Virginia Roberts Giuffre som säger att hon som 17-åring hade sex med prinsen träffade honom under en resa hon gjorde gjorde tillsammans med Epstein och Maxwell. Det ska dessutom ha skett i Maxwells hem.

Prinsen har förnekat detta och har uppgett att han över huvud taget inte minns Roberts Giuffre trots att de fotograferats ihop.

5 tim
Audrey Strauss vid presskonferensen. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Är välkommet om prins Andrew berättar

Det vore ”välkommet” om Storbritanniens prins Andrew vittnade om sina kontakter med Jeffrey Epstein och den nu gripna Ghisaine Maxwell. Det sa åklagaren Audrey Strauss som utreder Epsteins och Maxwells sexbrottslighet på en presskonferens, skriver Sky News.

Maxwell uppges ha hjälpt Epstein att förmå unga flickor att gå med på sexuella handlingar under flera år på 1990-talet. Det är sedan tidigare känt att prins Andrew har umgåtts med Epstein och Maxwell. En av flickorna som utsattes för brottsligheten har tidigare uppgett att hon som 17-åring hade sex med prinsen.

Maxwell nekar till brotten.

6 tim
Läs mer om Epstein-fallet
Houstonbor med munskydd. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Krav på munskydd på allmänna platser i Texas

Texas republikanske guvernör Greg Abbott har beslutat om att göra det obligatoriskt med munskydd på allmänna platser för att minska smittspridningen i delstaten, skriver AFP.

Beslutet gäller regioner som har minst 20 bekräftade fall av covid-19.

Det blir dessutom förbjudet att samlas i grupper med fler än tio personer, och att obligatoriskt att hålla minst två meters avstånd till andra.

På onsdagen konstaterades över 8 000 nya fall i delstaten och totalt har nästan 2 500 personer dött, skriver CNBC.

1 tim
Provtagning i Johannesburg, Sydafrika. MARCO LONGARI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Inga stora mörkertal om coronasmittan i Afrika

Världshälsoorganisationen (WHO) bedömer inte att det finns något enormt mörkertal när det gäller antalet coronavirussmitta i Afrika, även om det förekommer viss underrapportering. Det sa WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti på torsdagen, skriver Reuters.

Moeti sa också att WHO hjälper de afrikanska länderna att bygga upp bättre övervakning så att siffrorna ska bli ännu mer exakta.

Totalt har drygt 416 000 fall konstaterats på kontinenten och 10 297 personer har dött.

1 tim
Mycket folk på Floridas stränder. Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

10 000 nya fall i Florida – vägrar stänga ner igen

I Florida konstaterades på torsdagen åter en ny högstasiffra när det gäller bekräftade nya coronavirusfall, 10 109 stycken, skriver AFP. Läget i delstaten är nu så pressat att den största vårdkoncernen i storstaden Miami meddelat att man inte längre har kapacitet att genomföra ickeakuta operationer.

Företagets chef varnar också för att man snart kan ha helt slut på vårdplatser om utvecklingen inte bromsas.

Den republikanske guvernören Ron DeSantis menar dock att de ökande siffrorna framför allt kan förklaras med omfattande provtagning. Han har uteslutit att på nytt stänga ner olika verksamheter för att bromsa smittan.

I stället riktar han kritik mot ”sociala interaktioner” bland unga på exempelvis stränder och barer.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Ann Linde TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Linde lyckas inte övertyga grannarna om gränserna

Utrikesminister Ann Linde för en dialog med grannländerna, men har inte lyckats övertyga sina nordiska kollegor om att helt öppna gränsen för svenskar, skriver Dagens Industri.

Länderna är inte eniga om vilka siffror, data eller referenser som är de viktigaste när man öppnar gränserna.

– Vi kan konstatera att det är helt olika så kallade objektiva gränser man har, det finns ingen som helst enighet i det, säger Ann Linde.

Utrikeministern tycker att länderna borde ta hänsyn till att antalet döda i Sverige minskar.

4 tim
Kvinna med munskydd.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: Inför munskydd för att skydda äldre

Det är nödvändigt att begränsa smittspridningen i samhället för att skydda de äldre. Det skriver fem forskare i geriatrik på SvD Debatt.

”Äldre personer har en högre dödlighet men vi skall komma ihåg att viruset tyvärr har kapacitet att döda utan urskiljning”, skriver de.

Forskarna föreslår bland annat smittspårning i stor skala. Det tycker också att munskydd borde införas i enlighet med WHO:s rekommendationer.

3 tim
Per Follin Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittspridningen minskar – kan bero på viss immunitet

Spridningen av covid-19 minskar i huvudstaden, trots att stockholmarna trängs på uteserveringar och stränder, rapporterar Dagens Nyheter.

Detta kan bero på en viss immunitet enligt smittskyddschefen Per Follin.

Han säger också att Stockholmarna i allt lägre grad bryr sig om att följa myndigheternas direktiv.

– Sedan påskhelgen har vi fått signaler om att folk blivit mindre restriktiva i sina kontakter och folk rör sig mer, säger han

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer