Inrikes

S-rösten om SD: ”Man krigar om samma väljare”

Widar Andersson är chefredaktör för tidningen Folkbladet. Under 90-talet satt Andersson i riksdagen för Socialdemokraterna. I en intervju med fPlus om beröringsskräck och beröringspunkter i politiken lyfter han migrationen som en naturlig startpunkt för kommande samtal och förklarar varför ett maktparti inte mår så bra i opposition.

Du har följt Socialdemokraterna under många år, dels som riksdagsledamot och senare som S-märkt ledarskribent och redaktör. Var befinner sig partiet idag och vad spår du för resultat för partiet när sonderingarna är över? 

–Resultatet ligger i borgerlighetens händer med tanke på majoriteten i riksdagen. Vi har haft två voteringar vilket gett en stor majoritet för dels en moderat talman och sedan att avsätta en socialdemokratisk statsminister. Makten i parlamentet ligger inte i den socialdemokratiska handen just nu. Antingen så lyckas man med det från de borgerligas sida och om man misslyckas med det så blir det någon DÖ-variant eller en S-ledd regering där man regerar med passivt stöd av ganska många. Slutresultatet är det dock ganska långt kvar till. Det här kommer att hålla på ett tag är min bedömning.

–Socialdemokraterna är också inne i en strukturell nedgång som har att göra med ett förändrat samhälle. Även om det inte är på någon syd- eller centraleuropeisk nivå än, där det inte verkar finnas någon botten alls. Förmodligen har det att göra med att klassröstningen fortfarande är påfallande stark i Sverige, det var trots allt uppemot en halv miljon LO-väljare som röstade på Socialdemokraterna i valet.

I Halmstad valde SD nyligen att i sista stund stötta S i en omröstning om en nyckelpost och i Karlskoga uppstod en liknande situation. Vad betyder det som sker ute i landet nu för Socialdemokraterna på en övergripande nivå?

–Steg för steg så innebär det att den ”aldrig-retoriken” som de flesta ägnat sig åt sedan 2006 när det gäller SD börjar bli väldigt daterad. Att säga att man inte ska ha med partiet att göra överhuvudtaget, vilket gäller alla partierna, det kommer att hoppa upp och bita en i rumpan.

–Sedan finns det ju en möjlighet att man snart inser att den här vägen vi följt fram tills nu håller inte längre, vi behöver vända på kuttingen och göra det på ett annat sätt. Inte minst för att på sikt kunna ha ett underlag i riksdagen. Det finns en sådan gen också inom S, man är ett maktparti.

–Treklövern i Landskrona är ju ett exempel på hur man i flera mandatperioder hyfsat och anständigt kunnat styra en kommun delvis med stöd av SD utan någon dramatik. Fortfarande är det lite svårt att nå fram i S med denna insikt. Men Moderaterna har börjat gnugga på opinionen lite och man måste ändra sig, både på sikt men också för den kommande regeringen, så till vida det inte blir någon ny DÖ.

–Om man tittar på Norrköping, som jag följer noga, så ser man hur mycket som förändrats i kommunerna under de senaste mandatperioderna. Efter valet 2006 hade SD två mandat här, det fanns inget riktigt parti här då och var jättestökigt. Idag har de 14 mandat och i måndagskväll valde de ett oppositionsråd som är tjänsteman på ICA. Det är en helt vanlig person. Och det här pågår ju runtom i många kommuner nu och kommer förstås skynda på att man överger den här ”aldrig-retoriken”. Man kommer kunna göra upp om skolor, vägar och budgetfrågor lokalt utan att man behöver regera ihop. 

Hur olika respektive lika är dessa partier?  

–Likheten med SD är att man på riksplanet utgör den absolut största utmanaren. Socialdemokraterna är inte så rädda för Moderaterna. Det finns enstaka överlappningar förstås men i grunden har man helt olika valkretsar. Medan SD och S har både LO-väljarna och de äldre som är jätteviktiga för båda partierna. SD utmanar i de fackliga leden och bland de äldsta. Det faktum att man krigar om samma väljare gör hela relationen mellan SD och S extra spänd. 

SD gjorde i detta val också stora inbrytningar hos LO-väljarna (24 procent röstar i år på SD) och samtidigt är det tio procentenheter färre som röstar på Socialdemokraterna. Hur kommer Socialdemokraterna hantera detta nya läge? 

–SD försöker nu äta sig in i LO-basen och hos de äldre och utmanar därmed S på hemmaplan. De socialdemokrater som håller liv i att Sverigedemokraterna framförallt är ett fascistiskt och nazistiskt parti försöker försvåra för de egna väljarna att ta steget till SD. Personligen tror jag att sådana kampanjer fungerar i begränsad omfattning. I det långa loppet biter det inte eftersom folk tänker själva. SD utmanar ju S på ett allvarligare sätt än Vänsterpartiet, som inte är ett parti som vill växa, man har legat runt fem procent i hundra år. Men SD slåss ju om makten rentav.

–Om man ser vad som händer ute i landet i kommunerna så måste man också börja samtala med SD och göra upp om det där partierna redan ligger nära varandra.

Vad är det man skulle kunna göra upp om?

–Migrationspolitiken. Att migrationspolitiken ska vara restriktiv kan det inte vara några som helst problem kring. Det är små skillnader som det handlar om här mellan S, M och SD. Som ingångsvärden i förhandlingar, vill säga.

Man skulle ju kunna tänka sig att just migrationspolitiken annars skulle vara särskilt svårt att göra upp med SD om.

–Det finns en lång historia av samsyn mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i migrationspolitiken. Det är mer att man misskött den under de senaste tio åren.

–SD sitter till exempel redan med i försvarsberedningen. Vad jag förstått det som så fungerar arbetet väl och då är vi verkligen inne på statens kärnuppgifter.

Socialdemokraterna har de senaste åren frontat och fokuserat mycket kring den sociala pelaren, som slutligen röstades ned i riksdagen tidigare i år. Vad kommer fokuset vara framåt när det gäller EU?

–De sociala frågorna och arbetsmarknaden kommer fortsätta att stå i centrum. Det är det som man mest är intresserad av och känner sig hemma med.

Arbetskraftsinvandring är något man från S-ledningen lovat att ta tag i och beskära, bland annat genom införande av statliga kontroller som ska avgöra om det finns ett behov av arbetskraft utomlands ifrån. Tror du man kommer att gå vidare med denna linje?

–Arbetskraftsinvandringen har egentligen utgjort grunden för svensk invandringspolitik i många hundra år, fram till 1972-73 när tillväxten började knacka av och sedan ersatte asylinvandringen arbetskraftsinvandringen. Den borgerliga regeringen öppnade upp för den moderna arbetskraftsinvandringen, men det blev ju sedan mest ett politiskt slagträ. Regelverken tycks inte fungera, dugliga slängs ut och samtidigt finns det de som inte skulle ha tillstånd. Jag tror det finns ett stöd för reformer här.

Och om vi lämnar sakpolitiken hur ser det ut på personnivå hos Socialdemokraterna inför nästa mandatperiod, oaktat vilken regering vi får? Vilka är nyckelpersonerna som överlever den här regeringsbildningsprocessen?

–Socialdemokraterna är ett regeringsparti, det är så man förnyar och förändrar sig, det har varit ganska fruktansvärda år i opposition. Det var nödvändigt med de senaste regeringsåren.

–Nationellt sett finns det nu en generation som fått öva sig lite i regeringstid och som har längre erfarenheter för att kunna gå vidare. Där finns Ibrahim Baylan, Anna Ekström, Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Lena Hallengren, för att nämna några. Det ser ganska välförsörjt ut på den fronten inför framtiden.

Toppnyheter

Trump och Macron samlas med de andra för ett gruppfoto. LUDOVIC MARIN / AFP
G7-mötet i Frankrike

Källor: Bråkigt på middag om Rysslands G7-status

Lördagskvällens middag på G7-mötet i Biarritz blev en bråkig historia där USA:s Donald Trump krävde att Ryssland skulle släppas tillbaka till G7, uppger källor för The Guardian.

Enligt källorna ska Trump ha argumenterat hårt för att Ryssland ska bjudas in igen och fått mothugg av bland andra Boris Johnson, Angela Merkel och Emmanuel Macron. Japans Shinzo Abe förhöll sig neutral medan Italiens Giuseppe Conte gav Trump visst stöd.

– De flesta argumenterade för att G7 är en familj och en klubb för liberala demokratier, och att Putin därför inte kan komma tillbaka, säger en källa.

Ryssland uteslöts ur dåvarande G8 efter annekteringen av Krim 2014.

Igår 20:09
Macron och Trump i dag. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förvirring på G7 efter att Macron blixtbjudit Iran

Det uppstod stor förvirring på G7-mötet i Biarritz sedan det blivit känt att Irans utrikesminister Javad Zarif landat för ett överraskningsbesök, skriver Reuters.

Bloomberg beskriver det som ännu en överraskning från Frankrikes president Emmanuel Macron. Vita huset-medarbetare har tidigare sagt att Macrons agenda för mötet kom som en skräll för den amerikanska delegationen, och någon förvarning om Zarifs besök säger man sig inte ha fått.

– Det är en överraskning, säger en medarbetare till Reuters.

Frankrike hävdar dock att man informerat samtliga G7-länder om Zarifs ankomst under lördagskvällen. Samtliga G7-länder meddelades i förväg och Macron informerade Trump personligen, uppger franska medarbetare enligt Bloombergreportern Jennifer Jacobs.

Igår 17:08
Tusentals bränder härjar i Amazonas/Emmanuel Macron på G7. TT
undefined

Macron: G7-länderna ska hjälpa ”så snabbt det går”

Världsledarna har enats på G7-mötet om att hjälpa de länder som drabbas av skogsbränderna i Amazonas regnskog ”så snabbt det går”, säger Frankrikes president Emmanuel Macron till reportrar i Biarritz. Det framgår inte av uttalandet vilken typ av hjälp som avses.

I fredags hotade Macron oväntat att blockera handelsavtalet Mercosur, som omfattar flera länder i Latinamerika, som en följd av Brasiliens hantering av gränderna. Tyskland och Storbritannien har uttryckt oro för bränderna men menar att det inte är en lösning att lägga krokben för handelsavtalet.

Angela Merkel har tidigare kommenterat bränderna.

– Mötets mål är att skicka ett tydligt budskap om att allt måste göras för att stoppa bränderna i regnskogen, sa hon enligt New York Times.

Igår 12:38
Läs mer om G7-mötet i Frankrike
Nyamko Sabuni (L) i Agenda. SVT.
Det svenska skattetrycket

Sabuni i Agenda: ”Det som smutsar ner ska beskattas”

Det är i näringslivet det skapas välstånd och resurser och den kommande budgeten måste innehålla reformer som stimulerar näringslivet. Det säger L-ledaren Nyamko Sabuni i SVT:s Agenda.

Hon säger att det alltid finns möjlighet att sänka skatten på rätt saker och att höja skatten på rätt saker.

– Till exempel när vi nu är i en omvandling från det fossila till det fossilfria är det viktigt att beskatta det som smutsar ner.

På en direkt fråga från programledaren om det kan innebära höjd bensinskatt svarar hon:

– Det kan vara ett alternativ, men det får vi återkomma till i så fall.

Igår 20:05
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

23 aug
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kortsiktig konstgjord andning att höja kommunalskatten”

Ekonomer på Sveriges kommuner och Landsting har lyft att ett stort antal kommuner har så pass stora underskott att de kan tvingas höja skatten kommande år. Men på lång sikt är en höjning av kommunalskatten inte rätt lösning, skriver Pontus Lindström på Företagarna.

Att höja kommunalskatten ger på kort sikt ökade intäkter, därför kan det vara ett frestande drag för en kommunpolitiker. Men en höjning av kommunalskatten innebär att det blir mindre lönsamt att arbeta och att incitamenten för arbetssökande minskar.

Mycket kan göras för att kommunerna ska bli mer kostnadseffektiva. Lindströms främsta poäng är att åtgärda systemfel i det kommunala utjämningssystemet. Incitamenten för att öka kommunernas skattekraft måste öka.

”Den nuvarande utformningen av utjämningen innebär att en ökad sysselsättning i kommunen inte nödvändigtvis resulterar i en mer välfylld skattekista i kommunhuset – pengarna försvinner i stället in i utjämningssystemet”.

Den 18 september presenteras statens budget för kommande år. Ett önskvärt steg skulle vara en utredning som ser över utjämningssystemets utformning, avslutar debattören.

22 aug
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Göran Persson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Persson varnar för stålbad: ”Man bör vara orolig”

Tidigare statsministern Göran Persson (S), numera ordförande för Swedbank, varnar för tuffare tider för Sverige. Snart kommer lågkonjunkturen.

– Självklart ska man vara orolig. Därför det här kommer att drabba många människor hårt. Det gör alltid lågkonjunkturer, för med det följer stigande arbetslöshet, säger han till SVT:s Agenda.

Han menar att en lågkonjunktur kommer att innebära ett stålbad för kommunerna.

– På nationell nivå kanske man klarar en lågkonjunktur men det finns en risk att man rullar över bördan på kommunerna, säger han.

Han anser ändå att Sverige tack vare den strama finanspolitiken står sig väl och varnar för följden av att lämna den politiken.

– Jag tror definitivt inte på en politik som är beroende av några finansvalpar i USA, säger han till Agenda.

Igår 18:50
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom om prognos: Den är för optimistisk

Swedbanks chefsekonom Anna Breman anser att finansminister Magdalena Andersson (S) är för optimistisk i sin syn på svensk ekonomis utveckling. I ett tal i Harpsund tidigare på torsdagen sa finansministern att medvinden i svensk ekonomi ”mojnat något”. Men när Breman sträcker upp fingret i luften blåser det åt ett annat håll, säger hon till TT.

– Jag skulle nog säga att det är tydlig motvind.

Magdalena Andersson meddelade tidigare på torsdagen att regeringen skruvar ner sin BNP-prognos för i år och nästa år och att hon ser ett reformutrymme på 25 miljarder kronor år 2020. Enligt Anna Breman är det alldeles för lite – det handlar snarare om 50–70 miljarder, menar hon.

– Vi har en mycket stark grund att stå på i Sverige och nu är rätt läge att utnyttja den styrkan, säger hon till TT.

22 aug
Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgetprognosen på Harpsund Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Dags att se över beredskapen för svacka

Efter att ha haft kraftig medvind under några år så säger nu finansminister Magdalena Andersson att vinden mojnat. Prognoserna för exakt hur ekonomin kommer att utvecklas spretar, men flera mediers kommentatorer tar upp hur finansministern kan agera om det blir lågkonjunktur:

DI:s Johanna Jeansson konstaterar att finansministern nu har möjlighet att spendera för att isolera det svenska huset inför den kommande snålblåsten. Statens finanser är goda och dessutom är räntorna låga. Reformutrymmet finns, skriver hon, ”för den som vill och vågar”.

DN:s Carl Johan von Seth menar att förutsättningarna för internationellt samordnade krisinsatser är sämre nu än under finanskrisen. Då ställde till exempel Fed upp med stora lån till utländska centralbanker, men numera heter det ”America first”.

SR:s Fredrik Furtenbach säger apropå de miljarder som finansministern anser finns kvar i reformutrymme att det är viktigt att komma ihåg att Anderssons beräkningar är politiska bedömningar av vad man kan göra av med utan att få kritik från utomstående bedömare.

SVT:s Mats Knutson slutligen, skriver att det även finns långsiktiga utmaningar. Bland annat att det, enligt finansministern, behövs satsningar inom välfärden på 90 miljarder fram till år 2026.

22 aug
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Simon Cheng “FACEBOOK / FREE SIMON CHENG?? / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina bekräftar gripandet av anställd på konsulatet

Kina bekräftar att Simon Cheng, som arbetar vid det brittiska konsulatet i Hongkong, har gripits i gränsstaden Shenzhen, rapporterar internationella medier. Bekräftandet kommer från en talesperson för Kinas utrikesdepartement, Geng Shuang, vid en presskonferens på onsdagen.

Vid presskonferensen ifrågasattes också Storbritanniens kritik mot gripandet och andra kommentarer som landet har gjort kopplade till Hongkongprotesterna.

– Vi har krävt att de ska upphöra med dessa oansvariga kommentarer och att de ska sluta lägga sig i Hongkongs förehavanden och Kinas interna angelägenheter, sa han.

21 aug
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Polisbilar under nattens insats i Borgå. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
Polisskjutningen i Finland

Två personer gripna för polisskjutningar i Finland

Två personer har gripits misstänkta för nattens attentat i finska Borgå där två poliser sköts, skriver Svenska Yle.

Gripandet skedde i närheten av Tammerfors på söndagskvällen efter en halvtimmeslång biljakt.

– För tillfället utreder vi vem personerna är och om de har koppling till nattens skottlossning. Centralkriminalpolisen är ansvarig för utredningen, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen till Yle.

Polismännen befann sig på ett larm i Borgå, som ligger utanför Helsingfors, när de sköts. Skadeläget beskrivs som stabilt och en av dem har fått lämna sjukhuset.

Igår 18:30
Bild från Borgå på söndagsmorgonen. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Misstänkta greps i svenskskyltad bil

De två personer som gripits för nattens polisskjutning i Finland greps i en svenskregistrerad bil, enligt TV4 Nyheterna som hänvisar till finska tv-kanalen MTV3. Finsk polis har inte bekräftat uppgifterna.

De misstänkta gärningsmännen greps strax före klockan 20 svensk tid efter en halvtimmeslång biljakt där de misstänkta sköt mot polisbilen. Gripandet skedde i Ylöjärvi nära Tammerfors.

Polismännen befann sig på ett larm i Borgå, som ligger utanför Helsingfors, när de sköts natten mot söndag. Skadeläget beskrivs som stabilt och en av dem har fått lämna sjukhuset.

Igår 19:35
Polisinsatsen efter skjutningen. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsministern: En allvarlig förändring av samhället

De två poliser som skottskadades i samband med en vanlig utryckning i Borgå, öster om Helsingfors, under natten till söndagen bar skyddsutrustning som kan ha räddat deras liv. Det säger Finlands statsminister Antti Rinne i radioprogrammet Statsministerns frågetimme.

– Det här tyder på en allvarlig förändring i samhället, att man attackerar polisorganisationen som beskyddar alla medborgare.

De misstänkta gärningsmännen befinner sig på fri fot och en stor polisjakt pågår. De bedöms som beväpnade och farliga men det är enligt polisen inte känt att de skulle utgöra något konkret hot.

Igår 12:54
Läs mer om Polisskjutningen i Finland
Räntan och inflationen

SBAB byter fot om räntan – först då höjer Riksbanken

I ljuset av den senaste omvärldsutvecklingen – där allt fler centralbanker tror på en annalkande lågkonjunktur – har SBAB beslutat att rejält justera sin prognos för Riksbankens reporänta, skriver Dagens Industri.

Förut trodde banken på en höjning i mitten av 2020. Men nu tror man att det lär dröja ända till april 2022.

"Ränteutvecklingen världen om och införandet av negativa räntor pekar tydligt på att räntor markant över dagens nivåer ter sig väldigt avlägset", säger Robert Boije, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije till Nyhetsbyrån Direkt.

Men en räntesänkning är fortfarande inte tal om, spår Boije.

"Riksbanken har kommunicerat att de fortfarande har en betydligt mer positiv bild av omvärlden än vad marknaden har. Sett i ljuset av det ligger en sänkning inte i korten, som det ser ut nu", säger han.

22 aug
undefined

Experter eniga: Ingves tvingas ändra sig

Pressen ökar på Riksbanken, enligt de experter som SvD har talat med. Ingen av dem tror att banken kommer att höja reporäntan i år. Däremot är meningarna skilda om hur stor sannolikheten för en räntesänkning är.

Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, anser att det är rimligt för Riksbanken att avvakta räntehöjningar i rådande osäkra ekonomiska läge. Lina Fransson, räntestrateg på SEB, håller med.

– Vi förväntar oss att räntan är oförändrad åtminstone till slutet på nästa år, säger hon till SvD.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, tror att Riksbanken redan nu i september meddelar att det inte blir någon höjning i år.

Igår 18:11
Läs mer om Räntan och inflationen