Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Restaurangkedjan: Besöksnäringen kan driva på en hållbar utveckling

Sedan år 2008 har Max Burgers jobbat intensivt med klimatarbete och infört en rad vegetariska alternativ på sin meny, något som har gjort att de i december kommer att ta emot FN:s Global Climate Action Award på klimatmötet i Madrid, skriver sajten Besöksliv.

I onsdags talade restaurangkedjans hållbarhetschef Kaj Török på Pandox Hotel Market day som hade temat hållbarhet. Han ser positivt på den svenska besöksnäringens klimatarbete och menar att med rätt mål och resurser kan fler företag göra samma resa.

– Besöksnäringen kommer att behöva ställa om från grunden förr eller senare, så de som vill vara relevanta i framtiden behöver hoppa på klimattåget senast nu, säger Kaj Török till Besöksliv.

Max Burgers har arbetat efter en tydlig klimatanalys som har hjälpt dem att identifiera sina utsläpp och hur de kan förändra sin produktion.

– Att det går att göra något kraftfullt som inte är för komplicerat. För oss kostar klimatpositiv bara 0.4 procent av vår omsättning. Jag vill att de ska gå hem och göra kraftfulla saker sin verksamhet och bli sugna på att börja mäta effekten, säger Kaj Török.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Almega Städföretagen: ”Den illegala arbetskraften måste stoppas”

Det är problematiskt att man kan få ett samordningsnummer trots att man inte har rätt att vistas i Sverige och trots att personens identitet inte är fastställd, skriver Emma Unevik, ordförande för Almega Städföretagen i Dagens Samhälle.

”Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer”, skriver hon.

Almega Städföretagen föreslår tre konkreta åtgärder för att komma tillrätta med problemet:

  1. Täpp till de kryphål som finns som gör det lätt att utfärda samordningsnummer.
  2. Bättre samarbeten mellan berörda myndigheter och bygg ut ett fungerande system med varningsklockor.
  3. Förbättra och förenkla kontakten mellan arbetsgivare och myndigheter.
10 dec
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Foto:  Gary Cosby Jr.
Diskussionen om LAS

Expert om förändring av las: Blir inte vilda västern

Nu pågår det las-förhandlingar mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Dessa har skapat ett missnöje bland flera fackförbund som har valt att hoppa av. Mats Glavå, docent i arbetsrätt, säger till Arbetet att ”saklig grund” för uppsägning skulle kunna tas bort ur las.

– Det är inte så att det kommer bli vilda västern, säger han.

För att ta bort formuleringen om saklig grund måste dock andra förändringar införas. Den måste ersättas med avgångsvederlag och minskade möjligheter till visstidsanställningar. Mats Glavå säger också att det redan i dag finns andra lagar som ger skydd ifall uppsägningar om saklig grund togs bort, som till exempel diskrimineringslagen.

1 tim
Arkivbild: Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fackbasen om LO: Går aldrig i helvete med på det

Det knakar i fogarna i sammanhållningen för LO:s anslutna fackförbund. Tidigare i veckan meddelade fem förbund att de hoppar av förhandlingarna med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. En av stötestenarna är en tvist om formuleringen ”saklig grund för uppsägning”.

Till SR Ekonomiekot Extra säger Kommunals ordförande Tobias Baudin att han inte förstår varför facket förväntas gå med på att ändra den punkten.

– Det kommer i aldrig i helvete att vara någonting som vi går med på från Kommunals sida.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger till programmet att det nu är upp till LO:s styrelse att avgöra om förhandlingarna ska gå vidare.

14 dec
Läs mer om Diskussionen om LAS

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer