Turkiska stridsplan i Diyarbakir. REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Rekordökning av svenskt krigsmateriel till Turkiet

Sveriges export av krigsmateriel till Turkiet nådde rekordhöjder under förra året, och en del av det riskerar att användas i Turkiets offensiv i norra Syrien. Det uppger fredsorganisationen Svenska Freds för SvD.

Under 2018 exporterade Sverige krigsmateriel till Turkiet för 300 miljoner kronor, en ökning från 70 miljoner kronor året dessförinnan. 2018 års siffra var den högsta under hela 2000-talet, enligt Svenska Freds sammanställning.

Sveriges ansvarige minister Morgan Johansson skriver i en kommentar till tidningen att Sverige inte exporterat krigsmateriel ”för strid” under 2018.

Finland meddelade i går att man stoppar all vapenexport till Turkiet. I dag ger Norge samma besked, enligt Dagbladet.

Läs mer

Toppnyheter

BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Wall Street återhämtar sig – fallen avtar trots varning

Amerikanska börser fortsätter mardrömsveckan och gick på fredagskvällen likt en jojo mellan fall på 2 och 3 procent. På eftermiddagen kom ett uttalande från WHO om att organisationen uppgraderar risken för global spridning till ”hög” och fallen på Wall Street tilltog. Senare släppte centralbanken Federal Reserve ett uttalande där Fed-chefen Jerome Powell öppnade för att sänka räntan genom att skriva att banken ”är beredd att använda sina verktyg”. En knapp timme innan stängning står ledande index som följer:
• S&P 500: -2,7%
• Nasdaq: -2,0%
• Dow Jones: -3,2%
Nyhetsmässigt har dagen präglats av mörka budskap om coronavirusets effekter på ekonomin och börsbolag. Reuters har rapporterat att världsindex är på väg mot den sämsta veckan sedan finanskrisen – enligt nyhetsbyrån har nu 5 000 miljarder dollar i börsvärde utraderats. Och ännu mer ser det ut att bli innan handelsveckan är över.

United Airlines meddelade på fredagen att man skär ner på flygningar brett i Asien, i brist på efterfrågan. Aktien backar drygt två procent.

Bland övriga nyheter tappar Beyond Meat närmare 17 procent efter att bolaget redovisat en överraskande förlust över kvartalet. Förlusten kommer trots att intäkterna tredubblats på ett år.

En analytiker på BMO Captial Markets placerade Disney som sitt förstaval framför konkurrenten Netflix. Båda aktierna backar, men har i veckan stått emot oron relativt bra. Disney är ner drygt 1 procent, Netflix drygt 2 procent.

Både Uber och Lyft har fått köprekommendationer från Keybanc Capital.

2 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer