Ryanair Foto: Jon Olav Nesvold
Kriserna i flygsektorn

Ryanair-beskedet: Skavsta kan drabbas av nedskärningar

Ryanair har i ett internt brev informerat sina anställda om att en genomlysning av verksamheten ska göras, skriver DN. Inom ett par månader lovar bolaget ett klart besked om vilka som drabbas.

Enligt DN skapar meddelandet oro bland personalen på Skavsta. Flygbolaget kommer bland annat att titta närmare på vilka baser som har underpresterat och vilka destinationer som inte är tillräckligt lönsamma.

Brevet ska ha tagits ned från intranätet kort efter att det gick ut.

”För mig känns det som ett hot. Man tar upp saker som förlorade arbetstillfällen, nedskärningar eller till och med nedläggningar av baser. De uppmanar oss också att skriva upp oss på listan för personer som kan tänka sig att flytta till en ny bas för att undvika att bli utan jobb”, säger en anställd till DN.

En annan Ryanairanställd säger att företaget vill ”skrämmas och skapa oreda så att vi är på tårna”.

Även fackförbundet Unionen har fått ett liknande brev. Unionen och flygbolaget ingick i november förra året en överenskommelse om att börja förhandla kollektivavtalen, men det återstår fortfarande mycket innan några kollektivavtal är klara.

”Det är uppenbart att vi fortfarande står väldigt långt ifrån varandra”, säger Lise Iderström, central ombudsman för Unionens kabinanställda, till DN.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer