Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Reseföretag redo för svensk reseboom

Tåg, flyg, buss och båt står redo att växla upp resekapaciteten i Sverige i sommar. ”Vi är beredda att anpassa oss”, säger Jelena Jovanovic, pressansvarig på Flixbus.

Resandet i Sverige störtdök i mars efter Folkhälsomyndighetens råd att stanna hemma för att minska smittspridningen. Under torsdagen kom beskedet om de nya reserestriktionerna.

Researrangörer som SAS, SJ och Flixbus säger sig stå redo att möta en rusning till biljettautomaterna, skriver TT.

– Vi har förberett oss på så sätt att vi minskat andelen korttidspermitteringar för att ha fler anställda i tjänst, säger Stephan Ray vid SJ:s presstjänst.

– Det gjorde vi för några veckor sedan för att kunna gå upp i högre volymer om det behövs. Det går snabbt att ta ner tågtrafiken men tar längre tid att starta upp den.

SJ har sedan tidigare, med eller utan ändrade rekommendationer, beslutat att utöka kapaciteten på vissa tågsträckor inför sommaren.

På fredag väntar ett möte med Folkhälsomyndigheten för hur SJ ska agera för att följa råden i sommar. En fråga är exempelvis om tågen, liksom nu, endast ska ta hälften av det möjliga passagerarantalet för att skapa avstånd mellan resenärerna.

Även SAS följer utvecklingen i Sverige och i världen noggrant. Efterfrågan på deras resor påverkas inte bara, eller främst, av Sveriges restriktioner utan flera olika länders.

– I takt med att ett antal länder lättat så har vi sett att det finns en efterfrågan på resor som är något högre, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Efterfrågan på flygresor är dock fortfarande väldigt låg.

– Vi följer utvecklingen och kommer att öka i takt med att efterfrågan ökar – och det hänger ihop med restriktionerna.

Bussbolaget Flixbus, som minskat sina avgångar med anledning av coronapandemin, följer utvecklingen noga och är redo att stärka upp kapaciteten inför sommaren och resehelgen midsommar – då bussbolaget brukar ha extra kapacitet.

– Vi är beredda att anpassa oss, säger Jelena Jovanovic, pressansvarig på Flixbus.

Resandet till Gotland har varit en stor fråga då öns ekonomi är starkt beroende av sommarturisterna. Samtidigt har Gotland väldigt få fall av covidsjuka och rädslan för smittspridning från stockholmare, till exempel, är stor.

Destination Gotlands båtar kör med 50 procents kapacitet, men de har ändå inte varit fullbokade sedan reserestriktionerna infördes, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på destination Gotland.

Inför sommaren är man förberedd att utöka kapaciteten för att kunna klara av en kraftig ökning av Gotlandssugna turister – beroende på vad resebeskedet blir.

– Vi har haft en nära dialog med tänkbar sommarpersonal som vi har lite standby. Och vi jobbar med olika scenarier, säger Adam Jacobsson.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer