TT/Maria Hansson
Brotten mot företagen

Så fick Simon stopp på brotten – när polisen svek

Stenkastning och sönderskurna däck. Flera medarbetare på Hemköp i Tjärna Ängar orkade helt enkelt inte mer, och sa upp sig. Men butikschefen Simon Nilsson gjorde allt i sin makt och har nu på egen hand lyckats stoppa brotten. ”Jag är oerhört stolt. Det här är integration på riktigt”, säger han.

”Var brukar din mamma handla?”.

”Hon handlar här”.

”Men om du fortsätter att bråka här så kommer hon ju inte att kunna göra det lägre”.

Denna ordväxling kan vara effektivare än polisbevakning och väktare. Det tycker i alla fall handlaren Simon Nilsson som äger Hemköpsbutiken i Tjärna Ängar i Borlänge. Sedan han tog över butiken i februari har han lyckats vända en utveckling som närmast kan beskrivas som livsfarlig för personalen och kunderna. Men det har skett genom stora personliga insatser och är förknippat med en hel del kostnader.

– Jag är en obotlig optimist på gott och ont, säger han.

Stadsdelen Tjärna Ängar är ett av de områden som polisen har pekat ut som ett så kallat riskområde – ett område som bland annat karaktäriseras av kriminell inverkan på lokalsamhället genom hot och påtryckningar, offentligt våld, narkotikahandel och utåtagerande missnöje mot samhället.

Stenkastning och sönderskurna däck

Hemköpsbutiken i Tjärna Ängar var tidigare i skottgluggen för den kriminella verksamheten i området.

– Det räcker med att googla Hemköp Tjärna Centrum så får du upp artiklar som berättar en massa elände. Det mesta hände för några år sedan, runt 2016. Det var alltifrån stenkastning på personalen, att personalens däck skars sönder och annat tumult runt butiken, säger Simon Nilsson.

TT/Maria  Hansson

Simon Nilsson bodde tidigare endast ett stenkast från butiken.

– Jag hade bra koll på butiken under den tid som det var som värst. Flera medarbetare slutade på grund av otryggheten. Jag hade mått fruktansvärt dåligt som arbetsgivare om mina medarbetare inte kände sig trygga på jobbet. Jag har gjort allt i min makt för att få bukt på det, säger Simon Nilsson.

Och bukt på problemet fick han också så småningom – men det var viktigt för honom att få göra saker på sitt eget sätt. Endast 32 år gammal har han redan hunnit vara chef på flera olika ställen och branscher. Han var restaurangchef för McDonalds när han var 19 år och har drivit tre olika restauranger i Borlänge, Gävle och Hedemora. Han har också varit chef på Jysk och Elgiganten.

– Det är viktigt för mig att få bestämma själv hur saker ska genomföras. Jag har svårt att arbeta när en stor organisation ska styra mig, säger Simon Nilsson.

Vänt hopplös utveckling – lönsamheten tar fart

Och kanske är det just ägandet i sig som ger det engagemang som krävs för att vända en utveckling som ser hopplös ut. Förra månaden hände det som han har hoppats på länge. En lång nedåtgående trend i lönsamheten har nu vänt tillbaka uppåt.

TT/Maria Hansson
I somras var det en hiphop-buss här och jag stod och grillade korv och bjöd ungdomarna.

Det egna brottsförebyggande arbetet ser han som den stora anledningen. Här har han valt en egen metod – ett personligt relationsbyggande med lokalbefolkningen.

– Jag kan naturligtvis inte göra något åt gängkriminaliteten. Men jag tror att man kan lösa det mesta genom att vara en bra person gentemot sina medmänniskor. Jag har varit ute och träffat ungdomar på fritidsgårdarna. I somras var det en hiphop-buss här och jag stod och grillade korv och bjöd ungdomarna.

Han stod i fyra timmar och bjöd på korv den kvällen. Det var omkring femhundra korvar. Många personaltimmar hade lagts på förberedelser.

– Det är klart att sådant tar tid, kräver engagemang och kostar pengar, men man får igen det genom att man bygger förtroende, säger han.

”Okej, förlåt Simon”

Han ser också i sin vardag hur dessa relationsbyggande åtgärder ger resultat. När ungdomarna börjar bete sig oroligt i gallerian där butiken finns räcker det med att han växlar några ord med dem för att de ska bli lugna.

– Häromdagen sa jag till en kille i gallerian som körde omkring sin kompis på en kundvagn. ”Den går sönder om du gör så där”. ”Okej, förlåt Simon”, svarade han och slutade, säger Simon Nilsson.

– Jag vet vad som absolut inte hade fungerat i det läget – att ringa på ordningsvakter, säger han.  

Mitt arbete fortsätter och före jul ska jag tillsammans med Kulturhuset bjuda på ett gratis julbord här med mat från de kulturer som finns representerade i området.

Han har tillstånd att ha väktare i butiken men har aldrig utnyttjat det. Han menar att en vakt skulle det förstöra det jobb han har lagt ner på att skapa förtroende.

– Det skulle snarare ge en ”vi och dom”-känsla. Det är som med alla personliga relationer, det tar lång tid att bygga upp men kan raseras på ett ögonblick. Nu har jag byggt upp en trygg känsla för både personal och kunder. Jag är väldigt stolt över det, det är integration på riktigt. Men det finns massor kvar att göra, för detta är ett väldigt segregerat samhälle. Mitt arbete fortsätter och före jul ska jag tillsammans med Kulturhuset bjuda på ett gratis julbord här med mat från olika kulturer, säger han.

Handlare lägger 13 miljarder på förebyggande åtgärder

Men oavsett om man lägger det brottsförebyggande arbetet på relationsskapande åtgärder eller att anlita vakter och kamerabevakning så kostar det pengar – och inte bara för Simon Nilsson. Karin Johansson är vd på Svensk Handel och presenterar hisnande siffror.

– De svenska handlarna lägger årligen 13 miljarder kronor på brottsförebyggande åtgärder. Det motsvarar halva svenska polisbudgeten. Det är företagare som betalar detta ur sina egna fickor – till stor del på grund av misslyckad integration, säger Karin Johansson.

Svensk Handel gör kontinuerligt undersökningar om vilka frågor som medlemsföretagen anser vara de viktigaste som organisationen ska arbeta med.

– Det hör till saken att arbetsmarknadsfrågor och kollektivavtal rankas som viktigast. Men på andra plats kommer säkerhet och trygghet och frågan växer i betydelse. Undersökningar visar även att det blir alltmer hopplöst att anmäla brott till polisen. Statistik visar att det endast går en fällande dom på 1 500 butiksstölder, säger Karin Johansson.

Att butiker tvingas lägga ner i utsatta områden är något som kan få katastrofala följder för ett redan allvarligt problem. Butiker innebär något av ett nav och en trygghet för människor. Men när den försvinner riskerar de mörka krafterna att ta över, menar hon.

– Det ultimata beviset för att ett område börjar återhämta sig är när en butikskedja bestämmer sig för att etablera sig där igen, säger Karin Johansson.

Viktigt att få ungdomarna i jobb

Trots att allt pekar på att butikernas överlevnad är avgörande för ett utsatt område, menar Simon Nilsson att det politiska engagemanget från Borlänge kommun har varit mycket lågt.

– Bortsett från det samarbete jag har med det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggen så tycker jag att kommunen hjälper till extremt lite. De brukar berätta om alla grejer som de gör men jag vet inte riktigt vad det är. Det går inte att konservera ungdomar i fritidsgårdar, det är en sak som är säker i alla fall. Polisen syns inte heller till längre vid butiken, men det kan i och för sig ha sina fördelar också som jag var inne på tidigare, säger han.

Det viktigaste för integrationen, menar han, är i stället att försöka få ut dessa ungdomar i arbete. Men det är lättare sagt än gjort.

– Jag annonserade ut en 60-procentstjänst som butiksbiträde. Jag fick in 180 ansökningar. Men knappt någon av dem hade de kunskaper jag söker. De saknar erfarenhet och har i de flesta fallen inte ens gjort någon praktik, säger Simon Nilsson.

Detta har gjort att han dessvärre har mycket få anställda som kommer från just Tjärna Ängar.

– Under de åtta månader jag har funnits här har jag endast lyckats rekrytera en person härifrån som också har utländsk bakgrund. Han är driven, gjorde ett bra jobb, fick sommarvikariat och nu har han en visstidsanställning och jobbar några timmar i veckan, säger Simon Nilsson.

”Simon gör en viktig insats” – men ska inte ha hela ansvaret

Monica Lundin är Liberalernas kommunalråd i Borlänge, en kommun som styrs med S, C, L, MP och det lokala partiet OFA. Hon var den enda från kommunledningen som dök upp när Simon Nilsson bjöd in politikerna då han startade sin butik, förutom det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggens representant, Kenneth Persson (S).

– Oavsett var man bor ska det kännas tryggt. Simon Nilsson gör en viktig insats med sin butik. Det är fantastiskt att se hur näringslivet och civilsamhället är med och hjälper till för att skapa ett tryggt samhälle. Det är inte bara kommunen eller polisen som ska arbeta trygghetsskapande. Att skapa ett bra och trevligt Borlänge gör många tillsammans, säger Monica Lundin.

I det här fallet har handlaren på egen hand skapat en trygg miljö för sig och sina anställda. Ska det behöva vara så?

– Kommunen arbetar mycket med området tillsammans med andra aktörer. Tunabyggen har ett medborgarkontor där för att öka närvaron. Vi genomför medborgarlöften i form av närvarande områdespoliser. Tidigare, när problemen var större i området, agerade inte butiksägaren helt på egen hand. Men visst, det tog sig former som inte var acceptabla. Nu är det bättre, men självklart ligger inte det brottsförebyggande arbetet på Simon själv, säger Monica Lundin.

Toppnyheter

Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flygbolaget Bra i kris – ansöker om rekonstruktion

Svenska flygbolaget Bra har ansökt om rekonstruktion, enligt ett pressmeddelande.

”Sedan coronakrisen bröt ut har biljettförsäljningen för flygbolaget Bra och flygbranschen i stort minskat i en aldrig tidigare skådad takt”, skriver bolaget.

De hoppas kunna återuppta flygningarna igen efter sommaren. Först då kommer bolagets kunder kunna få kompensation för uteblivna resor. Den kommersiella chefen Ulrika Matsgård säger i en kommentar att de ska göra sitt ”yttersta för att kompensera kunderna för det när vi öppnar upp verksamheten igen”.

Bolaget förlänger också sitt flygstopp.

Idag 07:58
Illustrationsbild. Lefteris Karagiannopoulos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norwegians passagerarflyg minskade 60 procent i mars

Inställda avgångar och minskad efterfrågan till följd av covid-19 satte som väntat avtryck i Norwegians trafiksiffror för mars. Den totala passagerartrafiken föll 60 procent jämfört med samma månad förra året, enligt ett pressmeddelande.

Kapaciteten var 40 procent lägre än planerat. Antal passagerare uppgick till 1,15 miljoner, vilket var 61 procent färre jämfört med mars 2019.

– Till följd av globala reserestriktioner och kraftigt minskad efterfrågan har Norwegian under mars löpande behövt ställa in avgångar, säger flygbolagets koncernhef Jacob Schram i en kommentar.

Idag 07:57
Läs mer om Flygbranschens framtid
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Räkna med semester i Sverige i sommar

Man ska inte räkna med att kunna resa utomlands på semester i sommar – det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Han säger att det blir ”problematiskt” att resa i världen, med inställda flyg och mycket gränskontroller.

– Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger Tegnell.

Han tror till och med att det kommer att bli svårt att resa till Sveriges grannländer. Så sent som i fredags förlängde UD sin avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder.

3 min
Tobias Billström. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M tänker rösta nej till krislag om krav inte uppfylls

Moderaterna tänker rösta nej till regeringens förslag om utökad makt under coronakrisen, om inte ett antal krav uppfylls. Det säger gruppledaren Tobias Billström till SvD.

Partiet vill bland annat se ett tydligt system för ersättning till företag som drabbas hårt av regeringens beslut. Dessutom vill M att regeringen lyssnar på Sveriges Kommuner och Regioner som anser att det inte finns något skäl att ge regeringen rätt att flytta sjukvårdsmaterial mellan regioner.

– För närvarande har vi inte fått någon respons från regeringen om de tänker sig uppfylla våra krav, säger Billström.

38 min
Infarten till fältsjukhuset. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ännu inga patienter till fältsjukhuset i Älvsjö

Tanken var att det nya fältsjukhus som uppförts vid Älvsjömässan skulle ha börjat användas under måndagen. Men än så länge har sjukhuset inte behövt tas i bruk. Behovet har helt enkelt inte uppstått ännu, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

"Både under söndagskvällen och måndag morgon kan vi konstatera att vi har gott om platser för både intensivvård och slutenvård. Vi arbetar hårt för att fortsätta öka kapaciteten ytterligare vid våra akutsjukhus", säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i pressmeddelandet.

På måndagen var över 50 intensivvårdsplatser och flera hundra vanliga slutenvårdsplatser lediga vid akutsjukhusen i Region Stockholm. Under dagen har 127 nya fall konstaterats i regionen.

36 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Sjukvårdare i Kina. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Efter elva veckor avslutas Wuhans karantän

Karantänen i kinesiska mångmiljonstaden Wuhan, där coronaviruspandemin startade för snart tre månader sedan, kommer att avslutas på onsdag. Men invånare får bara vistas ute om de kan bevisa att hälsan är god och att man bor i ett ”epidemifritt” område. Det skriver South China Morning Post.

I nuläget bedöms 99 procent av stadens 7 000 bostadsområden vara just ”epidemifria”. Myndigheterna i Wuhan kommer fortsättningsvis att uppmana invånarna att endast gå ut om det är absolut nödvändigt.

Elva veckor har gått sedan invånarna i staden från förbjöds att lämna hemmet för att förhindra spridning av coronaviruset.

9 min
St Thomas’ Hospital i London/Boris Johnson. TT
undefined

Johnson från sjuksängen: ”Jag är vid gott mod”

I går kväll skrevs Storbritanniens premiärminister Boris Johnson in på sjukhus, tio dagar efter att ha bekräftats smittad av coronaviruset. ”Jag är vid gott mod”, twittrar han från sjukhussängen.

Enligt honom själv rör det sig bara om en rutinkontroll, eftersom att han efter knappt två veckor fortfarande uppvisar symptom som feber och hosta.

”Ett stort tack till sjukhuspersonalen som tar hand om mig och andra under denna svåra tid. Ni är Storbritanniens bästa”, skriver han.

2 tim
Spanjorer med skyddsmask. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler ska testas i Spanien för att lätta på restriktioner

Spanien planerar att göra testning för coronaviruset mer utbrett i landet, för att på så vis kunna lätta på de hårda restriktioner som gällt sedan mitt av mars. Det skriver Reuters.

I nuläget testas bara personer som är smittade eller som misstänks vara det, men planen är att börja testa även dem som inte uppvisar några symptom.

Dödstakten i Spanien ser ut att ha gått ner på sistone och förhoppningen är att man nått en kulmen i smittspridning och dödsoffer.

– Nu förbereder vi oss för en nedtrappning och då behöver vi veta vilka som är smittade för att gradvis kunna lyfta de spanska medborgarnas karantän, säger utrikesminister Arancha Gonzalez.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Svenskt Näringsliv: Arbetsförmedlingens dystra siffror är bara början

För att förhindra massarbetslöshet i Sverige måste regeringen snabbt stärka systemet för korttidsarbete, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl till nyhetsbyrån Direkt.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har nära 50 000 personer varslats på grund av coronakrisen, och allt fler skriver in sig som arbetssökande hos myndigheten. Enligt Svenskt Näringsliv är det av högsta vikt att staten snabbt göra om systemet för korttidsarbete så att staten står för i princip hela lönekostnaden.

– Det gäller att företagen kan övervintra så att vi inte får massarbetslöshet och en konkursvåg, som blir väldigt svår att reparera. Det finns en framtid också, säger Mattias Dahl till Direkt.

1 tim
Illustrationsbild/Annika Sundén.  TT
undefined

Rekordsnabb ökning av arbetslöshet – högre takt än under finanskrisen

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden, skriver TT.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens siffror.

– Det är ett allvarligt läge, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Ökningen av antalet arbetslösa sker också i en högre hastighet än under finanskrisen 2008.

5 tim
Eva Nordmark. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om rekordvarslen: ”Mycket allvarligt läge”

Antalet nyanmälda arbetslösa var i förra veckan fler än under finanskrisen och sedan första mars har nästan 50 000 personer varslats om uppsägning.

– Vi har inte sett högre varselsiffror i modern tid i Sverige. Det är ett mycket allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Regeringen utesluter enligt Nordmark inga åtgärder för att mildra krisen.

– Men vi kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb, säger hon.

3 tim
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Daniel Reinhardt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordic Choice Hotels inleder samarbete för att trygga våldsutsatta kvinnor och barn

I och med coronakrisen ökar också våldsbrotten mot två utsatta grupper - kvinnor och barn. Därför ska Nordic Choice Hotels nu bidra med akutboenden när de svenska jourhemmen blir fulla, säger hotellkedjan i ett pressmeddelande.

Det är tillsammans med Her House Foundation som hotellkedjan ska bidra med trygga boenden för kvinnor och barn på utvalda hotell och lägenheter runt om i Sverige. De uppmanar även andra aktörer att bidra med kunskap och pengar under pågående kris.

– Coronan har lett till en oro att resa och mötas vilket innebär att vi nu har kapacitet att bidra med boenden för kvinnor och barn. Det handlar om att i väntan på ett långsiktigt boende kunna tillbringa en natt eller två i den trygghet som ett dygnet-runt öppet hotell ger, säger Christian Lundén, Director of Projects Nordic Choice Hotels, i pressmeddelandet.

33 min
Läs mer om Företagarhjältarna under coronakrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer