TT/Maria Hansson
Brotten mot företagen

Så fick Simon stopp på brotten – när polisen svek

Stenkastning och sönderskurna däck. Flera medarbetare på Hemköp i Tjärna Ängar orkade helt enkelt inte mer, och sa upp sig. Men butikschefen Simon Nilsson gjorde allt i sin makt och har nu på egen hand lyckats stoppa brotten. ”Jag är oerhört stolt. Det här är integration på riktigt”, säger han.

”Var brukar din mamma handla?”.

”Hon handlar här”.

”Men om du fortsätter att bråka här så kommer hon ju inte att kunna göra det lägre”.

Denna ordväxling kan vara effektivare än polisbevakning och väktare. Det tycker i alla fall handlaren Simon Nilsson som äger Hemköpsbutiken i Tjärna Ängar i Borlänge. Sedan han tog över butiken i februari har han lyckats vända en utveckling som närmast kan beskrivas som livsfarlig för personalen och kunderna. Men det har skett genom stora personliga insatser och är förknippat med en hel del kostnader.

– Jag är en obotlig optimist på gott och ont, säger han.

Stadsdelen Tjärna Ängar är ett av de områden som polisen har pekat ut som ett så kallat riskområde – ett område som bland annat karaktäriseras av kriminell inverkan på lokalsamhället genom hot och påtryckningar, offentligt våld, narkotikahandel och utåtagerande missnöje mot samhället.

Stenkastning och sönderskurna däck

Hemköpsbutiken i Tjärna Ängar var tidigare i skottgluggen för den kriminella verksamheten i området.

– Det räcker med att googla Hemköp Tjärna Centrum så får du upp artiklar som berättar en massa elände. Det mesta hände för några år sedan, runt 2016. Det var alltifrån stenkastning på personalen, att personalens däck skars sönder och annat tumult runt butiken, säger Simon Nilsson.

TT/Maria  Hansson

Simon Nilsson bodde tidigare endast ett stenkast från butiken.

– Jag hade bra koll på butiken under den tid som det var som värst. Flera medarbetare slutade på grund av otryggheten. Jag hade mått fruktansvärt dåligt som arbetsgivare om mina medarbetare inte kände sig trygga på jobbet. Jag har gjort allt i min makt för att få bukt på det, säger Simon Nilsson.

Och bukt på problemet fick han också så småningom – men det var viktigt för honom att få göra saker på sitt eget sätt. Endast 32 år gammal har han redan hunnit vara chef på flera olika ställen och branscher. Han var restaurangchef för McDonalds när han var 19 år och har drivit tre olika restauranger i Borlänge, Gävle och Hedemora. Han har också varit chef på Jysk och Elgiganten.

– Det är viktigt för mig att få bestämma själv hur saker ska genomföras. Jag har svårt att arbeta när en stor organisation ska styra mig, säger Simon Nilsson.

Vänt hopplös utveckling – lönsamheten tar fart

Och kanske är det just ägandet i sig som ger det engagemang som krävs för att vända en utveckling som ser hopplös ut. Förra månaden hände det som han har hoppats på länge. En lång nedåtgående trend i lönsamheten har nu vänt tillbaka uppåt.

TT/Maria Hansson
I somras var det en hiphop-buss här och jag stod och grillade korv och bjöd ungdomarna.

Det egna brottsförebyggande arbetet ser han som den stora anledningen. Här har han valt en egen metod – ett personligt relationsbyggande med lokalbefolkningen.

– Jag kan naturligtvis inte göra något åt gängkriminaliteten. Men jag tror att man kan lösa det mesta genom att vara en bra person gentemot sina medmänniskor. Jag har varit ute och träffat ungdomar på fritidsgårdarna. I somras var det en hiphop-buss här och jag stod och grillade korv och bjöd ungdomarna.

Han stod i fyra timmar och bjöd på korv den kvällen. Det var omkring femhundra korvar. Många personaltimmar hade lagts på förberedelser.

– Det är klart att sådant tar tid, kräver engagemang och kostar pengar, men man får igen det genom att man bygger förtroende, säger han.

”Okej, förlåt Simon”

Han ser också i sin vardag hur dessa relationsbyggande åtgärder ger resultat. När ungdomarna börjar bete sig oroligt i gallerian där butiken finns räcker det med att han växlar några ord med dem för att de ska bli lugna.

– Häromdagen sa jag till en kille i gallerian som körde omkring sin kompis på en kundvagn. ”Den går sönder om du gör så där”. ”Okej, förlåt Simon”, svarade han och slutade, säger Simon Nilsson.

– Jag vet vad som absolut inte hade fungerat i det läget – att ringa på ordningsvakter, säger han.  

Mitt arbete fortsätter och före jul ska jag tillsammans med Kulturhuset bjuda på ett gratis julbord här med mat från de kulturer som finns representerade i området.

Han har tillstånd att ha väktare i butiken men har aldrig utnyttjat det. Han menar att en vakt skulle det förstöra det jobb han har lagt ner på att skapa förtroende.

– Det skulle snarare ge en ”vi och dom”-känsla. Det är som med alla personliga relationer, det tar lång tid att bygga upp men kan raseras på ett ögonblick. Nu har jag byggt upp en trygg känsla för både personal och kunder. Jag är väldigt stolt över det, det är integration på riktigt. Men det finns massor kvar att göra, för detta är ett väldigt segregerat samhälle. Mitt arbete fortsätter och före jul ska jag tillsammans med Kulturhuset bjuda på ett gratis julbord här med mat från olika kulturer, säger han.

Handlare lägger 13 miljarder på förebyggande åtgärder

Men oavsett om man lägger det brottsförebyggande arbetet på relationsskapande åtgärder eller att anlita vakter och kamerabevakning så kostar det pengar – och inte bara för Simon Nilsson. Karin Johansson är vd på Svensk Handel och presenterar hisnande siffror.

– De svenska handlarna lägger årligen 13 miljarder kronor på brottsförebyggande åtgärder. Det motsvarar halva svenska polisbudgeten. Det är företagare som betalar detta ur sina egna fickor – till stor del på grund av misslyckad integration, säger Karin Johansson.

Svensk Handel gör kontinuerligt undersökningar om vilka frågor som medlemsföretagen anser vara de viktigaste som organisationen ska arbeta med.

– Det hör till saken att arbetsmarknadsfrågor och kollektivavtal rankas som viktigast. Men på andra plats kommer säkerhet och trygghet och frågan växer i betydelse. Undersökningar visar även att det blir alltmer hopplöst att anmäla brott till polisen. Statistik visar att det endast går en fällande dom på 1 500 butiksstölder, säger Karin Johansson.

Att butiker tvingas lägga ner i utsatta områden är något som kan få katastrofala följder för ett redan allvarligt problem. Butiker innebär något av ett nav och en trygghet för människor. Men när den försvinner riskerar de mörka krafterna att ta över, menar hon.

– Det ultimata beviset för att ett område börjar återhämta sig är när en butikskedja bestämmer sig för att etablera sig där igen, säger Karin Johansson.

Viktigt att få ungdomarna i jobb

Trots att allt pekar på att butikernas överlevnad är avgörande för ett utsatt område, menar Simon Nilsson att det politiska engagemanget från Borlänge kommun har varit mycket lågt.

– Bortsett från det samarbete jag har med det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggen så tycker jag att kommunen hjälper till extremt lite. De brukar berätta om alla grejer som de gör men jag vet inte riktigt vad det är. Det går inte att konservera ungdomar i fritidsgårdar, det är en sak som är säker i alla fall. Polisen syns inte heller till längre vid butiken, men det kan i och för sig ha sina fördelar också som jag var inne på tidigare, säger han.

Det viktigaste för integrationen, menar han, är i stället att försöka få ut dessa ungdomar i arbete. Men det är lättare sagt än gjort.

– Jag annonserade ut en 60-procentstjänst som butiksbiträde. Jag fick in 180 ansökningar. Men knappt någon av dem hade de kunskaper jag söker. De saknar erfarenhet och har i de flesta fallen inte ens gjort någon praktik, säger Simon Nilsson.

Detta har gjort att han dessvärre har mycket få anställda som kommer från just Tjärna Ängar.

– Under de åtta månader jag har funnits här har jag endast lyckats rekrytera en person härifrån som också har utländsk bakgrund. Han är driven, gjorde ett bra jobb, fick sommarvikariat och nu har han en visstidsanställning och jobbar några timmar i veckan, säger Simon Nilsson.

”Simon gör en viktig insats” – men ska inte ha hela ansvaret

Monica Lundin är Liberalernas kommunalråd i Borlänge, en kommun som styrs med S, C, L, MP och det lokala partiet OFA. Hon var den enda från kommunledningen som dök upp när Simon Nilsson bjöd in politikerna då han startade sin butik, förutom det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggens representant, Kenneth Persson (S).

– Oavsett var man bor ska det kännas tryggt. Simon Nilsson gör en viktig insats med sin butik. Det är fantastiskt att se hur näringslivet och civilsamhället är med och hjälper till för att skapa ett tryggt samhälle. Det är inte bara kommunen eller polisen som ska arbeta trygghetsskapande. Att skapa ett bra och trevligt Borlänge gör många tillsammans, säger Monica Lundin.

I det här fallet har handlaren på egen hand skapat en trygg miljö för sig och sina anställda. Ska det behöva vara så?

– Kommunen arbetar mycket med området tillsammans med andra aktörer. Tunabyggen har ett medborgarkontor där för att öka närvaron. Vi genomför medborgarlöften i form av närvarande områdespoliser. Tidigare, när problemen var större i området, agerade inte butiksägaren helt på egen hand. Men visst, det tog sig former som inte var acceptabla. Nu är det bättre, men självklart ligger inte det brottsförebyggande arbetet på Simon själv, säger Monica Lundin.

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna”

Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, kritiserar att de fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar LAS-förhandlingarna med arbetsgivarna.

– Det är beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna om trygghet och omställning. Vår ambition är fortfarande att driva förhandlingarna i hamn med både PTK och LO, säger Mattias Dahl.

Han fortsätter:

– Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början.

Mattias Dahl understryker att det förs långt gångna diskussioner om förbättringar på flera områden som är viktiga för LO: s medlemmar.

– Det rör sig om bland annat kompetensutveckling samt omställning vid arbetslöshet.
– Om inte parterna klarar att ta ansvar för förhållanden och regler på arbetsmarknaden så ökar risken för större politiskt inflytande och reglering. Det vore en mycket olycklig utveckling som inte skulle vara bra för vare sig arbetstagare eller arbetsgivare, säger Mattias Dahl.

3 tim
Arkivbild.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem LO-förbund drar sig ur LAS-förhandlingar

De fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar förhandlingarna med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om anställningsskydd och omställning, erfar Ekot.

Anledningen ska vara att parterna ville göra mer långtgående förändringar än utökade undantag från turordningsreglerna.

– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund inte längre är med i de här förhandlingarna, säger Sekos ordförande Valle Karlsson till Ekot.

Förhandlingarna startade efter att det stod klart att regeringen tillsammans med samarbetspartierna i enlighet med 73-punktsprogrammet vill göra förändringar i arbetsrätten.

4 tim
Mattias Dahl  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv beklagar att LO-förbund hoppat av

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl beklagar att fem LO-förbund hoppat av förhandlingarna med arbetsgivarna om anställningsskydd och omställning. I ett skriftligt uttalande till TT skriver han att det är märkligt att förbunden hoppar av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till:

”Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början”, skriver han.

De förbund som har hoppat av är LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna. Fackförbunden menar att arbetsgivarna gått alldeles för långt i sin avsiktsförklaring.

2 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS
Jimmie Åkesson  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

SD störst bland manliga LO-väljare – går om S

Sverigedemokraterna ökar och når sin högsta siffra någonsin i gruppen LO-anslutna män. Det visar SCB:s nya statistik som visar väljarkårens partisympatier.

Enligt mätningen anser 33,2 procent av de manliga LO-väljarna att de står närmast Sverigedemokraterna, jämfört med 28,1 procent i mätningen som gjordes i maj. Sverigedemokraterna går därmed om Socialdemokraterna som får stöd av 30,3 av de LO-anslutna männen.

Av samtliga LO-anslutna väljare svarar 27,3 procent att de sympatiserar med SD, vilket kan jämföras med 22,8 procent i maj.

I förra veckan presenterades SCB:s statistik över valresultatet om det hade varit riksdagsval i november 2019. I den mätningen fick SD 22,6 procent.

2 tim
Stefan Löfven Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Löfven sitter säkert i sitt parti – men kanske inte i riksdagen

Socialdemokraterna kan pusta ut en aning eftersom man fortfarande med marginal är största parti – men faran är därmed inte över. Det menar Expressens inrikespolitiske kommentator Viktor Barth-Kron.

– Statminister Stefan Löfven sitter säkert i sitt eget parti men kanske inte i Sveriges riksdag, säger han när han analyserar dagens SCB-mätning i Expressen TV.

Barth-Kron menar att trycket ökar på att Vänsterpartiet ska pressa regeringen, vilket i sin tur kan äventyra januarisamarbetet och i förlängningen regeringsmakten.

SCB:s partisympatimätning kan verka som ett lugnande medel på Socialdemokraternas opinionspanik eftersom partiet i mätningen behåller positionen som Sveriges största parti, skriver SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson i en analys.

SVT:s Mats Knutson skriver att regeringspartier ofta ligger lågt i opinionen i det här skedet av en mandatperiod, men att S ändå har uppenbara problem med trovärdigheten i frågor som dominerar debatten, som brottslighet och invandringspolitik.

3 dec
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DN/Ipsos: Större förtroende för SD:s politik

En mätning från DN/Ipsos visar hur förtroendet för SD:s politik stiger inom flera områden. Inom åtta av nio områden rankas partiet som topp tre, enda undantaget är området sjukvård. SD rankas som det parti väljarna har störst förtroende för inom invandring och området lag och ordning, något som även framgick av en Novus-undersökning i slutet av november. Samtidigt sjunker Socialdemokraterna på sju av de nio områdena.

6 dec
Läs mer om Opinionsläget
Alexander Ernstberger.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allra-rättegången

Åklagare yrkar på sju års fängelse för Ernstberger

Åklagaren yrkar på sju års fängelse för Allras tidigare vd Alexander Ernstberger under rättegångens slutpläderingar, skriver SvD Näringsliv.

Åklagaren vill även att medgrundaren David Persson ska dömas till mellan fem och sex års fängelse. Den före detta Allra-direktören bör dömas till fyra års fängelse och den tidigare chefen på Oak Capital till sju, enligt åklagarsidan.

Centralt i härvan kring det skandalomsusade pensionsbolaget finns misstänkta brotten trolöshet mot huvudman och mutbrott.

– Det har varit en oerhörd förslagenhet. Man har i princip gått hur långt som helst, sa åklagaren Thomas Hertz i tingsrätten.

21 min
Petra Frid/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Avlyssnande mobil hittad under Allra-rättegången

En mobiltelefon med inspelningsfunktionen påslagen hittades i rättssalen under Allra-rättegångens första dag, rapporterar SvD Näringsliv.

Att spela in under själva rättegången är tillåtet, men det är förbjudet under pauserna. Och det var då mobiltelefonen hittades.

– Det är få platser som är så hemliga som en rättssal. Tystnadsplikten är omfattande när det gäller överläggningar där rättens ledamöter pratar med varandra, säger åklagare Thomas Hertz till tidningen.

Olovlig avlyssning kan ge upp till två års fängelse. Hertz kräver nu att rätten agerar och har själv undersökt möjligheten att ta mobilen i beslag för att leta efter eventuella fingeravtryck. I ett brev till rätten skriver Hertz att det finns andra omständigheter som gör att han misstänker att det inte är någon nyfiken journalist som har lämnat telefonen.

21 okt
Läs mer om Allra-rättegången
Volvo XC40 P8 Recharge. Volvo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lista: Alla elbilar som finns ute 2020

En rad nya elbilsmodeller kommer att finnas på marknaden 2020. Ny Teknik har sammanställt en lista över alla modeller som finns att välja på.

Priset på elbilar har varit en hög tröskel för många bilköpare. Men batteribilarna håller på att sjunka i pris och vilket tillgängligheten.

Ny Teknik har sammanställt de elbilar som finns redan nu, men även kommer under 2020. Listan visar vilket prisbasbeloppsutrymme som krävs och vilket förmånsvärde bilmodellerna har, från under 238 000 till över en miljon kronor.

2 dec
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Långtidsarbetslöshet kan öka till högsta nivå på 20 år

Andelen arbetslösa och långtidsarbetslösa väntas öka de kommande åren, rapporterar Ekot som tagit del av en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

– Vi bedömer att vi kommer att nå den högsta nivån av långtidsarbetslösa sedan 1990-talet, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på myndigheten.

De bakomliggande orsakerna är konjunkturavmattningen som väntas urholka efterfrågan på arbetsmarknaden. De statligt subventionerade anställningarna har samtidigt blivit färre.

Arbetsförmedlingens prognos för 2020 och 2021 släpps i sin helhet senare i dag.

4 tim
Joakim Stymne.  Pontus Lundahl/TT
undefined

SCB bryter med Evry – ska samla in mer själva

Efter skandalen med felaktiga arbetslöshetssiffror bryter SCB med konsultfirman Evry och ska samla in mer statistik själva, rapporterar TT.

SCB gör redan i dag en del av datainsamlingen själva och kommer nu ”i viss utsträckning” att öka på den andelen, säger generaldirektören Joakim Stymne till TT.

Mängden statistik kommer att minska men enligt Stymne är det mer finfördelad statistik som kommer att försvinna. Den centrala statistik som är viktig för konjunkturbedömningar kommer SCB att kunna garantera, lovar Stymne.

– Det var inte bra att ha publicerat statistik som bidrog till att ge en felaktig bild, säger han.

12 nov
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer