Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Så får vinet sin unika karaktär

Terroir är ett vanligt förekommande ord i vinsammanhang. En uttömmande förklaring kan vara ganska komplex, men kort beskrivet är det förhållandet mellan jordmån och klimat.

Det förekommer inte bara i vin-vokabulären utan även när det gäller exempelvis te, choklad, humle och jordgubbar. Alla vet ju att inga jordgubbar smakar som svenska. Det beror på förhållandet mellan växtplatsen och vädret. Vissa år är bären godare än andra år.

Men nu gäller det vin. Det mest fascinerande när det kommer till terroir, är hur ett vin gjort på samma druva, tillverkat enligt samma metod och med likadan ambitionsnivå kan smaka så olika. Det är en spännande provning att jämföra olika växtplatser, gärna blint, och upptäcka skillnaderna. Nedan är ett par förslag på viner att jämföra.

Mousserande vin:

Ett mycket bra alternativ till äkta champagne. Men lika stringent, elegant och balanserad som champagne kan det aldrig bli. Här är det klassisk blandning av druvor, 63 procent pinot noir och 37procent chardonnay. Vinet är framställt enligt traditionell metod, där det genomgår en andra jäsning på flaska. I Sydafrika har man sedan 1992 börjat säkerställa kvalitén genom att märka flaskorna med Méthode Cap Classique.

Samma druvsammansättning men stor skillnad i doft, smak och textur. Det beror på den kalkrika jorden och det lite svalare klimatet som råder i Champagne. Dubbelt så dyr blir den då. Om man vill dricka bubbel ofta tycker jag det är bra att ha bägge alternativen hemma, en för vardag och en för fest.

Röda viner på druvan shiraz:

Sydafrikanska röda viner i allmänhet och shiraz i synnerhet tycker jag har en omisskännlig stil. Jag hittar lite brända och rökiga toner, till exempel rökt korv, lagerblad och vitpeppar. De är ofta fylliga, med massor av frukt.

Mina krokar på australiska röda viner är mint och eukalyptus. Särskilt mint. Och när det gäller shiraz så hittar jag ofta massor av kryddor, gärna vitpeppar, viol och sötlakrits.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer