TT/Maria Hansson
Brotten mot företagen

Så fick Simon stopp på brotten – när polisen svek

Stenkastning och sönderskurna däck. Flera medarbetare på Hemköp i Tjärna Ängar orkade helt enkelt inte mer, och sa upp sig. Men butikschefen Simon Nilsson gjorde allt i sin makt och har nu på egen hand lyckats stoppa brotten. ”Jag är oerhört stolt. Det här är integration på riktigt”, säger han.

”Var brukar din mamma handla?”.

”Hon handlar här”.

”Men om du fortsätter att bråka här så kommer hon ju inte att kunna göra det lägre”.

Denna ordväxling kan vara effektivare än polisbevakning och väktare. Det tycker i alla fall handlaren Simon Nilsson som äger Hemköpsbutiken i Tjärna Ängar i Borlänge. Sedan han tog över butiken i februari har han lyckats vända en utveckling som närmast kan beskrivas som livsfarlig för personalen och kunderna. Men det har skett genom stora personliga insatser och är förknippat med en hel del kostnader.

– Jag är en obotlig optimist på gott och ont, säger han.

Stadsdelen Tjärna Ängar är ett av de områden som polisen har pekat ut som ett så kallat riskområde – ett område som bland annat karaktäriseras av kriminell inverkan på lokalsamhället genom hot och påtryckningar, offentligt våld, narkotikahandel och utåtagerande missnöje mot samhället.

Stenkastning och sönderskurna däck

Hemköpsbutiken i Tjärna Ängar var tidigare i skottgluggen för den kriminella verksamheten i området.

– Det räcker med att googla Hemköp Tjärna Centrum så får du upp artiklar som berättar en massa elände. Det mesta hände för några år sedan, runt 2016. Det var alltifrån stenkastning på personalen, att personalens däck skars sönder och annat tumult runt butiken, säger Simon Nilsson.

TT/Maria  Hansson

Simon Nilsson bodde tidigare endast ett stenkast från butiken.

– Jag hade bra koll på butiken under den tid som det var som värst. Flera medarbetare slutade på grund av otryggheten. Jag hade mått fruktansvärt dåligt som arbetsgivare om mina medarbetare inte kände sig trygga på jobbet. Jag har gjort allt i min makt för att få bukt på det, säger Simon Nilsson.

Och bukt på problemet fick han också så småningom – men det var viktigt för honom att få göra saker på sitt eget sätt. Endast 32 år gammal har han redan hunnit vara chef på flera olika ställen och branscher. Han var restaurangchef för McDonalds när han var 19 år och har drivit tre olika restauranger i Borlänge, Gävle och Hedemora. Han har också varit chef på Jysk och Elgiganten.

– Det är viktigt för mig att få bestämma själv hur saker ska genomföras. Jag har svårt att arbeta när en stor organisation ska styra mig, säger Simon Nilsson.

Vänt hopplös utveckling – lönsamheten tar fart

Och kanske är det just ägandet i sig som ger det engagemang som krävs för att vända en utveckling som ser hopplös ut. Förra månaden hände det som han har hoppats på länge. En lång nedåtgående trend i lönsamheten har nu vänt tillbaka uppåt.

TT/Maria Hansson
I somras var det en hiphop-buss här och jag stod och grillade korv och bjöd ungdomarna.

Det egna brottsförebyggande arbetet ser han som den stora anledningen. Här har han valt en egen metod – ett personligt relationsbyggande med lokalbefolkningen.

– Jag kan naturligtvis inte göra något åt gängkriminaliteten. Men jag tror att man kan lösa det mesta genom att vara en bra person gentemot sina medmänniskor. Jag har varit ute och träffat ungdomar på fritidsgårdarna. I somras var det en hiphop-buss här och jag stod och grillade korv och bjöd ungdomarna.

Han stod i fyra timmar och bjöd på korv den kvällen. Det var omkring femhundra korvar. Många personaltimmar hade lagts på förberedelser.

– Det är klart att sådant tar tid, kräver engagemang och kostar pengar, men man får igen det genom att man bygger förtroende, säger han.

”Okej, förlåt Simon”

Han ser också i sin vardag hur dessa relationsbyggande åtgärder ger resultat. När ungdomarna börjar bete sig oroligt i gallerian där butiken finns räcker det med att han växlar några ord med dem för att de ska bli lugna.

– Häromdagen sa jag till en kille i gallerian som körde omkring sin kompis på en kundvagn. ”Den går sönder om du gör så där”. ”Okej, förlåt Simon”, svarade han och slutade, säger Simon Nilsson.

– Jag vet vad som absolut inte hade fungerat i det läget – att ringa på ordningsvakter, säger han.  

Mitt arbete fortsätter och före jul ska jag tillsammans med Kulturhuset bjuda på ett gratis julbord här med mat från de kulturer som finns representerade i området.

Han har tillstånd att ha väktare i butiken men har aldrig utnyttjat det. Han menar att en vakt skulle det förstöra det jobb han har lagt ner på att skapa förtroende.

– Det skulle snarare ge en ”vi och dom”-känsla. Det är som med alla personliga relationer, det tar lång tid att bygga upp men kan raseras på ett ögonblick. Nu har jag byggt upp en trygg känsla för både personal och kunder. Jag är väldigt stolt över det, det är integration på riktigt. Men det finns massor kvar att göra, för detta är ett väldigt segregerat samhälle. Mitt arbete fortsätter och före jul ska jag tillsammans med Kulturhuset bjuda på ett gratis julbord här med mat från olika kulturer, säger han.

Handlare lägger 13 miljarder på förebyggande åtgärder

Men oavsett om man lägger det brottsförebyggande arbetet på relationsskapande åtgärder eller att anlita vakter och kamerabevakning så kostar det pengar – och inte bara för Simon Nilsson. Karin Johansson är vd på Svensk Handel och presenterar hisnande siffror.

– De svenska handlarna lägger årligen 13 miljarder kronor på brottsförebyggande åtgärder. Det motsvarar halva svenska polisbudgeten. Det är företagare som betalar detta ur sina egna fickor – till stor del på grund av misslyckad integration, säger Karin Johansson.

Svensk Handel gör kontinuerligt undersökningar om vilka frågor som medlemsföretagen anser vara de viktigaste som organisationen ska arbeta med.

– Det hör till saken att arbetsmarknadsfrågor och kollektivavtal rankas som viktigast. Men på andra plats kommer säkerhet och trygghet och frågan växer i betydelse. Undersökningar visar även att det blir alltmer hopplöst att anmäla brott till polisen. Statistik visar att det endast går en fällande dom på 1 500 butiksstölder, säger Karin Johansson.

Att butiker tvingas lägga ner i utsatta områden är något som kan få katastrofala följder för ett redan allvarligt problem. Butiker innebär något av ett nav och en trygghet för människor. Men när den försvinner riskerar de mörka krafterna att ta över, menar hon.

– Det ultimata beviset för att ett område börjar återhämta sig är när en butikskedja bestämmer sig för att etablera sig där igen, säger Karin Johansson.

Viktigt att få ungdomarna i jobb

Trots att allt pekar på att butikernas överlevnad är avgörande för ett utsatt område, menar Simon Nilsson att det politiska engagemanget från Borlänge kommun har varit mycket lågt.

– Bortsett från det samarbete jag har med det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggen så tycker jag att kommunen hjälper till extremt lite. De brukar berätta om alla grejer som de gör men jag vet inte riktigt vad det är. Det går inte att konservera ungdomar i fritidsgårdar, det är en sak som är säker i alla fall. Polisen syns inte heller till längre vid butiken, men det kan i och för sig ha sina fördelar också som jag var inne på tidigare, säger han.

Det viktigaste för integrationen, menar han, är i stället att försöka få ut dessa ungdomar i arbete. Men det är lättare sagt än gjort.

– Jag annonserade ut en 60-procentstjänst som butiksbiträde. Jag fick in 180 ansökningar. Men knappt någon av dem hade de kunskaper jag söker. De saknar erfarenhet och har i de flesta fallen inte ens gjort någon praktik, säger Simon Nilsson.

Detta har gjort att han dessvärre har mycket få anställda som kommer från just Tjärna Ängar.

– Under de åtta månader jag har funnits här har jag endast lyckats rekrytera en person härifrån som också har utländsk bakgrund. Han är driven, gjorde ett bra jobb, fick sommarvikariat och nu har han en visstidsanställning och jobbar några timmar i veckan, säger Simon Nilsson.

”Simon gör en viktig insats” – men ska inte ha hela ansvaret

Monica Lundin är Liberalernas kommunalråd i Borlänge, en kommun som styrs med S, C, L, MP och det lokala partiet OFA. Hon var den enda från kommunledningen som dök upp när Simon Nilsson bjöd in politikerna då han startade sin butik, förutom det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggens representant, Kenneth Persson (S).

– Oavsett var man bor ska det kännas tryggt. Simon Nilsson gör en viktig insats med sin butik. Det är fantastiskt att se hur näringslivet och civilsamhället är med och hjälper till för att skapa ett tryggt samhälle. Det är inte bara kommunen eller polisen som ska arbeta trygghetsskapande. Att skapa ett bra och trevligt Borlänge gör många tillsammans, säger Monica Lundin.

I det här fallet har handlaren på egen hand skapat en trygg miljö för sig och sina anställda. Ska det behöva vara så?

– Kommunen arbetar mycket med området tillsammans med andra aktörer. Tunabyggen har ett medborgarkontor där för att öka närvaron. Vi genomför medborgarlöften i form av närvarande områdespoliser. Tidigare, när problemen var större i området, agerade inte butiksägaren helt på egen hand. Men visst, det tog sig former som inte var acceptabla. Nu är det bättre, men självklart ligger inte det brottsförebyggande arbetet på Simon själv, säger Monica Lundin.

Toppnyheter

Illustration.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

150 prover analyserade – nu får fler labb virustesta

Ytterligare åtta laboratorium i Sverige ska få analysera prover vid misstanke om viruset covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten enligt TT. Tidigare har alla prover skickats till myndighetens laboratorium i Solna.

Det rör sig om laboratorier i Umeå, Uppsala, Örebro, Skövde, Halmstad, Lund, Stockholm och Göteborg. Om några prover visar sig vara positiva ska de skickas till Folkhälsomyndigheten för bekräftelse.

Än så länge har myndigheten analyserat 150 prover. Ett av dessa har varit positivt.

27 min
Maratonlöpare. Inför Tokyo maraton har organisatörerna stängt ute allmänheten för att minska risken för smittspridning.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Enorm risk för Japan om corona fortgår till OS”

Om inte coronaviruset är under kontroll till sommaren – då OS i Tokyo går av stapeln – riskerar de ekonomiska skadorna bli enorma för Japan. Det säger analytikern Taro Saito enligt Reuters.

Viruset adderar till en redan nedåtgående spiral i Japan. I sista kvartalet 2019 sjönk Japans ekonomi 6,3 procent på årsbasis. Bland skälen nämner Reuters en kraftig momshöjning som bromsat konsumtionen, men också en ovanligt varm vinter som minskat försäljningen av vinterkläder. BNP-fallet är den snabbaste minskningen på sex år i landet.

4 tim
Resenärer går av Westerdam. Heng Sinith / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare varnar efter att resenärer släppts av

Att släppa av resenärerna på lyxfartyget Westerdam kan ha varit ett stort misstag, säger forskare till New York Times efter att det visat sig att en av dem testat positivt för det nya coronaviruset.

De 1 455 passagerarna har spridits för vinden sedan de tilläts gå av Westerdam i Sihanoukville i Kambodja i fredags.

Infektionsläkaren William Shaffner säger att beslutet kan ha varit en ”vändpunkt” för virusspridningen, som hittills varit relativt begränsad utanför Kina. Och epidemiologen Peter Rabinowitz säger att det nu kan bli svårt att följa smittspridningen.

– Det är en oroande tanke att de här resenärerna nu har rest över hela världen.

Idag 04:58
Läs mer om Coronavirusets spridning
Arkivbild.  Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ungdomskriminaliteten

Krönikor: Rånoffren väljs ut som av cirklande hyenor

Den senaste tidens uppmärksammade barnrån, i flera fall med grovt förnedrande inslag, begränsar unga pojkar till den grad att de måste vara på helspänn så fort de rör sig på allmän plats. Det skriver Kvartals Jörgen Huitfeldt i en krönika.

Han kallar rånen, där offren i vissa fall blivit kissade, på för ”exceptionellt fega” och menar att det finns vissa likheter med hur djur agerar.

”Likt hyenornas cirklande runt den sårade antilopen väljs ett offer ut.”

Expressens Fredrik Sjöshult har gått igenom ett hundratal domar om ungdomsrån. Han ser ingen särskild röd tråd, mer än att det rör sig om ”helt avskyvärda maktdemonstrationer” där förnedringen stärks när filmer sprids i sociala medier. Han nämner bland annat flera rån där offren tvingats kyssa rånarnas fötter.

Aftonbladets Oisín Cantwell menar att utvecklingen måste vändas, men menar att viktiga nyanser går förlorade då många i debatten drabbats av en sorts masspsykos.

”När sådant sker är det nämligen bara en fråga om tid innan politikerna kommer springande med mindre begåvade lösningar.”

1 tim
Jacob Fraiman. TT/SVT
undefined

Exkriminell: Förnedrande inslagen har funnits länge

Förnedrande inslag i stil med det som flera unga rånoffer utsatts för har länge funnits mellan kriminella. Det säger Jacob Fraiman från organisationen Kris i SVT:s Agenda. Han tror att sociala medier spelar en stor roll i att frågan uppmärksammas mer och mer.

Med i Agenda fanns även kriminologen Felipe Estrada Dörner och den förre polisen Mustafa Panshiri. Estrada Dörner menar att rånen mellan ungdomar antagligen är bra många fler än vad som syns i statistiken, eftersom många inte vågar anmäla.

Panshiri ser en dystopisk framtid där svenskar startar medborgargarden om inte utvecklingen bryts snart, säger han.

Igår 20:46
Läs mer om Ungdomskriminaliteten
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

14 goda råd – så trimmar du din privatekonomi

Att oroa sig för sin ekonomi är aldrig kul. På sajten Företagande.se ger Olle Gordh, grundare och VD på Likvidum, sina bästa råd som gör att du får mer pengar över till annat:

1. Betala dina fakturor i god tid

2. Bygg upp en buffert

”Som en ekonomisk livlina”, så beskriver Olle Gordh en buffert som är något att falla tillbaka på om man plötsligt får oväntade utgifter.

3. Handla inte på avbetalning

”Men man ska komma ihåg att köp på avbetalning alltid är ett lån. Och precis som alla lån ska pengar betalas tillbaka, med ränta”, skriver Olle Gordh.

4. Undvika dyra krediter som snabblån

5. Se över dina lån

Ha i åtanke att kostnaden för lån kan variera avsevärt.

6. Välj rörlig ränta på lånet

”Utslaget över lånets löptid blir det i princip alltid billigare med rörlig ränta än med fast eftersom bankerna sätter sina fasta räntor med viss marginal i sin favör”, skriver Olle Gordh.

7. Håll igen på nätshopping

”Sätt en budget som slår fast hur mycket du får spendera på spontanköp varje månad, oavsett om köpet sker på nätet eller i butik”.

8. Storhandla smart

9. Använd kreditkortet smart

10. Skär ner på onödiga abonnemang

Se över vilka olika abonnemang du har och avsluta de som du faktiskt inte behöver.

11. Nej till onödiga försäkringar

12. Amortera på dina lån

”Det kan vara lockande att välja en lång återbetalningstid när du lånar pengar. Månadskostnaden blir lägre och du får mer pengar över. Men ju mindre och långsammare du betalar tillbaka på lånet desto mer kommer den totala kostnaden bli”, skriver Olle Gordh.

13. Sälj prylar du inte använder

14. Se över ditt elavtal

Priserna kan skilja sig väldigt mellan olika elavtal, se över vilket du har och om du kan få ett bättre elavtal någon annanstans.

1 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagarnas villkor

Så hårt slår vab-reglerna mot föräldrar som är företagare

Reglerna för vård av sjukt barn slår hårt mot den som är förälder och driver eget företag. Utebliven produktion, kostnader för vikarier och därpå sänkt SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) innebär en dubbelbestraffning, skriver organisationen Företagarna i en artikeln på sin hemsida.

– Förra året vabbade jag 50 dagar. Jag gick back 50 000 kronor, bara på att ta in vikarier. Att produktionen dessutom stod stilla var bara att tugga i sig, säger trebarnsmamman och företagaren Linda Isaksson, som driver en glashytta med butik i Piteå.

För enskilda företagare beräknas ersättningen utifrån ens SGI, som bestäms utifrån en förväntad inkomst av näringsverksamheten. Här kan man lätt hamna i en ond spiral, menar Linda Isaksson.

– Vabbar jag mycket under några år, som man ju gör när man har små barn, påverkar det företagets omsättning rejält. Det gör att min SGI sänks. Och så får jag ut ännu mindre i tillfällig föräldrapenning därefter, säger Linda Isaksson, som känner sig dubbelbestraffad eftersom hon både betalar skatt på sin vab-ersättning och för vikarien, men ändå sänk SGI.

– Det här drabbar hundratusentals företagare. Idag tvingas många företagande föräldrar att välja mellan sitt företag och sitt föräldraskap. Det är naturligtvis inte rimligt, säger Erik Ageberg, socialförsäkringsexpert på Företagarna.

Idag 09:52
Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slarv av regeringen – nu hotas privata investeringar

Det är hög tid att regeringen arbetar för en förlängning av godkännandet av investeraravdraget. Annars finns det en risk att investeringar inte berättigas avdrag, skriver Företagarna.

År 2013 infördes investeraravdraget som ger privatpersoner möjligheten att göra avdrag av investeringar i mindre företag.

Men avdraget kräver ett godkännande från EU-kommissionen, något som gällde framtill 31 december 2019. I höstas lämnade regeringen ett underlag för förlängning, men det godkändes inte av kommissionen. I mitten av december skickades därför en promemoria ut för remiss, men tiden är extrem knapp skriver Företagarna och listar två huvudsakliga negativa effekter av regeringens senfärdighet.

1. Det kan innebära flera begränsningar

I remissen föreslogs att investeraravdraget, vid ett uteblivet godkännande, ska föras över till den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER). Det riskerar begränsa vilka företags som omfattas, samtidigt som kontrolluppgiftsskyldigheten skulle utökas. Det skulle göra systemet krångligare.

2. Tidiga investeringar med avdrag blir formellt sett olagligt stöd

Det gäller för investeringar under perioden 1 januari till 31 juli, för vilka avdrag yrkas. Kring detta är informationen bristfällig.

Det här är beklagligt ur näringspolitiskt perspektiv, menar Företagarna som nu har lämnat in ett remissyttrande om den utsända promemorian.

–I sak är det givetvis bättre om investeraravdraget kan fortsätta tillämpas, än att det underkänns som olagligt stöd. De begränsningar som skulle bli nödvändiga för att tillämpa GBER på investeraravdraget är dock olyckliga och ett steg i fel riktning, säger Patrick Krassén, skattepolitiskt expert på Företagarna, till Företagarna.

21 jan
Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Privatisering av apoteken en lyckad hälsoreform”

Nu har det gått tio år sedan privatiseringen av apoteken vilket har lett till förbättrad service och ökad tilgänglighet, skriver representanter för Apoteket Hjärtat på DI Debatt.

Men branschen är inte utan dess utmaningar och för de kommande tio åren behövs nya åtgärder för att säkra den svenska vårdkedjan.

Det första är att regeringen säkrar utbildningsplatser så att framtidens farmaceuter kan ta över de som kommer att gå i pension de kommande åren.

För det andra behövs ökad tillgänglighet runtom i landet för att såväl städer som glesbygd ska ha god och tillgänglig service.

Vidare behövs också förbättrade kunskaper och förutsättningar inom e-hälsa. Digitaliseringen kan bidra till att frigöra välfärdsresurser, öka förståelsen för människors hälsobehov och skapa mer likvärdighet i hela landet.

Det behövs också större ansvar för ett mer hållbart samhälle. Förutom att se efter sina egna verksamheter behöver vi även ställer högre krav på läkemedelsföretagen.

Slutligen måste myndigheterna och läkemedelsindustrin ta större ansvar för att säkra att utbudet av mediciner möter efterfrågan, vilket i sin tur gör att alla mediciner finns på plats hos apoteken.

"Apoteken möter många människor i olika skeende i livet. Med detta följer ett stort ansvar. Apoteksbranschen är redo att fortsatt ta ansvar för att öka hälsan och välbefinnandet i hela landet", avslutar de.

11 feb
Läs mer om Företagarnas villkor
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Analyser: Veckans siffror kan bli rysare för Ingves

Veckans skörd av makrostatistik kan bli en plåga för Riksbanken, skriver DI:s Viktor Munkhammar. Det gäller en ny mätning av inflationsförväntningar samt KPIF-inflation för januari och SCB:s arbetslöshetssiffror för samma månad.

”För samtliga dessa tre statistikserier är sannolikheten för sämre utfall än Riksbanken räknar med större än den för bättre”, skriver Munkhammar.

Även om statistiken överraskar rejält negativt ska det mycket till för att minusräntan kommer tillbaka, lyder hans slutsats.

I en makrokommentar fokuserar Placeras Pekka Kääntä på onsdagens inflationssiffror som enligt honom kan bli en rysare. Både för Riksbanken och svenska kronan.

Senare i veckan väntar även Riksbankens penningpolitiska protokoll.

6 tim
Stefan Ingves.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Räntan lämnas oförändrad – utlovar nollränta till 2022

Riksbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad, något som en enig analytikerkår var övertygad om på förhand.

"Såväl den globala som den svenska ekonomin har utvecklats i linje med Riksbankens prognoser i december och utsikterna för inflationen och konjunkturen är i stort sett oförändrade”, skriver Riksbanken.

Inför räntebeskedet beskrev Swedbanks Andreas Wallström en oförändrad styrränta som det ”mest händelselösa beskedet i modern tid.”

Riksbanken lovar också nollränta till 2022. Senast reporäntan ändrades var 18 december 2019, då räntan höjdes från − 0,25 till dagens 0,0.

12 feb
Läs mer om Riksbankens räntepolitik