Offren hedras utanför synagogan i Halle. CHRISTOF STACHE / AFP
Skjutningen i Halle

Risk för ny högerextrem attack efter dådet i Halle

Risken för ytterligare en högerextrem terroristattack i Tyskland är förhöjd efter dådet i Halle tidigare i veckan. Det sa inrikesminister Horst Seehofer i dag, enligt AFP.

Enligt ministern kan en ny attack ske ”när som helst”.

Samtidigt har den misstänkte gärningsmannen i Halle i dag erkänt att han hade högerextrema och antisemitiska motiv bakom attacken. Två personer sköts ihjäl vid dådet, sedan gärningsmannen misslyckats med att ta sig in i en synagoga.

Toppnyheter

Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Resandet i Kina har fallit med 30 procent

De ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset börjar bli kännbara i Kina, skriver CNBC. På söndagen höll myndigheterna en presskonferens som klargjorde att virusutbrottet kommer att vara i fortsatt fokus under överskådlig tid, skriver sajten.

En av de första konsekvenserna för den kinesiska ekonomin är en tydlig nedgång i resandet som föll 28,8 procent jämfört med motsvarande dag förra året, den första lördagen på det kinesiska nyåret.

Det kinesiska nyåret är normalt sett en stor reshelg, men nu har myndigheterna uppmanat människor att stanna hemma och har även ställt in allmänna firanden och begränsat rörligheten för miljontals människor.

Den civila flygtrafiken backade med 41,6 procent och järnvägstrafiken med 41,5 procent.

21 min
Tedros Adhanom Ghebreyesus  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO-chefen reser till Kina: ”Vi jobbar dygnet runt”

Chefen för Världshälsoorganisationen (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus reser nu personligen till Kina för att träffa kinesiska myndigheter och diskutera åtgärder för att stoppa virusspridningen, skriver Reuters.

WHO har hittills valt att inte utlysa ett internationellt krisläge, trots att viruset som dödat över 50 personer, spridit sig till minst tio andra länder.

”Vi jobbar dygnet runt med att stötta Kina och dess folk i den här svåra situationen, och vi står i nära kontakt med alla drabbade länder”, skrev Ghebreyesus på Twitter.

Borgmästare i kinesiska Wuhan, smittans centrum, sa tidigare i dag att han trodde att ytterligare minst tusen personer kommer att insjukna i staden. Kinas hälsominister sa också att en personer som bär på viruset kan smitta andra redan före insjuknandet, vilket ökas smittspridningen.

Igår 19:11
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Damberg besviken över få polisstudenter: ”Inte bra”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är inte nöjd med att polisutbildningen inte lyckas fylla sina platser, skriver TT. Endast 651 av de sökande klarade kraven för att kvalificera sig till de 1 021 utbildningsplatserna som finns – vilket innebär hundratals tomma platser.

– Det är inte bra, säger Damberg till nyhetsbyrån.

I likhet med Polisförbundet vill han att utbildningen ska bli mer attraktiv genom att kunna leda till akademisk examen, men han konstaterar samtidigt att något förslag om det inte är på gång då det ”historiskt sett inte funnits en politisk majoritet för det”.

36 min
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Gör som britterna – låt näringslivet finansiera polisen”

Kraftfulla åtgärder i Storbritannien där näringslivet står för hela finansieringen har minskat bedrägerierna, skriver Magnus Lindgren, Stiftelsen Tryggare Sverige, på Di Debatt.

Under de senaste åren har antalet bedrägerier ökat kraftigt i Sverige. Polisen har saknat förmåga att förebygga och utreda dessa brott. Storbritannien tog redan 2002 tag i problemet genom att bilda en nationell polisenhet. Enheten sponsras fullt ut av kort- och banksektorn och består av både poliser och personal från banksektorn.

Magnus Lindgren menar att det finns massor att lära av Storbritannien och föreslår en liknande lösning i Sverige där näringslivet finansierar polisarbetet och involveras i det förebyggande och utredande arbetet.

Igår 20:35
Läs mer om Polisens framtid
Uppträdande från nattens Grammisgala Matt Sayles / TT NYHETSBYRÅN
Kobe Bryant 1978-2020

Bryant hyllades i natt: ”Los Angeles, USA och världen har förlorat en hjälte”

Sångaren Alicia Keys och den legendariska r’n’b-gruppen Boyz II Men hyllade basketspelaren Kobe Bryant med sången ”It’s So Hard to Say Goodbye to Yesterday” under nattens Grammygala i USA, bara timmar efter att Bryant dött i en helikopterolycka. Det rapporterar flera amerikanska medier.

– Tidigare i dag förlorade Los Angeles, USA och hela världen en hjälte. Och vi står bokstavligt talat med brustna hjärtan i det hus som Kobe Bryant byggde, sa Alicia Keys i samband med uppträdandet som skedde i Bryants hemstad Los Angeles.

Även många andra amerikanska kändisar hyllade basketspelaren under söndagen, bland annat rapparen Lil Nas X, sångaren Jennifer Lopez och skådespelaren Jack Nicholson som i en sällsynt telefonintervju beskrev Bryant död som ”en fruktansvärd händelse”.

1 tim
Kobe Bryant. TT
undefined

Kobe Bryant dog när egna helikoptern störtade

Den amerikanske basketlegendaren Kobe Bryant har dött i en helikopterolycka i staden Calabasas utanför Los Angeles i Kalifornien. Sajten TMZ var först med uppgiften som sedan bekräftades av polisen, skriver Reuters.

Samtliga nio personer ombord på helikoptern dog, uppger polisen under en presskonferens. En av passagerarna var enligt TMZ Bryants 13-åriga dotter Gianna.

Enligt TMZ:s uppgifter tillhörde helikoptern Bryant. Han har gjort sig känd för att ofta resa med just helikopter och enligt uppgifter till LA Times ska helikoptern ha lyft från Orange County där Bryant bodde. Orsaken till olyckan är inte känd.

Kobe Bryant var en av de största stjärnorna i den amerikanska basketligan NBA genom alla tider. Han blev NBA-mästare med Los Angeles Lakers fem gånger och vann även två OS-guld för USA. Han blev uttagen till NBA:s All Star-lag 18 gånger under karriären.

Kobe Bryant blev 41 år gammal.

Igår 19:40
Kobe Bryant och dottern Gianna. Chris Carlson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bryant, dottern och sju till dog i helikopterkraschen

Kobe Bryants 13-åriga dotter Gianna dog när helikoptern som de båda samt ytterligare sju personer flög med störtade på söndagen, uppger polisen på en presskonferens, enligt flera medier.

Enligt TMZ var Gianna på väg till basketträning i Bryants egen anläggning Mamba Academy när olyckan inträffade. Hon var själv en stor baskettalang.

Totalt hade 41-årige Kobe Bryant fyra döttrar tillsammans med hustrun Vanessa.

Igår 22:08
Läs mer om Kobe Bryant 1978-2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Italienare röstar i Emilia Romagna. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
Italienska valet

Salvinis Lega ser ut att förlora i viktiga lokalvalet

De första siffrorna från regionvalet i Emilia Romagna i Italien visar på ett nederlag för Matteo Salivinis främlingsfientliga parti Lega, skriver flera medier.

Regionen ses som ett starkt vänsterfäste och enligt statliga tv-kanalen Rai ser vänsterkoalitionen i regionen ut att gå mot seger, med siffror på mellan 47 och 51 procent. Högerblocket får enligt Rai mellan 44 och 48 procent. Slutligt valresultat väntas under måndagen, skriver TT.

Hade Lega tagit hem segern i regionen hade partiet kunnat kräva ett nyval eftersom man då hade tagit makten i en majoritet av Italiens regioner.

Igår 22:57
Legas kandidat  Lucia Borgonzoni lägger sin röst. Stefano Cavicchi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalval i Italien kan tvinga fram hela regeringens fall

I den italienska regionen Emilia Romagna har det under söndagen hållits lokalval. Men hela Italien följer valet noga eftersom det har potential att slutligen spräcka den allt bräckligare regeringskoalitionen, skriver AFP.

Högerkonservativa Lega ser ut att växa rejält i den traditionellt vänsterstyrda regionen och har i opinionsmätningarna varit jämnstora med center-vänsterpartiet PD. Skulle Lega ta hem segern lär partiet kräva ett nyval eftersom det då är med och styr i en stor majoritet av landets regioner, skriver Ekot.

PD styr Italien i koalition med Femstjärnerörelsen, som vägrat att samarbeta för att stoppa Legas framfart i Emilia Romagna, vilket tärt på det redan tidigare spända samarbetet. Koalitionen hålls i nuläget främst ihop av en gemensam rädsla för ett nyval, eftersom Lega ligger klart före i opinionsmätningarna nationellt.

Igår 18:04
Läs mer om Italienska valet