Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

RUT och ROT – avdragsbeloppen skiljer sig mellan länen

RUT- och ROT-avdragen är populära och under 2018 utnyttjade mer än en miljon människor någon av tjänsterna. Men hur mycket man väljer att utnyttja avdragen skiljer sig från län till län.

Länsförsäkringar har tillsammans med Skatteverket kartlagt hur användandet varierar över landet, meddelas i ett pressmeddelande.

Mellan RUT-avdragets användare i Stockholm och Göteborg skiljer det cirka 3 500 kronor i hur mycket man drar av i genomsnitt. Gällande ROT-avdraget drar boende i Södermanland av mest pengar med, i genomsnitt, 11 559 kronor medan Skånebor drar av lägst belopp – 7 301 kronor per person.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, menar att skillnaden kan bero på delvis att alla inte har råd att använda tjänsterna, men också att många kanske glömmer hur många olika typer av tjänster man faktiskt får dra av för.

Länsförsäkringar delar även med sig av 4 tips att komma ihåg när man använder RUT eller ROT. Tänk bland annat på:

  1. Att vara noga med att betala in nog skatt då avdraget matchas mot hur mycket skatt du betalar. Övriga avdrag påverkar avdragsutrymmet så det gäller att även ta dem beräkning.
  2. Maxbeloppet för ett avdrag är för närvarande max 50 000 kronor per år och per person. För personer över 65 år är maxbeloppet 50 000, för personer under 65 är det 25 000 kronor som gäller.
  3. RUT-avdraget har utvidgats och gäller idag även för tjänster som omfattar flytt, reparation och felsökning av vitvaror i hemmet, klädvård i hemmet och vissa IT-tjänster.
  4. Till skillnad från RUT-avdraget måste du äga bostaden som ROT-avdraget ska utnyttjas för. Vilket innebär att du även kan använda dig av RUT om du hyr en bostad under kortare tid.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer