Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska riskkapitalet

Riskkapitalisterna: Här investerar vi inte

Vilka tjänster, produkter och affärsmodeller efterfrågas om några år? fPlus har pratat med riskkapitalisterna som pekar ut vilka branscher som blir framtidens vinnare – och vilka som blir förlorarna.

Riskkapitalister är experter på framtida avkastningar. Johan Dettel, partner på EQT, och Andreas Näsvik, partner och head of Sweden på Nordic Capital, tipsar fPlus om vad företagare bör tänka på om de vill locka investeringar eller helt enkelt hålla sig relevanta flera år framåt.

Inte oväntat nämns en specifik bransch som en av framtidens hetaste.

– Vi kommer att fokusera bredare på teknologisektorn. Där finns det många intressanta tillväxtbolag, berättar Johan Dettel om EQT:s satsningar.

Inom teknologisektorn finns det dock vissa delsektorer som redan nu har visat sig vara säkrare kort inför framtiden än andra.

– Inom techsegmentet är det datasäkerhet – cyber security. Det finns en större efterfrågan på kontroll och förvaring av data givet den mängd vi hanterar i dag, säger Johan Dettel.

Johan Dettel säger vidare att EQT kollar på hur företag inom tjänstesektorn jobbar med sin digitalisering. Riskkapitalbolaget kollar också på starka underliggande ”megatrender” i samhället, för att på så sätt veta vilka branscher att satsa på.

– Två stora trender i världen just nu är urbanisering och global uppvärmning, säger han och tillägger:

– Dessa faktorer bidrar bland annat till fler skadedjur. Inom tjänstesektorn investerar vi sedan ett antal år sedan i Anticimex där vi har använt oss av digitalisering och teknologi för att utveckla bolaget. I och med megatrenderna är det en större efterfrågan på den typen av tjänster. Företaget har även utvecklat digitala fällor med sensorer. Då minskar användningen av bekämpningsmedel vilket är bra för miljön och en produktivitetshöjning.

Vilka branscher investerar ni inte i?

– Vi inom EQT har generellt mindre fokus på retail och konsumentnära tjänster.

Vad ska företag som vill locka investeringar tänka på?

– Att ha en genomtänkt strategi, både inom digitaliseringen och hållbarhetsfrågan. Att man driver bolag i samhällsservice och har tydliga mål för sin verksamhet.

Telekom och infrastruktur är andra sektorer EQT gärna investerar i, likaså i multimediasfären och företag som Epidemic Sound som är anpassade till dagens individualiserade konsumtionsbeteende.

När det kommer till hälsobranschen säger Johan Dettel att det är de företagsidéer som fokuserar på att underlätta för patienter eller korta vårdköer som kommer att ha ett försprång i framtiden.

Johan Dettel, partner på EQT. Foto: EQT, pressbild

På Nordic Capital är hälsosektorn ett prioriterat område. Andreas Näsvik säger att det är en marknad som växer på grund av demografifaktorer som att människor blir ”äldre och sjukare”.

– Vi på Nordic Capital fokuserar på hälsa, finansiella tjänster och techbolag, berättar han.

Utöver dessa tre uttalade sektorer investerar Nordic Capital även i industri-och konsumentsektorn. Enligt Andreas Näsvik kan det dock finnas bra investeringar inom de flesta branscher. Fokus för Nordic Capital vid utvärdering av potentiella investeringar är hur företagen klarar konjunktursvängningar. Detta är särskilt viktigt nu när en ny lågkonjunktur närmar sig.

– Vi tittar inom de närmaste fem åren och letar efter bolag som är starkare än BNP-tillväxt eller inte är beroende av det, säger Andreas Näsvik.

Finansbranschen – ett av Nordic Capitals huvudområden – är överlag känslig för konjunkturförändringar. Men det finns företag även inom den branschen som klarar de ekonomiska upp-och-nedgångarna utan problem.

– Vissa subsektorer inom finansbranschen klarar sig bra, som inkasso samt nischade finansinstitut och banker där det finns underliggande tillväxtfaktorer, säger Andreas Näsvik och fortsätter:

– Betalningsinstitutet Trustly exempelvis växer mycket då fler konsumenter söker säkra och snabba betalningsmetoder.

Vilka branscher investerar ni inte i?

– Vi undviker cykliska sektorer relaterade till bilar, skog och bygg.

Men ingen regel utan undantag här heller.

– Nordic Capital köpte Ryds bilglas eftersom stenskott på glasrutan är något man måste laga oavsett konjunktur, berättar Andreas Näsvik.

Vad ska man tänka på som företag om man vill locka investeringar?

– Det beror på vilket skede företaget är i. Det bästa är att ha en stark affärsplan där man tar hänsyn till omvärldsfaktorer och vad man själv ska göra. Och att även ha sunda värderingar och bra hållbarhet inom bland annat miljö och etik.

Andreas Näsvik, partner och head of Sweden på Nordic Capital. Foto: Nordic Capitals pressbild

Toppnyheter

Édouard Philippe och Emmanuel Macron, arkivbild. YOAN VALAT / POOL
Macrons Frankrike

Franske premiärministern och hela regeringen avgår

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår, meddelar presidentämbetet. Philippe kommer att leda en övergångsregering till dess att en ny regering är på plats.

Regeringen tillträdde i maj 2017 men på sista tiden har det förekommit spekulationer om att premiärministern varit på väg ut.

Enligt Le Figaro fattades det slutliga beslutet vid ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset på fredagsmorgonen.

2 tim
Emmanuel Macron, arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalvalskris och corona – Macron söker väg framåt

Det franska presidentämbetet har inte angett något skäl till att premiärminister Édouard Philippe och regeringen avgår, men en politisk rockad var väntad. Det skriver AFP.

Enligt Politico vill president Emmanuel Macron ha en nystart efter coronakrisen och det nedslående resultatet för partiet La république en marche (LREM) i helgens lokalval.

De senaste veckorna har Macron antytt att han vill ta partiet i en grönare riktning och lägga större fokus på socialpolitik, men han har inte uttalat sig öppet om planerna för Philippe.

Philippe, som hört till regeringens högerfalang, har av vissa setts som en möjlig kandidat till presidentposten i valet 2022 och hans popularitetssiffror är högre än Macrons.

Experter menar att Macron, med tanke på Philippes popularitet, spelar ett högt spel, skriver Reuters.

1 tim
Ilustrationsbild. Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Franska barn fick skador av medicin – staten döms

Den franska staten ska betala tiotusentals euro i skadestånd till familjer vars barn drabbats av fosterskador, autism och inlärningssvårigheter sedan mödrarna ordinerats medicinen Depakine under graviditeten, skriver AFP.

Ersättningen utgår till tre familjer som drivit fallet, men totalt kan mellan 15 000 och 30 000 barn vara drabbade.

Depakine har funnits på marknaden sedan 60-talet och används bland annat mot epilepsi.

Igår 14:32
Läs mer om Macrons Frankrike
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Nytt virusdödande material kan minska spridningen

Forskare på Chalmers tekniska högskola har tagit fram ett nytt material som dödar virus och bakterier, rapporterar SR P4 Göteborg. Förhoppningen är materialet ska kunna användas i skyddsmaterial som munskydd, vilket skulle minska spridningen av coronaviruset.

– De första testresultaten ser lovande ut. Det är inte färdigt men vi har goda intentioner och det verkar lovande på alla sätt och vis, säger forskningsledaren Martin Andersson, professor i kemi.

1 tim
Illustrationsbild. Per Danielsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminalvårdens hantering av corona får kritik av JO

Justitieombudsmannen (JO) ifrågasätter om Kriminalvården var tillräckligt väl förberedd på att möta den kris som coronaviruset utlöst, rapporterar TT.

JO pekar bland annat på att man borde infört tillfälliga begränsningar, exempelvis ett stopp för dubbelbeläggningar i celler. Kriminalvården kritiseras också för att man infört ett förbud mot besök, men trots det fortsatt bevilja besökstillstånd.

Detta, anser JO, innebär att det blir svårt för de intagna att veta om det går att överklaga besöksförbudet eller inte.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Statsminister Stefan Löfven och MP-språkröret Isabella Lövin.  ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Löfven öppnar för rörligt mål för antal asylsökande

Statsminister Stefan Löfven säger nej till ett fast volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige.

– Vi ska inte ha ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger Löfven till Sydsvenskan.

I stället öppnar han för ett rörligt mål som skulle innebära att Sverige tar emot mellan två och tre procent av de asylsökande som kommer till EU under ett år.

Statsministerns uttalande kommer samtidigt som samtliga riksdagspartier just nu sitter i samtal om den framtida migrationspolitiken.

2 tim
Anders W Jonsson.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Centerpartiet säger nej till ett absolut volymmål

Centerpartiet vill inte ha ett volymmål över hur många asylsökande som får komma till Sverige menar den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson när han frågas ut i P1-morgon.

– Ett absolut volymmål strider mot asylrätten, säger han.

Just nu pågår förhandlingar om Sveriges framtida migrationspolitik i migrationskommittén. Centerpartiet driver bland annat frågan att barn ska ha rätt att återförenas med sina föräldrar. Anders W Jonsson vill i nuläget inte kommentera om partiet kan gå med på en kompromiss kring hur många asylsökande som får komma till Sverige.

3 tim
Daniel Helldén och Bröderna Lejonhjärta och Astrid Lindgren. TT
undefined

MP-profilernas vädjan till S: Stå upp mot ledningen

Stå upp mot partiledningen, res er upp och visa solidariteten inom socialdemokratin. Det skriver 40 miljöpartister på Expressen Debatt i en vädjan till socialdemokrater ute i landet.

”I Astrid Lindgrens ’Bröderna Lejonhjärta’ säger Jonatan: ’Det finns saker som man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort!’”, skriver debattörerna.

MP-profilerna vill att Socialdemokraterna ändrar riktning i migrationsfrågan och går ifrån kravet på volymmål som de anser är ett hot mot asylrätten.

Igår 14:05
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stockholms slott i Gamla stan. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Uppåt på Stockholmsbörsen – SBB stiger efter miljardköp

Stockholmsbörsen är på väg att avsluta veckans handel med tredje raka uppgångsdagen. Klockan 11.00 på fredagen stiger de ledande indexen enligt följande:
• OMXS30: +0,2%
• OMXSPI: +0,4%

Därmed tar Stockholmsbörsen rygg på gårdagens uppgång på Wall Street och Asienbörserna i natt.

Familjen Persson har köpt ytterligare cirka 4,2 miljoner aktier i klädjätten H&M för nästan 0,6 miljarder kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister. Aktien öppnar upp cirka 0,7 procent i dag.

Samhällsbyggnadsbolaget SBB stiger över 4 procent efter att bolaget meddelat att man köper en portfölj med förskolor från norska förskolekedjan Læringsverkstedet, för 4,3 miljarder norska kronor.

Fastighetsbolaget Diös rapporterade ett minskat förvaltningsresultatet med 11 procent för det andra kvartalet. De totala intäkterna under det andra kvartalet uppgick till 450 miljoner kronor, jämfört med 464 i andra kvartalet 2019. Aktien steg inledningsvis 1,5 procent men har fallit tillbaka och vid 11-tiden var aktien nere runt nollan.

Den svenska låsjätten Assa Abloy köper nederländska bolaget Focuscura. Förvärvet ger initialt en utspädning av vinst per aktie. Aktien handlas svagt uppåt.

Paradox backar något efter att gamingbolaget köpt Paris-baserade studion Playrion som är inriktad på mobilspel, enligt ett pressmeddelande.

Bravida har fått en sänkt rekommendation från Nordea – från köp till behåll. Riktkursen är 93 kronor. Bravida handlas ner cirka 0,5 procent.

1 tim