Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

S omfamnar nationalismen i krisen – ”återuppväcker gamla glansen”

Stefan Löfven håller sig numera inte långt borta från en svensk flagga och Socialdemokraternas opinionssiffror skjuter i höjden i takt med att viruset sprider sig i samhället. ”Vi retirerar in i det gamla välkända”, säger S-profil till fPlus.

Coronavirusets spridning har resulterat i att det just nu sker en sällsam mobilisering kring den svenska fanan. En spirande nationalism ska hjälpa oss att hålla modet uppe och ta oss igenom krisen.

Statliga Public Servic sänder nu alla matcher från VM-sommaren 1994 i repris och nyligen kunde kungen ses hålla ett känslomässigt tal till nationen från sitt gods i Södermanland.

För det socialdemokratiska partiet ter sig viruset ha anlänt som räddaren i nöden. Från krissiffror har partiet lyckats klättra över sex procent mellan Sifos senaste två månadsmätningar. En historisk siffra som åter placerar partiet över 30-procents strecket.

Effekten kallas för "Rally around the flag", eller samling under flaggan, och är en statsvetenskaplig teoribildning kring hur ett parti eller en ledare drar fördelar av en kris och får ett ofta tillfälligt uppsving.

Det socialdemokratiska partiet har inte varit sena att haka på fenomenet för att maximera effekten och numera pryds till exempel de socialdemokratiska kavajuppslagen av den svenska flaggan i stället för som brukligt de röda S-partinålarna.

Widar Andersson, chefredaktör på socialdemokratiska och tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot, menar att Socialdemokraterna under en tid kan återuppleva fornstora dagar.

– Det är ingen främmande roll för socialdemokratin att vara det stora statsbärande partiet. Nu ser man en chans att återuppväcka lite av den forna glansen och den tar man så klart. Jag tänkte på det när jag såg Magdalena Andersson i Aktuellt. Hon fick en fråga om att detta måste vara den värsta krisen sedan 90-talet. Nej, sedan andra världskriget, svarade hon direkt. Och vi vet ju alla vilket parti som höll Sverige utanför kriget och sedan inledde ett historiskt långt maktinnehav.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och politisk chefredaktör på den socialdemokratiska tidningen Sydöstran, menar att det inte är en nyuppfunnen nationalism utan kulmen på en trend som pågått under en längre tid.

– Läser man regeringsförklaringarna sedan år 2010 ser man att fraser kring ” det svenska folket” och ”den svenska nationen” nämns mer och mer. Det handlar ju dels om att möta SD:s kraftiga tillväxt, men är ett fenomen som vi även sett i den övriga världen. Det kulminerar under ett tillfälle som Corona och partierna i regeringsställning utnyttjar det.

– Tittar vi också på hur länder reagerat med ökande isolationism i virusets spår, med ett EU som inte fungerat som det ska i den mån att man hållit inne på sjukvårdsmaterial, så blir det ännu mer tydligt. Då retirerar man till det gamla välkända, fortsätter han.

Sverige har också valt en unik väg i att hantera viruset?

– Ja, nu kan vi framhäva det svenska unika valet. I alla fall under en tid för vi vet ju inte hur det landar än. Den svenska självkänslan kan stärkas om det visar sig att vi gjorde rätt medan resten av världen gjorde fel, men det kan ju gå helt tvärtom också, fortsätter Stig-Björn Ljunggren.

– Men vad jag också noterat är ett sammanbrott i den säkerhetspolitiska linje som gällt och som säger att vi ska hjälpa andra länder i vårt närområde vid en kris, samtidigt som vi förväntar oss att de ska komma till vår hjälp. Den linjen kanske inte har hamnat på sophögen, men den har blivit allvarligt utmanat av viruset och dess konsekvenser, fortsätter han.

Widar Andersson menar dock att det finns en risk för att samlingen under den svenska flaggan och den socialdemokratiska partinålen kan bli kortvarig.

– De får vara uppmärksamma så att partiet inte blir medberoende så att säga. Nu rider man på den här vågen, men sen när det börjar öppna upp igen, vilket jag tror endast ligger att par veckor fram, så möter partiet verkligheten igen. Här tror jag till exempel man måste ta tag i samarbetet med Miljöpartiet om man vill ha fortsatt bra opinionssiffror. Det blir allt mer uppenbart att det samarbetet inte är bra för partiet. Dom är för udda, helt enkelt.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer