TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Så blev Afrika frihandelns hopp

När flera länder i Väst vänder frihandeln ryggen kliver Afrika fram som frihandelns hopp. Men trots optimism och ambitiösa handelsavtal är utmaningarna alltjämt många.

Efter Andra världskriget sammanflätades stora delar av världen genom globala handelsavtal och en tro på frihandel som motorn för välståndsskapande. Åren efter Berlinmurens fall 1989 tycktes bekräfta frihandelns och kapitalismens slutgiltiga seger över totalitarism och protektionism.

2019 vet vi att det enbart var en from förhoppning. I USA förordar toppskiktet i de två stora partierna protektionistiska principer, landets president vill bygga murar och starta tullkrig, och Europas främsta frihandelsvän ska lämna EU i slutet av oktober.

Detta är Afrikas sekel

Nyligen uppmanade The Economists ledarredaktion Europa att ta över frihandelns ledartröja, men i själva verket kan en annan kontinent vara frihandelns verkliga hopp: Afrika. I mitten av september under ett World Economic Forum-möte i Kapstaden, välkomnade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa ”Afrikas sekel”.

– Framtiden är lysande, den ser väldigt ljus ut för den afrikanska kontinenten, och om det någon gång kan sägas att Afrika definitivt är på uppgång, så är det nu. Detta är Afrikas sekel och vi vill använda det till att göra gott, sa Ramaphosa.

Den sydafrikanske presidenten har all anledning att vara optimistisk inför kontinentens framtid. Afrika har sex av världens tio snabbast växande ekonomier och i juli lanserade afrikanska ledare en frihandelszon, AdCFTA, som om den går igenom kommer att innefatta 1,3 miljarder människor.

– AfCTA:s framgång blir det verkliga testet på om vi kan uppnå den ekonomiska tillväxt som kan göra våra folks drömmar om välmående och livskvalité verklighet, sa Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi när planerna presenterades, enligt Reuters.

Enligt flera bedömare beror framgången på om medlemmarna verkligen sänker tullarna och andra handelshinder. Men om det lyckas så kan handeln öka med så mycket som 50 procent under de kommande decennierna och bli en ”ekonomisk game changer”, för att använda IMF:s beskrivning. Kina har sedan flera år tillbaka fått upp ögonen för potentialen och är kontinentens främsta handelspartner. President Xi Yinping har meddelat att landet ämnar öka sina investeringar under kommande år.

Afrika har fortfarande massiva problem

Men det är betydligt lättare att på ett storslaget sätt tala om Afrikas sekel än att verkligen genomföra det, varnar Fareed Zakaria, kolumnist i Washington Post och programledare på CNN:s 360.

– Afrika har fortfarande massiva problem när det gäller korruption och vanskötsel, för att inte tala om konflikter. Kontinentens lovande tillväxtstatistik reflekterar det faktum att Afrika är rikt på naturtillgångar och att en växande global ekonomi skapat hög efterfrågan på dessa produkter, sa Zakaria nyligen sitt tv-program.

Om kontinenten lyckas är i stor utsträckning upp till ländernas ledare då alltför många afrikanska ledare har stulit av sitt folk alltför länge, enligt honom.

– Afrikaner vet priset som de har betalat av att vara utestängda från globala marknader och handel och av att leva i länder som har begränsat privat ägande och företagande. De förstår att den enda riktiga och hållbara vägen ur fattigdom är att utvidga fria marknader, som är välskötta och väl reglerade av effektiva regeringar, sa Zakaria i sitt tv-program.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Frihandelns framtid

Toppnyheter

Utrikesminister Ann Linde och resenärer på Arlanda.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

UD beslutar om reseråd var 14:e dag: ”Stor osäkerhet”

Utrikesdepartementet kommer att ta beslut om reserekommendationer var fjortonde dag under sommaren, rapporterar TT.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att anledningen är att andra länders restriktioner kan komma att förändras snabbt. Hon pekar bland annat på Grekland som först öppnade för resor från Sverige men sedan ändrade sig.

– UD:s bedömning är det råder stor osäkerhet rörande globalt resande, säger Linde till nyhetsbyrån.

Datumen då reseråden kan uppdateras är 15 juli, 29 juli och 12 augusti.

18 min
Iva på Södertälje sjukhus.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minskad dödlighet bland iva-patienter: ”Ger hopp”

Dödligheten inom 30 dagar för covidpatienter som vårdas på intensivvårdsavdelning har minskat kraftigt, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret som SVT kartlagt.

I mars var mortaliteten 34 procent, i april 19 procent och i maj endast fyra procent.

– Det är hoppingivande och glädjande, men kräver också en djupare analys, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinska universitetssjukhuset.

Han och andra läkare som SVT pratat med menar att läkemedel och lärdomar ligger bakom utvecklingen.

6 tim
Fönster/Sjuksköterska sätter dropp. TT
undefined

Grannen nekades vård – ”Anna” gav dropp i smyg

När sjuksköterskan ”Anna” inte lyckades få vård åt sin covidsjuka och uttorkade granne tog hon saken i egna händer. Genom fönstret gav hon honom dropp i smyg tills läget förbättrades, rapporterar Dagens Nyheter.

Hon beskriver att hon kände sig maktlös och är kritisk till det hon menar är en motvilja att ge lättare behandling till covidsmittade som ännu inte blivit svårt sjuka.

Även Inger Brolin tog egna initiativ för att rädda sin covidsjuke make Christer, skriver SvD. När hans äldreboende i Bromma bedömde att ”det bara finns en utgång” krävde Inger ändå ambulans – och Christer överlevde. Nu ska boendet granskas av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

”Elhaveriet är ett hot mot klimatmålen”

Regeringens nonchalanta attityd till landets elförsörjningsproblem är inte försvarbar – nu krävs krafttag för att undvika kollaps i elnätet, skriver Lina Håkansdotter i en debattartikel på Altinget.

Med dagens förutsättningar minskar incitamenten för företag att investera sig in i ökat elberoende, och långsiktigt får detta konsekvenser för klimatmålen. Länge har energipolitiken subventionerat in vindkraft som inte efterfrågats och nu befinner vi oss i en kris som är svår att lösa, menar debattören.

”Sätt ett mål för leveranssäkerhet, trygga den elförsörjning vi redan har på plats och ge Svenska kraftnät möjlighet att skyndsamt bygga ut överföringsförbindelserna inom landet”, skriver Lina Håkansdotter.

2 tim
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Läs mer om Den akuta elkrisen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
BIlder från delstaten Arizona, USA. TT
undefined

Högsta dygnssiffran i USA – Arizona ny virus-hotspot

Över 59 000 människor konstaterades smittade av coronaviruset i USA under onsdagen – högsta siffran någonsin, enligt tidningen New York Times databas. Minst fem delstater – Missouri, Texas, Tennessee, Utah och West Virginia – rapporterade sina högsta dagliga siffror någonsin i går.

Arizona tampas med ett omfattande utbrott som börjar bli svårt för sjukhusen att hantera och senaste veckan har dagligen 3 600 nya fall konstaterats. I går hamnade delstaten i topp över NYT:s lista över virus-hotspots i världen, som mäter spridningen av viruset i förhållande till folkmängden.

Idag 03:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Elon Musk. BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Tesla

Musk: Tesla ”väldigt nära” självkörande fordon

Elon Musk uppger att Tesla är ”väldigt nära” att utveckla helt självkörande fordon, i ett förinspelat inslag i världskonferensen för AI i Shanghai skriver Bloomberg.

Musk säger i intervjun att bolaget löst de flesta utmaningarna för att fordonen ska uppnå självkörningsnivå 5, vilket innebär att fordonen är autonoma utan mänsklig inblandning i alla typer av trafik.

Innan året är slut tror Musk att de grundläggande nivåerna för självkörandenivån kommer att ha uppnåtts och uppger att ”det inte finns några fundamentala hinder”, skriver Bloomberg.

2 tim
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tesla slår ut sina kinesiska konkurrenter – tre i konkurs

Sedan Tesla lanserade sin fabrik i Kina har deras försäljning ökat rekordartat. Under det senaste halvåret har minst tre andra lokala kinesiska aktörer kastat in handduken, skriver Bloomberg.

Förra veckan gick elbilstillverkaren Byton Limited i konkurs efter att Teslas grepp om marknaden hårdnat och den amerikanska jätten säljer nu en fjärdedel av världens elfordon, skriver nyhetsbyrån.

En anledning till att de mindre företagen slås ut är att deras svårighet att få tillgång till riskkapital. Dessutom har efterfrågan på deras fordon minskat bland de rika i Kina när Teslas märke stärkts.

5 tim
Läs mer om Krisen i Tesla