Designern Ida Sjöstedt med sin kopierade klänning. Någon har sålt kläder under hennes varumärke, med falska etiketter, på nätet. Det är det första kända fallet där en svensk designers kläder har piratkopierats, enligt polisen Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Brotten mot företagen

Så avslöjar du en piratkopia

Det är inte enligt svensk lag olagligt att köpa en piratkopierad vara, vilket det är i en del andra länder. Däremot kan det vara idé att vara på sin vakt och PRV har några enkla tips för att avslöja en förfalskning.

Vem har tillverkat eller säljer varan?

Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer. Du bör inte köpa kända märkesvaror som säljs på stranden, gator eller torg. Solskyddsmedel bör du handla på apotek, eller hemma innan en resa. Var uppmärksam på om butiken säljer många olika lyxmärken. Då är det sannolikt piratkopior. Spontanshoppa inte leksaker och andra produkter på stranden eller i anslutning till den. Det som verkar vara ett fynd kan i slutändan kosta betydligt mer än det smakar.

Hur ser förpackningen ut?

Undersök förpackningen. Kontrollera att det är samma varumärke på förpackningen som på den köpta varan. Dyra modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar. Kontrollera var produkten är tillverkad. Kopior av skönhetsprodukter och parfym kan ge svåra allergiska reaktioner. Be gärna den svenska distributören för varumärket, genom tillverkningsnumret på förpackningen, spåra om produkten är tillverkad i originalfabriken.

Vad har varan för kvalitet?

Undersök material och detaljer. På en piratkopia är materialet ofta av sämre kvalitet. Titta noga på sömmar och etiketter. På en piratkopia är de ofta felsydda och slarviga. Kolla så att varumärket är rättstavat och att inga detaljer i logotypen saknas. Kontrollera även foder och fickor. Insidan ska vara lika välgjord som utsidan. Förfalskare har sällan en bra bild av insidan av till exempel en väska eftersom de vanligtvis arbetar från fotografier.

Läs etiketterna och tvättråden

Vad står det egentligen: ”Tvattas med liklnande faljer” Så stavar knappast en seriös tillverkare. Felstavningar på etiketter och tvättråd är mycket vanligt eftersom piratproducenterna inte har en aning om vad de skriver.

Är priset rimligt?

Var uppmärksam på priset på kläder, klockor och smycken. Är priset för bra för att vara sant så är det troligtvis inte heller sant. Jämför vad varan kostar i en äkta märkesbutik. 

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer