Daniel Suhonen.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

S-profil: Katastrof – hade varit bättre med nyval

S-profilen Daniel Suhonen kallar uppgörelsen med MP, C och L för ”en katastrof” och menar att det hade varit bättre med ett nyval, skriver Expressen.

– Det finns väl inte en S-väljare som röstat för huvuddelen av den här politiken, säger Suhonen till tidningen.

Han tror att det kommer bli en stor svekdebatt även inom Socialdemokraterna.

– Det är extremt långtgående förändringar som nästan pulvriserar väldigt mycket av den socialdemokratiska samhällsmodellen, säger Suhonen.

Läs mer

Toppnyheter

Arkivbild.  TT
Den svenska säkerheten

FOI: Omfattande kinesiskt cyberspionage mot Sverige

Kina knyts an till ett omfattande industriellt cyberspionage mot Sverige i en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, rapporterar DN.

Rapporten, som bygger på öppna källor, visar att det handlar om stölder som rör spetskunskaper inom elektronik, it, flyg- och robotteknik.

Enligt FOI är Sverige extra utsatt för sådant spionage från Kina då man har en öppen och innovativ ekonomi som dessutom är rätt digitaliserad.

– Det är troligt att problemen underskattas eftersom det finns ett stort mörkertal, säger analytikern och rapportskrivaren Johan Englund till DN.

Det är svårt att säga exakt hur stort det industriella cyberspionaget är.

1 tim
Blommor på Drottninggatan efter terrordådet den 7:e april 2017. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska säkerheten

Stockholmspolisen har 250 farliga personer på radarn

Hur svårt är det att upptäcka en attentatsperson i tid? Den frågan ställer sig många efter moskéattackerna i Nya Zeeland. Polisregion Stockholm har cirka 250 personer som bedöms som farliga under bevakning, skriver SVT Nyheter Stockholm.

– Det kan handla om allt från människor med psykisk ohälsa till terrorister och skolskjutare, säger Per som arbetar på polisens underrättelsetjänst med att göra riskbedömningar.

Av de 200 fall som underrättelsetjänsten i polisregion Stockholm hanterade under 2017 sattes åtgärder in i ungefär häften, skriver SVT. Det är däremot svårt att säga om polisen har kunnat stoppa någon farlig person från att begå terrordåd.

– Som med allt brottsförebyggande arbete är det svårt att mäta det som inte hänt. Vi tittar bredare än att förhindra terroristdåd, säger Per.

19 mar
Anna Lindstedt Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska säkerheten

Lindstedt nekar till brott – välkomnar utredningen

Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, nekar till brott i samband med det möte hon organiserade, där bland annat kinesiska affärsmän och den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter deltog, rapporterar SVT.

Lindstedt är misstänkt för brott mot rikets säkerhet och utreds just nu av Säpo. Via sin försvarsadvokat Conny Cedermark meddelar Lindstedt att hon välkomnar utredningen mot henne.

20 mar
Läs mer om Den svenska säkerheten
Finansministern Magdalena Andersson, S, och förre statsministern Göran Persson.  Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Göran Persson: Vi behöver en större skattereform

Det behövs en större skattereform i Sverige, säger den förra statsministern Göran Persson till Dagens Industri.

Han är bekymrad över planerna att slopa värnskatten till hösten, en reform som gör att personer med över 58 600 i månadslön får sänkt skatt.

– Det är väldigt svårt att se framför sig ett borttagande av värnskatten utan att det kombineras med en större skattereform, vilket vi behöver göra, säger Göran Persson till DI.

23 mar
Göteborgs Energi
Det svenska skattetrycket

Ny kritik mot miljöskatterna – ger mer utsläpp än innan

Från och med augusti vill regeringen införa en ny skatt på fossila bränslen i kraftvärmenät. Men förslaget får kritik, inte minst från Göteborgs Energi.

Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi, menar att lagen får motsatt effekt mot vad lagstiftaren vill. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi kommer att behöva dra ned produktionen i Rya kraftvärmeverk och produktionen kommer att flyttas från kraftvärme till hetvattenproduktion – vilket betyder minskad elproduktion från oss. Och nettoeffekten av det blir i sin tur att elen som konsumeras produceras i länder med kolkraft i stället, säger han till tidningen.

Enligt deras remissvar kommer den sammanlagda effekten år 2020 av lagförslaget bli att koldioxidutsläppen i atmosfären istället ökar med 42 000 ton och dessutom blir det 100 miljoner kronor dyrare.

Finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare säger till GP att de just nu inte kommer att ge några kommentarer.

22 mar
Läs mer om Det svenska skattetrycket
TT
EU-valet 2019

Tjänstemännen: Valsedelsystemet måste moderniseras

Valsedelssystemet måste moderniseras för att stärka förtroendet hos väljarna och minska miljöbelastningen, skriver tjänstemän från 10 valnämnder i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Tjänstemännen lyfter 7 aspekter i det befintliga valsystemet som de anser behöver adresseras.

Det handlar bland annat om att de nya reglerna med krav på avskärming av valsedelställen inte gör att valhemligheten skyddas samt att Sverige borde titta på hur andra länder löst valsedelsfrågan i termer av pappersmängden.

”Valadministrationen tryckte vid senaste valet 673 miljoner valsedlar. Systemet bygger på att väljarna ska ta flera valsedlar, egentligen en av varje som finns i valsedelstället.

Det vore bättre att se över systemet och därmed trycka färre valsedlar och samtidigt skydda valhemligheten”, skriver debattörerna.

12 min
Arkivbild. Kvinna bakom EU-flaggan i Bryssel.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet 2019

275 000 svenska invånare måste välja land i EU-valet

I Sverige bor det 275 000 personer som måste välja om de ska rösta på svenska kandidater i EU-valet eller på kandidater i sina hemländer, rapporterar Ekot.

Fransk-amerikanen Spencer Walle, som bor i Malmö, väljer att rösta på svenska kandidater eftersom det är lättare än att ta sig till en fransk ambassad.

– Jag tycker det är så viktigt att rösta, särskilt nu när det finns så mycket instabilitet i politiken här i Europa, säger han till Ekot.

Oscar Hammar, valhandläggare på Valmyndigheten, säger att det inte finns någon risk för att personer med medborgarskap i två EU-länder röstar två gånger, eftersom ländernas valmyndigheter kommunicerar med varandra.

2 tim
Läs mer om EU-valet 2019
Nent knoppas av från MTG – Filippa Wallenstam blir ny vd. TT
Dagens börs

Stockholm pekar ner – industrin tynger index

Stockholmsbörsen inleder handelsdagen ned efter ras i Asien och amerikanska terminer som pekar nedåt inför i eftermiddag, skriver Direkt.

Vid tiotiden på måndagsförmiddagen är de ledande indexen:

• OMXPI −0,5%
• OMXS0 −0,4%

De stora verkstadsbolagen ABB, SKF och Sandvik tynger Index, aktierna faller ned mot en procent. SSAB:s aktier faller cirka 1,5 procent.

Även MTG drar intresse till sig då aktien för första gången ska handlas utan Nent, inför avknoppningen av tv-verksamheten. Aktien faller drygt 60 procent – något mer än analytikerna förutspår.

Texten uppdateras.

2 tim
TT
Dagens börs

Kraftigt fall i Stockholm – samtliga storbolag på rött

Stockholmsbörsen inledde på plus men tog sedan en skarp riktning söderut. Vid stängning noterades samtliga storbolag i OMXS30 på rött.

• OMXSPI: –1,6 %
• OMXS30: –1,8 %

Även de ledande Europabörserna backade tungt efter förnyad tillväxtoro. Bland annat släpptes franska och tyska inköpschefsindex som var oväntat svaga och siffrorna visar att Europas industri trycker på bromsen. I den tyska industrin är läget det sämsta sedan 2012.

Under morgonen släppte Swedbank slutsatserna av den externa granskningen av den misstänkta penningtvätten. Mycket var maskat och flera experter kritiserade rapporten. Aktien backade 1,6 procent.

Bioarctics aktie handelsstoppades under torsdagen efter att ha rasat 26 procent sedan Biogen och Eisai meddelat att de globala fas 3-studierna Engage och Emerge med aducanumab mot alzheimer avbryts. Handelsstoppet lyftes inför börsöppning. Aktien steg 10 procent i öppningen men stängde på minus 14 procent.

Essity och Hexagon gick bäst i storbolagsindexet och stängde strax under nollan. Export-tunga SKF och SSAB fanns i botten av indexet och tappade över 3 procent.

Nokia backade 4,7 procent efter medieuppgifter om att Nokiamobiler kan ha skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina.

22 mar
Hong Kong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Börsfall inledde handelsveckan i Asien

Asien inledde handelsveckan med fallande börser. I Tokyo föll Nikkei-index tre procent på måndagen. Exportföretag som Sony, Panasonic, Honda och maskintillverkaren Komatsu tillhör förlorarna, skriver TT.

I Hong Kong tyngs det ledande Hang Seng Index (HSI) av den kinesiska techjätten Tencent, skriver CNBC. Aktien föll runt 3 procent.

I Sydkorea tyngs Kospi av chiptillverkaren SK Hynix vars aktie föll runt 4 procent.

Vid stängning på måndagen såg de ledande indexen ut som följer:

• Nikkei: −3,0%
• Shanghai: −2,0%
• Shenzhen: −1,8%
• Hongkong: −2,0%
• Kospi: −1,9%

6 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer