Infrastruktursatsningar

”Riksbanken tar risker med betalsystemet”

Riksbanken är på väg att undergräva den svenska infrastrukturen för betalningstransaktioner till förmån för ett oprövat betalningssystem på EU-nivå. Det skriver Mattias Karlsson (M), riksdagsledamot och ledamot i finansutskottet på SvD Debatt.

Det är allvarligt av flera anledningar, skriver han.

Den ena är att det nya systemet, som går under namnet TIPS (Target instant payment system, kommer att försvaga Sveriges redan effektiva betalningssystem som ligger till grund för Bankgirot och betalningsappen Swish, med 1,5 miljoner transaktioner dagligen.

Samtidigt borde Sverige göra som våra nordiska grannländer och ifrågasätta hur TIPS faktiskt kommer att leda till smidigare betalningar, menar Karlsson.

Ett annat orosmoln är att TIPS är outsourcat till Banco d'Italia, baserat i ett land 2 500 kilometer bort.

Med Transportstyrelsens haveri 2017 färskt i minnet kommer Sverige återigen att stå oförberett vid ett eventuellt katastrofläge eller driftsstörningar.

”Vi behöver en tydlig riskutvärdering och diskussion, vad är egentligen bäst för Sveriges invånare och företag? Och ska verkligen Riksbanken på egen hand få ta dessa beslut utan att frågan behandlats av Sveriges riksdag? ”, avslutar Karlsson.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer