TT/Ernst Henry Photography AB
Företagarjouren

Så ändrar du avtalet med kommunen i kristider

Företag som tecknar avtal med en kommun kan få lättnader eller leveransbefrielse i kristider. ”Det finns ett gummiband i lagstiftningen, så ha en dialog med era leverantörer och fortsätt köp”, uppmanar upphandlingsexpert Ellen Hausel Heldahl.

En samhällsekonomi på sparlåga gröper stora hål i företagens ekonomi. En kategori som går en tuff och tät batalj med oro och osäkerhet är de som ingått avtal med en kommun om leveranser av varor eller tjänster.

Finns det möjlighet att få lättnader eller leveransbefrielse i kristider när likviditeten sinar, ratingen dalar och de finansiella musklerna förtvinar?

Svaret är ja.

– EU-direktivet ger myndigheter vissa möjligheter att göra ändringar i avtal liksom i ramavtal och därmed underlätta för leverantörer. Det finns ett gummiband i lagstiftningen, säger upphandlingsexpert Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv.

Åtgärdskatalogen spänner från att gå igenom ska-kraven en extra gång, kanske förkorta anbudstiden, fundera över vilka ekonomiska krav som ställs på leverantören till att beställaren ser över riskfördelningen i avtalet, så att inte alltför stor börda läggs på leverantören.

Det vore bekymmersamt om vi kommer i ett läge där privata företag inte uppfyller alla krav och inte klarar att leverera till offentlig sektor. I kristider är det bra om kommunerna gynnar det lokala näringslivet. Kom ihåg att redan före pandemin hade 41 procent av alla upphandlingar i genomsnitt bara ett eller två anbud.

Ellen Hausel Heldahl uppmanar beställare att använda utrymmet som lagen ger att förändra i rådande avtal innan man gör en direktupphandling.

– Se över avtalet, hur de är konstruerade. Många leverantörer har kapacitet att vara en fullgod avtalspartner, konstaterar hon.

Huvudregeln är att upphandlande kontrakt och ramavtal inte får ändras utan att det genomförs en ny upphandling. Men det finns undantag som anger i vilka fall en ändring är tillåten.

Det är möjligt om det är fråga om ändringar av mindre värde, justeringar som genomförs i enlighet med en ändrings- eller optionsklausul, genom kompletterande beställningar eller till följd av oförutsebara omständigheter.

– Direkttilldelning får ske vid, vad lagstiftaren kallar för, synlig brådska. En produkt, exempelvis ett nytt läkemedel eller ett visir, måste finnas omgående på marknaden. Det går inte att vänta 30 dagar på annonseringstid och därefter tilldelningsbeslut.

Vid ändringar av mindre värde får den övergripande karaktären av ett avtal inte ändras. Dessutom får värdet av ändringen inte överstiga tio procent av upphandlingsavtalets totala värde.

En ändrings och optionsklausul måste vara inskriven i upphandlingsavtalet för att den ska gå att åberopa.

– Men omfattningen och arten ska tydligt anges. Även en prisjustering och byte av leverantör är möjligt men det kräver också att det är inskrivit i avtalet. Extra viktigt är att tänka efter före i kristider, säger Ellen Hausel Heldahl.

En kompletterande beställning kräver att förändringen inte överstiger 50 procent av det ursprungliga värdet på upphandlingen.

Beställningen måste också anses som nödvändig, att leverantören inte kan ersättas av ekonomiska och tekniska skäl samt att ett byte innebär problem eller en fördyring av det ingångna avtalet, förtydligar Hausel Heldahl.

Ett avtal får även ändras, utan att en ny upphandling äger rum, om det är något som myndigheten inte kan påverka. Värdet på den oförutsedda omständigheten får inte öka med mer än 50 procent av det ursprungliga avtalsvärdet.

Enligt reglerna finns det också en möjlighet för en upphandlande myndighet att byta ut en leverantör i ett upphandlat avtal.

Men det förutsätter att den nya leverantören uppfyller de kvalificeringskrav som ursprungligen fastställdes och helt eller delvis tar den ursprungliga leverantörens ställe.

Ersättaren måste ta på sig alla ska-krav som finns i det ursprungliga upphandlingsdokumentet. Ju fler ska-krav, desto svårare att hitta en ersättare. Men det handlar inte om att ett företag säljer avtal till ett annat företag. Det får inte göras några ändringar i villkoren, enligt Ellen Hausel Heldahl.

En ändring anses vara väsentlig om den inför nya villkor som, om de hade ingått i den ursprungliga upphandlingen, skulle ha medfört att andra anbudssökande bjudits in att lämna anbud, att andra anbud skulle ha ingått i utvärderingen eller att ytterligare leverantörer skulle ha deltagit i upphandlingen.

– Den ekonomiska jämvikten får inte ändras. Vinsten får till exempel inte fluktuera från säg tre procent till tjugo procent, säger upphandlingsexpert Ellen Hausel Heldahl.

När hon summerar pekar hon på tre saker en myndighet kan göra i kristider:

Prata med era leverantörer. Hur ser läget ut vad gäller till exempel sjukskrivningar och supply chain?

Ha en dialog vid leveransproblem. Vad kan levereras och vilka åtgärder kan vidtas för att säkerställa myndighetens behov. I rådande läge är det inte rätt tid att vidta rättsliga åtgärder vid leveransproblem, till exempel viten.

Fortsätt köp. Köpstopp leder bara till att den ekonomiska krisen fördjupas, eftersom fler företag riskerar konkurs. 

Toppnyheter

Flygplats.  TT
undefined

Januaripartierna överens om miljardpaket till flyget

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har kommit överens om ett miljardstöd till svenska flygplatser som påverkats av coronakrisen, rapporterar Ekot. Luftfartsverket får 900 miljoner och regionala flygplatser 100 miljoner kronor.

– Valet i de här kommunerna har varit att lägga ner ett äldreboende eller behålla den regionala flygplatsen. Nu behöver de inte fatta det beslutet, säger vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson.

Flygplatsstödet är beräknat att täcka förlusterna som det minskande flygandet i år innebär. Det motsvarar en fördubbling av det årliga stödet.

14 jun
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Så kan Arlanda bli en framtida mönsterflygplats”

För att möta framtidens efterfrågan på resor måste flyget bli hållbart, och för att Sverige och Arlanda ska klara det krävs satsningar, skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms handelskammare, på DN Debatt.

Under coronakrisen har flygresandet minskat väsentligt, men det är inte för alltid. Vi tar nu initiativ till en ny utredning om Arlandas framtid.

”Coronakrisen har stängt gränser och förstört globala värdekedjor. För att Sverige ska kunna exportera, attrahera investeringar samt lyckas samla fler globala huvudkontor är ett utvecklat och hållbart flyg avgörande”, skriver Andreas Hatzigeorgiou på DN Debatt.

7 jul
Läs mer om Flygbranschens framtid
Mor och dotter på tur vid Ramsjøhytta. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

I dag öppnar Norge gränsen för vissa turister

Svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge är från och med i dag välkomna att resa in i Norge utan att sätta sig i självkarantän, skriver TT.

Även turister från ett flertal Schengenländer har fått klartecken att resa in.

Svenskar från andra län måste däremot även i fortsättningen sätta sig i tio dagars inresekarantän. Samma gäller för resenärer från Schengenländerna Bulgarien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Rumänien och Ungern.

40 min
Flygplan/Domkyrkan i Berlin. TT
undefined

UD avråder inte längre från resor till Polen och Tyskland

Från och med onsdag avråds inte längre svenskar från att göra icke nödvändiga resor till Tyskland, Polen och Andorra. Utrikesdepartementet har ändrat i sin avrådan, skriver regeringen på sin hemsida.

Sedan tidigare har UD också hävt reseavrådan för icke nödvändiga resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Luxemburg, Portugal, San Marino, Spanien, Ungern och Vatikanstaten.

Däremot avråds nu svenskar från att genomföra icke nödvändiga resor till Schweiz fram till den 29 juli. Samma datum gäller för övriga länder inom EU och ESS samt Storbritannien.

Igår 16:20
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Dagens börs

Stockholmsbörsen har återhämtat sig efter coronakrisen

Stockholmsbörsen inleder onsdagens handel med stigande index och återhämtar sig därmed från gårdagens minusstängning. Efter 20 minuters handel står indexen så här:
• OMXSPI: +0,6%
• OMXS30: +0,7%
Det innebär att Stockholmsbörsen nu står på samma nivå som vid årsskiftet. Sedan botten i mars har breda indexet OMXSPI stigit 42 procent men det är ännu inte riktigt uppe i årshögstanivåerna som var i mitten av februari.

Flera storbolag har släppt delårssiffror under morgonen. Bland annat Handelsbanken som överraskade positivt och redovisade betydligt lägre kreditförluster än väntat. SEB rapporterade däremot klart högre kreditförluster än förhandstipsen men hade trots det ett starkt resultat.

De båda bankerna handlades inledningsvis åt olika håll men efter tio minuters handel hade Handelsbanken följt med SEB ner i botten. Vid 09.20 är båda bankaktierna ner över 2 procent.

Även Swedbank och Nordea dras med i fallet och handlas på minus 0,9 respektive minus 0,5 procent.

Byggmax rapporterade sitt bästa kvartal någonsin, stärkta av en ”gör-det-själv-trend”. Aktien rusade över 10 procent i öppningen.

Tele2:s rapport kom in något högre än förväntningarna. Bolaget återinför också förslaget om extrautdelning på 3,50 kronor. Tele2 toppar storbolagsindexet med en ökning på över 4 procent.

Överlag lyster storbolagsindexet mestadels grönt. SKF flåsar Tele2 i nacken med en uppgång på 2,2 procent, tätt följt av Sandvik som stiger 1,8 procent.

Byggbolaget JM har fått flera riktkurshöjningar under morgonen efter gårdagens delårsrapport. JM:s aktie stiger drygt 7 procent.

Texten uppdateras.

15 min
Arkivbild.  Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Inte intresserad av samtal med Kina

Donald Trump är inte intresserad av att gå vidare med handelssamtalen med Kina ”just nu”. Det säger den amerikanske presidenten i en intervju med CBS News, rapporterar Reuters.

– Vi nådde ett jättebra avtal, säger Trump och refererar till det fas 1-avtal som Kina och USA kom överens om i början av året.

– Men så fort bläcket hade torkat, det var inte ens torrt, slog de till med pesten, fortsätter han och syftar på coronapandemin.

Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow säger i en annan intervju med Fox News att handelsavtalet med Kina gäller men att Trump varnar Kina för sitt agerande i Hongkong, skriver Direkt.

41 min
Trump på pressträffen.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina hotar med sanktioner efter Trumps besked

Kina hotar med vedergällning efter att USA:s president Donald Trump dragit tillbaka Hongkongs särskilda handelsstatus, rapporterar AFP.

Enligt ett uttalande från kinesiska utrikesdepartement kommer Kina att ”vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina legitima intressen samt införa sanktioner mot amerikansk personal vid behov”.

Trumps besked kommer till följd av de nya säkerhetslagarna som har stärkt Pekings grepp över Hongkong.

4 tim
Donald Trump under nattens pressträff. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump avslutar Hongkongs särskilda handelsstatus

Hongkong förlorar sin särskilda handelsstatus och kommer nu att behandlas precis som Fastlandskina, meddelar USA:s president Donald Trump på en pressträff. Beskedet kommer till följd av de nya säkerhetslagarna som har stärkt Pekings grepp över Hongkong.

– Inga särskilda privilegier, ingen speciell ekonomisk behandling och ingen export av känslig teknologi, sa Trump enligt Hongkongbaserade South China Morning Post.

Dessutom går USA fram med sanktioner mot kinesiska medborgare som varit inblandade i införandet av lagarna. Presidenten säger att han agerar på grund av Kinas ”förtryckande handlingar”.

Igår 22:08
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Patienten Jennifer Haller får Modernas vaccin under försöket den 16 mars. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Alla patienter i Modernas test utvecklade antikroppar

Alla 45 patienter som deltog i läkemedelsbolaget Modernas test med ett potentiellt coronavirusvaccin har utvecklat antikroppar, skriver CNBC.

Enligt det Astra Zeneca-delägda bolaget fick samtliga patienter ett ”robust” skydd. Moderna uppger att de deltagande personerna utvecklat ett fyra gånger starkare skydd än patienter som återhämtat sig från covid-19.

Över hälften av de deltagande patienterna fick också någon form av biverkningar, som illamående eller huvudvärk. Men symptomen var så pass milda att experimentet inte behövde avbrytas.

Datan har publicerats i New England Journal of Medicine. Resultaten är lovande men arbetet med vaccinet är ännu inne i ett tidigt stadium, konstaterar CNN.

Igår 21:30
Arkivbild på ett SJ-tåg. Tor Johnsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringsdepartementet ska kontakta SJ om trängseln

Näringsdepartementet har fått i uppdrag att ta kontakt med SJ för att låta tågbolaget berätta hur det tänker kring trängsel på tågen. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT efter oro kring virusspridning på grund av många människor i vagnarna.

Före månadsskiftet kunde den som bokade biljetter på SJ vara säker på att inte hamna bredvid en okänd person. Någon sådan garanti finns inte längre när SJ nu kör med cirka 75 procents kapacitet.

SJ:s presschef Tobbe Lundell upplever inte att Folkhälsomyndigheten har några problem med upplägget.

– Vi har haft ett antal möten med dem och är alltid beredda att göra förändringar om de skulle ändra sina anvisningar, säger han.

Igår 18:54
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer