Skador efter explosionen vid polishuset i Staffanstorp i oktober. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

S-politiker: Bilden av idyllen stämmer inte riktigt

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) i Staffanstorp stämmer in i kritiken mot kommunens nya reklamfilm, som målar upp Staffanstorp som en idyll dit människor flyr undan otryggheten i storstaden. Till Sydsvenskan säger han att kommunen borde lyfta fram sina positiva sidor i stället för att svartmåla andra platser. Delar av filmen är inspelad i Malmö.

Han påpekar också att även Staffanstorp nyligen drabbades av en sprängning.

– Bilden av idyllen Staffanstorp stämmer inte riktigt heller, säger Sjöström.

Filmen har bland annat kritiserats för att bara ljushyade personer medverkar. Bland annat spelas en kioskägare av en ljushyad skådespelare, medan den som äger kiosken på riktigt har invandrarbakgrund.

– Jag hade ställt upp, men de frågade inte, säger kioskägaren till ETC.

Toppnyheter

Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

SVT/Novus: Två av tre vill ta emot färre asylsökande

Nästan två av tre anser att Sverige ska ta emot färre asylsökande, enligt SVT/Novus – en signifikant ökning från i fjol. Samtidigt vill en krympande minoritet i stället att fler ska tas emot.

63 procent svarar att de vill att Sverige tar emot färre asylsökande än år 2019, vilket är sju procentenheter fler än förra gången undersökningen genomfördes.

Åtta procent svarar att de vill ta emot fler asylsökande jämfört med 12 procent förra gången frågan ställdes.

Drygt 1 000 personer har tillfrågats i undersökningen.

1 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forssmed: ”KD:s linje strider inte mot asylrätten”

Sveriges asylsystem kan inte skilja sig dramatiskt från grannländernas, säger Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed i en intervju med SR:s P1-morgon.

– Sverige ska klara att erbjuda människor långsiktigt skydd. Då kan vi inte ha ett system som avviker kraftigt från kringliggande länder, säger han

KD:s linje i förhandlingarna är att invandringen ska minskas, något han inte anser strida mot asylrätten.

– Asylrätten ska värnas och det är en av våra ingångar i det här arbetet, säger han i P1-morgon.

2 tim
Alf Svensson, Hans Blix och Jan Eliasson.  TT
undefined

”Ge ungdomarna som kom 2015 uppehållstillstånd”

Ge de ensamkommande barnen som kom under flyktingvågen 2015 permanenta uppehållstillstånd. Det skriver de tidigare ministrarna Hans Blix (L), Jan Eliasson (S) och Alf Svensson (KD) på DN Debatt.

Snart ska riksdag och regering ta ställning till migrationskommitténs förslag om en framtida migrationspolitik.

”Man bör börja med att rätta till den misslyckade hanteringen av dessa ungdomar”, skriver de tidigare ministrarna.

Med permanenta uppehållstillstånd kan ungdomarna tryggt fortsätta sina liv i Sverige och bidra till landets framtid, menar debattörerna.

Igår 19:55
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Experter i brev till WHO: Bevis för luftburet virus

Coronaviruset sprids i första hand från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller kräks, enligt WHO.

Nu går 239 experter från 32 länder ut i ett öppet brev och ifrågasätter WHO:s linje. Världshälsoorganisationen har motsatt sig växande bevis för att viruset är luftburet och att det kan stanna kvar i luften inomhus och smitta fler, menar de.

WHO-experten Benedetta Allegranzi säger till New York Times att beläggen för att viruset skulle vara luftburet inte övertygar.

– Särskilt de sista månaderna har vi sagt flera gånger att vi ser luftburen smitta som en möjlighet, men att det verkligen inte backas upp av tydliga bevis.

2 tim
Människor dricker öl på The Black Lion Pub i London. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen efter festkvällen: ”Kristallklart att fylla och social distans inte går ihop”

Det är ”kristallklart” att fulla människor inte kan upprätthålla social distans. Det säger det brittiska polisförbundets ordförande John Apter efter att barerna i landet åter öppnat under lördagen.

Bilder från stadsdelen Soho i London visar fullpackade gator runt midnatt.

Apter patrullerade i Southampton och fick hantera ”nakna män, glada fyllon, arga fyllon, slagsmål och fler arga fyllon”, skriver The Guardian.

Landets hälsominister Matt Hancook har kommenterat bilderna med att den absoluta majoriteten av invånarna agerat ansvarsfullt, skriver The Independent

35 min
Minnesceremoni i Mexiko. Rebecca Blackwell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mexiko femte mest drabbat – passerar Frankrike

Under natten har den officiella dödssiffran i covid-19 i Mexiko passerat 30 300, rapporterar flera nyhetsbyråer. Därmed passerar landet, som har 127 miljoner invånare, Frankrike på listan över vilka länder som drabbats av flest dödsfall i sjukdomen.

Över 250 000 personer har testat positivt för viruset i Mexiko, men myndigheterna konstaterar att det egentliga antalet är betydligt större.

– Vi har från början vetat om att antalet fall som vi rapporterar inte representerar det totala antalet människor med covid-19 i Mexiko, säger landets vice hälsominister Hugo López-Gattel på sin dagliga presskonferens

Mexiko har nu det femte högsta dödstalet i världen efter USA, Brasilien, Storbritannien och Italien, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer