Johan Rockström. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Rockström: Kommande tio åren blir helt avgörande

Enligt FN:s klimatpanel IPCC måste världen de kommande åren genomgå ”aldrig tidigare skådade förändringar” för att hejda temperaturökningen. Johan Rockström, professor i miljövetenskap, menar att världen har mindre än tio år på sig att stabilisera uppvärmningen till 1,5 grader.

– Fram tills för bara några år sedan trodde vi fortfarande att två grader var en hanterlig temperaturnivå. Nu förstår vi att det inte alls räcker, att två grader är alldeles för farligt, säger han till Aftonbladet.

Om temperaturen ändå stiger till de nivåerna finns risken att naturen ”tippar över och blir självuppvärmande”, menar Rockström.

Markku Rummukainen, kontaktperson för Sverige i IPCC, betonar vikten av att inte låta temperaturen stiga till de nivåerna.

– De effekter som uppstår vid en uppvärmning på två grader kan innebära att hundratals miljoner fler människor utsätts för värmeböljor, säger han till DN.

Toppnyheter

Heléne Fritzon och Stefan Löfven. Arkvibilder.  TT.
EU-valet 2019

S-draget: Skickar en halv miljon sms under valdagen

En halv miljon sms är Socialdemokraternas sista drag för att locka väljare under valdagen, rapporterar Expressen.

Totalt kommer 565 384 personer nås av sms med en uppmaning om att gå och rösta ”för trygghet, jobb och jämlikhet – mot de som hotar kvinnors och arbetares rättigheter!”.

Enligt tidningen skickas sms:en ut till personer i områden där stödet för S är stort, men valdeltagandet lågt.

Enligt såväl Financial Times och Politicos sammanvägningar av den senaste tidens opinionsmätningar ser Socialdemokraterna ut att få behålla sina fem mandat i Europaparlamentet.

10 min
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined