Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så blir nya reseavdraget – skattesmäll att vänta

Den 1 juli offentliggörs förslaget från utredningen om nya regler för reseavdrag. Mycket pekar på att det innebär en skattesmäll för dem som måste använda den privata bilen för resor till jobbet. ”Och det drabbar inte bara dem som bor på landsbygden, även i storstadsregionerna blir det märkbart dyrare att ta bilen till jobbet”, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarnas förening till fPlus.

Avståndet ska gälla. Det tycker regeringen som nu utreder framtidens reseavdrag. Men det kolliderar med regeringens egna ambitioner för klimatmålen, en eldrivna fordonsflotta och övertygelsen att hela Sverige ska leva. Allt pekar på kompromisser och stora risker för skattesmällar för dem som måste ta bilden till jobbet, rapporterar Expressen.

På ena planhalvan ett allt större bensinuppror, på den andra regeringens arbete på att göra om reseavdraget. Dagens avdragsgolv på 11 000 kronor och tidsvinst, ska troligen ersättas med ett avståndsbaserat avdrag.

Men den målsättningen kolliderar med en rad av regeringens klimatambitioner. Tanken på att hela Sverige ska leva, klarar sig knappast helskinnad ur en försämring av reseavdragen.

– Risken är att regeringen inte får ihop det här. Å ena sidan vill man klämma åt biltrafiken, å andra sidan ser man nog själva att det börjar gå ut över möjligheten för människor att få ihop liv och vardag. Och det gäller inte bara på landsbygden utan även före dem som bor i storstadsregionerna. säger Christian Ekström till fPlus.

Redan idag har reseavdraget, 18,50 per mil, urholkats av det höga bensinpriset där 60 procent är skatt. Dagens literpris ligger snubblande nära avdraget och täcker då enbart utlägget för bensinen, inte övriga driftskostnader på bilen.

– Det är inte otroligt att det pågår en dragkamp i regeringen som borde göra Socialdemokraterna lite skakiga. Det ska bli intressant att se hur det utvecklas, fortsätter Christian Ekström.

Den 1 juli offentliggörs förslaget från utredningen i och ytterligare en ambition är att förenkla regelverket. Skatteverket menar att reseavdraget är det avdrag som skapar flest fel i deklarationen.

– Situationen är densamma som i tidigare bedömningar av skattefelet. Eftersom det varken går att kontrollera eller informera bort skattefelet till rimliga kostnader är en regeländring ett rimligt alternativ. Just nu pågår en utredning om ett förändrat reseavdrag där en av många utgångspunkter är att skattefelet ska minska, säger Lars Lindvall, analytiker på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Toppnyheter

Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

18 000 personer ska testas för viruset i Stockholm

All vårdpersonal i Stockholm som inte redan har testats positivt för corona kommer att erbjudas tester, rapporterar TT. De omfattande testerna av omkring 18 000 vårdanställda och patienter inleds under nästa vecka och leds av Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Anledningen till att studien görs i Stockholm beror på att läget anses vara som mest allvarligt där just nu.

– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, till TT.

Studien kommer att pågå under två veckor.

2 tim
Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu inleds coronainspektion av Stockholms krogar

Miljöförvaltningen i Stockholm stad ska kontrollera att allt går smittsäkert till på krogarna i huvudstaden. Inspektionerna inleds under påskhelgen efter att man fått uppdraget från Smittskydd i Stockholm. Detta efter larm till Folkhälsomyndigheten om att det finns krogar som inte följer riktlinjerna om bordsservering och armlängds avstånd mellan gäster. Helene Jansson, restaurangägare på Strandvägen i centrala Stockholm, välkomnar kontrollerna.

– Vi har satt upp lappar på olika ställen som säger att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerna och det har fungerat jättebra, säger hon till Ekot.

2 tim
Taha Alexandersson under dagens presskonferens. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige har snart rustat intensivvården för 1 miljard

Kostnaden för Sveriges upprustning av intensivvården för att bemöta coronapandemin närmar sig nu 1 miljard. Det uppgav Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson under dagens presskonferens hos Folkhälsomyndigheten, skriver DI.

Antalet intensivvårdsplatser uppgår nu till 1 001 och i miljarden ingår även skyddsmaterial och 800 respiratorer.

– Arbetet pågår i en sådan takt att vi även i dag har 20 procent icke belagda platser för vård av kritiskt sjuka, sa Alexandersson enligt DI.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer