Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vs företagen

Så driver Skatteverket företagare i konkurs

Skatteverket har ett unikt verktyg för att kräva in skatt. Advokater och rekonstruktörer varnar öppet för hur det leder till att företag drivs i konkurs. Men rädslan är också stor för att våga vittna om övertrampen – en person med stor erfarenhet av Skatteverkets metoder berättar anonymt för fPlus om myndighetens inställning att företagare är ”eviga fuskare”.

Alla företag kan hamna i ekonomiska trångmål: En kund som inte betalar i tid eller en företagare som blir sjuk. Då kan företagsrekonstruktioner fungera som en räddningsplanka för företag som i grunden har en sund affärsplan, men som har hamnat i en tillfällig svacka.

Därför är det olyckligt att det skatterättsliga företrädaransvaret riskerar att tvinga fram onödiga konkurser, menar Hans Andersson, advokat på Advokatbyrån Kaiding och ordförande för Rekonstruktörs- och konkursförvaltarkollegiet, Rekon.

– Det svenska systemet är en hämsko för lyckade rekonstruktioner, säger han.

”Frågan verkar ha tappats bort”

Trots att Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L innehöll 73 punkter så ratades förändringar kring företrädaransvaret.

Hans Andersson är mycket kritisk till att en lång rad utredningar som föreslagit förbättrade och moderna regler för rekonstruktioner inte lett till en faktisk förändring av lagstiftningen. 

– Regering och riksdag har under lång tid haft sin huvudfokus på sådana saker som straffrätt och regler för migration. Vikten av att ha välfungerande regler för att hjälpa företag i ekonomiska svårigheter verkar ha tappats bort.

Flera i rekonstruktörsbranschen vittnar om problem, inte minst kring Skatteverkets agerande. En källa, som vill vara anonym, berättar för fPlus att Skatteverkets handläggare ofta har inställningen att företagare är eviga fuskare och därför sätter stopp för rekonstruktioner som uppenbart har goda möjligheter att lyckas. Handläggarnas praxis skiljer sig från kontor till kontor och ”småpåvar” styr, enligt källan som menar att situationen gör det svårt att ge råd till företagare.

Kaiding, TT, Rättvis Skatteprocess

Gräddfil när det gäller att driva in skatt

Att Skatteverkets handläggare kan skruva på sig när rekonstruktion, ackord och anstånd kommer på tal är kanske ingen slump? Vid en rekonstruktion kan Skatteverket behöva acceptera ackord och skriva ned skulden. Samtidigt har myndigheten en unik möjlighet att driva in hela skulden via företrädaransvaret.

– Skatteverket har en gräddfil när det gäller att driva in skatt, som typiskt sett minskar incitamenten att medverka till skuldnedskrivningar och rekonstruktioner, säger Hans Andersson.

– Advokater och skatterådgivare framför ofta kritik mot den hårda tillämpningen av företrädaransvaret, vilket Skatteverket tyvärr viftar bort. Samtidigt är myndigheten inte transparent i hur regeln tillämpas, så det är omöjligt att avgöra vilka fall de släpper innan de nått domstol, säger Carl Göransson, vd för Rättvis Skatteprocess.

Strikt ansvar – ”ödesdigra konsekvenser”

Aktiebolag är alltså inte så skyddade som många tror. Det så kallade företrädaransvaret innebär att en företagare som råkar i betalningssvårigheter med närmast automatik kan bli personligt ansvarig för bolagets förfallna skatteskulder, förklarar Hans Andersson. Om skatten betalas en dag för sent anses företrädaren ha varit grovt oaktsam, vilket i den praktiska tillämpningen innebär ett strikt ansvar för bolagets skatter. När Skatteverket väljer att driva in bolagets skatter via personligt betalansvar kan resultatet bli konkurs för både bolaget och den enskilde.

– Skatteverket brukar motivera sin gräddfil med att de inte kan välja sin gäldenär. Men det argumentet håller inte, säger Hans Andersson.
– På grund av den stränga tolkningen av grov vårdslöshet riskerar även personer som har försökt göra rätt för sig att bli betalningsansvariga för bolagets skulder. Ett utdömt företrädaransvar får ofta ödesdigra konsekvenser för en persons privatekonomi, säger Carl Göransson.

Företagare snabba med att kasta in handduken

Så länge företrädaransvaret finns kvar lever företagare farligt, menar han. När en skatteskuld väl har förfallit är företagare i princip helt oskyddade mot Skatteverket och Kronofogden. Enda sättet att undvika personligt ansvar är att ansöka om rekonstruktion eller konkurs senast på förfallodagen. Följden blir att företagare ansöker om konkurs även om de tror att företaget skulle kunna komma på fötter igen, berättar Hans Andersson.

– Företagare är snabba med att kasta in handduken, för att inte drabbas personligen. På det sättet riskerar regelverket att leda till onödiga konkurser, säger han.

Carl Göransson gör samma bedömning.

– Som entreprenör eller småföretagare tror jag inte man vill stå med risken att få betala skatten ur egen ficka om de kortsiktiga betalningsproblemen mot förmodan skulle bli bestående, säger han.

Även om företaget är i en rekonstruktionsprocess och omfattas av ackordet, så kan företrädaren vara i riskzonen. Hotet om personligt betalningsansvar ligger nämligen latent.

Om skatten förfaller under räddningsaktionen så kvarstår hotet. I ett sådant fall är alltså rekonstruktionen nödgad att lyckas.

Uppmanar stressade bolag att genast avveckla

Att skattelagstiftningen i Sverige uppmanar stressade bolag att genast avveckla verksamheten, trots att de skulle kunna överleva och på sikt bidra med skatteintäkter och jobb, är inte alls bra, anser Hans Andersson. Att försöka rädda bolaget under hot gör det inte direkt lättare att tänka klart och hitta lösningar, påpekar han.

Lagen kring rekonstruktioner kan något drastiskt liknas vid att släpa omkring med en död hund i kopplet.

Egentligen är hela systemet kring både personligt ansvar och rekonstruktioner i behov av en kraftig omgörning, menar han.

– Lagen kring rekonstruktioner kan något drastiskt liknas vid att släpa omkring med en död hund i kopplet. Man försöker som praktiker hantera den bristfälliga lagstiftningen så gott det går, men situationen är inte optimal, säger han.

Men hur ska företagare skydda sig så länge dagens regelverk gäller?

Först och främst gäller det att söka hjälp i tid, innan skatten förfaller, påminner Hans Andersson. Skulder till Skatteverket är farliga eftersom oaktsamhetskravet tillämpas så strikt.

– Det borde rensas i rabatten när det gäller företrädaransvaret, och en regel för uppkomst av personligt ansvar för företrädaren borde gälla alla borgenärer. Men än så länge ser det inte ut så, säger han.

I ett drömscenario söker företagare hjälp mycket tidigare, innan banken inte lånar ut mer eller säger upp checkkrediter.

– Gäldenärer ropar på hjälp för sent och försöker alltför länge fixa situationen på egen hand. Det bästa vore att företagen sökte professionell hjälp i tid för att hantera sina betalningssvårigheter och få hjälp med att få bolaget på rätt köl igen, säger han.

Sverige har en särskilt omodern lagstiftning

Inom EU pågår ett intensivt arbete för att ta fram regler som skapar förutsättningar för att ge bolag en andra chans, berättar Hans Andersson. Sverige däremot ligger än så länge i bakvattnet och imponerar inte i internationella jämförelser på området. Sverige har en särskilt omodern lagstiftning när det gäller att hjälpa bolag som hamnat i ekonomiska trångmål, varnar han.

– Insolvensrätten i ett land kan vara tillväxtgivande eller tvärtom verka hämmande för företagsklimatet. Och det ser inte bra ut i Sverige. Här får företagarna inte i tillräcklig utsträckning möjlighet till en andra chans, säger han.

Fotnot: Imorgon svarar Skatteverket på kritiken

Toppnyheter

Illustrationsbild.  REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Två misstänkta fall av coronaviruset i Finland

Två kinesiska turister har sökt vård i Ivalo i norra Finland efter att ha fått influensaliknande symtom som kan vara coronaviruset, rapporterar Svenska Yle.

Proverna ska nu skickas på analys och ett preliminärt resultat väntas under fredagseftermiddagen.

– Den kinesiska familjen turistar i Lappland sedan några dagar. De har kommit dit från Wuhan i Kina via Norge, säger infektionsöverläkaren Markku Broas till Svenska Yle.

2 tim
En kvinna med ansiktsmask i staden Wuhan Achmad Ibrahim / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina bekräftar nytt dödsfall utanför staden Wuhan

Lokala myndigheter i Kina bekräftar att ytterligare en person har dött i coronaviruset utanför sjukdomens smittcentrum i provinsen Hubei, rapporterar AFP.

Dödsfallet inträffade i den nordöstra provinsen Heilongjiang som gränsar till Ryssland, omkring 200 mil från staden Wuhan som är sjukdomens epicentrum.

På torsdagen bekräftades det första dödsfallet utanför Hubei-provinsen, en 80-årig man som diagnostiserats med sjukdomen och dog den 22 januari.

Enligt den kinesiska hälsomyndigheten har antalet konfirmerade fall av den sarsliknanden virussjukdomen nu stigit till 830.

3 tim
Sjukvårdspersonal i Kina. Dake Kang / TT NYHETSBYRÅN
undefined

14 personer har testats för viruset i Storbritannien

14 personer i Storbritannien har undersökts för coronaviruset från Kina, rapporterar Sky News. Fem av provresultaten ska vara negativa och man inväntar fortfarande svar på de resterande nio undersökningarna.

Två av personerna som undersökts ska ha fått influensa efter att ha rest till Wuhan i Kina, provinsen där sjukdomsutbrottet tros ha börjat.

I nuläget har coronaviruset dödat minst 18 personer och smittat över 600 personer i världen.

Igår 23:32
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Ursula von der Leyen, Michel Barnier och Charles Michel. TT/Twitter
Brexit - förhandlingarna

Brexitavtal signerat av EU-toppar – omröstning väntar

EU:s högsta ledare har formellt godkänt Storbritanniens brexitavtal, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

”Charles Michel (Europeiska rådets ordförande reds. anm.) och jag har precis skrivit under Storbritanniens uträdesavtal, vilket öppnar upp för att det ska gå igenom EU-parlamentet”, skriver hon.

På torsdag nästa vecka ska EU-parlamentet rösta om avtalet.

1 tim
Brittiska drottningen. CHRIS RADBURN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Drottningen har skrivit under – allt klart för brexit

Den brittiska processen för att lämna EU är nu formellt avslutad, sedan drottning Elizabeth skrivit under brexitlagstiftningen som tidigare klubbats av parlamentets båda kammare, skriver AFP.

Senare under torsdagen väntas även EU-parlamentets konstitutionella utskott rösta ja till avtalet, skriver TT. Därefter återstår bara för parlamentet som helhet att rösta ja när det samlas på onsdag i Bryssel.

Slutligen ska utträdet formellt godkännas av samtliga medlemsländer, innan britterna kan lämna unionen sent på kvällen 31 januari.

Igår 16:56
Boris Johnson i parlamentet på onsdagskvällen JESSICA TAYLOR / AFP
undefined

Brexitlagen igenom sista hindret – på väg bli lag

Storbritannien har tagit ytterligare ett steg mot att lämna EU den 31 januari när brexitlagstiftningen under onsdagskvällen gick igenom det sista skedet i parlamentet. Det enda som återstår för för lagen att träda i kraft är att drottningen ska ge sitt samtycke, något som kan ske redan under torsdagen, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Överhuset hade försökt få in några ändringar i lagen, rapporterar Reuters, bland annat rörande skydd för barn som ensamma kommer till Storbritannien. Men Boris Johnson har motsatt sig alla ändringar, och överhuset valde till slut att släppa igenom lagen.

Innan utträdet blir helt klart ska även Europaparlamentet godkänna avtalet, något som väntas ske den 29 januari.

22 jan
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Högsta domstolen meddelade dom i det uppmärksammade målet mellan staten och Girjas sameby på torsdagen. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Lagar grundade i etnicitet är inte rätt väg

Statsminister Stefan Löfvens humör, den svenska cancervården och Högsta domstolens beslut gällande Girjas sameby är några av ämnena som tas upp på dagens ledarsidor.

”Var inte så sur, Stefan Löfven”, skriver ledarskribenten Eva Franchell i Aftonbladet. Trots att det råder dystra politiska tider var det inte bättre förr menar hon och drar bland annat paralleller till 1970-talets diktaturer i Europa.

Det är bortom all anständighet att människor dör i onödan i väntan på cancervård i Sverige, skriver Expressens ledarsida. För att råda bot på situationen måste sjukvården prioritera och vårdgarantier riktas mot de allvarligast sjuka, skriver tidningen på ledarplats.

SvD:s ledarskribent Jesper Sandström tar upp Girjas sameby som efter en lång rättstvist nu får ensamrätt att besluta över jakt- och fiskerättigheter. Sandström menar att den liberala linjen måste vara att motsätta sig lagstiftning grundad i etnicitet, oavsett om den försvaras av samer eller av andra nationalister.

Sydsvenskans ledarsida menar istället att det inte är mer än rätt att samebyn vann mot svenska staten. ”Den största vinnaren är kanske, trots allt, ett lite mer anständigt Sverige”, skriver man.

1 tim
Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Det brådskar att välja snabbare klimatpolitiska spår”

På tisdagen inleddes World Economic Forum som samlar världens ledare i den schweiziska staden Davos. Som väntat hamnade klimatets utmaningar högt på agendan.

”Arbetet för att bromsa klimatförändringarna går oroväckande långsamt”, skriver Sydsvenskans ledarsida. De har tagit del av en ny undersökning från PwC som visar att världens företagsledare oroar sig för den ekonomiska utvecklingen.

Men trots att en grön trend är på gång krävs det stora klimatpolitiska åtgärder för att stimulera den utvecklingen, skriver Sydsvenskan.

Carolin Dahlman på Kristianstadsbladets ledarsida skriver att Greta Thunbergs anklagelser mot tidigare generationer är grundlös.

”Näringslivets långsiktigt hållbara förslag, finansvärldens ekonomiska muskler och forskarnas påhittighet finns där. Det enda de behöver för att lugna klimatpaniken är resurser – det vill säga mer pengar och ekonomisk tillväxt”, skriver Carolin Dahlman.

Richard Böhme på Östersunds-Postens ledarsida skriver att Trumps tal i Davos snarast var att likna med en valkampanj. Han ser en ny strategi hos den ovanligt lugna amerikanska presidenten som uppvisade en betydligt mer optimistisk sida.

”Nu var udden riktad mot alla ’domedagsprofeter’ som inte ville inse att vi lever i den bästa av världar. Alla cyniker som bara hänger läpp och inte glatt blickar mot den ljusa framtiden”, skriver Richard Böhme.

Igår 16:44
Läs mer om Ledarsvepet
Avspärrning efter sprängning i Malmö. Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängningarna i Sverige

Endast sju dömdes för sprängdåd under 2019

Trots att antalet anmälda sprängdåd ökade kraftigt under 2019 så har endast sju personer dömts, enligt en granskning som genomförts av SR Ekot.

– Det är svårt med den tekniska bevisningen när det har sprängts. Det mesta sprängs ju bort i samband med detonationen, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet till Ekot.

Totalt gjordes 257 anmälningar under förra året. Enligt polisen är det vanligaste motivet att skrämmas, inte att döda. Men i många fall tycks gärningsmännen vara likgiltiga för eventuella dödsfall.

– Vissa av laddningarna har varit så kraftfulla att det funnits en risk för det. Det struntar man uppenbarligen i, säger Marie Borgh.

1 tim
Sprängda adressen på Östermalm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sprängning på Östermalm kopplas till knarkcentral

Bostadshuset på Östermalm i Stockholm som utsattes för en explosion i förra veckan har använts som knarkcentral där kunder bland annat kunde köpa kokain och cannabis, enligt uppgifter till Expressen.

Tanken med knarkcentralen är att försvåra för polisen att skapa en beviskedja kring narkotikahandeln då försäljningen inte skedde direkt mellan säljare och köpare.

– De här personerna är proffs. Det är inte någon som odlar hemma om man säger så. Man kan köpa olika grejer, berättar en person som själv köpt narkotika på adressen för tidningen.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att bostadshuset på Östermalm använts som knarkcentral.

2 tim
Läs mer om Sprängningarna i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer