Andrey Popov
Näringslivets robotisering

Robotarna tar över jobben – eller?

Robotisering och artificiell intelligens kommer att ta över fler och fler arbetsuppgifter i framtiden – det är de flesta bedömare överens om. Men hur illavarslande är egentligen utvecklingen? Och hur rädda behöver vi egentligen vara? Inte så särskilt rädda, enligt en artikel i Fast Company.

De största utmaningarna för framtidens arbete har snarare att göra med den demografiska utvecklingen som kan leda till minskad tillgång på rätt arbetskraft, menar artikelförfattaren.

Fast Company pekar på det faktum att automatiseringen, trots den snabba tekniska utvecklingen, inte nått längre än den har gjort. Vi tenderar att låta robotar utföra tråkiga, tidskrävande och repetitiva jobb. Men de flesta jobben innehåller komplexitet som robotar ännu inte kan utföra.

Bilindustrin, som står för stor del av automatiseringen, har har visat sig ha begränsningar när det gäller att automatisera. Något som grundaren av Tesla, Elon Musk, har fått erfara.

”Långtgående automatisering av Tesla var ett misstag. Mitt misstag för att vara exakt. Människor är underskattade”, sa Elon Musk förra året, enligt Fast Company.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer