Sergej Ryabkov. Thomas Peter / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Putins Ryssland

Ryssland: USA:s robottest ökar spänningen

Ryssland anklagar USA för att öka spänningarna till följd av det robottest som amerikanerna utförde i söndags, skriver Reuters.

– Det är beklagligt. USA har uppenbarligen slagit in på en kurs av militär upptrappning. Vi kommer inte att reagera på provokationer, säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov till den statliga nyhetsbyrån Tass enligt TT.

Ryssland säger att de inte kommer låta sig bli indragna i en kapprustning, enligt Reuters.

Läs mer

Toppnyheter

Mitch McConnell, Donald Trump och Chuck Schumer. TT
Anklagelserna mot Trump

Just nu: Riksrätten inleds med debatt om reglerna

Riksrättsprocessen mot Donald Trump har inletts i den amerikanska senaten.

Stora delar av kvällen kommer att ägnas åt att debattera reglerna för rättegången. Demokraterna hävdar att Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell försöker manipulera rättegången. Bland annat eftersom han inte tänker godta ny bevisning eller nya vittnen. Hans motpart för Demokraterna Chuck Schumer har lovat att lägga ändringsförslag för att se till att ny bevisning kan godtas.

Senatorerna ska ta ställning till om Trump gjort sig skyldig till anklagelserna om maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete. Om 67 av de 100 senatorerna anser att Trump är skyldig kommer han att tvingas bort från presidentposten. Det är ett scenario som många bedömare ser som osannolikt, då Republikanerna har majoritet i senaten.

Rättegången leds av John Roberts, ordförande i USA:s högsta domstol.

2 tim
Susan Collins (höger). MARY F. CALVERT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vissa regler ändrade – efter press från republikaner

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell har i sista stund gjort ändringar i reglerna för riksrättsprocessen, skriver flera medier.

Reglerna har fått hård kritik av demokraterna, som hävdar att de är formade till Trumps fördel och omöjliggör en rättvis process. McConnell har nu tillåtit både åklagarsidan och försvaret att hålla sina öppningsanföranden på tre i stället för på två dagar.

Han har dessutom tillåtit nya bevis att presenteras under processen, förutsatt att det är bevisning som framkom under utskottsutfrågningarna.

Regeländringarna gjordes efter att flera republikanska senatorer, bland andra Susan Collins från Maine, satt press på McConnell.

13 min
Donald Trump. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Riksrättsprocessen är en bluff och häxjakt

President Donald Trump var inte speciellt sugen på att prata om riksrättsrättegången när han mötte pressen i Davos i dag.

Rättegången inleds klockan 19 i kväll då åklagarsidan läser upp anklagelserna mot Trump i senaten.

– Vi träffar andra världsledare, de viktigaste personerna i världen och vi gör fantastiska affärer, sa Trump när han fick frågor från reportrar.

– Det där andra är bara en bluff. Det är en häxjakt som har pågått i flera år och det är skamligt om jag ska vara ärlig.

5 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Postnord.
Kaoset på Postnord

Dansk utredning utesluter inte en delning av Postnord

Postnord har meddelat att man behöver 400 miljoner danska kronor i stöd för att kunna fortsätta dela ut brev i hela Danmark en gång i veckan. Det anses oacceptabelt från politiskt håll och en utredning ser just nu över alternativen säger Kristian Pihl Lorentzen (V), vice ordförande i folketingets transportutskott, till Dagens Nyheter.

Han utesluter inte en uppdelning av de båda ländernas postverksamheter, som slogs ihop 2009. Ett annat alternativ är att köpa in tjänsten från privata bolag.

– Om Postnord säger att det kostar oss en halv miljard danska kronor varje år och vi hittar en alternativ lösning som är billigare, då säger vi nog till Postnord att vi inte vill ha deras tjänster längre, säger Pihl Lorentzen.

3 tim
Annemarie Gardshol TT/SVT
undefined

Vd:n tonar ner krissnacket: ”Står inte inför en konkurs”

De rubriker som florerat kring Postnord den senaste tiden har varit ”lite väl alarmistiska”, säger bolagets vd Annemarie Gardshol i SVT:s Morgonstudion.

– Vi står absolut inte inför någon konkurs, säger hon.

I en intervju med Dagens Nyheter under måndagen sa Gardshol att en konkurs inte går att utesluta och att man vill ha svar från regeringen senast i sommar om postutdelning ska ske var tredje dag.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har i sin tur sagt att man ska tillsätta en ny postlagsutredning.

Idag 10:16
Anders Ygeman och Ibrahim Baylan, Socialdemokraterna. TT
undefined

Ministrarna krävs på svar: ”Är det en kris eller inte?”

Näringsutskottet och trafikutskottet kallar in näringsminister Ibrahim Baylan (S) och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till möte för att få svar på hur det egentligen står till med Postnord.

Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) tycker att ministrarna har gett motstridiga besked kring vilken roll staten ska ha i frågan.

– Vi vill veta vad som gäller. Är det kris i Postnord eller är det inte det? Kommer skattebetalarna att få skjuta till mer pengar? säger han till TT.

Idag 11:36
Läs mer om Kaoset på Postnord
Trump möter pressen i Davos. JIM WATSON / AFP
Mötet i Davos

Analys: Häpnadsväckande tal om klimatet av Trump

Donald Trumps passning till klimatrörelsen under talet i Davos väcker hård kritik från bland andra ekonomipristagaren Joseph Stiglitz, skriver Reuters.

I talet sa sig Trump vara en varm anhängare av miljö, ren luft och rent vatten. Men han varnade också för överdriven pessimism i klimatdebatten och uppmanade också världen att avvisa ”de ständiga domedagsprofeterna”.

– Som om det vi ser med egna ögon inte finns. Det är häpnadsväckande, säger Stiglitz.

The Guardians Fiona Harvey skriver i en analys om Trumps löfte om att stöda Världsnaturfondens planer på att plantera 1 000 miljarder träd. En visserligen lovvärd åtgärd men för riktig förändring krävs att man utmanar orsakerna till avskogningen. Frågan är om Trump är beredd att skydda skogarna i USA och övertyga Brasiliens president om att sluta avverka Amazonas.

”Eller vill han bara ha en snärtig feelgood-rubrik?” skriver hon.

4 tim
Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordpessimism bland företagare inför Davosmötet

Davosmötet inleder i moll då omkring hälften av alla näringstoppar räknar med en avtagande tillväxt under 2020. Det visar färsk rapport av revisionsbyrån PwC, enligt SvD Näringsliv.

Rapporten visar att hälften av de tillfrågade, närmare 1 600 förtagsledarna i 83 länder, tror på en avmattande tillväxt under 2020.

Det kan jämföras med 2018 då optimismen spirade och bara 5 procent trodde på en svagare tillväxt.

Bakom pessismimen finns en växande ekonomisk och geopolitisk oro kring handelskonflikter, klimatförändringarna och cyberhot.

Det här året utmärker sig särskilt vad gäller företagarnas ängslighet över klimatförändringar och miljöfrågor. Nästan en fjärdedel av företagsledarna ”extremt oroliga” över dessa frågor jämfört med 19 procent året innan.

Men vissa väljer att se glaset halvfullt genom att se möjligheterna att vinna på att ”bli gröna” – som rykte och goodwill.

Idag 08:40
Läs mer om Mötet i Davos
Morgan Johansson (S)/Polis i Malmö. TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ministern om polisinsatsen: ”Oerhört imponerande”

Polisens insats Operation Rimfrost har pågått sedan i november. Till P4 Malmöhus säger justitieminister Morgan Johansson (S) att polisens pågående arbete i bland annat Malmö är ”oerhört imponerande”.

– Man ser det i vardagen. Jag är ganska mycket i Malmö i privata ändamål, och jag ser en mycket stor polisiär närvaro och jag ser hur de jobbar på ett väldigt bra sätt, säger han.

Operation Rimfrost ska pågå i sex månader.

4 tim
Mikael Damberg och Morgan Johansson.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-ministrarna: Högsta prio att bryta gängrekrytering

Hela samhället måste kraftsamla för att bryta nyrekryteringen till kriminella gäng, skriver S-ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg på DN Debatt.

Justitieministern och inrikesminister skriver att regeringens prioritet är att ”rycka upp dessa gängstrukturer med rötterna” och riktar kritik mot flera oppositionspartiers kriminalpolitik.

”Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ställer gärna upp på våra straffskärpningar, men så gott som aldrig på brottsförebyggande insatser”, skriver de och pekar på neddragningar som riktas till skolor och socialtjänst i utsatta områden.

Johansson och Damberg skriver att regeringen inom kort kommer ta initiativ till att agera på ytterligare fyra punkter i det 34-punktsprogram på gängkriminalitet som lanserats.

1 jan
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jonas Gratzer / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagarnas villkor

Kattcafé omfattas inte av djurparkernas reducerade skattesats

På ett kattcafé i Stockholm kan besökare, mot en avgift på 150 kronor, få sällskap av de nio inneboende katterna. Nu har bolaget som driver caféet fått beskedet att de inte kommer att inkluderas av den reducerade mervärdesskatt som gäller för entréer till djurparker, skriver Dagens Juridik.

Syftet med kattcaféet är att människor ska få känna den trygghet som sällskapet av katter ger, samt att djuren ska kunna omplaceras till nya hem.

Bolaget överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen som nu slår fast att caféet inte kommer att få ta del av den reducerade mervärdesskatten om 6 procent.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen är det ”klart att caféet inte är en djurpark och att entréavgiften därmed inte omfattas av den lägre skattesats som gäller för tillträde till djurparker”.

3 tim
Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slarv av regeringen – nu hotas privata investeringar

Det är hög tid att regeringen arbetar för en förlängning av godkännandet av investeraravdraget. Annars finns det en risk att investeringar inte berättigas avdrag, skriver Företagarna.

År 2013 infördes investeraravdraget som ger privatpersoner möjligheten att göra avdrag av investeringar i mindre företag.

Men avdraget kräver ett godkännande från EU-kommissionen, något som gällde framtill 31 december 2019. I höstas lämnade regeringen ett underlag för förlängning, men det godkändes inte av kommissionen. I mitten av december skickades därför en promemoria ut för remiss, men tiden är extrem knapp skriver Företagarna och listar två huvudsakliga negativa effekter av regeringens senfärdighet.

1. Det kan innebära flera begränsningar

I remissen föreslogs att investeraravdraget, vid ett uteblivet godkännande, ska föras över till den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER). Det riskerar begränsa vilka företags som omfattas, samtidigt som kontrolluppgiftsskyldigheten skulle utökas. Det skulle göra systemet krångligare.

2. Tidiga investeringar med avdrag blir formellt sett olagligt stöd

Det gäller för investeringar under perioden 1 januari till 31 juli, för vilka avdrag yrkas. Kring detta är informationen bristfällig.

Det här är beklagligt ur näringspolitiskt perspektiv, menar Företagarna som nu har lämnat in ett remissyttrande om den utsända promemorian.

–I sak är det givetvis bättre om investeraravdraget kan fortsätta tillämpas, än att det underkänns som olagligt stöd. De begränsningar som skulle bli nödvändiga för att tillämpa GBER på investeraravdraget är dock olyckliga och ett steg i fel riktning, säger Patrick Krassén, skattepolitiskt expert på Företagarna, till Företagarna.

4 tim
Läs mer om Företagarnas villkor
Dado Ruvic / TT NYHETSBYRÅN
Spotifys framtid

Källa: Fejkade strömningar är en miljardindustri

Omkring 3–4 procent av strömningarna på Spotify kan vara manipulerade. Det skriver DI Digital och hänvisar till en källa som hävdar att ”medarbetare från Spotify indikerat” siffran.

Enligt tidningens beräkningar skulle det innebära att uppemot två miljarder kronor kan ha betalats ut till fel rättighetsägare under 2019.

Ludvig Werner, vd på musikbolagens branschförening Ifpi, säger att frågan är av stor betydelse eftersom den pott som Spotify betalar ut fördelas i enlighet med antalet lyssningar.

– Jag tycker det låter väldigt högt att 3-4 procent skulle bestå av otillåten manipulation, det vill säga köpta streams eller medvetna intrång med fejkmusik, säger han till DI Digital.

5 tim
Justin Bieber.  Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bieber uppmanar fans att manipulera sina lyssningar

Strax efter årsskiftet släppte Justin Bieber nya singeln ”Yummy” och nu har popstjärnan uppmanat sina fans att manipulera lyssningarna på Spotify, rapporterar flera medier.

I ett inlägg på sitt Instagram-konto som nu har tagits bort, bad Bieber fansen bland annat att sätta låten på repeat på låg volym över natten. Fans som inte bor i USA har han också bett använda sig av en VPN-tjänst, som gör att internetanvändare kan få det att se ut som att man surfar från USA.

Kritiska röster har höjts mot Justin Bieber, som anklagas för att försöka dopa sina lyssningssiffror och på så sätt hamna på topplistorna.

12 jan
Läs mer om Spotifys framtid